Mine spor N eskapader

For et par år siden valgte jeg at skippe mit Spor1 til fordel for spor N. Var det nu også det rigtige valg? Ja det synes jeg faktisk det var. Jeg har dog stadig min H0 bane hjemme, og det bliver der ikek ændret på. Spor N bliver kun til klubkørsel og N træf.

Jeg fandt en god klub SOVNK, via en rigtig god ven ( også tidligere spor1 kører) og sammen har vi fået opbygget og udviklet vores N interesse. Super fedt at have en og sparre med.

I starten handlede det for mig lidt om hvad der egentlig var muligt at bygge ind i et spor N lokomotiv. Og indrømmet - spor1 lokomotiver har bare AL den plads man ønsker til div. elektronik og god lyd. Det har N ikke!!! Nu er det heldigvis sådan at lyd i N ikker er imponerende, på nogle måder faktisk. Alt for små højtalere, alt for lidt plads til et godt kammer. Med deraf ringe lydbillede. Derfor bygger jeg ikke lyd i mine Lokomotiver udover en eenkelt MY  (og måske en kommeende ME)

Senere gik det mere over i "modificer købemateriel" eller "Semi byg selv" hvor det er en overdel fra Shapeways der så bygges færdig. 

For at starte lidt bagfra, så spurgte jeg herinde til Østbanens gamle CP vogne B51 og B52. Men gruppen privatbaner under vireklige baner, er nok ikke det rigtige sted at fortsætte snakken om vognene i N.

Derfor er dette blogindlæg startet.

Så indlægget kommer her igen: 

 

Lidt fremgang har der været.

Som skrevet tidligere er valget blevet, på trods af at der ikke findes billeder af det, at jeg monterer harmonikaer.

Billede

 

 

Tidliger i forløbet fik jeg tegnet og printet en undervogn. Første udgave var helt uden detaljer. For hvis nu ikke den kunne bruges. Ja så var der ikke spildt mange timers arbejde.

Men det fungerede fint, i al efter nogle rettelser af flere omgange. 

 

Tanken kom så at jeg vel også skulle lave "indretning" så i gang.med at tegne lidt mere. 

Billede

 

Tanken om vinduer havde også rumstreret i hovedet i et stykke tid. Jeg fik igen tegnet og printet og justeret, tegnet og justeret, tegnet og justeret. Indtil hele striben passede i vognen.

Billede

 

 

Billede

 

Så nu havde jeg en bund, indretning og sæder (her på billedet er det en tidligere version af sæderne. Den længere oppe er den endelige.

Billede

 

Som det ses lavede jeg noget pynt på undersiden. Dette er på ingen måder korrekt. Det er kun lavet for at "der er noget" De kasser der hænger i den ene side er dog korrekte.

 

Nu Hvor det hele var på plads, så kunne jeg gå til bemaling af dem. Den orange har jeg bevidst valgt lidt lysere end hvad den rigtigt bør være (blodorange) jeg har så kommet lidt rød i så den ser rigtig ud. Den originale ville helt sikkert blive for mørk i den her lille skala.

Det var lidt et pillearbejde at afdække til de hvide striber. Men det gik. På billedet ser nederste vogn helt håbløst buet ud. Det er siden der buer indad. Men striber osv er helt lige.

Billede

 

Nu mangler der så lidt Decals, og slutlak. Samt ikke mindst slutmontering. Nå ja noget trækkraft skal der også til.

Her regner jeg med at bruge en V65 - i første omgang, den vil jeg så tegne/printe en ny og korrekt MAK 650D overdel til. Måske med tiden der også kommer en "kong Hother" til - i N er den ikke lige så let at få, som i H0 for tiden. Der skal først laves en overdel.

Drømmen er også et Y tog i ØSJS farver. Det kan fås på shapeways, er dog heller ikke helt billigt.

