Picture

TøfTøf

Indlæg: 9

PB

Nybegynder bane

Ja, helt nybegynder er jeg jo nok ikke, jeg har tidligere modelbygge-erfaring, også professionelt en kort periode. Som barn havde jeg en relativt stor Lima bane (H0) som jeg aldrig blev færdig med da mine forældre flyttede fra hinanden. Det er lidt over 35 år siden, og jeg så aldrig min fine togbane igen. 

 

Tankerne om at lave den flotte togbane som jeg drømte om blev dog hængende. Jeg byttede for nogle år tilbage Lima lokomotivet (som var det eneste jeg havde tilbage) til noget minitrix, skinnesæt og et lokomotiv samt et par vogne, måske lidt dumt men jeg tænkte ikke videre over det og synes spor N var bedre til det plads jeg nu havde. Minitrixen har herefter blot stået i en kasse på loftet i snart 10 år. Nu er vi flyttet i hus og jeg har købt lidt stumper, elektriske sporskiftemotorer osv. Det er DC, hvilket nok dækker mit behov, selvom det måske havde være smartere at starte med DCC, men sådan er det altså ikke blevet. Nu er jeg igang, og min lille søn er helt vild med at køre togene.

Jeg anede slet ikke man kunne så meget med det elektriske, men som voksen bliver det hele lidt sjovere. Smile

Herunder er et billede af mit testanlæg, som jeg pønser på et tidspunkt skal udvides lidt mere og gøres permanent med ledningerne ført under pladen (p.t. dog kun en tynd og billig 6 mm. krydsfinerplade). Afkoblere, remise, måske et par ekstra sporskifter osv. Skinner ligger bare løst p.t. så jeg kan lege med setuppet.

Der skal være et tema, hvad det er helt præcist ved jeg endnu ikke. Men et banegårdsareal og lidt dansk landlig idyl måske. Jeg vil hvis tiden tillader det gerne fokusere på at få et realistisk terræn, jeg har mulighed for at lave statisk græs osv. Har heller ikke fastsat mig på nogen epoke, men vil gerne gøre det så bredt som muligt. Lige nu roder jeg bare med teknikken og det er ganske sjovt og lærerigt.

Har nogen af jer ideer eller kommentarer er i meget velkomne! Smile

 

Testanlæg

Lok

__________________

Spor N - DC

Like 0 kan lide
Top

Picture

Godsbanen

Vanløse

Indlæg: 134

PB

Tillykke med hobbyen. Jeg har ikke så meget kendskab til spor N og to-skinne (er selv forholdsvis begynder med Märklin digital (dcc) i skala H0). Hvis du har mulighed for det vil jeg anbefale dcc, fordi det giver så mange flere muligheder. Jeg ved ikke hvor meget mere, det vil koste dig. Meget af det du har kan jo bruges på et digitalt anlæg uden videre. Jeg ved ikke lige hvordan man forholder sig mht analoge lokomotiver på en digital bane. Det kan andre sikkert rådgive om.

Med digital drift vil du og din søn kunne sidde med hver jeres controller og køre lystigt rundt forlæns og baglæns, stoppe og starte hvor I har lyst osv.

Like 0 kan lide
Top

Picture

Godsbanen

Vanløse

Indlæg: 134

PB

En ting yderligere. Hvis du har planer om et større anlæg, er det jo en god ide også at have det lille anlæg ved siden af med lidt landskab, huse, træer, biler osv til at lege og køre med. Opbygningen af et stort anlæg kan tage rigtig lang tid, og der vil være lange perioder, hvor man ikke kan køre på det.

Like 0 kan lide
Top

Picture

TøfTøf

Indlæg: 9

PB

Gode tips! Ja, jeg kan klart se fordelen i det digitale som du nævner og 2 baner hvis der skal laves en større, så går der lang tid hvor vi ikke kan køre. Mht. DCC, skal man ikke sætte digital dekoder i lokomotiverne? Og så er der vist noget med ledningerne der skal laves på en anden måde... Det har jeg ikke helt sat mig ind i, men jeg vil helt sikkert se mere på det.

