Picture

Wanders

Holbæk

Indlæg: 9

PB

Nybegynder - Hvad starter man med?

Jeg har en søn på 5 år (er selv 39), som elsker at lege med tog. Han har idag et Layout på 4 gange 2,2 meter i stuen hvor han leger. - Layoutet idag er udelukkende lavet af Lego, samt 4 kraftige (12mm) træplader på bukke. Sønnen og Jeg bruger mange hygge timer på at bygge og lege med dette. Min konen er ikke rigtig interesseret.

Jeg legede en del med min fars märklin H0 tog som barn (8-16 års alderen). Tog har altid interesseret mig, og jeg gad godt prøve at rode med model tog igen (af metal, ikke lego!)

Så nu går jeg og overvejer om det layout ikke skal laves om til noget lidt sjovere engang når han har alderen til det (om 3-5 års tid). Jeg har fået konen med på det - Hun er meget kreativ og roder meget med Ler, gips og maling til kunst hun laver. - Hun har allerede kigget på youtube video'er om hvordan man laver f.eks. træer. Så vi tror begge at det kan samle familien. Så langt så godt Smile

Men sagen er den, Jeg ejer ikke en eneste skinne. Ikke et eneste tog.

Økonomien er god nok, set i lyset af at jeg har et par år til at spare lidt op til det.

Backup planen er at tage garagen i brug (39 Kvm isoleret garage med forberedt gulvvarme) og flytte det derud, hvis konen ikke synes det skal stå i stuen til evig tid. (Lego layoutet har stået der i 1½ år nu)

Spørgsmålet er så:

1. Hvad skala skal man bygge i, til et areal på 400cm gange 225cm, i en stue. - Det skal være sjovt både at bygge/lave samt at lege med for en 8-årig dreng. Er H0 det smarteste?

2. Hvad koster den slags? Jeg har prøvet at lave et layout design og beregne prisen på at lave det i Märklin H0 skinner. (med vejl. priser fra Märklins hjemmeside) Resultatet heraf var ca.

Tog: 32k kr. -  Skinner, signaler mm.: 15k kr - Elektrificering: 25k kr. - Elektronik/styring: 9k kr. - Pynt, Bygninger, Broer mm: 12k kr.

Ialt, 93k kr. (og hertil kommer måske ligefrem moms eller andet, som ikke er med på märklins hjemmeside)

Er det prisen? Jeg tænker ikke at købe det hele på en gang - f.eks. starte med et par tog, og vente med elektrificeringen til man er sikker på det også fanger familien. Så rammer man i omegnen af 50k. Køber jeg noget brugt, kan det sikkert skæres endnu længere ned.

3. Når Scalaen er på plads - hvad skal man så gå efter af mærker, strøm (DC? AC? Digitalt?) - Hvad vil I vælge hvis i skulle starte op fra bunden idag, med den erfaring I har? Min umiddelbare føling på dette er at det skal være noget der kan samles af en 8-årig knægt.

4. Hvad skal man ellers spørge om, som nybegynder? Er der andre vigtige beslutninger der skal tages inden man går igang, som jeg overser?

Vedhæftet et billede af nuværende "layout"

Lego LayoutLego Layout 2

__________________

--Anders

Like 0 kan lide
Top

Picture

bqg

Indlæg: 1.102

PB

Wanders skrev:

1. Hvad skala skal man bygge i, til et areal på 400cm gange 225cm, i en stue. - Det skal være sjovt både at bygge/lave samt at lege med for en 8-årig dreng. Er H0 det smarteste?

Skala er nok et spørgsmål om personlig smag.
H0 giver mulighed for flere detaljer, men det fylder, men det er nok den skala hvor der er mest dansk rullende materiel.
N giver stadig mulighed for nogle detaljer, der er plads til mere på samme plads, men begrænsning i det rullende materiel.
Hvis man er til selvbyg, er H0 det letteste at have med at gøre, men der er nogle der selv bygger tog i N.

Wanders skrev:

2. Hvad koster den slags? Jeg har prøvet at lave et layout design og beregne prisen på at lave det i Märklin H0 skinner. (med vejl. priser fra Märklins hjemmeside) Resultatet heraf var ca.

