Kære Sporskiftelæsere
Jeg vil gerne introducere jer til planerne for min modeljernbane. Banen er i øjeblikket er under opbygning, men planen ser sådan ud:
[u]Temaet [/u]er en dobbeltsporet hovedstrækning og en enkeltsporet sidebane.
Tiden er i midten af 1950’erne. Anlægget er således et epoke III anlæg.
[u]Årstiden[/u] er efterårsperioden med gule, brune og enkelte røde nuancer mellem det grønne. Trafikmæssigt har efteråret den fordel, at der er travlhed med transport af landbrugsvarer som frugt og grønt samt ikke mindst sukkerroer. Efterårsbladene hænger endnu på træerne på egnen omkring Sundborg, hvilket gør det muligt at sløre nedkørslerne til de skjulte dele af anlægget.
[u]Sporplanen[/u] er for hovedstrækningens vedkommende planlagt som et ”kødben”, mens sidebanen bliver en punkt-til-punkt bane. Begge vil have en del skjulte strækninger, hvor togene “parkeres”, når de skal forestille, at køre ud i den store verden.
[u]Geografien[/u] er ”et sted i Danmark”. Det kunne være et sted langs den østjyske længdebane, hovedlinjen over Fyn eller et sted på Vestsjælland – det er der helt bevidst ikke taget stilling til. Landskabet er domineret af frodigt landbrug mellem bløde bakker og en del løvskov. Et sted i baggrunden ligger de indre danske farvande med fjorde, sunde og bælter. Her og der krydser banen et mindre vandløb.
[u]Stationer[/u] vil der formentlig blive tre af. Hovedstationen Sundborg er tænkt som en større provinsby. Byen er administrativt centrum for egnen, har uddannelsesinstitutioner, meget detailhandel, en række serviceerhverv, en betydelig havn og ikke mindst en del industri. Nogle større virksomheder har egne private sidespor, men også læssevejen og varehuset bliver flittigt brugt af små og store virksomheder. Mellemby (arbejdstitel) er en mindre stationsby, hvor hovedparten af byen ligger udenfor anlægget. Byens småindustri benytter læssevejen og læsserampen og et stikspor til en mindre lokal virksomhed kunne overvejes. Endelig er der Knagsted, der er tænkt som en gammel, men nu mindre betydende købstad. Byen er endestation for den sidebane, der et halvt århundrede tidligere er anlagt netop med det formål at betjene byen og dens opland. Byen har ikke nær så meget industri som Sundborg, men en læssevej, en læsserampe og et mindre varehus til byens og oplandets virksomheder skal der alligevel blive plads til. Det er muligt, at der kan presses et trinbræt ind, et sted på sidebanen. Også et stikspor fra den frie bane til enten en grusgrav, et savværk eller måske et teglværk kunne der eventuelt blive plads til.
[u]Strækningerne[/u] vil være henholdsvis en dobbeltsporet DSB hovedstrækning af 1. klasse og en enkeltsporet DSB sidebane. Anlæggets største station Sundborg ligger på hovedstrækningen, og der er forbindelse mod hhv. København og Padborg fra de respektive øst og vestgående spor. På anlægget bliver de to destinationer repræsenteret ved to skjulte opstillingsbanegårde under anlægget. Geografien giver naturligvis ikke helt mening i forhold til den virkelige verden, men ideen er, at der i hovedet på beskueren danner sig et billede af et trafikgrundlag, der binder Sundborg sammen med den store verden uden for. Fra Sundborg udgår også den enkeltsporede DSB sidebane til Knagsted (Jeg har her overvejet en privatbanestrækning i stedet, men pilen peger i øjeblikket på en DSB strækning)
[u]Trafikigrundlaget[/u] er søgt gjort så omfattende som muligt. På hovedbanen får Sundborg døgnet rundt tæt trafik af både person- og godstog. På hovedstrækningen standser landsdelstogene i Sundborg. Der er også en del persontog, der sørger for lokaltrafikken fra oplandet rettet mod byens arbejdspladser, uddannelsesinstitutioner, sygehus og administration. Sundborg er også kulturelt centrum med teater og biografer, hvilket giver trafik til sent ud på aftenen. Både internationale tog og lyntog passere byen, de fleste dog uden stop. Det giver situationer, hvor lokale persontog skal overhales på stationen. Også godstog bliver der en del af, både gennemkørende og standsende. Nogle af disse vil være bloktog med f.eks. kul, brunkul eller sukkerroer. På hovedstrækningen vil der være et betydeligt islæt af udenlandske godsvogne på vej mellem København og Padborg. Nogle af de udenlandske godsvogne sættes af i Sundborg, hvor de leverer importvarer til det lokale marked og/eller henter danske produkter til eksport til det store udland. Der bliver givet også behov for en håndfuld særtog med gods og passagerer i begge retninger. Trafikken på sidebanen vil blive præget af en del pendlertrafik med styrevognstog, samt evt. ekstratog oprangeret af ældre personvognsmateriel. Et dagligt godstog i hver retning på sidebanen vil formentlig dække behovet, men efterårstiden og sukkerroerne vil give behov for ekstratog.