Jeg har også en fornemmelse at DCC måske kører bedre?

Grunden til jeg tænker det er lokomotiverne godt kan have lidt svært ved at komme igang, ind imellem skal de have et lille puf, så er der forbindelse - jeg kan faktisk forsigtigt trykke dem ned mod skinnen, og så går de igang hvis de ikke lige starter. Kører de meget langsomt kan de gå i stå, men ikke altid. Stopper jeg dem, kan de ikke altid starte igen, men de kan for det meste.. Her virker det som om der ikke er strøm. Renser jævnligt skinner og hjul grundigt. Måske skal der fordeles mere strøm ud til de zoner hvor det sker jævnligt.

Måske er det bare N skala der er sådan eller er det fordi mine skinner ligger løst og dermed bevæger sig lidt når lokomotiverne kører... 

 

__________________

Spor N - DC

Like 0 kan lide
Top

Picture

Godsbanen

Vanløse

Indlæg: 134

PB

Jeg håber, at nogle af de kloge hoveder her på sporskiftet kan forklare omkring analoge tog og digital drift og alt det der, men en af fordelene ved dcc er, at der altid er fuld spænding på sporet og at hastigheden reguleres via en dekoder. Det analoge system ændrer jo hastigheden ved at ændre spændingen og er derfor mere følsomt over for uregelmæssigheder, men der er sikkert masser af folk, der kører analogt uden problemer, og på en digital bane er man sandelig heller ikke forskånet for "kontaktproblemer" (og diverse andre problemer).

Omkring stabil kørsel er der mange ting, der spiller ind. Som du skriver skal skinner jævnligt rengøres f.eks. med en klud, evt med lidt sprit på. Skinnesamlingerne er et følsomt punkt, hvor der let kan opstå mindre god elektrisk forbindelse, så laskerne, der er et følsomt punkt, skal sidde godt til. Det anbefales at have flere "fødeledninger" fra strømforsyningen ud til forskellige steder på banen, især når den kommer op på en vis størrelse. Der er også nogle, der lodder skinnesamlingerne - selvfølgelig først når banelayoutet er klar til det. Igen må der her være nogle kloge hoveder med forstand på især spor N, der kan komme med gode råd. Ja, og løse skinner hvor lokomotivet måske rokker lidt for meget fra side til side kan også give problemer.

Like 0 kan lide
Top

Picture

hxmiesa

Software Engineer

Bilbao Spain

Indlæg: 917

PB  Hjemmeside

Tja, selv om jeg bestemt ikke er noget klogt hoved. -og heller ikke selv koerer digitalt, synes jeg alligevel at du skal hoppe over til skala H0, og SELVFOELGELIG skal det vaere digitalt!!!

Isaer soennike vil takke dig for at komme over i noget mere robust. Skala N er bestemt ikke for de smaa purke...

Det med digitalt eller ej boer slet ikke vaere noget spoergsmaal. -Isaer ikke naar du stadig er i opstarts-fasen. Hvis du er i tvivl, saa soeg hen til den lokale modeltogs forretning og faa en demonstration!

__________________

Venlig hilsen
Henrik Hoexbroe
TOG -i lange baner!

Like 0 kan lide
Top

Picture

esben2009

Greve

Indlæg: 282

PB  Blog

Og skulle man vælge at gå over til H0 af hensyn til junior, så er N-skinnerne ikke tabt da de f.eks kan bruges til en H0 smalsporsbane H0e og så har man også de to baner :-) 

__________________

De bedste toghilsner

Esben + John Larsen

Vi kører Märklin digital CS3+, epoke 4-5-6 materiel og tider vi selv har oplevet, favorittoget er DB ICE2 + SBB krokodillen Ce 6/8

Like 0 kan lide
Top

Picture

TøfTøf

Indlæg: 9

PB

Han er nu meget forsigtig, men han skal dog være under konstant opsyn! Jeg planlægger at købe en ældre Märklin bane til ham, han er kun 5 nu så tænker det må vente et par år. Men så bliver der en bane til far, og en til søn.