 

Mere når vognene er helt færdige  Smile

 

 

 

__________________

Mvh Steen

Märklin H0, K skinner, Digitalt ECoS 50200, Tysk Epoke 3 og 4 og 5 og lidt 6 - Spor N på Fremo moduler og i SOVNK

Mine Spor N eskapader

Min H0 bane under opbygning - følg den via min Blog

Like 3 kan lide
Top

Picture

f1freakdk

St. Heddinge

Indlæg: 1.071

PB  Blog

Hertil spurgte sørenG:

 

SørenG skrev:

Det er et rigtigt flot resultat indtil videre!
Din 3D printer ser også ud til at lave det rigtig fint, hvad er det for en printer?

Hvilket tegneprogram bruger du?

Tak for det Smile

Det er en Anycubic Photon Resin printer. Jeg startede med at læse om den her: https://www.sporskiftet.dk/forum/modeljernbaner/generelt/3d-print-er-der-nogen-der-har-erfaring-med-dette 

Efter stor hjælp fra Gert "Gejo" blev jeg overbevist om at jeg måtte have sådan en. Jeg valgte at købe den "gamle" model - dvs IKKE S modellen. Nu vil mine modeller jo ofte ikke fylde ret meget i højden og der regnede jeg ikke med det store problemer med muligt slør i Z aksen. og skulle det blive et problem. Ja så kan den opgraderes. Jeg gav 2200 - inkl 3½ liter resin. Mine forventninger var ikke store. For ville den kunne printe det jeg gerne ville have printet, og i en kvalitet som ville være godt nok til mig. Lad mig sige dte med det samme - den har virkelig imponeret mig!

Det næste problem var at jeg før bestillingen - aldrig havde tegnet noget som helst CAD agtigt. og de første downloadede programmer. Gjorde ikke forventningerne synderligt store. Men Gert anbefalede mig at kigge på "Tinkercad" og så skal jeg ellers lige love for at det tog fart. For garvede CAD tegnere er det sikkert for simpelt. Men indtil nu har jeg ikke mødt begrænsninger, når man bare lige lærer at tænke lidt ud af boksen.

Det er super fedt at få en ide, tegne den og derefter printe den ud... Det værste er tiden - i printeren forstås. For det endelige resultat ses først efter nogle timer afh af emnets højde.

Et eksempel på det er, Jeg skulle bruge nogle tagventilatorer til nogle kølevogne. BRAWA laver dem og sælger dem løse for 5€ pr stk...!! ikke for en pose med ti, niks det er pr enkelt ventilator. Med ti stk på hver vogn og 4 vogne klar, ja så ville det hurtigt løbe op i alt ALT for meget. Så hvis jeg vender det om så har jeg allerede sparet 1500,- i tagventilatorer  (forudsat at jeg havde valgt at købe dem, hvilket ikke ville være sket, så det er lidt hypotetisk - I know )  ud af de 2200 printeren kostede.

__________________

Mvh Steen

Märklin H0, K skinner, Digitalt ECoS 50200, Tysk Epoke 3 og 4 og 5 og lidt 6 - Spor N på Fremo moduler og i SOVNK

Mine Spor N eskapader

Min H0 bane under opbygning - følg den via min Blog

Like 2 kan lide
Top

Picture

f1freakdk

St. Heddinge

Indlæg: 1.071

PB  Blog

 

 

Min plan var på ingen måder at skulle køre Dansk, men som det er med planer og modeltog, så kommer der altid en god undskyldning for at ændre dem.

Så inden jeg så mig om havde jeg skilt og omlakeret en del vogne, og havde bestilt et Bns sæt samt en MH overdel fra Shapeways. Så var der lidt at prøve sig frem på.

Men jeg har det lidt svært ved at begrænse mig, så min Bns fik naturligvis frontlys, som kn skifte til slutlys  - det er jo simpelt nok. Men den har også lys i styrehustoppen og færdigmeldeblink på begge sider. Desværre er strømoptag ikke det bedste og en ESU Nano decoder er åbenbart RET følsom overfor det. Så det skal jeg en dag ved lejlighed have kigget lidt på.

Billede

 

Fordanskning af tyske vogne i gang.

