Jeg overvejer at opsætte lyskasser/armaturer/spots over min bane, men hvad skal man vælge?
[list]Hvad skal man bruge af lysgiver - lysstofrør, halogen eller glødepærer? Kan man opnå special effects med spots på bestemte dele?Hvordan laver man bedst en aften/natbelysning? Lysdæmper? Hvordan kan det styres?[/list:u]Jeg vil meget gerne høre dine erfaringer, eller evt. planer.
__________________
Hilsen Erik, My 1 2 87.dk
coach david
Elektrikker
Indlæg: 24
Det nærmeste du kan komme på alm. dagslys via en lyskilde er den traditionelle gammeldags glødepære. jeg har dog ingen erfaring med at bygge det op andet end gennem mit erhverv som elektrikker. men det fik nu aligevel nogle tanker igang. tror jeg ville opbygge det i nogle kasser i loftet som så blev beklædt med sølvpapir for at få lyset det rette sted hend evt nogle høje kanter og med pæren trukket godt op i bunden så du nemmere vill ekunne styre retningen på lyset. og så vill jeg få fat i en UNI lysdæmper til indbugning i tavle. evt flere af slagsen alt efter hvor mange pære du skal have op da de har en watt begrænsning. så kan du evt styre dem med alm trykknapper op og ned samt tænd og sluk eller også kan du lave en lille stup tidsstyret elektronik hvis du har ldit kundskaber inden for den værden der med korte impulser (de skal dog være så lange at lysdæmperen ikke tror det betyder sluk) og på den måde få det til automatisk at skrue helt ned vor lystet for at simulere nat. håber mine tanker har givet dig lidt inspiration du skal være velkommen til at kontakte mig hvis der er noget som du har brug for at skal uddybes yderligere.
Coach David
Märklin H0 C-skinner
Planlægger stadig min bane
Litra P
Indlæg: 1.852
Hej,
Glødelampen ligger faktisk ret langt væk fra det normale dagslys (omkring 2800 til 3000 grader Kelvin imod dagslysets ca. 5.000). Se mere om dette her:
http://da.wikipedia.org/wiki/Farvetemperatur
En anden ulempe ved glødelampen er, at den udvikler meget varme. Uden at være ekspert, ville jeg derfor kigge på halogenlys i stedet for.
Hilsen
Lars
Märklin C, Digital, C-spor, Danmark, epoke III...
moppe
Medarbejder
Indlæg: 5.558
Det er så også en glødelampe der udvikler meget varme.....
Lysstofrør - de fås også med et nogenlunde naturligt farvespektrum, men koster så blot lidt ekstra.
Klaus
Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.dk
Modeltog, internet, gratis spambekæmpelse, elektronik og andet: http://www.moppe.dk
Det lette modelbaneforum: http://groups.google.dk/group/dk.fritid.jernbaner.model
Litra P
Indlæg: 1.852
Ja - eller man kigger på den nye LED teknologi - se mere her, sidste produkt i listen...
http://ecolight.dk/catalog/fordele-ved-lysdioder.php
Så er der også bedre muligheder for retningsbestemt lys, med en god skyggedannelse og realisme på anlægget.
Det diffuse lys fra lysstofrør kan virke meget trættende, måske vil en kombination være fin...
Hilsen Lars
Märklin C, Digital, C-spor, Danmark, epoke III...
Claus
Jordbrugsteknolog, landskab og anlæg
Indlæg: 124
Jeg ville nok bruge lysstofrør. Som markedet ser ud nu mener jeg at det er der man får det bedste lys til den bedste pris. Hvis du går en tur ned i din lokale dyrehandel, evt. dyre supermarked, vil du kunne finde rør med alt fra varme, gule og røde toner og over i meget kolde blålige toner. Jeg ville nok lav et armatur med plads til tre rør i hver sin tone, så er det bare at tænde dem enkeltvis eller kombineret på forsk. måder for at opnå den helt rigtige effekt.
Min erfaring med sådanne rør er at de har ca 4000 effektive timer i sig. det svare ca. til at de er tændt i et halvt år i træk. er man lidt heldig kan de dog holde meget længere.
Håber du finder en god løsning.