Nu har jeg købt en masse sjove småting til N, lys, sporskifte, et par lokomotiver osv. Det ville være ærgeligt at stoppe med spor N da jeg godt kan lide den lille størrelse. Iøvrigt har jeg rettet lidt på sporet og sprittet det af, man skal rense en hel del for det kører optimalt har jeg fundet ud af.

Mht. DCC er jeg meget i tvivl om jeg overhovedet kan bygge dem om, især det ene lille vintage lok (det grønne: Minitrix 12017), men udfra den beskrivelse med konstant høj spænding og en dekoder der styrer farten lyder DCC lovende i forholdt til at køre langsomt og hvad angår styringen generelt.

__________________

Spor N - DC

Like 0 kan lide
Top

Picture

El Capitan

Indlæg: 102

PB

Der er intet galt med N, så behold endelig det du har.

Hvis du på et tidspunkt udvider, så kan du få en fin bane på den plads hvor en H0 bane vil føles forkrampet. Jeg har selv kørt H0 i mange år, derefter spor 1 og nu altså N - og jeg fortryder ikke et sekund mit valg. Dekodere er små, så det skal også nok lykkes, hvis det er den vej du går.

DCC kan i øvrigt varmt anbefales. Jeg var også længe om at tage springet fra analog til digital, men jeg har ikke set mig tilbage.

God fornøjelse til dig og knajten.
Og husk, at ligegyldigt hvad erfarne folk end siger, så er det kun hvis I ikke hygger jer med hobbyen, at I gør noget forkert.

Mvh
Jens

__________________

"Kan De se noget forude? Nej vel? Udmærket, så får De grønt ..."
- Brodersen

YouTube: https://www.youtube.com/user/SteamPower4ever

Like 3 kan lide
Top

Picture

Godsbanen

Vanløse

Indlæg: 134

PB

Ang. dine analoge lokomotiver, så skal de ombygges for at kunne køre dcc, kan jeg se. Der er nogle forretninger m.m. der kan klare det for dig, hvis det er, men det kommer sikkert også an på hvor meget du har investeret i dem for at det kan betale sig.

Hvis du vil springe ud i dcc kan det nok bedst betale sig, at købe et startsæt, hvor det hele er i, altså strømforsyning, controller, et lokomotiv plus det løse. Igen er jeg ikke inde i spor N, og hvad der findes, men prøv at gå efter noget, der ikke er alt for simpelt (og billigt). Der skal helst være mulighed for at køre med flere controllere og strøm nok til en vis størrelse bane og maskinpark.

Like 0 kan lide
Top

Picture

Bent_P

Jyllands hovedstad

Indlæg: 1.280

PB

Vær opmærksom på at DCC kun er et af flere sprog som digitalstationer kan bruge til at tale ud til dekoderen i lokomotivet med. Et meget udbredt sprog i spor n er seletrix. Med andre ord, DCC betyder ikke digitalisering, men er betegnelsen for en digital protokol, der bruges til kommunikation.

__________________

Hilsen Bent P.

Märklin gennem 40 år, M, K og C-skinner

Like 0 kan lide
Top

Picture

peterw

Ingeniør

Frederiksberg

Moderator

Indlæg: 747

PB

Hej,

TøfTøf skrev:

Han er nu meget forsigtig, men han skal dog være under konstant opsyn! Jeg planlægger at købe en ældre Märklin bane til ham, han er kun 5 nu så tænker det må vente et par år. Men så bliver der en bane til far, og en til søn.