[u]Det rullende materiel[/u] er jo det grundlæggende element i enhver modeljernbane og netop midten af 1950’erne byder på mange muligheder. Der skal være plads til masser af damplokomotiver, der stadig udgør rygraden i trækkraften, suppleret af diesel, både i form af motorvogne og de spritnye MY’er. Den manglende præcision i både tid og sted er egentlig begrundet i hensynet til det rullende materiel. Man vil således kunne se både typiske jysk/fynske maskiner som litra N og T sammen med en typisk sjællandsk maskine som litra S. På godsvognssiden vil de specielle sukkervogne litra U fra slutningen af perioden med lidt god vilje lige kunne klemmes ind mellem alle Q, HD og PB’erne.
[u]Driftsfaciliteter[/u] er noget af det mest fascinerende ved jernbanedrift. Da Sundborg er en gennemkørselsstation, er der ingen af de store landsdelstog og kun få af de lokale persontog, der ender her. Til gengæld er byen en af de to endestationer for sidebanen, så der er behov for faciliteter til opstilling af trækkraft og personvogne. Sundborgs havn og industri giver behov for en del kapacitet til håndtering af lokale godsvogne, ligesom der er behov for opstillingskapacitet til godsvogne, der skal sendes videre til sidebanen. Sundborg har derfor et relativt stort driftsdepot, der skal dække behovet på sidebanen, behovet for rangering og evt. en nedbrudsreserve. Maskindepotet skal have en drejeskive og remisen formentlig en fem-seks pladser. En motorremise til sidebanens MO ville også være ønskelig. Dampmaskinerne skal naturligvis have kul og vand – dieselmaskinerne en stander, så de kan få påfyldt brændstof. Knagsted har som endestation et mindre driftsdepot, en lille drejeskive og måske et personvognsdepot.
[u]Systemet[/u] er fastlagt til toleder DCC digitaldrift. I øjeblikket køres med Roco’s multimaus, men hensigten er at etablere en computerstyring af fjerntrafikken, så det manuelle arbejde kan koncentreres omkring rangeringsopgaverne.
[u]Sporene[/u] vil for de synlige deles vedkommende blive lagt med Tillige Elite, mens de skjulte strækninger vil blive anlagt med Piko A-Gleis. Hovedstrækningen vil blive lagt i stenballast, sidebanen og diverse øvrige spor i grusballast.
[u]Anlægskonstruktionen[/u] bliver et rammeanlæg opbygget af 2×4 cm lægter med plader af 0,8 cm krydsfiner. Til lyddæmpning vil der formentlig blive brugt kork.
[u]Byggeplanerne[/u] for modelbanen er i korte træk, at starte med Sundborg station, inkl. helixen ned til skyggestationen i undergrunden. Årsagen til dette er, at der så hurtig kan blive lagt noget spor, så der kan køres lidt tog, mellem alt anlægsarbejdet. Et par midlertidige løsninger i hver ende i form af sporsløjfer og nogle opstillingsspor er planlagt. Herefter vil den skjulte banegård under Sundborg formentlig blive færdigetableret. Den kan ikke anlægges først, da der skal være nem adgang til de elektrisk installationer under Sundborg. Anden hovedetape bliver anlæggelsen af de frie strækninger, mellemstationen og sidebanens endestation samt endnu en skyggebanegård under denne del af anlægget.
Som illustration af i hvilken retning mine tanker går i vedhæfter jeg her en skitse over sporplanen, sådan som jeg arbejder med den i øjeblikket. Sporplanen er i høj grad en skitse, hvor meget kan nå at blive ændret. Al erfaring siger, at det dels vil blive nødvendigt med justeringer undervejs, dels at der under bygningen opstår nye gode ideer.