Billede

En anden sjov ting ved at have skiftet til N er at jeg også lærte at ætse ting i nysølv. Grunden var at jeg skulle bruge nogle bremseplatforme til noge Gs vogne. De havde tidligere været lavet. Men kunne ikke fås mere. Så derfor måtte jeg i gang med at læse slidt om den process. Det lød egentlig super vanskeligt, men krævede lidt forskelligt udstyr. Tingene blev anskaffet og de første forsøg gik... ikke ret godt Laughing out loud Men efterhånden kom der styr på det og jeg kunne rent faktisk være bekendt over for mig selv at bruge de platforme der kom ud af det. Her er det dog ikek Gs vogne, men platforme til kølevognen der er ætset:

Billede  Billede

 

Tankerne fløj lidt og jeg fik tegnet, ætset og bukket samt samlet og malet mig nogle ædre KTAS telefonbokse til mine kommende storby moduler.

Billede

Billede

 

Udhængsskilte kommer også til at pynte i gadebilledet:

Billede

Så alt i alt har spor N medført en hell del nye ting der skulle læres. Hvilket har været sjov, omend lidt op af bakke til tider. Men ikke stejlere end det har kunnet lade sig gøre.

Da jeg en dag fik tanken om "HSB Smalsporsbane" - men i N begyndte jeg at lede lidt. Og igen kunne Shapeways præsentere nogle ret flotte lokomotivoverdele til netop HSB. 2 stks blev bestilt - du ved... bare liiige for at se hvad det er, og hvad jeg kunne få ud af det... Det greb om sig. Men mere om det i næste indlæg.

__________________

Mvh Steen

Märklin H0, K skinner, Digitalt ECoS 50200, Tysk Epoke 3 og 4 og 5 og lidt 6 - Spor N på Fremo moduler og i SOVNK

Mine Spor N eskapader

Min H0 bane under opbygning - følg den via min Blog

Like 2 kan lide
Top

Picture

f1freakdk

St. Heddinge

Indlæg: 1.071

PB  Blog

 

Smalspor i 1:160 er ikke ret stort. Det passer med at man kan bruge Spor Z skinner og hjul/bogier og lokomotivundervogne. Nu har jeg jo valgt de lidt mindre HSB lokomotiver. Det er bevidst. Da en BR80 fra märklin kan bruges, men også er nem at få fat i. Jeg gav ca 250,- kr inkl forsendelse fra tyskland for en der viste sig at være helt ny.

Nu vokser træerne jo ikke ind i himlen. Så det er ikke sådan at overdelene passer lige ned over en underdel. Der skal files og slibes en del.

Den til venstre er standard, den til højre er blevet lidt kortere.

 Billede

 

En anden lille udfordring var at 996001 lokomotivet har en for- og bagløber. Jeg fandt en forløber fra en BR 18 på ebay, den har to aksler og dermed kunne jeg bruge dem begge. - men måtte opgive at få plads til bagløber på lokomotivet. Der er simpelthen ikke plads. Der er helle ikke plads til en alm spor Z kobling. Så jeg har bukket nogle kroge. Det fungerer fint ved sammenkobling til vognene.

Billede

 

I det her projekt vil der være rigtigt mange kompromisser. Bla andet kunne jeg ikke få undervogn med motor til at ligge så langt fremme i overdelen at det ville passe med cylindrenes placering. Det er der ikke noget at gøre ved. Forhåbentligt er det så ikke det man ser når toget snor sig igennem skoven på de kommende moduler. Det er særlig udtalt på lokomotiv 996101:

Billede

 

Med et skohorn, og ledninger erstattet af tynd kobbertråd kan en ESU Nano decoder lige klemmes ind i lokomotivet. Deer ligger så en vægtklods i kedlen mellem røgkammerdør og decoder.

Billede

 

Ved hjælp af nogle SMD 0201 LEDs er der lys i begge ender af begge lokomotiver:

Billede  

Billede

 

Vognkasser er heller ikke noget man lige køber. Så jeg måtte tegne og ætse dem selv. Endeperroner skal også ætses. De er ikke helt optimale endnu, en det skal nok komme. Jeg venter lidt på hvad jeg bliver enig med mig selv om mht tag. Enten skal jeg 3D printe tagene, eller som her på billedet bukke dem af noget nysølv. Der er fordele og ulemper ved begge metoder. Så når jeg ved hvad jeg beslutter mig for. Ja så kan jeg gøre lidt mere ved endeperronerne.