Med hensyn til ”ældre Märklin-bane” så overvej at købe nyt C-skinne materiel istedet for gamle, bulede M-skinner, det kommer der sjældent andet end gråd og tænders gnidsel ud af for børn. Märklin har faktisk også lavet nogle sæt der er relevante allerede på din drengs alder i serien “My World” - min yngste på 4.5 år har et par sæt fra den serie. Robuste, radiokontollerede tog på plast-skinner der er kompatible i geometri med C-skinne serien. Og ja det er legetøjstog snarere end Modeltog men er faktisk ret fint og meget robust udført. Og det nye “styregreb” er virkelig godt, se f.eks. her:

http://www.togcenter.dk/webshop/marklin-myworld/5164-marklin-29309-startpackung-guterzug-akku-4001883293097.html

Godt udført og kan også bruges i overgangen til en senere, egentlig modelbane.

Mvh

Peter

 

__________________

Dansk epoke IV - af historiske årsager på 3-skinne. DSB suppleret af lidt privatbane. Uhlenbrock Intellibox, RocRail etc.

Like 1 kan lide
Top

Picture

hxmiesa

Software Engineer

Bilbao Spain

Indlæg: 917

PB  Hjemmeside

TøfTøf skrev:
Han er nu meget forsigtig, men han skal dog være under konstant opsyn! Jeg planlægger at købe en ældre Märklin bane til ham, han er kun 5 nu så tænker det må vente et par år. Men så bliver der en bane til far, og en til søn.

Nu har jeg købt en masse sjove småting til N, lys, sporskifte, et par lokomotiver osv. Det ville være ærgeligt at stoppe med spor N da jeg godt kan lide den lille størrelse. Iøvrigt har jeg rettet lidt på sporet og sprittet det af, man skal rense en hel del for det kører optimalt har jeg fundet ud af.

Haha... Jeg var sgu´ ogsaa respektfuld og forsigtig som 5-aarig. Det kommer SENERE, at man gerne vil afholde kaploeb mellem togene, eller se hvem som vinder i et frontalt sammenstoed ved max. hastighed...
Mine gamle Märklin-lokomotiver fungere endnu, selv efter disse proevesler. (Dog ikke uden mén Wink )

Men ellers; Naaja... Lyt endelig til El Capitan; Det lyder helt rigtigt!

__________________

Venlig hilsen
Henrik Hoexbroe
TOG -i lange baner!

Like 0 kan lide
Top

Picture

TøfTøf

Indlæg: 9

PB

Gode svar, og iøvrigt tak for den varme velkomst! Smile

Jeg vil helt klart se nærmere på selectrix også som protokol. Det vigtigste for mig er at finde ud af at åbne lokomotiverne og se om der overhovedet er plads. Og så skal jeg have fundet min loddekolbe (!), eller måske snarere få købt en ny der er god til de små ting.

De loks jeg har:

 
Arnold Diesel V45
Fleishmann Piccolo 537753
Minitrix 12017

Jeg ved slet ikke om der er plads til decodere, men måske...

My World faldt jeg over det igår da jeg kiggede på Märklins website, det ser helt perfekt ud til ham, både robusthed og skala H0. Santa Jeg så også startup (fra 6 år?), men det virker lidt mere fint i det. For ja uanset hans forsigtighed (som kun er pga. min tilstedeværelse), vil han gerne køre lyntog, og mon ikke Hulk kommer forbi og smadrer det hele? Den går ikke på fars bane med de fine damploks...  Big smile

 

__________________

Spor N - DC

Like 0 kan lide
Top

Picture

Snuden

Underbetalt kontorsmølf

Haderslev

Indlæg: 446

PB  Blog

TøfTøf skrev:

Gode svar, og iøvrigt tak for den varme velkomst! Smile

Jeg vil helt klart se nærmere på selectrix også som protokol. Det vigtigste for mig er at finde ud af at åbne lokomotiverne og se om der overhovedet er plads. Og så skal jeg have fundet min loddekolbe (!), eller måske snarere få købt en ny der er god til de små ting.

De loks jeg har:

 
Arnold Diesel V45
Fleishmann Piccolo 537753
Minitrix 12017

Jeg ved slet ikke om der er plads til decodere, men måske...