 Hvor meget det koster afhænger af flere ting, men et stort gode startsæt giver meget for pengene.
Priserne kan findes på nettet under de vejledende priser.
Hvis man køber lidt stort ind, kan man helt sikkert få en bedre pris.
Tog og skinner er nok det billigste, det digitale isenkram og bygninger, biler, personer, træer m.m. det render op.
Men 50 KKr bruges hurtigt.

Wanders skrev:

3. Når Scalaen er på plads - hvad skal man så gå efter af mærker, strøm (DC? AC? Digitalt?) - Hvad vil I vælge hvis i skulle starte op fra bunden idag, med den erfaring I har?
Min umiddelbare føling på dette er at det skal være noget der kan samles af en 8-årig knægt.

AC eller DC er et spørgsmål om temperament, men hvis det skal samles af børn, ville jeg vælge AC, der er man fri for vendesløjfeproblematik, man kan så ikke få flex-skinner til C-skinnesystemet ok K-Skinnesystemet er ikke velegnet til at blive skilt og samlet.
Hvis man vælger DC får man et større udvalg af skinnesystemer, hvis man ikke vil bygge selv. DC giver i noget omfang et mere naturtro udseende, fordi midterlederen er væk.

Wanders skrev:

4. Hvad skal man ellers spørge om, som nybegynder? Er der andre vigtige beslutninger der skal tages inden man går igang, som jeg overser?

Jeg ville nok bygge anlægget på rammer, frem for en plade, det giver bedre adgang til tog der afsporer i tuneller og vægten bliver mindre, men for at få noget op, der kan køres med kan en plade være udmærket, medens planerne lægges for det endelige anlæg.
De største fæller er nok stigning og radius på kurver, stigninger bør holdes omkring 1 - 2 %, større stigninger giver problemer med trækkraft og lange tog, samtidig ser det ikke godt ud på synlige strækninger med høje stigninger.
Radius =360 mm er et problem med meget af det kørende materiel til DC(to-skinne), det samme er S-kurver, der anbefales et lige skinnestykke mellem to modsatrettede kurver.
Hvis de små radier er nødvendig af pladshensyn, bør man benytte overgangskurver, så man får en blød overgang fra ligestykket til kurven.
En anden ting er fødning af anlægget, til et fast anlæg ville jeg lægge to 2,5 kvadrat ledninger rundt på anlægget, hvorfra anlægget kan forsynes, hvor tæt forsyningerne skal være er et spørgsmål om tempereament men 2 - 3 meter kunne være et godt gæt.
Hvis du ønsker en skjult opstillingsbanegård skal du planere den ind i den tidlige planlægning.
Det vil også være en god ide, at få evt. blokstrækninger tænkt ind i planlægningen og forberedt, så skinnerne ikke skal tages op igen.
Du skal også tænke på fastgørelse af skinnerne, hvis du vælger søm eller skruer, reducerer du effekten af et evt. støjunderlag, fordi støjen forplanter sig fra skinnen gennem søm/skruer til underlaget.
Du bør også prøve at lave en beskrivelse af hvad du ønsker og hvad du kan få plads til, her også om du er til personlig styring med rancering eller det bare skal køre rundt i ring. Det sidste bliver man hurtigt træt af, en skyggebanegård hvor togene kan skiftes ud, giver mere afveksling på anlægget.
Højden på anlægget har også betydning for rækkevidden, hvis ikke anlægget står på hjul så det kan rykkes, skal man kunne nå ind til bagkanten af pladen så man kan arbejde med afsporede vogne/tog uden at ødelægge dekorationer på forkanten.