Forummets medlemmer er selvsagt mere end velkomne til at bidrage med gode ideer og forslag. Jeg har startet en blog http://sundborg.wordpress.com om anlægget. Lige nu er bloggen ligesom selve anlægget under opbygning og der er derfor ikke så meget at læse endnu. Til gengæld skulle det gerne betyde, at der løbende kommer nye ting at kigge på på bloggen. Folk er jo heldigvis forskellige, og derfor er der også forskel på, hvad man synes er det sjoveste ved modeljernbaner. Jeg holder mindst lige så meget af opbygningen af anlægget og af miljøet rundt om togdriften. Derfor kommer bloggen også til at handler om bygninger og biler og alt det andet der findes i skala 1:87.
Jeg håber nogen af jer, vil lægge vejen forbi bloggen en gang imellem.
M.v.h.
M.J. Sundborg
Klaus_H
Transportforsikring
Indlæg: 633
Det lyder som en meget spændende og gennemført plan.
Jeg er spændt på at følge udviklingen.
3Modul.dk
3-skinne H0, K og C-skinner, CS3+, Primært dansk epoke III-VI
Litra P
Indlæg: 1.852
Flot plan! Supergennemtænkt og logisk i opbygningen. Jeg kan faktisk ikke finde noget at kritsere på nuværende tidspunkt. OK - tre punkter bare for sjovs skyld
.
1) Behandlingssporene på maskindepotet i Sundborg kan der måske gøres lidt mere ud af (omkørselsmulighed til drejeskive?)
2) Mellemby ville jeg kun give et overhalingsspor. Dertil et par stikspor.
3) Spiralen mellem Knagsted og Mellemby, som er nødvendig af hensyn til en forlængelse af køretiden, kunne man overveje at bytte rundt på højdemæssigt, så sidebanen fra Knagsted kører over begge baner kort før ankomsten til Mellemby.
Generelt ville jeg ville undgå brugen af trevejssporskifter - indkørslen (sporskifter og kurveforløb) til Sundborg - skal der arbejdes lidt med for at få et harmonisk udseende (her tænkes specielt på kørsel med lange vogne). Eventuelt kan man dele transversalen i to og bruge store kurvesporskifter der. Så bruges kurven til at undgå s-kurver i indkørslen, der altid opstår ved brugen af "diamantkrydset" på lige bane. Transversalen i den højre ende af Sundborg kunne man af pladshensyn overveje at flytte ned til skyggebanegården.
Men som sagt - meget, meget flot altsammen....
Hvad er målene på anlægget egentlig?
Venlig hilsen
Lars
Märklin C, Digital, C-spor, Danmark, epoke III...
bl
Pensionist
Greve
Indlæg: 1.820
Jeg ser på din blog (som tegner godt!), at anlæggets bredde, i hvert fald for afsnit 1s vedkommende, er 1,5 m for begge etager. Vil den bredde ikke kunne give problemer senere hen, da det jo er umuligt at række så langt?
Bjarne
martindahl
IT
Stenlille
Indlæg: 2.499
Jeg er imponeret.
Hvorfor kan man ikke det hele?
Jeg synes jeg har set designet til hjemmesiden et andet sted. Hvor kan man få fat i det henne?
Martin
Martin
https://3modul.dk
Märklin M, K og C med 3 kontaktpunkter, skala H0, Intellibox, Ecos II, WDP 2012 på Windows 7, primært dansk epoke III (lidt II og IV) i blandet lidt svensk og norsk.
https://www.hyldegaarden.dk
https://www.vsvt.dk
Skovsøekspressen
Jernbaner i den "gyldne" epoke III er sagen
Indlæg: 2.874
Rigtig flot layout og uhyre vel gennemtænkt. Der bliver til rigtig mange gode timers leg der
Mvh
Claus
Dansk epoke III (Statsbane med færgehavn), 1956-1966. H0, K-skinner, digitalt med en Ecos II.
henho
It-konsulent
Ringkøbing
Indlæg: 1.342
Hej
Et fantastisk gennemtænkt projekt
Det med årstiden pga øget fragt er genialt at tage med som parameter.
Jeg glæder mit at følge B-loggen, der er da allerede et par interessante indlæg fra dig
MVH
Henrik
2-skinne, dansk, epoke3b, medlem af SdMJK
Bruger Z21 på hjemmebanen.
