Tog på film

Som inspiration til modeljernbanen, kan det være en god ide at se film fra den periode man bygger sin modeljernbane i, da filmen er et tidstypisk billede af jernbanen på pågældende tidspunkt. Også omgivelserne, biler, varebiler, gadereklame og miljøer, som jo må siges at være forsvundet en mas i dag, kan man få et indtryk af.

Herunder er samlet en del film med tog mere eller mindre medvirkende i filmen. Filmene er listet i kronologisk orden, så det er nemmere at finde film fra lige netop den periode man bygger sin modeljernbane i.

Den jernbanerelaterede lokation som er blevet brugt flest gange i dansk film, er Københavns Hovedbanegård, som har medvirket i ikke mindre end 64 film, ifølge www.danskefilm.dk.

Spillefilm - danske

1936 - Sol over Danmark: Danmarks første roadmovie, der naturligt nok mest foregår i bil. Men der er bl.a. nogle pragtfulde togscener fra havnen i Hundested.

1942 - Natekspressen (P. 903): I denne kriminalfilm fra 1942 følger vi den daglige gang på en mindre landstation på Sjælland (filmen er optaget på Kvistgård station på Lille Nord). Filmen skildrer fremragende de danske jernbaner under krigen og giver et meget realistisk billede af driften af, og miljøet omkring banerne dengang.

1951 - Lyntoget: Kriminalfilm, hvor det meste af handlingen foregår om bord på Lyntoget mellem Aarhus og København. Meget interessant film når man kigger med "togøjne". Der er en del optagelser fra Aarhus.

1955 - Det var paa Rundetaarn: Hyggelig Dirch og Ove film. I filmen ser man bla. nogle optagelser fra Østerports gadeside, som er meget forandret i dag, og et kystbanetog trukket af S-maskine ankomme til Helsingør. Helsingør station ses også fra gadesiden. Der er tale om nogle få og korte klip.

1959 - Soldaterkammerater rykker ud: Få optagelser fra en ubevogtet overkørsel med led. Her ses en MO med CRS rullende forbi.

1959 - Charles tante: Handlingen forestiller at ligge i 1890erne. Der ses damptog i to scener, bla. ved ankomst til Kirke Eskildstrup station, i filmen kaldet Krogerup, og på fri bane senere i filmen.

1961 - Støv på hjernen: Sovebyens mandlige beboere hygger sig med modeljernbane i ejendommens kælder uden deres koners vidende. Derudover ses nogle klip fra Bernstorffsvej S-station og interiøret i et S-tog.

1961 - Soldaterkammerater på efterårsmanøvre: I ren Soldaterkammerater stil, bliver industritoget brugt som flugtvej under krigsøvelsen.

1962 - Soldaterkammerater på sjov: Åbningsscenen ved en LNJ overkørsel ses en scandia skinnebus. Også optagelser fra en fiktiv station kaldet Munkebjerg, mener det kan være Skævinge station. Iøvrigt en meget brugt station på dansk film.

1962 - Der brænder en ild: Denne Morten Korch film indeholder nogle få optagelser fra Lejre station.

1966 - Pigen og Greven: Landstationen i filmen er Skævinge. Der ses bla. Marcipanbrød og MO.

1966 - Krybskytterne paa Næsbygaard: Damptog ankommer til Lejre station.

1966 - Nu stiger den: I filmen ses et damptog både ude og inde. Filmen forsøger skildre Ellehammers berømte flyvning omkring år 1900.

1968 - Olsen Banden: Optagelser fra Hornbækbanen.

1971 - Olsen Banen i Jylland: Optagelser fra VLTJ.

1973 - Fætrene på Torndal: Axel Strøbye spiller ledvogteren der har to daglige passager af hans overkørsel, og ikke mindst alle ekstratogene.

1975 - Olsen Banden på Sporet: Mange dejlige optagelser fra forskellige steder på det Københavnske banenet, og ikke mindst Amagerbanen. Desværre er filmen en ikke særlig realistisk skildring af DSB i 70'erne. På trods af dette er filmen blevet klassikeren blandt togtosser, og kræver vist ikke yderligere introduktion.

1976 - Strømer: Optagelser fra Østerport hvor Jens Okking får stjålet en taske. Både optagelser fra banegårdens interiør og fra perronnerne.

1976 - Spøgelsestoget: En lidt pjattet film om en hjemsøgt station ude midt i ingenting. Optaget på Kagerup station i Nordsjælland.

1977 - Alt på et bræt: Mange optagelser fra Københavns Hovedbanegård.

1978 - Fængslende Feriedage: Fire lovovertrædere mødes i toget mod Maribo, med udsigt til et kortere fængselsophold. En del optagelser af tog på strækningen, men også fra bla. København H. og Nykøbing F.

1982 - Det parallelle lig: Den kaldes en gyser, meeeeen så skal man vist være mere end almindelig skrækslagen, for at få et gys. Der er en del optagelser fra S-banenettet i denne film. Buster Larsen rejser rundt til forskellige stationer for at skjule sine spor ifm. en pengeafpresning. Der er optagelser fra bla. København H, Vanløse, Nørrebro osv.

1986 - Mord i mørket: En del optagelser fra Københavns Hovedbanegård, bla. hvor Michael Falck stikker af fra politiet på et arbejdstog.

1991 - Drengene fra Sankt Petri: Damplokomotiver optaget i polen, ses i filmen.

Spillefilm - udenlandske

1963 - James Bond 007 From Russia with Love (dansk: Jages): En del togscener både interiør og eksteriør, optaget i ex-Jugoslavien.

1976 - Silver Streak (dansk: Chicago-ekspressen): Foregår helt og aldeles i et tog (bortset fra alle de gange Gene Wilder bliver smidt af) og afsluttes med en berømt scene hvor lokomotivet drøner igennem stopbom og murværk og ender i ankomsthallen i Chicago.

1983 - James Bond 007 Octopussy: Diverse tog som transporterer cirkus ses i denne film. En berømt scene med det danske damplokomotiv S 740 medvirker i filmen.

2010 - Unstoppable: Hvis man kan lide lyden af GM-dieselmaskiner, så er denne film et must. Filmen handler om et godstog, der løber løbsk. Selvom plottet måske lyder lidt tyndt, så er filmen faktisk ret god. Instrueret af Tony Scott (det blev hans sidste film). Filmen var nomineret til en Oscar i 2011 for bedste lydredigering. Der er virkeligt bund i GM-motorene og lukker man øjnene kan man næsten tro, at man står på en perron omgivet af MY'er. Se beskrivelse på IMDB

TV-serier - danske

1967 - Ka' de li østers: En del optagelser fra S-togsnettet, og Købanhavn L.

1970 - Smuglerne: Enkelte optagelser fra S-togsnettet.

1977-1980 - En by i provinsen: I indledningen til alle afsnit ses et tog afgå fra Næstved station.

1978-1981 - Matador: Der kan være langt imellem optagelserne, men der ses blandt andet diverse damplokomotiver og vogne. De fleste optagelser er skudt på Gedser station.

Like 3 kan lide
Top