Billede

 

Undervognen er taget direkte fra Spor Z USA Boxcars. De passer helt perfekt til den her vogn - bevare bogier er ikke korrekte - der er den med kompromisserne igen. Det eneste jeg skal gøre er at fræse nogle 0,4mm printplader ud - så har jeg den perfekt bund til vognene hvor sporZ delen så kan ligge oppe i.

Billede

 

En hurtig opstilling af et par påbegyndte vogne, giver god lyst til at forstætte... det skal nok blive hyggeligt.

Billede

Mere når jeg engang kommer videre med det her projekt.

__________________

Mvh Steen

Märklin H0, K skinner, Digitalt ECoS 50200, Tysk Epoke 3 og 4 og 5 og lidt 6 - Spor N på Fremo moduler og i SOVNK

Mine Spor N eskapader

Min H0 bane under opbygning - følg den via min Blog

Like 3 kan lide
Top

Picture

bygger01

Så er der blevet mere tid til at "lege" med tog

Herning

Indlæg: 2.616

PB

Det er helt vildt, hvad man kan, når man "blot" har ideerne + "lidt mere".

__________________

Jørgen Steff. fra Herning

H0 / AC / Digital / K skinner / ca. Epoke III / og ikke kun DK ( p. gr. af dampen, og hva' man kan købe fra visse danske producenter ).

Like 0 kan lide
Top

Picture

f1freakdk

St. Heddinge

Indlæg: 1.071

PB  Blog

bygger01 skrev:

Det er helt vildt, hvad man kan, når man "blot" har ideerne + "lidt mere".

Ja, men for 2 år siden havde jeg ikke forestillet mig at jeg selv skulle både ætse og printe selv. Men lidt stædighed og velvilje fik mig i gang og så var det jo ikke SÅ svært igen.

 

Derfra er det jo "bare" at udvikle ting og processer. Jeg vil vove at påstå at alle kan gøre hvad jeg har gjort. Mere avanceret er det faktisk heller ikke.

 

 

 

__________________

Mvh Steen

Märklin H0, K skinner, Digitalt ECoS 50200, Tysk Epoke 3 og 4 og 5 og lidt 6 - Spor N på Fremo moduler og i SOVNK

Mine Spor N eskapader

Min H0 bane under opbygning - følg den via min Blog

Like 0 kan lide
Top

Picture

SørenG

Indlæg: 95

PB

Tak for svaret, den printer vil jeg virkelig overveje. 
Den laver da flot arbejde til den pris. 
Jeg skal også se på Tinkercad, de fleste 3D programmer kan en masse man ikke har brug for til hobby projekter.

__________________

Hilsen Søren

Like 0 kan lide
Top

Picture

bygger01

Så er der blevet mere tid til at "lege" med tog

Herning

Indlæg: 2.616

PB

f1freakdk skrev:

bygger01 skrev:

Det er helt vildt, hvad man kan, når man "blot" har ideerne + "lidt mere".

Ja, men for 2 år siden havde jeg ikke forestillet mig at jeg selv skulle både ætse og printe selv. Men lidt stædighed og velvilje fik mig i gang og så var det jo ikke SÅ svært igen.

 

Derfra er det jo "bare" at udvikle ting og processer. Jeg vil vove at påstå at alle kan gøre hvad jeg har gjort. Mere avanceret er det faktisk heller ikke.

 

 

Du skriver ætse !

Kan vi så også forvente et mindre kursus i det .....

 

__________________

Jørgen Steff. fra Herning

H0 / AC / Digital / K skinner / ca. Epoke III / og ikke kun DK ( p. gr. af dampen, og hva' man kan købe fra visse danske producenter ).

Like 0 kan lide
Top

Picture

peterw

Ingeniør

Frederiksberg

Moderator

Indlæg: 990

PB

bygger01 skrev:
 

Du skriver ætse !

Kan vi så også forvente et mindre kursus i det .....

Jeg synes også det lyder spændende at vide lidt mere om... :) 

 

__________________

Dansk epoke IV - af historiske årsager på 3-skinne. DSB suppleret af lidt privatbane. Uhlenbrock Intellibox, RocRail etc.