Occam
Indlæg: 583
Tillykke med den flotte nye blog. Den glæder jeg mig til at følge med i, specielt med de superflotte billeder du illustrerer artiklerne med.
Med venlig hilsen
- Occam
DennisTR
Lokomotivfører
Tølløse
Indlæg: 1.132
Jeg må også tilslutte mig begejstringen. Især synes jeg godt om den gennemarbejdede trafikide. Held og lykke med projektet, som jeg glæder mig til at følge.
Hilsen Dennis
Mit anlæg under opbygning, besøg min blog http://www.sporskiftet.dk/blogs/dennistr
DSB strækning og privatbane, H0 epoke III, Tillig Elite code 83 og Roco LINE.
M.J. Sundborg
Indlæg: 95
Tak for de mange svar, opmuntrende ord, gode spørgsmål og fine forslag/ideer.
Maskindepotet i Sundborg er en af de ting, jeg glæder mig mest til at pusle videre med. Kan du forklare lidt mere, hvad du tænker på i forbindelse med omkørselsmulighed til drejeskiven? Overhalingsspor og stikspor i Mellemby er noteret – det tænker jeg over. Samme med spiralen mellem Knagsted og Mellemby. Indkørslen til Sundborg skal der afgjort arbejdes mere med. Grundideen er at få hele stationsområdet til at beskrive en lang blød kurve, og på skitsen er det måske ikke lykkedes helt, for indtrykket er stadig lidt stift, ligesom der også er blevet et lidt for stort et gab mellem hovedsporene og vognristen. Ideerne med at bruge store kurvesporskifter er bestemt en tanke værd, selvom jeg også må indrømme, at jeg godt kan lide diamantkrydsene, ikke mindst af æstetiske hensyn. Jeg synes, det ser så epoke III-agtigt ud. Men pointen med at undgå s-kurver er meget relevant, ikke mindst af hensyn til driftssikkerheden. Der skal under alle omstændigheder prøvekøres grundigt inden sporplanen lægges fast. Ikke alt rullende materiel klare s-kurver lige elegant.
Anlæggets bredde er 1,3 m for Sundborgs vedkommende (fase 1), og jo, det er mere end man kan række ind over. Derfor vil der også skulle være luger, så man i nødstilfælde kan komme ud i fjerne hjørner. Det er en af grundene til, at sporene ikke ligger helt op til bagvæggen. Der skal være plads til ”mandhuller”. Fremme mod anlægskanten vil der mest blive opstillingsspor og ingen høje bygninger, så der bliver forhåbentlig ikke helt så meget at vælte.
Bloggen køre på WordPress så se evt. på deres hjemmeside http://wordpress.org/ Det er gratis og der er hundredvis af designs at lege med. Og så fungere hele administrationsdelen meget brugervenligt. Occams mj-blog.dk bruger også WordPress og det samme gør CNN, så du kommer i godt selskab!
Sundborg
Litra P
Indlæg: 1.852
Jo, det kan jeg godt. Jeg har tænkt lidt mere over din plan og har vedlagt en skitse med en række forbedringsforslag.
Med hensyn til maskindepotet, så er det ofte sådan, at klargøringen af lokomotiverne finder sted på sporet ind til remisen, hvilket betyder at aske/slaggegrav, installationerne til kul- og vandpåfyldning samt påfyldning af sand er placeret der. Disse opgaver kunne (kan) være ret tidskrævende og i den tid, det tager at klargøre et lokomotiv, er de andre spærret inde i remisen (du har 10 spor indtegnet). Hvis man altså ikke har et omkørselsspor, som jeg har tegnet ind på tegningen. Desuden vil jeg foreslå dig, at flytte drejeskiven ud mod pladens kant. Så behøver de tre første remisepladser ikke være kortere end de andre. Imellem de to spor ind til remisen er der lavet et stikspor, der enten kan bruges til godsvogne der kommer med kul til påfyldningsanlægget, eller til kulpåfyldning af lokomotiver. Jeg kan anbefale dig og andre interesserede at læse ”Maskindepoter – I virkelighed og i model” af Torben Andersen og Torben Bejerholm. Her er der mange nyttige informationer at hente.
En anden ting du kunne overveje er at flytte ramperne, du har nemlig lagt dem der hvor der er mest plads. Jeg ville flytte dem ind som vist på billedet.
