Arduino til en overskæring 1

Som lovet i Reiners tråd om lyd til en overskæring, har jeg lavet et lille projekt med en Arduino: Mere præcist med den variant af Arduino, der hedder Microduino. Det er derfor den løsning, jeg vil præsentere her - men man kan sagtens bruge opskriften til at lave den samme løsning med normale Arduino komponenter, hvis man hellere vil det.

Hansen fjedre

Efter lang tids venten havde min normale pusher langt om længe fået Hansen fjedre fra Dekas på lager. Sådan et sæt måtte jeg jo have, og så handlede det ellers om at finde en vogn, de kunne sættes på. Jeg har en hel del CU-vogne, så det kunne være oplagt - men alle Hobbytrades CU-vogne er omhyggeligt udvalgt, så alle litra er vogne med traditionelle fjedre.

Lysstyring med Arduino 4

I dette fjerde afsnit om lysstyring med Arduino vil jeg se nærmere på TLC5940 kredsløbet og det tilhørende Arduino bibliotek. Jeg vil først omtale TLCen nærmere, og herefter se på biblioteket; i det sidste tilfælde både på det konkrete bibliotek til TLCen, men også Arduino biblioteker i mere almindelighed.

Lysstyring med Arduino 3

I første del af denne serie omtalte jeg de generelle betragtninger omkring styring af lys på min modelbane. I anden del så vi på de indledende øvelser for at lære at bruge en Arduino til at styre lysdioder - den handlede mest om hardware. Denne del kommer til gengæld udelukkende til at handle om software: Vi skal nu se på, hvordan vi for alvor får gavn af den hardware, vi stykkede sammen i anden del.

Lysstyring med Arduino 2

I første afsnit fortalte jeg lidt om de betratninger, der har været årsag til, at jeg har besluttet at bruge en Arduino til at styre belysning på min modelbane.

Lysstyring med Arduino 1

Jeg har nu efterhånden fået puslet mig frem til noget, jeg opfatter som en rigtig god måde at styre lys i bygningerne på min modelbane. Som så meget andet startede jeg i det små, men ambitionsniveauet voksede og voksede, og jeg har nu nået et niveau, man vist kun kan være rigtigt godt tilfreds med. Det er ihvertfald langt fra min barndoms huse, hvor man satte en enkelt glødelampe i bunden af hver bygning, der så kunne lyse opdad i stedet for nedad; de allermest avancerede malede væggene sorte indvendige, så lyset kun kunne ses gennem vinduerne og ikke gennem væggene...

Arduino introduktion

Fra tid til anden dukker begrebet Arduino op her på Sporskiftet. Ofte som en sidebemærkning, og ofte med en stribe indforståede kommentarer fra nogle få indviede. På det sidste er den blev behandlet lidt mere indgående i denne tråd - men vi mangler en egentlig introduktion til emnet. Jeg har også talt med mange, der tror, at det kan være godt med en Arduino - men er det ikke meget bedre med f.eks. en Raspberry Pi?

OSI modellen

I forbindelse med OpenLCB/NMRAnet kommer jeg til at skrive en del om netværk i den kommende tid. For at forberede de læsere, der måske ikke er så velbevandrede i den almindelige terminologi omkring netværk, vil jeg derfor skrive et par artikler, der giver en vis baggrundsviden - og dermed en bedre ballast til at forstå de spændende ting, der snart kommer på bordet. Er du allerede velbevandret i OSI modellen, er der ikke nogen grund til at læse videre.

OpenLCB/NMRAnet

Jeg vil i den kommende tid nok komme til at skrive en del om OpenLCB/NMRAnet, da det er noget, jeg er gået i gang med at lege rigtigt meget med. Der er tale om en ny standard indenfor styring af modelbaner, og jeg synes, den er ualmindeligt smart. Den er også meget fleksibel, så selvom den er beregnet til at kunne overtage hele styringen af en modelbane, er den samtidigt smart nok til at kunne arbejde sammen med de fleste bestående standarder, så man kan blive ved med at bruge de digitale stumper, man allerede har anskaffet - og så opgradere til NMRAnet hen ad vejen.

Et pissoir

En uundværlig bygning på modelbanen er naturligvis et pissoir. Jeg vil jo gerne have en købstad på mit anlæg, og anno 1962 kan man jo slet ikke leve uden et pissoir på byens torv, så da jeg ved et tilfælde opdagede, at Vollmer har lavet en model af et sådant, måtte jeg absolut have den:

Billede