Like 0 kan lide
Top

Picture

f1freakdk

St. Heddinge

Indlæg: 1.071

PB  Blog

bygger01 skrev:

Du skriver ætse !

Kan vi så også forvente et mindre kursus i det .....

Nææ ikke herfra :bigsmile:   (se svaret til Peter W  )

peterw skrev:

Jeg synes også det lyder spændende at vide lidt mere om... :) 

Det ER spændende, og da der er skrevet så megetom det på internettet, er det meget nemt at læse sig til processen.

Jeg har meget at lære endnu, så derfor skal jeg ikke være den der lærer andre om det. For det ved jeg ikke nok om det endnu, til at skrive om.

Men her er et par links:

http://www.modelbaneteknik.dk/model/tek/etch/etch.htm - Et af de mere grundige, tilmed på dansk.

https://www.youtube.com/watch?v=EJsBZWqrN-g Altid gode videoer fra Luke Towan - jeg ruger dog ikke laminator

Som UV belyser bruger jeg en UV Neglelakhærder... De kan fås ret billigt på DBA

Finæts krystal her: https://el-supply.dk/finaetsekrystal-ca700gnatriumpersulfat/varenummer/451-7622

Fotofilmen her: https://www.ebay.de/itm/PHOTOPOLYMER-FILM-lichtempfindliche-Folie-f%C3%BCr-Platinen-und-Druckgrafik/254233791455?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649

Nysølv, også Ebay, typisk 0,1 - 0,2 og 0,3mm der kan fås "pakker" med de tre størrelser i - så er der lidt at prøve sig frem med.

Det mest bøvlede er at "montere" fotofilmen på nysølvet - det kan jo ligesom ikke tåle dagslys. Så det skal gøres under rødt lys eller i et dunkelt lokale.

Det hele virker og lyder meget omstændigt, og kræver selvfølgelig lidt indkøb. Men så er der også pludselig åbnet for en hel ny verden hvor kun evner og fantasier sætter grænserne.

__________________

Mvh Steen

Märklin H0, K skinner, Digitalt ECoS 50200, Tysk Epoke 3 og 4 og 5 og lidt 6 - Spor N på Fremo moduler og i SOVNK

Mine Spor N eskapader

Min H0 bane under opbygning - følg den via min Blog

Like 1 kan lide
Top

Picture

f1freakdk

St. Heddinge

Indlæg: 1.071

PB  Blog

 

Et lille eksempel på hvor småt Photon printeren kan printe...

Som nogle måske har set, så manglede den ene vogn ventilatorer på taget. Jeg fik tegnet og printet nogle torpedoventiler. Dels fordi jeg ikke lige kunne finde mål på Kuck Kuck udgaven. Men også fordi det ville give lidt variation, samt jeg så også har til DSB udgaven af CP vognene som ligger klar Wink

Lige her på billedet er det svært at se at det er andet end en klum klar resin Laughing out loud

Billede

 

Men med lidt maling på hjælper det, så man kan se hvor detaljeret den faktisk er

Billede

 

Den til toilettet blev selvfølgelig også printet:

Billede

 

__________________

Mvh Steen

Märklin H0, K skinner, Digitalt ECoS 50200, Tysk Epoke 3 og 4 og 5 og lidt 6 - Spor N på Fremo moduler og i SOVNK

Mine Spor N eskapader

Min H0 bane under opbygning - følg den via min Blog

Like 1 kan lide
Top

Picture

f1freakdk

St. Heddinge

Indlæg: 1.071

PB  Blog

SørenG skrev:

Tak for svaret, den printer vil jeg virkelig overveje. 
Den laver da flot arbejde til den pris. 
Jeg skal også se på Tinkercad, de fleste 3D programmer kan en masse man ikke har brug for til hobby projekter.

Den får i al fald gode anbefalinger herfra. Jeg har ikke et sekund fortrudt købet af den.

Ja Tinkercad var vitterligt det der fik mig i gang med det her, og der er masser af hjælp at hente på nettet og selvfølgelig er der også en grupper, og sikkert flere, på Facebook.

