Picture

corfitsen

Indlæg: 5

PB

Valg af skinne / type / system.

Ja efter at have brugt flere timer på at læse herinde, og skabt et nogenlunde forståelse tror jeg nok. Tager jeg chancen og spørger lidt mere specifik tilråds.

At vælge om det skal være AC eller DC, om det skal være M, C eller K, om det er 2 eller 3 skinne system, virker næsten som en religionskrig når i fantastiske antuciaster begynder at debattere, men håber i kan forholde jer bare nogenlunde til det som mit spørgsmål lyder på. =)

MIn far og jeg har i 7-10 år snakket om at skulle bygge et togbane med alt hvad der dertil høre.

Jeg tog skridtet og gav ham et brugt start sæt med ekstra M skinner. Sættet virker fint og vi har også allerede rodet med at tegne baner og kigge på mulighedder. Men nu hvor interesser foralvor er blomsteret siden han for ca. 4 uger siden fik de første dele. er tvivlen også kommer. er M skinner det rigtige.

VI har læst og undersøgt en del og er kommet frem til at vi vil have er:
- En fast bane som ikke skal bygges op og pilles ned hver anden dag. (formentlig skal den stille og roligt bygges op over den næste mange år)
- Vi satser på digitalt
- Gerne stort udvalg eller ihvertfald mulighedder i skinnerne. (ligesom fleksskinnen til k spor giver)
- Gerne stort udvalg i både tog og vogne
- Mulighedder for at være kreativ (uden alt for mange begrænsninger).

- Banen tiltænkes at blive bygge oven på 2 plader (a 1.22 x 2,44) der bliver sat i forlængelse af hinanden, så banen i alt når op på 4.8 meter i længe og 1,2 meter i bredden.
- Vi forventer at bygge lidt i niveau med tiden, og self. indføre en eller flere tuneller og broer.
- Budget opstart kr. 2-3.000.- og når vi er igang, og har skabt overblik over hvad vi mangler så bruge kr. 2-4.000 yderligere for at indkøbe div. spor, og hvad der nu måtte dertil høre.  


Vi er kommet frem til, at det nok allerede fra start at af er en god ide at skifte til:
- K 2-skinne system (ud fra der findes en flexskinne som giver mulighedder for random længder, grader på sving og muligheder i forhold til underlag)

 

Men hvad har jeg overset?, hvad er det jeg har glemt?, hvad er det jeg bør have med i mine overvejelser?.

 

Ser frem til at høre alle jeres gode råd og ideer... jeg har ikke udelukket c skinner, men tænker ud fra det i skriver andre steder at K 2-skinne kunne være det rigtige.

Like 0 kan lide
Top

Picture

Bent_P

Jyllands hovedstad

Indlæg: 1.595

PB

Vis jeg skulle begynde på ny i dag, ville jeg vælge 2-skinne drift digitalt, begrænsningerne i 3-skinne systemet plager mig hver gang jeg kigger på mit anlæg. K-skinner, er kun Märklins skinnesystem, selvom man kan bruge det til 2-skinne drift, er det ikke velegnet dertil. For øvrigt, tag den ene plade og sav den op på langs og den anden på tværs, Så har i to øer af 122x122 cm og 488 cm plade mellem dem. Byg det ud langs væggen, frem for inne i midten af rummet.

__________________

Hilsen Bent P.

Märklin gennem 40 år, M, K og C-skinner

Like 0 kan lide
Top

Picture

corfitsen

Indlæg: 5

PB

Tak for hurtigt svar, trods klokken er mange.. Smile

Så er der noget jeg ikke helt har forstået alligvel Smile Men valget på 2-skinne er fornuftigt kan jeg forstå, men K-spor er kun fra marklin? kan det så uden problemer samles med skinner fra andre producenter? (mener jeg læste om piko kostede det halve). eller har det nogne indvirken?


I forhold skyldes det lidt rummets opbygning desværre.. men tanken er taget til efterretning og tak. Smile

Like 0 kan lide
Top

Picture

esben2009

Greve

Indlæg: 290

PB  Blog

Da jeg for ikke så længe siden startede op igen med modeltog stod jeg med en kasse M-skinner. Jeg lavede det lille eksperiment at bruge C-skinne som udbygning, for lige i praksis at prøve forskellen. Og ja, C-skinne er mere støjsvag og togvognene kører også mere elegant gennem sporskiftene. Dertil er der flere muligheder i C-skinnen med sine 5 radiuser, men man skal heller ikke være blind for at C-skinnen med sine indbygget dekodere er mere ledningsfri at bygge med og tilmed med tilbagemelding.