Venligst Claus
N-digital med Tams MC... og med en bane under opbygning.
coach david
Elektrikker
Indlæg: 24
Sage heller ikke noget om at en glødepøre er det samme som dagslys men det er det tætteste vi kan komme lysstofrør ligger alen langt fra hvad der minder om alm dagslys yder mere har de en flurserende tendens som stresser jernen med mindre man går over og bruger dem med HF spole dette er dog meget dyere. halogen producere meget mere varme end en glødepære så er derfor et endnu dårligere valg yder mere giver en halogenpære et alt for skarp lys i forhold til en gløde pære man det er jo ikke mit anlæg så der jo op til dig selv. men efter som jeg er uddandet inden for lyssætninger burde jeg vide lidt om det men det lyder jo som om der er nogle "eksperter´" her inde som ved langt mere om tingene end en fagmand der lever af det gør.
Coach David
Märklin H0 C-skinner
Planlægger stadig min bane
Mikael
Udviklingsingeniør
Indlæg: 597
Har man penge nok, så er der jo altid Uhlenbrocks IntelliLight. Færdige moduler med hvide, røde og blå lysstofrør, halogenspots til solskin, lysdæmpere til det hele og automatisk styring af dag/nat/solop- og nedgange/gråvejr, ja selv lyn og torden.
Men punkt et: Sørg for at have en masse kontanter til det (eller en meget lille bane).
Og punkt to: Hent dem selv i en butik, og kig rørene igennem når du gør det. De kan ikke så godt tåle postens kasten rundt med dem. Rørene er meget tynde og knækker ret nemt da de kun er holdt fast i enderne.
Erik 1:87
Softwareingeniør
Odense
Indlæg: 901
Hold da op, så kom der gang i tråden.
Jeg har selv været ivrig akvarist siden min barndom og her bruges der som oftest lysstofrør i div. nuancer, som Claus skriver. Foruden lysstofrør sætter man ofte en glødepære over udvalgte "dioramer" (rødder, planter, sten), som fremhæver dem og som samtidig giver en varmere farve. Om undervandsverdenen kan overføres til modeljernbanen er så spørgsmålet.
Lavenergipærer er vel helt yt - rent farvemæssigt?! Dem er der i hvert fald ikke meget varme i.
Uhlenbrocks IntelliLight ser mægtig spændende ud, men det gør prisen ikke
Det lyder som om, at jeg skal gå efter en kombination, men er der ikke nogen der har praktisk erfaring på deres eget anlæg eller klubbens? Eller har gjort sig en tanke om det.
Hvad gør de f.eks. hos Wunderland (eller måske nogen ved, hvad de gør hos Europa :roll: )?
Kan I huske banegårdenes modelanlæg i "gamle" dage - dér var der også ofte skift til natbelysning, og var det ikke et enkelt blåligt lysstofrør der blev brugt? (Måske ikke det mest naturtro, men jeg blev lige lidt nostalgisk). Ulempen ved lysstofrør er vel, at de ikke kan lysdæmpes og det gælder vel også halogen?
Hilsen Erik, My 1 2 87.dk
Lars Skjærlund
Rødovre
Webmaster
Indlæg: 4.202
Hvis det handler om at finde noget, der ligner dagslys, er glødepærer helt ude af billedet: De har den helt forkerte farvetemperatur, og de varmer også alt for meget til et modelbaneanlæg.
Skal det være rigtig godt, skal man have nogle af de specialpærer, man bruger til filmoptagelser - men det ligger nok udenfor budgettet for de fleste. Prisen er mere end hamper...
Det absolut bedste, man kan få til nogenlunde rimelige penge, er lysstofrør - og det passer ikke, at de altid blinker og giver et dårligt lys: Der findes lystofrør, der giver et blinkfrit lys meget tæt på dagslys - men så koster de også. Måske 5-10 gange prisen på almindelige lysstofrør - men stadig langt, langt billigere end specialpærerne til filmoptagelser.
Skal det være billigt, er halogenpærer nok den bedste middelvej. Og jo, man kan sagtens dæmpe lyset på en halogenpære.