Det blev en længere smøre, men det var også mange ting du spurgte om, det er ikke sikkert jeg har husket det hele og der kommer helt sikkert flere spørgsmål hen af vejen.
Det er en god ide at søge inspiration på nettet, hvis i er til selvbyg er der et svensk forum, hvor der er rigtig meget inspiration og tips at hente: http://www.motessparet.se/viewforum.php?f=41

Men der er også
http://www.moba-trickkiste.de/wie-macht-man-planen/datenbank-gleisplaene...
http://www.gleisplan.ch/index.html
https://www.maerklin.de/de/journal/maerklin-magazin under downloads, hvor der er mange sporplaner.
http://wintrack.de/ under download og gleispläne

 

 

 

__________________

Hans Kurt Hansen

Märklin K-Skinner
Epoke II, III & IV

Like 1 kan lide
Top

Picture

F.Ormstrup

Indlæg: 2.643

PB  Blog  Hjemmeside

Med det areal er H0 et godt valg. I kan også vælge TT, N eller Z der selvfølgelig giver plads til mere spor men udvalget af byggesæt (huse m.m) som kan bygges af almindelige byggere vil være begrænset. 

En god start er altid et digitalt startsæt. Om det så er fra Roco, Fleischmann, Trix eller Piko er et fedt !!! - Märklin begrænser mulighederne pga. pris, udvalg (en producent + tredjeparts materiel der ikke altid er lige velegnet i daglig drift)

Til et fast anlæg er skinner fra Roco (rocoline), Peco, Piko(billigt) og Tillig gode. Hvis layoutet skal skiftes jævnligt er C skinner fra Trix det bedste valg (dyrt) men Roco (geoline) og Fleichmann Profi kan også bruges.

Den store fordel ved DC/DCC er udvalget, der kan f.eks købes meget billige men gode lokomotiver fra Piko. Hvis I vil køre dansk er McK og Heljan materiel bygget til DC - AC (Märklin) versioner er forsynet med en slæbesko, men tilpasningen til AC skinner er tit dårlig.

Like 0 kan lide
Top

Picture

Lincoln

Indlæg: 289

PB

Tillykke med at have fået sønnike opdraget i den rigtige tro! Og din kone ligeså – behold hende for en enhver pris!

Spøg til side.

Hvad størrelsen angår, så er H0 klart det bedste. For en knægt på 8 år, så bliver en skala mindre end H0 for småt, og for farmand så bliver en skala større end H0 en økonomisk udfordring, også henset til den plads, der er til rådighed.

Til det areal du oplyser (400x225), så lyder budgettet ikke helt af vejen. Men meget afhænger også af om du vil købe nyt eller bedre brugt materiel. Jeg tror at ca. 80% af mit materiel er købt brugt, uden at det er gået ud over kvaliteten. Jeg har brugt mange penge på ebay.de. Det skal siges at jeg ikke har bygget mit anlæg endnu, men har alt rullende materiel, skinner, elektronik, biler, huse osv. Og hvor meget vil du gøre ud af, hvor realistisk anlægget fremstår? Jeg selv er rimelig tolerant, mens andre går meget op i at alt er så realistisk som muligt. Men som med så meget andet, så kan budgettet godt skride hen ad vejen. Det lyder dog som om du er forberedt økonomisk.

Når du skriver elektrificering, mener du så luftledninger/køreledninger? Hvis ja, så er det en relativ omkostningstung post i budgettet, og det vil sagtens kunne vente til du har fået overbevist familien om at dette er en hobby for hele familien. Jeg selv har kun valgt at ville have køreledninger, fordi jeg har fået dem forærende.

AC/DC/digitalt. Jeg ville klart vælge digitalt – det giver så mange flere muligheder. Og det udelukker på ingen måde en knægt på 8 år – til den tid ved han alt om at betjene en computer og en smartphone. Hvis du vil køre med Märklin, så bliver det AC. Men AC eller DC er nærmest et valg af religion for nogle. Jeg har hørt at mange, der vælger DC, gør det pga. realismen; at der ikke er en midterleder på sporet. Hvis det skal være brugervenligt for en 8-årig, så ville jeg dog vælge Märklins C-spor. De er robuste, og nemme at samle og skille ad.

Og hvad man ellers skal spørge om? Ud over en kammeratlig samtale med sin bankrådgiver, så eksisterer dette forum af samme årsag. Jeg har ikke engang fået bygget mit anlæg endnu, men har alligevel nået at stille utallige spørgsmål i forummet!

Held og lykke med projektet!

