Picture

Horsecreek

Lokomotivfører

Indlæg: 1.508

PB  Blog  Hjemmeside

transformator til lysskilt fra Faller

Jeg har købt et af Fallers lyskilte. Der står i manualen at skiltet bruger 5-6 V DC 70ma. I stedet for at købe en transformator fra faller, tænkte jeg at bruge en gammel mobil oplader, men på dem er outputtet mellem 400 og 800 ma.

Hvordan begrænser jeg det?

Min første tanke var en modstand, men den påvirker kun V?

__________________

Intet modeljernbaneanlæg er så perfekt, at det ikke giver inspiration til det næste.

Like 0 kan lide
Top

Picture

Leonard

Kerteminde

Indlæg: 858

PB

Ohms lov gælder også for mobilladere og Faller Smile

Når skiltet skal have 5-6 volt, så skal du bare være sikker på at det kun får 6 volt. Så bestemmer modstanden i skiltet, at der kun trækkes den nødvendige strøm.

Du skal altså måle på mobilladeren for at være sikker på at den kun giver 6 volt og hvis den ikke gør, så skal der en passende modstand ind, så spændingen kommer ned på 6 volt ved en belastning med de få mA der skal bruges.

Ohms lov: U = I x R skrevet med enheder: V = A x Ohm

__________________

Seriøse bud modtages.
Sendes kun mod forudbetaling og køber betaler porto.
Kan også afhentes efter aftale. 

Leonard
5300 Kerteminde

Like 0 kan lide
Top

Picture

DennisTR

Lokomotivfører

Tølløse

Indlæg: 1.132

PB  Blog  Hjemmeside

"Horsecreek" skrev:
bruge en gammel mobil oplader, men på dem er outputtet mellem 400 og 800 ma.Hvordan begrænser jeg det?

Det antal ma. der står på opladeren, er det antal ma. du kan trække ud af den, det er ikke noget den automatisk "skubber" ud... Så længe du kun skal bruge 70 ma. (eller bare under 400 og 800 ma.), belaster du ikke laderen og den kan derfor sagtens holde feks. 6 V. på udgangen.

Ellers ingen kommentarer, leonard har beskrevet resten så glimrende.

__________________

Hilsen Dennis

Mit anlæg under opbygning, besøg min blog http://www.sporskiftet.dk/blogs/dennistr

DSB strækning og privatbane, H0 epoke III, Tillig Elite code 83 og Roco LINE.

Like 0 kan lide
Top

Picture

Lars Skjærlund

Rødovre

Webmaster

Indlæg: 4.089

PB  Blog  Hjemmeside

Da'.

"Horsecreek" skrev:
Jeg har købt et af Fallers lyskilte. Der står i manualen at skiltet bruger 5-6 V DC 70ma. I stedet for at købe en transformator fra faller, tænkte jeg at bruge en gammel mobil oplader, men på dem er outputtet mellem 400 og 800 ma.Hvordan begrænser jeg det?
Det gør du ikke - for det har du slet ikke brug for:Du har forstået det rigtigt, når du formoder, at spændingen på trafoen og spændingen på skiltet skal passe sammen. Til gengæld har du helt misforstået det med strømmen: De 70 mA fortæller, hvor meget strøm dit skilt bruger, mens de 400 mA på din trafo fortæller, hvor meget den kan levere. Så du skal bare sætte skiltet til, og alt burde være i orden.Det svarer helt til, at du har en 10 A sikring til en normal stikkontakt - det betyder jo ikke, at du kun må sætte ting i kontakten, der bruger 10 A - eller kan tåle det. Det betyder bare, at du maskimalt må bruge 10 A på den sikringsgruppe, men de forskellige apparater finder selv ud af at trække den rigtige strøm, så længe de er beregnet til at køre på 230 V.Men du kan evt. bruge tallene til noget helt andet: Dit skilt bruger 70 mA, din trafo kan levere 400 mA. Det betyder, at du kan sætte fem skilte til trafoen samtidigt, uden at den bliver overbelastet, da 5 x 70 mA = 350 mA. Jeg ville måske endda kunne finde på at sætte seks skilte til - man skal ikke nødvendigvis tage den slags grænser alt for skarpt. Din største risiko vil være, at trafoen bliver for varm - hvis den gør det, bør du fjerne noget af belastningen.
Citat:
Min første tanke var en modstand, men den påvirker kun V?

Njah, det er lidt mere indviklet, så nu slipper vi ikke for Ohms lov:

Hvis dit skilt bruger 70 mA ved 6 V, betyder det, at det har en indre modstand på ca. 85 ?, da 6 / 0,07 ? 85 ?. Det krøllede lighedstegn betyder "så nogenlunde lig med" blandt matematikere - det er blot for at forhindre, at en krakiler får lyst til at fortælle, at resulatet snarere er noget i retning af 85,7143 ?. Det er inderligt ligegyldigt i vores sammenhæng.

Hvis du nu fik lyst til at strømforsyne skiltet fra en 12 V strømforsyning i stedet for de 6 V, skulle du koble en modstand på 85 ? i serie med skiltet - så ville der være et spændingsfald på 6 V over modstanden, og 6 V over skiltet. Den samlede strøm i dit kredsløb ville fortsat være 70 mA, da 12 V / 170 ? ? 0,07 A.

Med lidt øvelse kan du selv beregne modstanden ved andre spændinger. Laughing out loud

Men, men, men: Det er ikke altid, det er et klogt trick at benytte. Hvis dit skilt ikke har en ren ohmsk modstand, kan der ske de mest uventede ting, når man begynder på denne slags - og så begynder det at blive højere videnskab, hvis man vil regne på det.

Det afhænger altså meget at den ting, du kobler på din strømforsyning: Er det en ren ohmsk belastning, kan du sagtens bruge en modstand - er det derimod en stærkt induktiv eller kapacitiv belastning, skal du være mere forsigtig. Blandt de "ufarlige" belastninger finder du ting som almindelige el-pærer, lysdioder, motorer og relæer, mens ting som neonrør og andre former for udladningsbelysning kræver mere forsigtighed.

__________________

MVH
Lars

Like 0 kan lide
Top

Picture

Horsecreek

Lokomotivfører

Indlæg: 1.508

PB  Blog  Hjemmeside

Tak for svarene, så lærte jeg lidt igen.

Nu skal jeg bare have lavet et stik til min "oplader", men det klarer jeg nok.

__________________

Intet modeljernbaneanlæg er så perfekt, at det ikke giver inspiration til det næste.

Like 0 kan lide
Top

Picture

Gert Frikke

Indlæg: 2.323

PB

Hej!

Mål endelig den ubelastede spænding fra din oplader inden du laver noget som helst. Nogle opladere virker som konstantstrømsladere - og ikke som konstantspændingsladere. En konstantstrømslader kan ødelægge mange ting som man tilslutter - bortset fra det laderen er beregnet til.

mvh

Gert

__________________

modeltog - en kopi af virkeligheden på en fantasifuld måde

Like 0 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.