MVH
Lars
jkr
Elektriker
Indlæg: 40
Halogen lys er helt klar den billigste løsning pt. og det kan som Lars skriver også dæmpes man skal bare være opmærksom på og traffoen er beregnet til dæmpning da det ikke er alle på market der kan dæmpes, men lysstofrør kan skam også dæmpes det kræver bare at det er med HF spole og en speciel lysdæmper der er beregnet til
dette, men prisen er også derefter.
MVH Jan
tog i lange ``baner``
Leonard
Kerteminde
Indlæg: 858
Indtil videre bruger jeg lysstofrør. I begyndelsen havde jeg nogle helt billige med 1 rør i hvert armatur, men det gav hovedpine efter nogle timer, da det flimrer. Så snakkede jeg med en elektriker, der sagde, at på værksteder sætter man altid 2-rørs-armaturer op, for de er konstrueret til at blinke i modtakt, ellers kan et roterende hjul komme til at se ud som om det står stille (enhver kan tænke sig til, hvilke ulykker det kan give på et værksted med store roterende maskiner).
Så nu har jeg dobbelte armaturer med varmhvide rør i og det er fint indtil videre, hvor jeg bygger.
Jeg har også en stak hvide, blå og røde glødepærer, samt nogle lysdæmpere, som på et tidspunkt skal bygges op i kasser på væggene, så de giver et indirekte lys via væggene. Så kan jeg have hvidt lys om dagen, skrue det ned og over i en rødlig tone til skumring og blåligt skær til natbelysning.
Det svarer til det dyre færdige sæt fra ESU og til den måde de gør det i Hamborg, hvor de bare bruger lysstofrør, der er pakket ind. Som jeg husker det, så er de hvide rør tændt til dagslys. Så tændes de røde og blå rør, de hvide slukkes, først den ene halvdel og så den anden, så slukkes de røde og der er et blåt skær over det hele som nat. Solen stiger op igen ved at først tændes de røde, så halvdelen af de hvide, så resten af de hvide og de blå og røde slukkes.
Der er 2 hvide for hver rød og blå.
Det der med direkte spot på enkelte områder, det kommer nok ikke til at ligne virkeligheden. Ude i naturen har vi en stor lyskilde, som ofte giver et diffust indirekte lys gennem skylaget, men ellers vil det jo svare til, at der skal være en sol over anlægget, altså en stor lampe og det bliver nok svært at få den til lyse naturligt ind i alle kroge.
Seriøse bud modtages.
Sendes kun mod forudbetaling og køber betaler porto.
Kan også afhentes efter aftale.
Leonard
5300 Kerteminde
moppe
Medarbejder
Indlæg: 5.558
Den der bane jeg er med til at drive har lysstofrør i maser af lamper, alle rør kan dæmpes som man lyster (hos os i 7 gruper der regulerer ned lidt af gangen). Alle rør er "varmhvide rør", altså med en naturlig farvesammensætning. Rørene koster noget mere, men er det værd. Vi får ikke "flimmer i hovedet" (altså ud over togflimmer) ved at gå i den belysning en hel dag.
Klaus
Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.dk
Modeltog, internet, gratis spambekæmpelse, elektronik og andet: http://www.moppe.dk
Det lette modelbaneforum: http://groups.google.dk/group/dk.fritid.jernbaner.model
DennisTR
Lokomotivfører
Tølløse
Indlæg: 1.132
Ang. de "gode" lysstofrør. Hvis jeg vil investere i lystofrør til mit anlæg, hvad skal jeg så gå efter :?: Her i tråden bliver der nævnt at der findes rigtigt gode rør osv, men ikke decideret hvilke det drejer sig om. Findes der en hovedregel eller en markering på rørene som gør at man kan kende forskel på dem :?:
Hilsen Dennis
Mit anlæg under opbygning, besøg min blog http://www.sporskiftet.dk/blogs/dennistr
DSB strækning og privatbane, H0 epoke III, Tillig Elite code 83 og Roco LINE.
jkr
Elektriker
Indlæg: 40
Ang. markeringene på lysstofrørene, står der på rørene f.eks 36W/83, de 2 sidste ciffere står for hvilken farve fra sig/hvilken omgivelser de blive brugt, i dette tilfælde er giver de en smule gullig lys fra sig, hvilket bliver brugt i f.eks. kontolokaler, den farve jeg vil sige der er bedst at bruge til modelbanen er farve 33, hvilket er en meget hvid farve rørene giver fra sig og bliver for det meste brugt i industrien /værksteder hvor det kræver et lidt kraftiger lys, men det er selvfølgelig ikke nok da mange lysstofrør giver en smule flimmer fra sig, men dette kan selvfølgelig også undgåes ved at købe lamperne med HF spole, de er måske en smule dyrer, til gengæld er det mere behagelig for øjnene, men tag en snak med din lokale elinstallatør. så kan han hurtigt give dig svar på alle dine spørgsmål ang. hvilken type rør og lamper du skal bruge.