Pladsen, hvor ramperne er nu kan så bruges til en stor godsvognsrist, og der hvor din godsvognsrist er nu ville jeg lave en rist til personvogne, det længste spor vil jeg dog bruge til ankommende/afgående godstog.
Udtrækssporet kan gøres længere (læs så langt som muligt), så bliver det måske muligt at trække et helt persontog udfra spor 1,2,3 eller 4 og således undgå at stammen skal trykkes ind på personristen af flere omgange.
For at gøre plads til et mandehul, har jeg flyttet industrisporene i anlæggets venstre hjørne ind mod strækningssporene. Så kan man klappe havnebassinet ned, når man skal til der. Langs med endevæggene ville jeg sætte en række pakhuse (i relief).
Generelt er det sådan, at det ser bedst ud, hvis landskabet på et anlæg stiger i højde op imod baggrunden (ligesom når man indretter et akvarium). For at opnå dette ville jeg lade den tosporede paradestrækning kører (delvist) på en dæmning ned gennem anlægget. Dette betyder at broerne skal placeres anderledes (indtegnet). Et problem er det dog så, at savværket eller grusgraven og de tilhørende spor så ligger lavere end paradestrækningen. Derfor vil jeg her foreslå ikke at lægge et savværk men en grusgrav - der jo netop er et hul i jorden. Skrænterne og store dele af grusgraven kan man passende bringe som billede på baggrunden.
På Knagsted Station har du ikke nogen mulighed for omløb, denne har jeg tilføjet, og også her er udtrækssporet blevet længere.
Helixen under Sundborg ligger rigtigt, så det højre spor i nedadgående retning kører inderst. Under Knagsted er det ikke helt klart hvordan du vil løse det. Der er vel ikke mere end 1m² at gøre godt med der. En helix med R2/R3 vil jeg ikke anbefale der. Jeg tror, at med de toglængder du kommer til at køre med, vil minimum R3/R4 være passende. Og også her vil det være fint hvis højresporet i nedadgående retning bliver det inderste spor i helixen.
Håber du kan bruge mine forslag til noget....
Venlig hilsen
Lars
Märklin C, Digital, C-spor, Danmark, epoke III...
Erik 1:87
Softwareingeniør
Odense
Indlæg: 901
Hej Sundborg
Velkommen til forumet.
Jeg så dit indlæg for nogle dage siden, men ventede med at læse det indtil i dag, da jeg kunne se, at der skulle afsættes tid til både det og din nye blog. Godt jeg gjorde det.
Hvis vi starter med bloggen kan jeg sige det med:
Et dejligt sprog
Flotte billeder
Velskrevne artikler
Gode beskrivelser med en god forståelse for historiens gang
Sporplan:
Lækre bløde kurver
Godt eksempel på fin sporplan - tegnet med blyant.
Gennemtænkt stationsområde
Masser af spændende muligheder
Jeg er iblandt de begejstrede!
Lidt feedback skal du også have i form af ideer til ændringer (foruden de gode kommentarer fra Lars!). Det bliver ikke helt nemt at rangere rundt på de længste spor på din godsvognsrist, med mindre man tager hovedsporet i brug. Placér et par sporskifter i hver ende, som samtidig udgør den traditionelle sikring mod løse vogne i hovedsporet.
Din blog er vist en side jeg kommer til at besøge i fremtiden, så den er også lagt ind på min linkside. Jeg glæder mig til at se mere.
Hilsen Erik, My 1 2 87.dk
M.J. Sundborg
Indlæg: 95
Her er lidt at kigge på i påsken - dog uden kyllinger og påskeæg.
Jeg har nu arbejdet videre på sporplanen for Sundborg station, jvf. tegningen herunder. Mere om planen kan læses på min blog (klik www nedenfor). Jeg vil meget værdsætte bemærkninger, gode ideer og forslag. Alle planer kan som bekendt forbedres...
M.v.h.
Sundborg
Litra P
Indlæg: 1.852
Hej Sundborg,
Sorry, ked af det lidt sene svar, men her er det.
Jeg ville gøre mere brug af Tilligs kurvesporskifter. Blandt andet trække sporskiftet til spor 1 og 2 længere ud i kurven. Giver et mere harmonisk sporforløb.
Diamanten ville jeg ligeledes forsøge omdannet til tranversaler med kurvesporskifter, så undgår du at togene laver slangebevægelser. Det ser ikke så godt ud når et tog med lange vogne kører ind på stationen og skal nå spor 1. Men ellers har du defineret dig ud af dette ved de angivne sporretninger.
