Hej alle.
Jeg er i gang med mit første modul efter Fremo standard, og til kassen bruger jeg 12mm birkefiner, men da det bare var et øvelsesprojekt, valgte jeg plader fra jem&fix, og det var - måske ikke så overraskende - en kvalitet krydsfiner, som ligger i den grumsede ende af skalaen. Man får i den verden tydeligvis hvad man betaler for ...
Jeg er ved at planlægge flere moduler, og det skal dælme bare være med den rigtige kvalitet birkefiner - indtil jeg ser prisen, så bliver jeg nærig igen
Derfor - er der nogen som har erfaring med 12mm MDF til modulbygning?
Jeg kan sagtens selv finde på masser af argumenter for hvorfor jeg skal holde mig til birk, men er der nogen som har konkrete dårlige erfaringer med brug af MDF til modulkasser?
Vi snakker om spor N moduler på max. 100cm længde.
Mvh
Jens
"Kan De se noget forude? Nej vel? Udmærket, så får De grønt ..."
- Brodersen
litra S740
Taastrup
Indlæg: 48
Hej Jens
Først sidst og ikke mindst er der vægten til foreskel og så er MDF besværligt at skrue i og tildanne, her har x-finer en stor fordel. ;-)
Fugtighed er heller ikke godt for MDF, flægger nemt på kandter
Mvh
Erik Sundgaard
El Capitan
Indlæg: 140
Mange tak - det stemmer meget godt med min mavefornemmelse.
Det bliver birk. Jeg må bare ud og samle flasker ...
Mvh
Jens
"Kan De se noget forude? Nej vel? Udmærket, så får De grønt ..."
- Brodersen
YouTube: https://www.youtube.com/user/SteamPower4ever
Krølle
Indlæg: 75
Her bliver der brugt poppel finer. Det var også prisen på birke finer, som var årsag til denne beslutning. Men det gælder helt klart om at holde vægten nede.
H0, DC, Dansk, Epoke IV-V, Roco kortkobling, Lenz digitalstyring med RailCom.
Rep Neslein
Kreativ designer for modelproduktion
Ringsted
Indlæg: 1.004
hej der er mange materialer, der kan købes i byggemarked.
Desværre er der ofte problemer med disse, selvom det er blevet bedre.
For det første er plader som MDF og spånplader temmeligt uegnede som underlag til modeljernbane.
Begge materialerer ikke fugtstabile, dvs. at de arbejder en del på langs og på tværs ved alm udsving i luftfugtigheden fra sommer og vinter og vejret i det hele taget.
Hvis man vil lime ballast på sporet og ikke har lukket overfladen med en forsegling, f.eks maling, kan begge typer svulme op i tykkelsen - op til flere mm
Problemet med udviddelse i X/Y retningen for ovennævnte er mindre, hvis anlægget står i et rum med konstant luftfugtighed og temperatur, men ved flytbare anlæg, som moduler, hvor de skifter miljø ved transport, opbevaring og særligt i dårligt vejr, vil jeg stærkt fraråde disse materialer. Desuden er de tunge og svære at forarbejde til god finish, hvis men ikke har proff værktøj.
Krydsfiner er langt at foretrække, men krydsfiner er mange ting. Krydsfiner er generelt ret formastbilt, men kræver at tømmerhandlen opbevarer den rigtig.
Dvs fladt på palle eller reol, og helst ikke i alt for opvarmede lokaler. Forkert opbevaring får den/de øverste plader til at udtørre ujævnt og bliver til sprællemænd. Hvis man kan få lov, skal man tage en plade længere ned i stakken Opbevares pladerne lodret i stativ i en varmt rum, er de som regel ubrugelig.
Skæve plader kan ikke rettes op i en let konstruktion til moduler
Den billige af gran, som er beregnet til tag og undergrulv, er vanskelig at forarbejde til god finish som ovenstående, mener forholdsvis billige og har ret lav vægt. Er pladerne opbevaret ordentligt, kan ofte det godt bruges, hvis man er omhyggelig med den videre behandlig. Er de skæve skal man ikke købe dem. Bedst egnede tykkelser er 12-16 mm
Jeg foretrækker Poppel krydsfiner i 12 -16 mm tykkelse, som dog kun fåes hos enkelt tømmerhandlere, F.eks Krydsfiner Handelen I Rødovre ( jeg ved ikke, om de handler med private)
Poppel er ret blødt og har ekstrem lav vægt og er ret formstabilt. Er efter min mening det perfekte materiale til Moduler, men har den ulempe, at det let bliver stødt på hjørnerne
Østenkrydsfiner er en fællesbetegnelse for plader af maghonigagtige træsorter. Tidligere var de billige, men de laves i mange kvaliteter og til meget forskellige priser. Fælles for den type er, at de oftest laver skarpe splinter, og kræver en del slibning til glat finish Bedst egnede tykkelser er 12-16 mm
Birk er hårdt og glat, og er noget tungere end poppel, men man kan ofte gå en tykkelse ned, hvis der laves den rigtige understøtning. Også her er opbevaringen en faktor, som kan ødelægge en god plade. Bedst egnede tykkelser er 9-12 mm
Jeg håber, at dette kan bruges til noget. Kvaliteten afhænger i høj grad af hvordan pladerne opbevares, og hellere betale lidt mere, end købe materialer med indbyggede problemer.