MVH Jan
tog i lange ``baner``
DennisTR
Lokomotivfører
Tølløse
Indlæg: 1.132
Tak for præciseringen. Nu har jeg da lidt at gå efter inden jeg tropper op hos forhandleren.
Hilsen Dennis
Mit anlæg under opbygning, besøg min blog http://www.sporskiftet.dk/blogs/dennistr
DSB strækning og privatbane, H0 epoke III, Tillig Elite code 83 og Roco LINE.
Frankks
4100 Ringsted
Indlæg: 149
Hej Dennis.
Du kan købe lysstofrør, hos Biltema i næstved, til fornuftige priser.
3 farver, at vælge imellen.De virker fint, bruger dem selv.Bruger Lysfarve dagslys.Farvetemperatur 6500K.
Med Venlig Hilsen Frank.
Kører med Märklin.H0.
kildemoes
Generaldirektør ved DKB
Indlæg: 434
Halløj
Ja som saltvand akvarist høre også lys til mine interesser , der er mange muligheder
http://www.akvarieudstyr.dk/netshop/showProduct.asp?pid=41926
Dette patenteret lysstofrørs armatur er programerbar bare ved at tænde og slukke det i intervaller så kan du indstille dine lysstofrør med solopgang og nedgang ! De kan lave alt fra en skyet himmel til krystal klar med fuld solskin ! Det kan indstilles fra 0 til 4 timers op og nedgang m.m. Det er også muligt at lave natlys da armaturet kan indstilles fra 0 til 100 % lys ! En tænd/sluk knap gør, at du til enhver tid kan tænde og slukke for dit armatur.
Armaturet er elektronisk styret og derved energibesparende i forhold til de konventionelle armarturer, hvilket gør det muligt for den at være dimbar.
Mvh.
S.M. kildemoes
kører Ho Mærklin Digital K- skinner
Min Bane:
http://www.sporskiftet.dk/forum/foto-fra-min-bane http://www.sporskiftet.dk/blogs/kildemoes
DKB Nr. 1 http://www.youtube.com/watch?v=FhE05LtUN6I
DKB nr. 2 Ud at se med DKB http://www.youtube.com/watch?v=M8hheF-0clc
DKB GODS : My 1103 http://www.youtube.com/watch?v=_txhBugQ404
litra S 736 15 - 16 december 2012 ved Kbh. H. http://www.youtube.com/watch?v=cs5ECgylO9E&feature=youtu.be
DennisTR
Lokomotivfører
Tølløse
Indlæg: 1.132
På en forhandlerside fandt jeg lige denne oversigt
Gamle farvekoder 41,82=827 i dagGamle farvekoder 31,83=830 i dagGamle farvekoder 21,84=840 i dag
Du nævner 33 som den optimale til vores brug, vil det så betyde at med nye farvekoder svarer det til ca. 830 :?: Findes der en oversigt over hvilken farvetemperatur de forskellige farvekoder har :?: Hvilken farvekode svarer feks. til de 6500K som Frankks nævner :?:
Hilsen Dennis
Mit anlæg under opbygning, besøg min blog http://www.sporskiftet.dk/blogs/dennistr
DSB strækning og privatbane, H0 epoke III, Tillig Elite code 83 og Roco LINE.
jkr
Elektriker
Indlæg: 40
Nej ikke helt farve 33 er en smule mere kold lyse end 830, men tilgengæld er farvegengivelserne bedre, specielt hvis man gerne vil tage billeder af anlæg f.eks, den farve 33 jeg nævner er en vi bruger meget i industri, inde på enegitjenesten.dk
kan du læse mere om det hvis du gåer ind under belysning hvor er er en rubrik der hedder faktaark, ellers må du vendte til jeg har været på arbejde på mandag hvor jeg nok tror at vi har et farveskema til at ligge over lysstofrørene, men jeg er ikke sikker, håber at dette kan hjælpe dig en smule på vej.