MEN det koster også. Derfor valgte jeg at bygge en M-skinne bane sammen med en C-skinne bane. Og med den pænt store bane du vil anlægge er budgettet hurtigt brugt med nogle sporskifter og digital styring heraf. Du kan derfor ligeså godt have i baghovedet hvad det koster at digitalisere sine sporskifter og signaler. Det er ikke antallet af meter bane som koster, det er alt isenkrammet som koster.

Lad mig give et eksempel: Et digitalt C-skinne sporskifte koster 400 kroner. At digitalisere et M-skinne sporskifte er meget billigere, idet du med en k83 dekoder fra Märklin til 250 kroner kan digitalisere 4 sporskifter. Så hvis de M-skinne sporskifter du allerede har i dag er elektriske, så kan du spare rigtigt meget ved at "genbruge" dine M-skinner. I øvrigt kan k83 dekoderen også styre signaler og afkoblingsskinner. Så hvis du også har noget af det, så kan du også bruge det. Med k83 dekoderen har du noget ledningsarbejde, men begrænset i omfang. Dertil med tilbagemelding. Gang selv ud hvad det økonomisk betyder for dig.

Når du vælger at digitalisere din Märklin bane, så kommer du langt med en Mobile2 station som du kan nive fra 500 kroner når de rigtige tilbud er der. Det er den station til en billig penge der kan samarbejde med de digitaliseringer af sporskifter og signaler som jeg har nævnt ovenfor.

Nu har jeg videregivet mine erfaringer med at bruge M og C-skinner på samme bane. Det virker problemfrit sammen med min Mobile2 station. Og man behøver ikke at være ingeniør for at få det til at virke. Ej heller at tømme sin pensionsopsparing i utide. Hvad man kan med andre skinnesystemer, og hvad det koster må andre byde ind med.

 

 

__________________

De bedste toghilsner

Esben + John Larsen

Vi kører Märklin digital CS3+, epoke 4-5-6 materiel og tider vi selv har oplevet, favorittoget er DB ICE2 + SBB krokodillen Ce 6/8

Like 0 kan lide
Top

Picture

Bent_P

Jyllands hovedstad

Indlæg: 1.595

PB

Start med at læse her http://www.mj-blog.dk/2008/11/sporsystemer/#more-1370

__________________

Hilsen Bent P.

Märklin gennem 40 år, M, K og C-skinner

Like 0 kan lide
Top

Picture

corfitsen

Indlæg: 5

PB

Trods det måske lyder af en stor bane, så er planen ikke det skal være så kompakt som mange bygger. Vi vil ligeså meget arbejde med landskabet og skabe noget spændende, uden det hele skal være fyldt med spor, så derfor tror jeg at størrelsen er fin nok.

Det økonomiske, var mere for at give folk et indtryk af hvad vi har gjort os af start overvejelser, og det er udelukkende til togbanen. Men kan godt se at sporskifterne hurtigt kan dræne en del i budgetet. og vil da kigge nærmere på den del med at kunne "genanvende" vores m-spor.

Like 0 kan lide
Top

Picture

corfitsen

Indlæg: 5

PB

Bent_P skrev:

Start med at læse her http://www.mj-blog.dk/2008/11/sporsystemer/#more-1370

 

Kender godt guiden, har læst den igennem. Det er faktisk ud fra primært den, og så et par større forum indlæg her på siden at jeg bygger min viden, og årsagen til jeg vælger at skrive.

Like 0 kan lide
Top

Picture

SC

Mekaniker

Indlæg: 466

PB  Blog

Hej.

Ikke for at afskrække dig og din far, hvis i er villige til at bruge 7000 kr på det til at starte med. De 7000 kr forsvinder bare legende let.