Rampen op til industrianlægget til højre ville jeg nok ikke indføje. For det første fordi du så kommer til at kigge "ned" på din station for det andet fordi Sundborg skal bruge antydningen af en by et eller andet sted. For det tredie vil indkørslen til den højre helix nok bedst kunne skjules af en vej, der følger den skrå linie. Og så med byhuse på den anden side af denne.
Havnen ser en anelse rodet ud. Men indrømmet, sådan kan det jo også se ud i virkeligheden. Men sporet langs kajen kan du vist ikke komme ud til, og de to spor, der fører ud på lugen, ville jeg stryge respektiv forkorte. Så kan hele havnebassinet klappes ind imod den lange væg uden problemer og sammenfatningen ses ikke fordi kajkanten skjuler denne.
Hvis du har lyst, kan du sende mig sporplanen i Wintrack format, så kan jeg kigge lidt nærmere på konceptet. Maskindepotet er heller ikke helt færdigt og jeg savner et spor til banetjenesten og et spor til skrammel/udrangerede/henstillede vogne.
Venlig hilsen
Lars
Märklin C, Digital, C-spor, Danmark, epoke III...
M.J. Sundborg
Indlæg: 95
Hej Lars
Der er sandelig ikke noget at være ked ad her, tværtimod: Tak for de konstruktive kommentarer og forslag.
Ja, Tilligs kurvesporskifter er enormt lækre. Jeg har allerede købt et par, bare for at beundre dem! Og så fordi, når man begynder at prøvelægge sporene, så vil man pludselig kunne se muligheder, som det flade papir (eller computeren) ikke sætter en i stand til. En af hovedmissionerne bliver netop, at give hele sporplanen mere ”swung” – helst som én lang blød kurve, og her er kurvesporskifter jo kanon. At trække sporskiftet til spor 1 og 2 længere ud i kurven vil derfor sikkert ske.
Jeg er derimod ikke sikker på, at jeg vil opgive diamanten. Som nævnt tidligere, så synes jeg, en diamant emmer af epoke III, mens det der med at lægge transversaler i stedet for englændere og kryds for mig høre senere epoker og hurtigere tog til. Men jeg hører gerne flere meninger om den sag.
Industrispor på rampen er jeg selv meget usikker på, for kigge-ned-problematikken er meget reel. Selve den lange rampen er et resultat af, at jeg som beskrevet på blokken valgte at justere på helixen af hensyn til stigningsprocenten. Det bliver derfor et spørgsmål, hvordan jeg bedst skjuler, at der løber spor neden under, samtidig med, at der bliver adgang til sporet i nødsituationer. Jeg tror, at også dette problem først kan løses, når landskabet begynder at tage form. Til gengæld bliver jeg mere og mere overbevist om, at det meste af byen, inkl. stationsbygningen kommer til at ligge i 1. sals højde, så måske rampen på den anden side kan give optisk mening som resultatet af en udgraving i stil med f.eks. baneterrænet omkring Århus H.
Havnen er ganske rigtig rodet – der er simpelthen ikke rigtig forbindelse til nogle af sporene, hvilket jeg også tror, jeg gjorde opmærksom på, på bloggen. Igen tror jeg, det er noget, der bedst lader sig tilpasse i ”3D” – faktisk glæder jeg specielt til den del af anlægget, for havne og industrispor er bare ekstremt interessante. Ideen er i øvrigt ganske rigtigt, at selve havnebassinet er lugen, mens sporene løber oppe på kajkanten. Og maskindepotet er ganske rigtigt heller ikke færdigt overhovedet, så alle de faciliteter du nævner til banetjenesten og skrammelspor skal helt klart med.
Jeg kan desværre ikke sende sporplanen i Wintrack, for det er den gratis demo-version, jeg har brugt (jeg er for nærig til at ofre de samme penge, som man kan købe et lokomotiv for på et computerprogram, der burde koste det samme som en godsvogn). Den gratis version kan imidlertid ikke gemme sporplaner, så hvad man ser på bloggen og på indslaget herover er snyd i form af et udklip af et skærmbillede. Ja så sørgeligt er det.
Men endnu engang tak for gode input – de bliver, som det forhåbentlig fremgår, studeret grundigt g er meget værdsat! Og der kommer helt sikkert nye versioner af sporplanen i fremtiden!