MVH Jan
tog i lange ``baner``
DennisTR
Lokomotivfører
Tølløse
Indlæg: 1.132
Tak for de uddybbende svar.
Lige efter jeg skrev mit sidste indlæg, fandt jeg faktaarket på energitjenesten.dk, og jeg synes det giver et fint overblik til at starte på. Men jeg synes godt nok de her farvekoder er svære at bruge til noget når man ikke kender dem så godt.
Jeg må ud og snakke med min elektriker.
Hilsen Dennis
Mit anlæg under opbygning, besøg min blog http://www.sporskiftet.dk/blogs/dennistr
DSB strækning og privatbane, H0 epoke III, Tillig Elite code 83 og Roco LINE.
M.J. Sundborg
Indlæg: 95
Selvom det er et stykke tid siden, der har været liv i denne tråd, så har jeg alligevel lavet et link til den fra min blog. Kunne være interessant at høre, om der skulle være nogle af debatdeltagerne, der har indhøstet nye erfaringer siden i sommers.
M.v.h.
M.J. Sundborg
f1freakdk
St. Heddinge
Indlæg: 1.075
Jeg er så småt ved at købe lidt lys ind til min lille bitte bane (spor Z) har valgt blå, rødt og 2 hvide rør. Jeg kunne jo sagtens tænde og slukke dem i den rækkefølge som jeg nu vil. Men det ville være lidt sjovere at det skete automatisk
Selvfølgelig ville jeg kunne købe 4 tænd/slukure men er der nogle der kender til en elektonisk løsning til 220v som har tre udgange som kan programmeres til at tænde og slukke i et fast mønster?
For eks blå, blå/rød, rød, rød/hvid, hvid, hvid/rød, rød/blå, blå, alt slukket (hvis det giver mening? det er de rør der er tændt som er nævnt)
Har søgt og søgt, men kan ikke rigtigt finde noget - det kan ikke afvises at det er mine søgeevner der halter
Mvh Steen
Märklin H0, K skinner, Digitalt ECoS 50200, Tysk Epoke 3 og 4 og 5 og lidt 6 - Spor N på Fremo moduler og i SOVNK
Mine Spor N eskapader
Min H0 bane under opbygning - følg den via min Blog
mortenr
Selvstændig
Indlæg: 41
Hej,
En mulighed kunne være en micro PLC. der er flere producenter af den slags, og alle har modeller med 6-8 indgange og 4-8 relæ udgange. Har selv brugt EASY fra Eaton-Moeller, ganske nem og hurtig at sætte sig ind i.
Det er ganske vist en dyr løsning, men til gengæld er man 100% frit stillet.
Her er lige et par link til forskellige modeller:
Siemens: https://www.elfaelektronik.dk/elfa3~dk_da/elfa/init.do?query=Siemens+LOGO&node=18714#query=Siemens%20LOGO;in=prod;node=18822;id=1;
Eaton-Moeller: https://www.elfaelektronik.dk/elfa3~dk_da/elfa/init.do?toc=18703&name=automatisering#toc=18822;
Mvh
Morten
Tilbage efter mange år.
Havebane here we come
f1freakdk
St. Heddinge
Indlæg: 1.075
Ja det kan du da have så inderligt ret i...
Havde da håbet på noget billigere, evt noget til at bygge selv :?:
Må vist søge lidt videre. For til den pris kan Intellilight jo hurtigt være et alternativ
Mvh Steen
Märklin H0, K skinner, Digitalt ECoS 50200, Tysk Epoke 3 og 4 og 5 og lidt 6 - Spor N på Fremo moduler og i SOVNK
Mine Spor N eskapader
Min H0 bane under opbygning - følg den via min Blog
reh
System engeneer
Indlæg: 144
Hej
Er der nogen af jer der har overvejet DMX lysstyring og led lysrør.
Rene'
----------------------------------------------------------------
Rene' Hansen
Medlem af www.rmjf.dk
----------------------------------------------------------------
f1freakdk
St. Heddinge
Indlæg: 1.075
Har du noget link til det?