__________________

Mvh Steen

Märklin H0, K skinner, Digitalt ECoS 50200, Tysk Epoke 3 og 4 og 5 og lidt 6 - Spor N på Fremo moduler og i SOVNK

Mine Spor N eskapader

Min H0 bane under opbygning - følg den via min Blog

Like 0 kan lide
Top

Picture

bygger01

Så er der blevet mere tid til at "lege" med tog

Herning

Indlæg: 2.616

PB

Det vildt hva' man kan, men med alder på snart 74, er der måske teknikker, men skal nøjes med at kigge på .....

__________________

Jørgen Steff. fra Herning

H0 / AC / Digital / K skinner / ca. Epoke III / og ikke kun DK ( p. gr. af dampen, og hva' man kan købe fra visse danske producenter ).

Like 0 kan lide
Top

Picture

f1freakdk

St. Heddinge

Indlæg: 1.071

PB  Blog

 

Ja som skrevet længere oppe, så havde  jegplaner om at tegne en ØSJS MAK overdel til en Arnold V65. Som skrevet så gjort...okay, det var nemmere at skrive det, end rent praktisk at gøre det Big smile

Men det lykkedes og jeg fik printet et par overdele, hvoraf en af dem var god nok til at få lagt lidt maling på. Det skete meget hurtigt...! Tanken kom om fredagen, hvor der var træf hele weeekenden i Børkop arrangeret af N-modulvest. Så fredag ved frokost tid fik den hvid, en halv time efter gul, yderligere en halv time efter, fik den orange. Den ville ikke blive køreklar, men skulle bare stå på "Nordfaxe"som er en station uden forbillede - men navnet klinger lidt af Østbanen... så derfor.

Den rå model med indhak til at "låse" den fast til underdelen:

Billede

 

Her er den så sat på en V65 underdel. De originale lanterner skal fjernes - det vender jeg tilbage til. Men det vigtigeste - overdelen passer til underdelen.

Billede

 

Og her er den så med lidt farve på - det pynter gevaldigt:

Billede

 

Og hele trækket: Der mangler en del, også på vognene.

Billede

 

Som jeg så OGSÅ har skrevet længere oppe, ville jeg gerne have en MX og et Y-tog. Det blev Y toget der ankom først. Købt på Shapeways og ventet med spænding. Delene havde ikke været her hjemme længe før de fik grunder og farve:

Billede

Billede

 

Vognkassen med silkemat lak:

Billede

 

Da jeg gerne med tiden vil have flere, og de alle skal være med lys i. JA så fik jeg tegnet et print og ætset det herhjemme. Det var kun et prøveprint, for at sikre mig at LED´s sidder hvor de skal. LED til toplanterne sidder også på printet i håb om at en lysleder ville kunne føre lyset til selve toplanternen. Det går dog ikke, så der skal lige laves en anden løsning. Tegningen til printet skal lige strækkes lidt så LED´s sidder ud for vinduerne hele vejen ned.

Billede

Men ellers er det nu meget godt ud når der kommer lys i:

Billede

 

Nu går tiden bare med at vente på posten kommer med en Tomytc undervogn med motor. Hele sættet er designet til denne motor og bogier. Så det burde være relativt lige til at montere den. der mangler også nogle hvide decals til Cp vognene og MAK´ken - nå ja... og så spøger den der MX stadig, desværre er overdelene ikke lige til at finde mere. Så skulle der her være en der har sådan en MX overdel i str N liggende så kunne det godt være jeg var interesseret i at købe den...

Men østbanen temaet er nu heldigvis vokset og det begynder at ligne noget - billedet er dog fra før de sidste decals kom på.

Billede

 

__________________

Mvh Steen

Märklin H0, K skinner, Digitalt ECoS 50200, Tysk Epoke 3 og 4 og 5 og lidt 6 - Spor N på Fremo moduler og i SOVNK

Mine Spor N eskapader

Min H0 bane under opbygning - følg den via min Blog

Like 2 kan lide
Top

Picture

mx41

Store Heddinge

Indlæg: 139

PB

Ser godt ud Steen  Smile

Like 1 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.