Rep
Rep Neslein
Togtosse af sind og proffesion (PHD)
El Capitan
Indlæg: 140
Tak for alle svarene.
Jeg har til min tidligere bane brugt 9mm birk, men det var en speciel konstruktion, som dels var væghængt, dels havde ret lille afstand mellem to etager med spor, så samlet set var det meget stabilt.
Til moduler tænker jeg på at gå op til 12mm birk i en ordentlig kvalitet. Modulkassen er jo immervæk fundamentet for "alt det andet", og modulerne er tiltænkt et noget mere omkringfarende liv end en fast bane, så det er nok ikke der man skal spare.
Poppel har jeg ikke selv set i handelen, men Harald Brosch bruger det til sine laserskårede modulprofiler. Jeg har spurgt på en pris, men han er vist på sommerferie eller noget.
Jens
"Kan De se noget forude? Nej vel? Udmærket, så får De grønt ..."
- Brodersen
YouTube: https://www.youtube.com/user/SteamPower4ever
spazerman
AM
Indlæg: 121
Vil tro prisen er omkring 100€ for et standard modul (100x50x20 cm)
Ekskl. Fragt
Jan
FREMO 1:87
DCC - Tysk materiel - epoke IV-VI
www.facebook.com/modernraildk
YouTube : modernraildk
Instagram: modernrail_dk
nipe
Vanløse
Indlæg: 474
Harald Brosch's moduler er i mine øjne alle pengene værd - også set i lyset af de timer og penge du bruger på 'resten'. Derudover er modulerne er lette at samle præcist - rette vinkler osv vil du glæde dig over.
Husk at lukke overflader ens på begge træstykkernes sider - indvendig og udvendig, det modvirker at træet arbejder forskellig fra hver side. Jeg har malet de samlede moduler, indvendig med hvid der hjælper ikke-unge øjne
God modullyst
mvh niels peter
DK-2720
El Capitan
Indlæg: 140
Jeg havde nu tænkt mig kun at købe endeprofilerne fra den gode Harald. Og så er det som nævnt spor N, så det er noget med 40 x 10cm.
På den anden side - får jeg udskåret stykkerne i byggemarkedets savværk, så tror jeg såmænd at det er lige så godt.
Mvh
Jens
"Kan De se noget forude? Nej vel? Udmærket, så får De grønt ..."
- Brodersen
YouTube: https://www.youtube.com/user/SteamPower4ever
fjorbak
Indlæg: 583
Hejsa i tråden
Og især til niels, ja jeg kan godt se at jorden er rund.
Jeg har ikke den store erfaringer med krydsfiner af de forskellige fabrikater, må indrømme at Jem&Fix er bunden af kvalitet, og at vi Danskere helst skal have det gratis, det fremgår også at de første indlæg, derefter siger man at PDF er noget skrammel HUM.
Jeg har ca 25 moduler hvoraf de første er lavet for ca 7 år siden, indrømmer at man lige skal have tungen lige i munden når de samles, men lidt lim og en sømpistol er en god investering, og her gælder det igen at male alle flader når de er samlet. Mine moduler er lavet genne 4-5 år og står i MAX 2.200 hvilket set i antal er 70 kr pr kasse.
Alle kasser er selvfølgelig skåret til med retskinne af en tømmer og han har også købt pladerne, de første moduler kostede vist 100 kr stk men de blev samlet af tømmeren, modulerne er 90x50, der blev 3 moduler pr plade-
med venlig hilsen
Fjorbak
kører 3 skinne på moduler, anlægget styres af Windigipet 2021.
Medlem af MIst-KOP = Märklin Insider Stamm Tisch - Kopenhagen
kylle
altmuligt
Dianalund
Indlæg: 505
Hej Jens
Jeg er gået over til at bruge 12 mm støbe krydsfiner ,til gavle og sider på modulerne , lidt tungere men utroligt formstabilt ,de består af 9 lag finer , som det ses af første foto er det en rest fra Bauhaus kan ikke huske den størelse men der blev 4 stk gavle ud af det for 20 KR ,og det er ho så de er 54 cm brede , så det giver en fornuftig pris , og gør heller ikke ondt hvis man skærer forkert , de fleste byggemarkeder har en sådan restkasse hvis de har savværk ,
Christian
http://3modul.dk/