Jeg har selv en bane i 3 lag i marklin c skinner der kan ses her http://www.sporskiftet.dk/forum/264cm-x-240cm-u-anl%C3%A6g-dk-dsb-enkeltspor-med-sidebane den er tegnet er LITRA P som er aktiv herinde. Der er ca 45 skiftespor, et marklin skiftespor koster ca 130 kr hvis du vælger 2 skinne er det måske 50-60 kroner. Fælles for det til 130 kr og 50-60 kr er der skal skiftedrev i og en decoder til at skifte, der kan man købe en decoder der kan styre 4 sporskifte til ca 300 kr.

Dertil komme så alm skinner,lys,bygninger,div til landskab og en masse tog og vogne. Du får nok ikke nogen herinde til at svarer på hvor mange penge de har brugt på modeltog og bane der går bare rigtig hurtig.

Når det så er sagt så er det en dejlig hobby til tider udforderne, men også afstressende.

En bog som jeg har haft meget glæde af hedder. MODELTOG og er skrevet af Rolf Sylvester-Hvid og Jes Buusmann den kan lejes på diverse biblioteker.

 

__________________

Søren

3 Skinne, C skinner. Epoke lidt af det hele.
ECOS 1 og ECOS 2 og Touch Cab

Like 0 kan lide
Top
Hej Om man vælger 2- eller 3-skinne drift er vel hip som hap i dag. Udbudet til begge systemer er større end nogensinde. Selv Märklin har lavet en flexskinne som fås i k-skinne systemet. Og omvendt laver fx. Roco, hobbytrade og faktisk også Heljan ganske fine 3-skinne lokomotiver. Altså suppleres fint fra alle sider. Den eneste hage ved 3 -skinne systemet er, at man er bundet til én bestemt producent. Det er dog stadig imponerende at et lok fra et Märklin startsæt fra 1978, kører i 2013, uden at der gennemført nogen form for vedligehold andet end oliering nogle få gange. Det siger jo lidt om driftsikkerheden hos omtalte producent. Vi bruger Märklin C-skinner og er godt tilfredse. Det handler nok også om reference, hvor man vælger noget man kender. Jeres budget ser derimod lidt stramt ud, og er nok ikke helt realistisk, men der er det jo at 2-skinnesystemet er noget billigere! I øvrigt mener nogen at det er mere dansk/skandinavisk at køre 2-skinne, ja nogen synes ligefrem det er finere. Vi vil ikke kapre din tråd, men det kunne være interessant at få belyst de nævnte påstande. God byggelyst.
__________________

Venlige hilsner

Jan & Tim Nøhrgaard

Viborg Remise 1960 i 1:87

3-skinne drift

Like 0 kan lide
Top

Picture

corfitsen

Indlæg: 5

PB

SC skrev:

Hej.

Ikke for at afskrække dig og din far, hvis i er villige til at bruge 7000 kr på det til at starte med. De 7000 kr forsvinder bare legende let.

Jeg har selv en bane i 3 lag i marklin c skinner der kan ses her http://www.sporskiftet.dk/forum/264cm-x-240cm-u-anl%C3%A6g-dk-dsb-enkeltspor-med-sidebane den er tegnet er LITRA P som er aktiv herinde. Der er ca 45 skiftespor, et marklin skiftespor koster ca 130 kr hvis du vælger 2 skinne er det måske 50-60 kroner. Fælles for det til 130 kr og 50-60 kr er der skal skiftedrev i og en decoder til at skifte, der kan man købe en decoder der kan styre 4 sporskifte til ca 300 kr.

Dertil komme så alm skinner,lys,bygninger,div til landskab og en masse tog og vogne. Du får nok ikke nogen herinde til at svarer på hvor mange penge de har brugt på modeltog og bane der går bare rigtig hurtig.

Når det så er sagt så er det en dejlig hobby til tider udforderne, men også afstressende.

En bog som jeg har haft meget glæde af hedder. MODELTOG og er skrevet af Rolf Sylvester-Hvid og Jes Buusmann den kan lejes på diverse biblioteker.

 

Er godt klar over at 5 eller 10.000 ikke giver et stor og gennearbejdet bane, men nu snakker vi opstart.. og det skal muligvis dække et startsæt og ekstra skinner. ved godt at de fleste baner hurtigt løber op i rigtig mange tusinde kroner, hvis man begynder at regne efter, snakkede med en for 8 år siden, som havde brugt på den forkerte side af 200.000.