__________________

CS2 & Märklin 3-skinne

Like 1 kan lide
Top

Picture

Wanders

Holbæk

Indlæg: 9

PB

Jeg tænker at skinnerne skal være noget der kan samles og skilles ad en del gange. Hvis skinnerne kun er ca. 10%-20% af den samlede udgift har jeg intet problem med at de er dyre, hvis kvaliteten ellers er iorden. Du får det til at lyde som at prisen er høj og kvaliteten ikke er derefter?

Jeg tænker at noget 3-skinne system må være nemmere at forstå for en ung gut. Hvor meget har AC / DC snakket med muligheder for DCC at gøre? Kan jeg ikke køre fuldt digitalt på begge strøm-"typer"?

Hvad har elektrificering at påvirkning? Er det center-skinnen der bare "bliver løftet op"? Det er umuligt at google sig til ret meget information om dette.

Det prisoverslag jeg har lavet går på Märklin C-skinner med en Central Station 3. - Som nok var mit valg, hvis jeg ikke havde spurgt nogen til råds. Udelukkende grundet min erfaring med det fra barndommen. DC lyder lidt skummelt at skulle rode med - Jeg kan ikke lide at have begrænsninger i layout design!

 

Da det hovedsageligt bliver en ung dreng der skal lege på anlægget, forventer jeg ikke at der bliver gået meget op i detaljer omkring rigtigt/forkert. Det skal ikke genere mig at køre med en Krokodille ved siden af et ICE tog! Smile Står det 100% til mig, så er tiden fra 1930'erne til 1960'erne i Mellemeuropa (Matriel fra landene omkring alperne) der jeg har mit fokus.

En hel anden ting - og måske ikke. Tysk er ikke mit favorit sprog. Kan man forvente danske eller engelske manualer til alt, uanset producent? Eller risikere jeg at skulle læse en tysk manual for at sætte et Märklin signal op?

__________________

--Anders

Like 1 kan lide
Top

Picture

F.Ormstrup

Indlæg: 2.643

PB  Blog  Hjemmeside

Wanders skrev:

a) Jeg tænker at skinnerne skal være noget der kan samles og skilles ad en del gange. Hvis skinnerne kun er ca. 10%-20% af den samlede udgift har jeg intet problem med at de er dyre, hvis kvaliteten ellers er iorden. 

b) Det prisoverslag jeg har lavet går på Märklin C-skinner med en Central Station 3. - Som nok var mit valg, hvis jeg ikke havde spurgt nogen til råds. Udelukkende grundet min erfaring med det fra barndommen. DC lyder lidt skummelt at skulle rode med - Jeg kan ikke lide at have begrænsninger i layout design!

c) Da det hovedsageligt bliver en ung dreng der skal lege på anlægget, forventer jeg ikke at der bliver gået meget op i detaljer omkring rigtigt/forkert. Det skal ikke genere mig at køre med en Krokodille ved siden af et ICE tog! Smile Står det 100% til mig, så er tiden fra 1930'erne til 1960'erne i Mellemeuropa (Matriel fra landene omkring alperne) der jeg har mit fokus.

d) En hel anden ting - og måske ikke. Tysk er ikke mit favorit sprog. Kan man forvente danske eller engelske manualer til alt, uanset producent? Eller risikere jeg at skulle læse en tysk manual for at sætte et Märklin signal op?

add a) Märklin og Trix C skinner (samme firma) er det bedste valg i dit tilfælde.

add b) Overslaget passer i begge tilfælde, da priserne på C-skinner er ens. Og valget af layout er i disse digitale tider uafhængig af strømsystem, vendesløjfer er f.eks ikke et problem i dag.

add c)Taler for DC - Pikos billige lokomotiver er spraglede, mellemeuropæiske og velkørende. Hvis i vælger AC er udvalget af brugt materiel større og ældre materiel er normalt mere robust. Men her er der mange faldgruber - forældede decodere, maskiner hvor det vil koste en formue at digitalisere, maskiner med slidte/ødelagte tandhjul.

add d) Märklin/Trix/Roco/Piko m.m manualer findes på engelsk - der findes Danske, men de er desværre tit dårligt oversat. 

ps. besøg en lokal togbutik, de kan hjælpe med mange ting. Det er også en fordel, at røre ved skinnerne. C skinner er nemlig nemme at samle, men lidt besværlige at skille (første gang)

 

Like 1 kan lide
Top

Picture

DanskBjergbane

Minimalt

Kastrup

Indlæg: 503

PB  Blog

Tag på udstillinger og messer så du ikke beslutter dig for hurtigt vedr. skala. Tal med dem der udstiller og hør deres syn på hvorfor den skala, den epoke og mærke m.m.