My World faldt jeg over det igår da jeg kiggede på Märklins website, det ser helt perfekt ud til ham, både robusthed og skala H0. Santa Jeg så også startup (fra 6 år?), men det virker lidt mere fint i det. For ja uanset hans forsigtighed (som kun er pga. min tilstedeværelse), vil han gerne køre lyntog, og mon ikke Hulk kommer forbi og smadrer det hele? Den går ikke på fars bane med de fine damploks...  Big smile

Selectrix er en gammel protokol og ikke noget du skal satse på, alt hvad der kommer til spor N i dag snakker dcc.

Der skal nok være plads i lokomotiverne, dekoderne er meget små i dag. Det du kan få problemer med er at den ene motorpol ofte hviler direkte på chassiset og opnår forbindelse der igennem; det må det ikke når du kører digitalt, der skal motorpolerne udelukkende være forbundet til dekoderen.

Mht. dekoderne, så kig på Esu, de er meget udbredte i Danmark, så du kan næsten altid få hjælp uanset hvad du slås med.

www.esu.eu

Hvis du vil have et komplet startsæt med alt hvad du skal bruge, så har både Fleischmann og Minitrix. En billig start kan du få ved at købe en Roco Lokmaus2 med tilhørende styreboks, de ligger typisk omkring 500kr og er alt hvad du skal bruge ud over dekodere.

Hvor bor du henne af i landet? Så kan vi finde en forhandler du kan gå på opdagelse hos.

__________________

MVH

Morten Strårup

K.P.E.V i Sønderjylland og Nordslesvig 1908 - 1914. DSB epoke 3. Min egen fantasibane: Det Kongelige Sønderjydske Jernbane Selskab KSJS fra 1920 til 1985. Råstoftransporter via jernbanen.

Yngste deltager i Peters garage.

Like 0 kan lide
Top

Picture

TøfTøf

Indlæg: 9

PB

Jeg bor på sydsjælland. Smile

Hvordan er det så med sporskifter, skal de også skiftes, eller kan man bruge de gamle (har minitrix med motor)?

__________________

Spor N - DC

Like 0 kan lide
Top

Picture

f1freakdk

St. Heddinge

Indlæg: 929

PB  Blog

TøfTøf skrev:

Jeg bor på sydsjælland. Smile

Hvordan er det så med sporskifter, skal de også skiftes, eller kan man bruge de gamle (har minitrix med motor)?

Du kan enten vælge at styre dem analogt - dvs med en god klassisk pult, som du måske har i forvejen.

Eller du kan tilslutte dine drev til en ekstern decoder som - efter fabrikat og type - kan styre et antal "magnetartikler" som det typisk er i et drev, som består af to spoler og en kerne der trækkes til den ene eller anden spole.

Eller du kan lave - nok mest aktuelt når du har en fast bane - en sportavle med tryknapper og visning af sporskiftets stilling...

I øvrigt har butikken "Teknikken" til dernede sydpå et sted - de har da lidt i str. N og skinner fra minitrix...

__________________

Mvh Steen

Märklin H0, K skinner, Digitalt ECoS 50200, Tysk Epoke 3 og 4 og 5 og lidt 6

Min bane under opbygning - følg den via min Blog

Like 0 kan lide
Top

Picture

peterw

Ingeniør

Frederiksberg

Moderator

Indlæg: 747

PB

TøfTøf skrev:

My World faldt jeg over det igår da jeg kiggede på Märklins website, det ser helt perfekt ud til ham, både robusthed og skala H0. Santa Jeg så også startup (fra 6 år?), men det virker lidt mere fint i det. For ja uanset hans forsigtighed (som kun er pga. min tilstedeværelse), vil han gerne køre lyntog, og mon ikke Hulk kommer forbi og smadrer det hele? Den går ikke på fars bane med de fine damploks...  :bigsmile: 

Startup er helt sikkert også et fint system, men som du er inde på er My World nok mere sagen i hvert fald lige nu. En anden fordel er at My World jo principielt også kan køre på andre skinner end Märklin's hvis I skulle have mere lyst til et 2-skinne system senere.