Men mit spørgsmål ligger også op af om 2 spor og marklin k skinne er det rigtige i forhold til mine planer med banen, eller om jeg har misforstået det hele. og egentlig ikke økonomien bag =)

Jeg vil besøge biblioteket mandag, og se om jeg kan finde bogen <-- tak =)

Like 0 kan lide
Top

Picture

Tjalfe76

Indlæg: 32

PB

Hej

 

Velkommen til

 

Jeg syntes at du skal læse den her tråd hvis du ikke har læst den for den omhandler det samme som du spørger om og det er holdt i meget nobelt leje hele vejen igennem Smile

 

http://sporskiftet.dk/forum/andre-omr%C3%A5der/topic/2-3-skinne-debat

Like 0 kan lide
Top

Picture

hxmiesa

Software Engineer

Bilbao Spain

Indlæg: 994

PB  Hjemmeside

Well, det skal vel for soeren da ikke vare M-skinner for en opstart i 2013¿? -Medmindre i satser paa et rent Märklin vintage-anlaeg. (Da du skriver at det gerne skulle vaere digitalt, kan der vel ikke vaere tale om "vintage"...?)

Jeg tror at i skal koncentrere os om blot at komme igang. Selvom to plader maaske kan synes lidt for geometrisk, tror jeg at det er en god ide ikke at skaere dem op endnu, foerend at i faar lidt mere erfaring m.h.t. hvad i VIL. Saa goer som du allerede er kommet frem til; Vaelg maerke og system. Koeb et eller to startset og lidt ekstra materiel. Faa fat i MANGE kataloger. -Og frem for alt; Kom igang med at "lege" med materiellet paa de to plader i har. (De kan ogsaa saettes i "L" form, istedet for blot i forlaengelse af hinanden...)

IMHO er det bestemt ikke noedvendigt at digitalisere alle sporskifter med det samme. De kan sagtens skiftes med haanden, isaer hvis alle steder paa banen er direkte tilgaengelige. Dette kan spare lidt penge i starten, for de (skifterne) kan altid digitaliseres senere. Koster ikke mere at vente.

Valg af system/maerke kan vel vaere hip som hap. Selv bruger jeg Märklin, men der er bestemt ikke noget galt i at starte op med andre maerker! Hvis i gaar Märklin-vejen vil jeg dog ikke anbefale K-skinner foerend at i har en del erfaring...

__________________

Venlig hilsen
Henrik Hoexbroe
TOG -i lange baner!

Like 0 kan lide
Top

Picture

henho

It-konsulent

Ringkøbing

Indlæg: 1.342

PB

Vedrørende sporskifter, så har hxmiesa  aldeles ret, der er ingen grund til, at digitalisere drevene med det samme.

Jeg har endnu ikke drev på mine PIKO A skifter, og hvis man er lidt doven gør det heller ikke noget - togene stiller selv skifterne, når de passerer hen over dem - kun når når der køres ind i sporskiftet fra tungesiden, kan det være nødv. med manuelt skift.

Dette forhold kan i øvrigt udnyttes på en skjult rist der befares fra samme side hver gang : Man kan nøjes med, at installere drev i den ende af risten hvor togene har indkørsel.

__________________

MVH

Henrik
2-skinne, dansk, epoke3b, medlem af SdMJK

Bruger Z21 på hjemmebanen.

Like 0 kan lide
Top

Picture

Lukas A

Studerende

Indlæg: 329

PB  Blog

Nu når i aligevel har M-skinerne så dog Märklin AC/3-skinnedrift så i kan køre med det/de loks i alerde har samt M-skinnerne.

Du kan blande M, C og K sporene ligeså tosset du vil, med overgangsskinnerne, køre du med M spor så skal du ikke bruge M skiftesporene.

Angående skiftesporende så som vist tidligere nævnt skal du ikke digitalisere på et fast anlæg det er alt for dyrt køb istedet denne her fætter:

http://www.hobbykaeden.dk/show.php?produktid=181523

Og for at købe klik her:

http://www.hobbykaeden.dk/default.php?page=produktoversigt&gruppeid=17&undergruppe=39

Mit råd mvh Lukas.

__________________

Mvh Lukas

Like 0 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.