Fabrikater i dag er næsten alle af god kvalitet. Dog er der så mange små detaljer på loks at de hurtigt kan knække og brække af. En mulighed her er at købe noget brugt og se om interessen holder ved. Modeltog er ikke så fleksibelt som Lego hvis det er her interessen primært ligger.

Marklin kontra andre mærker har hver sine fordele og ulemper. Her er intet rigtigt eller forkert men skal vælges udfra hvad man vil på sigt.

Som tidligere modelbygger er min interesse ikke modeltoget i sig selv, men landskaber og realisme (ikke nittetæller). Pga min uddannelse er styring af banen en tillægsinteresse.... og historisk Epoke I & II... Om døren sidder korrekt er så for min del lidt mindre vigtigt.

Benyt det næste stykke tid på at lære hvilke interesser din søn og du skal fokusere på ved modeltog så I får valgt det "rigtige" fra start (hvilket man i øvrigt sjældent gør alligevel)

Kan sige min søn og jeg startede da han var 2 og han er stadig interesseret i at følge med (nu 23) men bygning har han ikke tålmodighed til Smile

God hjul vind i sejlene

__________________

Hilsen Jan

Märklin K-skinne, Epoke I/II Syd Bavarisk landskab. Tysk (Bayern, Württemberg, Baden) Epoke I, II & III rullende.

ESU Ecos 2, SwitchPilot II, Viessman, LDT. Philips Hue, TrainController Gold V9.0 med SmartHand+, og lidt hjemmekodet diverse

Like 0 kan lide
Top

Picture

Himmerlandsbanerne

Suldrup

Indlæg: 1.575

PB  Blog

Hej Anders,

tror det vil være en god idé at besøge nogle forskellige modelbane klubber. Her er der som regel en masse god respons på sine spørgsmål.

En anden ting er også at man kan få et indtryk af hvad de forskellige skalaer fylder og har af muligheder.

med toginteresseret hilsen 

Ivan Holck

__________________

med venlig modeltog hilsen
Ivan

2 skinne - h0 - epoke 3 og lidt 4/5/6

sporplaner
 

Like 1 kan lide
Top

Picture

joergen1978

søgende

Indlæg: 179

PB  Blog  Hjemmeside

Køre selv DC.

MEN til børn og når det ikke er et fast anlæg samt når man skal kunne sætte banen sammen og det skal køre uden en masse fravalg af bygge måder. Så er mærtklin= ac det mest fornuftige valg.

skinnerne kan samles og adskilles mange gange. Og man kan ligge et sporskifte med en sløjfe uden at skulle bruge isolering imellem sporskiftet og skinnerne i sløjfen. Og dermed en påkrævet omskifter, i sløjfen for at vende spændingen. Som er påkrævet hvis man køre 2 skinne/dc.

derfor vælg mærklin/3 skinnedrift/ac. Da det gør at man har tid til leg og ikke bruger tiden på ærgelser over kortslutninger. bare fordi man har lavet en sløjfe eller lavet en vendetrekant.

__________________

Jørgen Rasmussen

medlem af FREMO, Stambord Vejen.

Køre Dansk epoke 4c-6

Like 1 kan lide
Top

Picture

f1freakdk

St. Heddinge

Indlæg: 1.070

PB  Blog

joergen1978 skrev:

Køre selv DC.