Mvh Steen
Märklin H0, K skinner, Digitalt ECoS 50200, Tysk Epoke 3 og 4 og 5 og lidt 6 - Spor N på Fremo moduler og i SOVNK
Mine Spor N eskapader
Min H0 bane under opbygning - følg den via min Blog
Gert Frikke
Indlæg: 2.325
Ja - overbejet, men det er også kun blevet til overvejelserne............
Gert
modeltog - en kopi af virkeligheden på en fantasifuld måde
tybalt
It-projektleder
Holbæk
Indlæg: 999
http://www.djz.dk/musik/hardware/210
Med venlig hilsen
Henk
http://www.privatbanen.dk/
- H0, 2-skinne -
Frankks
4100 Ringsted
Indlæg: 149
Hej Alle.
Er der nogen af jer, der har fået lavet lyssætningen færdig ?. Hvordan er det lavet, og med hvilken slags pærer, bruger i. Meget gerne med foto og evt. links. På forhånd Tak.
Med Venlig Hilsen Frank.
Kører med Märklin.H0.
Erik 1:87
Softwareingeniør
Odense
Indlæg: 901
Er der nogen af jer, der har fået lavet lyssætningen færdig ?. Hvordan er det lavet, og med hvilken slags pærer, bruger i. Meget gerne med foto og evt. links. På forhånd Tak.
Hej Frank
Jeg har fået sat lyskasser op.
I første omgang enkelte lysstofrør. Det er muligt, at de bliver erstattet af dobbelte + nogle ekstra lyskilder, men faktisk giver de nuværende et glimrende lys.
Citat fra nedenstående link: "Det viste sig, at de indkøbte armaturer havde elektronisk tænding istedet for de forældede glimtændere. Det giver øjeblikkelig tænding og intet blinkeri - super. Det tyder på, at de er med HF forkobling. HF blinker ikke med de traditionelle 50 Hz, men med 30-40.000 Hz og er meget behageligere at være i stue med, samt mere økonomiske."
Når der kommer mere landskab på, skal der kigges på farveskale for lysstofrørene.
Se mere på Solen stiger ...
Hilsen Erik, My 1 2 87.dk
Frankks
4100 Ringsted
Indlæg: 149
Hej Erik.
Det ser godt ud. Rigtig smart med de hylder, du har fået hængt op, det er jo med at udnytte pladsen, bedst mulig. Du har atter lavet en god artikel, på din gode hjemmeside. Tak for det.
Med Venlig Hilsen Frank.
Kører med Märklin.H0.
kildemoes
Generaldirektør ved DKB
Indlæg: 434
Her er måske lidt til hjælp om lys Farvetemperatur / skala
Lys Farvetemperatur : lyset Farve eller lyset temperatur måles i Kelvin (K)
Farvetemperatur er en teoretisk betragtning, på hvor mange grader en sort boks eller en radiator
Må varme til i temperatur ( målt i Kelvin) for at giv nøjagtig den farve man vil have.
Når den sorte boks begynder at gløde, gløder den rødligt, varmes den mere og mere op, bliver den mere og mere hvidlig og blålig i gløden.
Jo højere Kelvin graderen jo mere indeholder lyset grønne, blå og violette farver, lyset vil fremstå som hvidt og varmt.
Jo lavere Kelvin graderen er jo mere indeholder lyset orange og røde farver, lyset vil fremstå som gulligt og koldt.
En pære har en Kelvin på ca. 4300K
Sollys har en Kelvin på ca. 5500 5800K om eftermiddagen
Lidt om farveskala, Fra mit indlæg/artikel på akvarium fisken:
lidt fysik om Lys og om lys til saltvand
http://wsww.akvariefisk.dk/forum/thread/?ID=544378
Mvh.
S.M. kildemoes
kører Ho Mærklin Digital K- skinner
Min Bane:
http://www.sporskiftet.dk/forum/foto-fra-min-bane http://www.sporskiftet.dk/blogs/kildemoes
DKB Nr. 1 http://www.youtube.com/watch?v=FhE05LtUN6I
DKB nr. 2 Ud at se med DKB http://www.youtube.com/watch?v=M8hheF-0clc
DKB GODS : My 1103 http://www.youtube.com/watch?v=_txhBugQ404
litra S 736 15 - 16 december 2012 ved Kbh. H. http://www.youtube.com/watch?v=cs5ECgylO9E&feature=youtu.be
f1freakdk
St. Heddinge
Indlæg: 1.075
Efter en tur i Bauhaus hvor de havde nogle LED light strips fra bla OSRAM Så fik tanken ny næring...