Peter

 

__________________

Dansk epoke IV - af historiske årsager på 3-skinne. DSB suppleret af lidt privatbane. Uhlenbrock Intellibox, RocRail etc.

Like 1 kan lide
Top

Picture

fkm

IT-Systemadministrator

Indlæg: 382

PB

TøfTøf skrev:

Jeg bor på sydsjælland. Smile

Hvordan er det så med sporskifter, skal de også skiftes, eller kan man bruge de gamle (har minitrix med motor)?

Hej TøfTøf !

Du skriver at du bor på Sydsjælland. Hvad med at kigge en tur forbi Næstved Modeljernbane Klub - i november måned har vi åbent hus hver torsdag mellem 19.30 & 21.30. Mange af medlemmerne har også anlæg hjemme, og det er alt fra Märklin Z, over skala N til H0 (der er både dem der kører Märklin og 2-skinne) til havebaner.

Selvom klubbens anlæg er 2 skinne DCC, så kan du finde masser af inspiration og gode ideer.

Du kan læse lidt mere på http://www.nmjk.dk/

Mvh
FKM

__________________

H0, 2 skinne DCC, dansk i nyere epoker

Like 0 kan lide
Top

Picture

esben2009

Greve

Indlæg: 282

PB  Blog

Da My World blev introduceret fandt jeg det genialt til de mindste, men....

....efter at Märklin senere valgte at sløjfe de strømførende C-skinner i My World til fordel for nogle 100% rene plastikskinner syntes jeg projektet med My World faldt fra hinanden. 

Det betyder at når junior vil rykke videre til noget fra Start Up, så kan han smide sine ikke-strømførende skinner ud, og selv om toget kan køre videre på rigtige C-skinner så taber det nok konkurrencen til det rigtige elektriske tog, hvorefter alt fra My World er skubbet til side.

Så hellere gå direkte i et startsæt fra Start Up med 2 akslede vogne og et lille lokomotiv som kan håndteres af de små.

__________________

De bedste toghilsner

Esben + John Larsen

Vi kører Märklin digital CS3+, epoke 4-5-6 materiel og tider vi selv har oplevet, favorittoget er DB ICE2 + SBB krokodillen Ce 6/8

Like 0 kan lide
Top

Picture

gejo

Indlæg: 514

PB

Så skal du lige se denne video inden du beslutter dig - My World skinnerne koster meget mindre end C-skinnerne - og de lige skinner kan senere bruges i din vitrine.

https://www.youtube.com/watch?v=YR9v8XNXVuc

Hilsen Gert

Like 1 kan lide
Top

Picture

HEDO

Pension, tidl. DSB IT

Indlæg: 163

PB  Blog

Hej

Der er mange gode timer med modeljernbane som hobby, hvadenten man kører H0, TT elr N, samt om det er analog eller digitalt. Det sjoveste er dog at køre digitalt, der giver en masse muligheder. Men det koster også mere en analog, bare anskaffelse af den centrale enhed til styring af anlægget, er en pæn udgift.

Jeg har skrevet nogle artikler om digitalt anlæg, også for begyndere, i de seneste numre i bladet Mosebanen, samt lagt en række billeder ind. Jeg kører DCC to-skinne system, hvor sporskifter både kan styres via dekodere, men også via en sportavle med trykknapper. 

Se Mosebanens medlemsblad på: http://mosebanen.dk/Klubbladet.html

Mvh. og god fornøjelse med banen.

Henrik

 

__________________

Henrik D.

Modeljernbane gennem 50 år. Kører nu 2 skinne digital system med dansk landskab.

Medlem af KMK, Karlemoseparkens Modeljernbane Klub i Ølby ved Køge. Medredaktør af Mosebanens Klubnyt.

 

Like 1 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.