MEN til børn og når det ikke er et fast anlæg samt når man skal kunne sætte banen sammen og det skal køre uden en masse fravalg af bygge måder. Så er mærtklin= ac det mest fornuftige valg.

skinnerne kan samles og adskilles mange gange. Og man kan ligge et sporskifte med en sløjfe uden at skulle bruge isolering imellem sporskiftet og skinnerne i sløjfen. Og dermed en påkrævet omskifter, i sløjfen for at vende spændingen. Som er påkrævet hvis man køre 2 skinne/dc.

derfor vælg mærklin/3 skinnedrift/ac. Da det gør at man har tid til leg og ikke bruger tiden på ærgelser over kortslutninger. bare fordi man har lavet en sløjfe eller lavet en vendetrekant.

SÅ Enig!!!

Det virker lidt som om det ikke er alle der har læst starten af det første indlæg... der står jo netop:

Så nu går jeg og overvejer om det layout ikke skal laves om til noget lidt sjovere engang når han har alderen til det (om 3-5 års tid). Jeg har fået konen med på det - Hun er meget kreativ og roder meget med Ler, gips og maling til kunst hun laver. - Hun har allerede kigget på youtube video'er om hvordan man laver f.eks. træer. Så vi tror begge at det kan samle familien

Så er det mest oplagte i min verden IKKE at besøge klubber og allerede nu planlægge epoke, nationalitet og det 100% realistiske landskab. Når det handler om at (som jeg læser det) er en familie der prøver at smales om det lille projekt "som hedder togbane til sønnen - som far også kan lege med"

Det kan da sagtens være det udvikler sig, det har det jo gjort for alle os der er herinde - på et eller andet plan i al fald. Og mange har sikkert fået en märklin bane i gave som lille - og har nydt mange gode stunder med den, nogle er så gået andre veje, nogle andre af os er blevet hængende ved Märklin.

Der er ingen tvil om at märklin kan bygges op af (små(folk uden det mindste kendskab til vendesløjfer og decodere og alt muligt andet.

En lilel historie fra min tidlige ungdom (9-10 år) - jeg havde märklin, men kammerat havde noget Lima. Begge var vi glade for vores tog. En dag prøvede vi at sætte det samme - det gik ikke så godt. Hans tog kunne ikke køre, mit kunne godt - den gang forstod vi på ingen måde hvorfor - nu ved jeg godt at hans 2 skinnekortsluttede når de blev sat sammen med mine metalskinner. Vores begges lokomotiver kunne ikke køre på den andens skinner - igen, den gang forstod vi ikke hvorfor - nu ved man bedre. Når jeg lavede en vendesløjfe dengang ANEDE vi ikke at sådan en hed det - vi bygede den bare. Mit tog kunne køre uden problemer, hans togkørte slet ikke, ja hans trafo kortsluttede jo. Igen, nu ved vi bedre.

Så til et barn på 8 til 10 år ca, ville jeg til enhver tid vælge det system som giver størst glæde for mit barn! Han skal ikke bruge tid på at få forklaret vendesløjfemoduler og alt muligt andet. Han skal bare bygge en bane og så kunne køre... SÅ kommer hans glæde og senere hvis det hænger ved - vælger han helt sikkert det der er det rigtige for ham...

 

__________________

Mvh Steen

Märklin H0, K skinner, Digitalt ECoS 50200, Tysk Epoke 3 og 4 og 5 og lidt 6 - Spor N på Fremo moduler og i SOVNK

Mine Spor N eskapader

Min H0 bane under opbygning - følg den via min Blog

Like 0 kan lide
Top

Picture

Kasper100

Indlæg: 72

PB

Enig med joergen1978 og Steen. Det vil være en god start.

Hilsner

Kasper

Like 0 kan lide
Top

Picture

esben2009

Greve

Indlæg: 290

PB  Blog

Som en bane til familien vil jeg også bakke op om at Märklin her vil være et godt valg. Også fordi de tilbyder hele paletten med rullende materiel, digital styring, skinner, køreledninger og signaler, hvilket samlet giver en bedre sikkerhed for at det er konstrueret til at virke sammen.

Altså nemmere at gå til for en som starter op, og som kompromis må man gå på modelkorrektheden som eksempelvis passagervogne i 1:93,5 som til gengæld heller ikke afsporer i første alt for skarpe kurve. Det passer fint med spørgerens prioritet.