Venlig hilsen
Anders
henho
It-konsulent
Ringkøbing
Indlæg: 1.342
Hej
Nu er Lars jo "sporplan-haj" af højeste karat; men diamanten er, som du selv påpeger, typisk epoke 3, så for en gangs skyld, behøver du ikke følge Lars'es råd lige præcis på det punkt, synes jeg
MVH
Henrik
2-skinne, dansk, epoke3b, medlem af SdMJK
Bruger Z21 på hjemmebanen.
Litra P
Indlæg: 1.852
Man behøver overhovedet ikke følge Lars´s råd
. Det er rigtigt at diamanten i sig selv er et typisk træk og Sundborg har jo defineret sig udenom de værste slangedannelser ved hjælp af retningspilene på stationen. Men som altid er det en afvejning af pro et contra. Ligesom de andre punkter Sundborg har nævnt. DET ideale anlæg findes ikke. Og meget ser anderledes ud på papiret end når det bygges i virkeligheden. Men det er vigtigt, at være kommet så langt som muligt med planen før man begynder at bygge. Når først sporerne er lagt forkert, så er løbet kørt.
Haj Haj
Lars
Märklin C, Digital, C-spor, Danmark, epoke III...
Litra P
Indlæg: 1.852
Hej igen,
Jeg har kigget lidt på Sundborgs sporplan og forsøgt at konstruere den venstre del af stationen med den ret omfattende sporudfletning. Funktionsskitsen nedenfor viser i princippet hvilken opgave, der skal løses.
Den tosporede strækning skal kunne nå (alle) fire perronspor og sporrist (godstog). Altså skal der ved højrekørsel laves adgang fra det højre spor til alle fire perronspor samt sporrist og i den anden retning skal der skaffes adgang til det højre spor fra alle fire perronspor plus rist.
Sidebanen (enkeltsporet) skal ligeledes kunne nås fra alle nævnte spor.
Udtrækssporet skal kunne nå alle perronspor og sporristen skal kunne nås (gerne uden at bruge de gennemgående spor (spor 2 og 3). Endnu bedre hvis der kan rangeres uden at benytte sporvejene til spor 1, 2, 3 og 4.
Adgangen til havnen vil det være optimalt at kunne betjene direkte fra udtrækssporet således at rangering på hovedstrækningen undgås. Så skal tog/vogne til havnen kun krydse denne. Eventuelt vil det være en fordel at give havnesporene deres eget udtræksspor på den venstre side af hovedstrækningen.
Konstruktionen må så vidt muligt ikke indeholde nogle s-kurver. De findes naturligvis i virkeligheden, men modelbanens mindre radier i forhold til forbilledet afsløres nådesløst, hvis de forekommer.
Hele sporudfletningen skal placeres i en højrekurve – gerne udformet som en overgangskurve (eller bare en tilnærmet sådan).
Jeg har lavet et par foreløbige skitser og må konstatere at Tilligs geometri ikke er så velegnet til at løse opgaven som Rocos. Rocos store styrke er de lange kurvesporskifter (R9/R10), Tilligs kurvesporskifter har en meget stor forskel på den indre og den ydre radius. Den indre radius er helt nede på omkring 50cm, hvilket er lige skarpt nok, men se på sporplanenerne og kik på billedet og døm selv.
Venlig hilsen
Lars
Märklin C, Digital, C-spor, Danmark, epoke III...
M.J. Sundborg
Indlæg: 95
Wow, tak for indsatsen til Litra P! Jeg har printet de forskellige tegninger ud og vil studere dem nøje. Jeg er ikke heeelt overbevidst om at diamanten skal opgives, men sådan et grundigt forslag er bestemt noget, der fortjener at blive kigget nærmere på.
M.v.h.
Sundborg
M.J. Sundborg
Indlæg: 95
Nogle læsere af min blog har efterspurgt en opdatering af, hvordan det går med byggeriet. Svaret er: Ikke så hurtigt, men klik ind på bloggen (www-knappen under dette indlæg), hvis du vil følge med. Der er også en opdateret sporplan.
M.v.h.
Sundborg
M.J. Sundborg
Indlæg: 95
Selvom byggeriet ikke går så hurtigt, så har man jo lov at lave planer. Jeg har på min blog www.sundborg.wordpress.com lagt en opdateret sporplan.
M.v.h.
Sundborg