Det er nogle strips som er monteret med RGB LED´s og som kan skifte farve på forskellig vis - men ingen i Bauhaus kunne fortælle mig om man rent faktisk selv kunne bestemme rækkefølgen og ikke mindst varigheden af lyset.
Er der nogle herinde der kender dem, eller ligefrem har sådan nogle?
http://www.osram.dk/osram_dk/Professionelle/Produktinformationer/LED/LEDs_DECO_FLEX/index.html
Har siddet og søgt Internettet igennem, og finder et utal af producenter og udgaver - men ingen der beskriver netop den feature. For kan man selv styre lyset som man vil så kunne man faktisk godt få noget brugbart ud af det (ehem tror jeg da ;) ) For at dømme efter en prøve der sad under en hylde så er der faktisk ganske fint lys i dem.
Men jeg synes ikke jeg gider smide 600,- kr (for 1 meter strips) i et forsøg :O (kan så fås i en "no name" version til 300,- kr med 2 meter strips og samme controller?) Men er der nogle herinde der kender dem og ved om det kan gøres?
Mvh Steen
Märklin H0, K skinner, Digitalt ECoS 50200, Tysk Epoke 3 og 4 og 5 og lidt 6 - Spor N på Fremo moduler og i SOVNK
Mine Spor N eskapader
Min H0 bane under opbygning - følg den via min Blog
Triangel
Odense
Indlæg: 269
Hej
Prøv lige at kikker her: http://www.sporskiftet.dk/forum/hf-regulatorer-til-d%C3%A6mpe-alm-lysstofr%C3%B8r Det kunne være at Ole stadig lå inde med noget brugbart
Med venlig hilsen
Peter
Lars Skjærlund
Rødovre
Webmaster
Indlæg: 4.202
Da' Steen.
Du skulle måske kigge hos Dotlight i stedet:
MVH
Lars
angatyr
Blistrup
Indlæg: 36
Du kan få controllere, du kan styre via en serie port fra en computer (eller en Arduino).
Jeg har en Chromoflex II. Du kan downloade et gratis program til at styre den. Her er et link til download siden, som også indeholder noget dokumentation:
http://www.barthelme.eu/pages/software.aspx
Og her en beskrivelse af protokollen, hvis du selv vil skrive software:
http://www.xeroflex.com/Usp3_com.pdf
mvh
Henrik
Morituri te salutant
/henrik
Ole Vedel
Indlæg: 1.173
Efter en tur i Bauhaus hvor de havde nogle LED light strips fra bla OSRAM Så fik tanken ny næring...
Det er nogle strips som er monteret med RGB LED´s og som kan skifte farve på forskellig vis - men ingen i Bauhaus kunne fortælle mig om man rent faktisk selv kunne bestemme rækkefølgen og ikke mindst varigheden af lyset.
Er der nogle herinde der kender dem, eller ligefrem har sådan nogle?
http://www.osram.dk/osram_dk/Professionelle/Produktinformationer/LED/LEDs_DECO_FLEX/index.html
Har siddet og søgt Internettet igennem, og finder et utal af producenter og udgaver - men ingen der beskriver netop den feature. For kan man selv styre lyset som man vil så kunne man faktisk godt få noget brugbart ud af det (ehem tror jeg da ;) ) For at dømme efter en prøve der sad under en hylde så er der faktisk ganske fint lys i dem.
Men jeg synes ikke jeg gider smide 600,- kr (for 1 meter strips) i et forsøg :O (kan så fås i en "no name" version til 300,- kr med 2 meter strips og samme controller?) Men er der nogle herinde der kender dem og ved om det kan gøres?
Problemet med de RGB leds er der skal ganske mange til for at få dagslys som svarer til den lysmængde et lysstofrør giver.
Jeg regnede på det til mit anlæg, og for at opnå den samme lysmængde som de 22 koldhvide lysstofrør jeg bruger, vil de kræve ca. 3200 leds.