Nu nævnte Anders selv ICE toget, prøv derfor at se nærmere på startsæt 29792 hvor toget har lydfunktioner som helt sikkert vil falde i juniors smag. Dette tog har i øvrigt koblinger hvor også en lille dreng kan sætte vogne sammen og trække dem fra hinanden. Køb gerne udviddelsessættet 78792 til med restaurantvogn og ekstra skinner.

Med den digitale Mobile 2 station som følger med startsættet kan man også styre sporskifter og signaler. Køb et dekodersæt til hvert sporskifte plus et signal, og få afprøvet nogle af tingene i praksis, så er du i gang Smile

Den Centralstation 3 som du har i tankerne kan også tilsluttes, Mobile stationen kan forsat bruges, eksempelvis som håndholdt controller i den modsatte ende af banen.

Og så er det bare om at få samlet familien, bygget et bjerg, lavet nogle træer, limet nogle huse. God fornøjelse til jer alle.

 

__________________

De bedste toghilsner

Esben + John Larsen

Vi kører Märklin digital CS3+, epoke 4-5-6 materiel og tider vi selv har oplevet, favorittoget er DB ICE2 + SBB krokodillen Ce 6/8

Like 1 kan lide
Top

Picture

Wanders

Holbæk

Indlæg: 9

PB

esben2009 skrev:

Og så er det bare om at få samlet familien, bygget et bjerg, lavet nogle træer, limet nogle huse. God fornøjelse til jer alle.

 

Tak for alle svarerne. Ovenstående citat summer vel egentlig det hele op!

Mon ikke der ligger et startsæt under årets juletræ...Smile

__________________

--Anders

Like 0 kan lide
Top

Picture

f1freakdk

St. Heddinge

Indlæg: 1.070

PB  Blog

Wanders skrev:

esben2009 skrev:

Og så er det bare om at få samlet familien, bygget et bjerg, lavet nogle træer, limet nogle huse. God fornøjelse til jer alle.

 

Tak for alle svarerne. Ovenstående citat summer vel egentlig det hele op!

Mon ikke der ligger et startsæt under årets juletræ...Smile

- til dig eller til sønnike?  Big smile

 

__________________

Mvh Steen

Märklin H0, K skinner, Digitalt ECoS 50200, Tysk Epoke 3 og 4 og 5 og lidt 6 - Spor N på Fremo moduler og i SOVNK

Mine Spor N eskapader

Min H0 bane under opbygning - følg den via min Blog

Like 0 kan lide
Top

Picture

bygger01

Så er der blevet mere tid til at "lege" med tog

Herning

Indlæg: 2.598

PB

Som regel har Aldi op mod jul haft billige startsæt ............

__________________

Jørgen Steff. fra Herning

H0 / AC / Digital / K skinner / ca. Epoke III / og ikke kun DK ( p. gr. af dampen, og hva' man kan købe fra visse danske producenter ).

Like 0 kan lide
Top

Picture

DSB1989

Frederiksberg

Indlæg: 43

PB

Jeg er helt enig med flere af de andre: Märklin er bedst til børn, og det er oven i købet så solidt, at man nogenlunde roligt kan købe brugt. Som voksen er jeg skiftet til DC, fordi sporet er pænere, og udvalget i materiel er større.

Når jeg overhovedet opretter indlægget her, er det dog for at dele en enkelt erkendelse: Da jeg var barn for 30 år siden, var det mængden af rullende materiel, der var forskellen på børn og voksne. Alle kørte med de samme modeller, for der var ikke ret mange (danske), og modellerne var sjældent så detaljerede, at man kunne ødelægge dem.

I dag er det to verdener: Det er ikke for sjov, når flere producenter advarer om, at modellerne ikke er til børn under 14 år. Selv tager jeg nærmest en dyb indånding og hvide handsker på, inden jeg tager en model fra McK eller Roco ud af æsken, for delene er så mange og så skrøbelige, at det hurtigt går galt. Af samme grund laver en række producenter modeller, der er mindre detaljerede (og lidt billigere), men flotte nok til at gøre lykke i et familieprojekt.