Og jeg har endda kun 210 m. til loftet.
Da en RGB led trækker ca 60mA giver det en ganske stor strøm = tykke kabler og nogle kraftige strømforsyninger.
Der findes Power leds med 3-10W på køleplade som giver meget lys. men stadig en stor strøm.
Jeg bruger blå og orange led til nat og solned/opgang, 40 blå og 80 orange.
Mvh. Ole Vedel
f1freakdk
St. Heddinge
Indlæg: 1.075
Efter en tur i Bauhaus hvor de havde nogle LED light strips fra bla OSRAM Så fik tanken ny næring...
Det er nogle strips som er monteret med RGB LED´s og som kan skifte farve på forskellig vis - men ingen i Bauhaus kunne fortælle mig om man rent faktisk selv kunne bestemme rækkefølgen og ikke mindst varigheden af lyset.
Er der nogle herinde der kender dem, eller ligefrem har sådan nogle?
http://www.osram.dk/osram_dk/Professionelle/Produktinformationer/LED/LEDs_DECO_FLEX/index.html
Har siddet og søgt Internettet igennem, og finder et utal af producenter og udgaver - men ingen der beskriver netop den feature. For kan man selv styre lyset som man vil så kunne man faktisk godt få noget brugbart ud af det (ehem tror jeg da ;) ) For at dømme efter en prøve der sad under en hylde så er der faktisk ganske fint lys i dem.
Men jeg synes ikke jeg gider smide 600,- kr (for 1 meter strips) i et forsøg :O (kan så fås i en "no name" version til 300,- kr med 2 meter strips og samme controller?) Men er der nogle herinde der kender dem og ved om det kan gøres?
Problemet med de RGB leds er der skal ganske mange til for at få dagslys som svarer til den lysmængde et lysstofrør giver.
Jeg regnede på det til mit anlæg, og for at opnå den samme lysmængde som de 22 koldhvide lysstofrør jeg bruger, vil de kræve ca. 3200 leds.
Og jeg har endda kun 210 m. til loftet.
Da en RGB led trækker ca 60mA giver det en ganske stor strøm = tykke kabler og nogle kraftige strømforsyninger.
Der findes Power leds med 3-10W på køleplade som giver meget lys. men stadig en stor strøm.
Jeg bruger blå og orange led til nat og solned/opgang, 40 blå og 80 orange.
Mvh. Ole Vedel
Ok - interessant! Jeg stod nemlig og lurede på det sæt der var sat op under en hylde, men det var ikke nemt da der jo var lys alle mulige andre steder fra butikken af. Men umiddelbart så det rimeligt ud.
Men hvordan har du styret de dioder du skriver om, og hvilken type er det?
Jeg har faktisk lige her til aften rodet med nogle farvede neonrør samt billige tænd/sluk ure, der kan indstilles med 1 minuts interval. det virkede brugbart omend lyset tænder og slukker med ét, frem for at fade op/ned.
Mvh Steen
Märklin H0, K skinner, Digitalt ECoS 50200, Tysk Epoke 3 og 4 og 5 og lidt 6 - Spor N på Fremo moduler og i SOVNK
Mine Spor N eskapader
Min H0 bane under opbygning - følg den via min Blog
Ole Vedel
Indlæg: 1.173
[/quote]
Ok - interessant! Jeg stod nemlig og lurede på det sæt der var sat op under en hylde, men det var ikke nemt da der jo var lys alle mulige andre steder fra butikken af. Men umiddelbart så det rimeligt ud.
Men hvordan har du styret de dioder du skriver om, og hvilken type er det?
Jeg har faktisk lige her til aften rodet med nogle farvede neonrør samt billige tænd/sluk ure, der kan indstilles med 1 minuts interval. det virkede brugbart omend lyset tænder og slukker med ét, frem for at fade op/ned.
[/quote]
Det er Superflux som giver en meget bred udstrålingsvinkel http://www.dotlight.de/de/LEDs/LED-Superflux
Til styring bruger jeg Uhlenbrocks Intellight som også styrer de lysstofrør. Fordelen ved det er at det kører via Loconet så hus og vejbelysing kører i samme program.
Mvh. Ole Vedel