Det er selvfølgelig ærgerligt, hvis man skifter fra AC til DC senere, at man ikke kan tage lokomotiverne med over, men som nævnt er det to forskelllige verdener, og selv om min barndoms lokomotiver har den største plads i mit hjerte, så falmer de jo rent æstetisk ved siden af en splinterny model fra McK.

Like 0 kan lide
Top

Picture

henrik scheel

Indlæg: 30

PB  Blog

Jeg er selv nybegynder. Kunne ret nemt se, at 2-skinner dvs. DC var det bedste valg fordi der er flest muligheder for at kombinere, og fordi jeg også ville køre US tog. Min erfaring fra de 6 måneder jeg har været med er, at det er mget lidt standardiseret. Skinnerne er fx umiddelbart ens hvis det er 2-skinner (DC), men det er kun på overfladen, i virkeligheden passer nogen skinner kun til nogen hjul mens andre passer til andre hjul og få passer til alle. Det er det samme med elektronikken. Mærkerne virker og styres forskelligt. Jeg havde nok en forestilling om, at det er lidt ligesom med en PC, hvor tingene er standardiseret og du kan bruge en Logitech mus til en Asus PC. Sådan er det ikke indenfor modeltog, eller måske kan noget køre sammen, men det er ikke givet.

Det er ikke negativt ment, fordi det betyder at man hver især må finde den vej og den kombination der passer til det man vil. Der er mange muligheder, men det er bestemt ikke nemt.

Like 1 kan lide
Top

Picture

Wanders

Holbæk

Indlæg: 9

PB

Vil lige give en opfølgning...

Julen kom tidligt i år, og vi har været igang med at hygge os en hel del. Jeg har vedhæftet et par billeder, så I kan se hvad vi har været igang med.

Vi har "konfiskeret" en af de 4 plader der var i Lego-byen, og lavet et lille layout der - areal på 102x225 cm.

Som I kan se på billederne, er det Märklin C-Skinner, alt digitalt og med en Mobile Station 2. (iøvrigt, hvor er det nemt at kable! - 2 ledninger til en skinne, og så er alt det klaret! - Jeg husker fra barndommen, kilometervis af ledning i et virvar under anlægget...!)

Vi har anskaffet os 4 lokomotiver og lidt vogne. - Hertil et par Faller byggesæt.

Det hele larmede kolo-enormt med skinnerne direkte på en træ-plade. Så vi undersøgte lidt til hvad andre gjorde, og har nu prøvet med flamingo som bund. Det virker ret godt, og giver os forhåbentlig nogle gode muligheder med landskabet. Bjerget er også lavet af flamingo i bunden, med gips overtræk.

 

Og godt nytår til alle, og endnu en tak for alle de råd I kom med her i tråden.

(fik ikke lov at vedhæfte billeder som billeder, så de er vedhæftet som filer.)

AttachmentStørrelse
togbane-bjerg.png 3.25 MB
togbane-byen.png 3.15 MB
__________________

--Anders

Like 0 kan lide
Top

Picture

Skott

Ingeniør

Indlæg: 1.918

PB

Ser lovende ud. Godt du og junior har noget at være fælles om Smile

__________________

Med venlig hilsen

Skott

Like 0 kan lide
Top

Picture

esben2009

Greve

Indlæg: 290

PB  Blog

Det ser godt ud, det glæder mig at I er kommet godt fra start.

Ja, skinner direkte på en træplade kan høres. En nem måde at reducere støj er at ligge rullegræs ud, så har du også samtidig noget mere landskab.

I starten af tråden er du inde på at ville elektrificere. De almindelige strækningsmaster kan du klipse fast under C-skinnerne, men de mere specielle master skal skrues fast, og her er jeg bekymret for om flamingo kan holde til det. Et lille forsøg kunne være en fordel inden du får bygget alt for meget. Du kan eventuelt prøve at spartle et lag gips ud på flamingopladen og se om det holder.

__________________

De bedste toghilsner

Esben + John Larsen

Vi kører Märklin digital CS3+, epoke 4-5-6 materiel og tider vi selv har oplevet, favorittoget er DB ICE2 + SBB krokodillen Ce 6/8

Like 0 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.