Picture

Nøm

Bjæverskov

Indlæg: 27

PB

Mit første faste anlæg

 

Hej

Nu er det endelig efter lang tids tilløb lykkedes mig at få bevilliget et lille område af huset, hvor jeg har mulighed for at lave et fast klapanlæg. Jeg vil i den forbindelse, hvis der ellers er nogen der er interesserede i det, lave nogle indlæg her på siden, omkring fremgangen med banen. Jeg vil dog advare lidt, det bliver et langstrakt projekt, da det er første gang jeg skal prøve kræfter med et fast anlæg, og så har jeg ikke uanet med tid. Jeg har valgt at lave det som et forum-emne i stedet for et blog indlæg, da der helt sikkert vil blive flettet nogle spørgsmål ind undervejs.

Anlægget bliver ikke særligt stort, men det er en fin måde at starte på.

Lidt om anlægget:

Pladen det bliver bygget på er 230 x 120. Banen vil blive analog og bygget med Märklins M-skinner. Jeg ved godt at det ikke er det mest moderne, men efter at have forsøgt at sætte mig bare lidt ind i det digitale, fandt jeg ud af, at det var lidt for avanceret for mig lige nu. Derudover ville det kræve en stor opgradering, som jeg ikke har råd til. Dog mangler jeg stadig en del bare til denne lille bane, men det kommer jeg tilbage til. Med hensyn til layout, har jeg ladet mig kraftigt inspirere her på sitet, hvilket på godt dansk vil sige, at jeg har stjålet med arme og ben. Jeg har dog lavet nogle få tilpasninger, for at det blev som jeg gerne vil have det. Jeg har vedhæftet et screenshot af layoutet, tegnet i Scarm. Beklager at billedet er et screendump fra Scarm, men jeg kunne ikke lige få andet til at fungere.

Billede

Jeg ved godt, at det nogen steder går lidt ud over kanten, men det har jeg tænkt over.

Jeg har valgt at male baggrunden lyseblå. Jeg ved endnu ikke om der skal noget andet baggrund på. Her er lidt billeder af hvordan pladen ser ud, både med og uden blå baggrund. Og i den forbindelse varm tak til min far, som har hjulpet med at bygge pladen.

Billede

Billede

Billede

Det næste jeg har foretaget mig er, at kontrollere det materiel jeg har. Jeg tog i den forbindelse et billede af min prøveopstilling.

Billede

Det næste step er nu, at få indkøbt noget kork, så jeg kan komme igang med at lægge skinner. Jeg mangler dog også stadig en del sporskifter, så jeg skal ud og have købt lidt brugt. Jeg må indrømme at det virkelig kribler i fingrene for at komme igang med at bygge.

Dette var alt for denne gang. Næste indlæg bliver forhåbentlig om lægningen af de første skinner.

De bedste toghilsner

Nikolaj

Like 2 kan lide
Top

Picture

Marklin4me

Indlæg: 552

PB  Blog

Hej Nikolaj

Super med dit indlæg og jeg ser frem til at følge din banes opbygning. Tænker alt afhængigt af vægten, når du får smidt lidt mere på pladen, at du skal lave en form for sikring så den ikke smutter fra dig Smile Det ville være ærgerligt hvis den røg på bordet med et brag.

__________________

Stor modelbane hilsen

Ulrik R. Thomsen


Märklin Digital

medlem af MIST-ZEALAND og MJK Nordbanen

 www.marklinfan.dk 

Like 0 kan lide
Top

Picture

f1freakdk

St. Heddinge

Indlæg: 1.070

PB  Blog

Nu ved jeg ikke om du er klar over det. Men lægger du kork på, og skruer skinnerne fast. Så kan du ligeså godt spare besværet med korken. AL støj bliver trukket via skruerne ned i pladen. I sær de gamle M skinner "rumler" en del.

De skal limes fast, evt med noget acrylfugemasse som ikke trænger igennem korken, for så er du igen lige vidt Laughing out loud

 

 

__________________

Mvh Steen

Märklin H0, K skinner, Digitalt ECoS 50200, Tysk Epoke 3 og 4 og 5 og lidt 6 - Spor N på Fremo moduler og i SOVNK

Mine Spor N eskapader

Min H0 bane under opbygning - følg den via min Blog

Like 0 kan lide
Top

Picture

Nøm

Bjæverskov

Indlæg: 27

PB

Hej igen

med hensyn til sikring, så er pladen når den er lodret, sikret med en lås i hver side, samt en bolt på ti cm, som går igennem fra yderpladen og ind i rammen, og denne bolt, sidder ret meget i spænd. Når pladen er nede, så sidder den fast på ydersiderne, samt støtter på to ben. Jeg ved ikke om der er behov for yderligere sikring. I må gerne komme med forslag til, hvordan det kan sikres yderligere.

Jeg har godt læst det med at når man skruer skinnerne fast, så hjælper kork ikke. Jeg tør dog ikke stole på, at det holder, hvis jeg limer det fast, da anlægget det meste af tiden vil være lodret. Hvis korken bare hjælper den mindste smule, så vil det stadig være fint.

I morgen går turen til marked, hvor jeg håber at finde noget brugbart.

De bedste toghilsner

Nikolaj

Like 0 kan lide
Top

Picture

merklin

Håndværker

Indlæg: 80

PB  Blog

Du kan roligt bruge acrylfugemasse det skal nok holde , der findes også noget der hedder Z lim eller monteringslim også til fugepistol , endeligt er der også siliconefugemasse , der nok er det sterkeste, MEN det kan du ikke male på og du får problemer hvis du en dag vil flytte nogle spor. Hel og lykke med dit anlæg Smile

__________________

Selvbyggeren

AC analog  Dansk III

Like 0 kan lide
Top

Picture

Himmerlandsbanerne

Suldrup

Indlæg: 1.575

PB  Blog

Hej Nikolaj.

Efter omstændighederne et fint layout. I kurven mellem de 2 lag ville jeg råde dig til at få så stor en radius/længde som muligt. Jeg vil foreslå dig at du prøver at lave en opstilling med den stigning du har mellem dine 2 lag. Prøv derefter at tage en køretur med det lokomotiv og de vogne du håber kan komme op af denne stigning. Dette fordi det er nemmest at ændre sporplan nu.

__________________

med venlig modeltog hilsen
Ivan

2 skinne - h0 - epoke 3 og lidt 4/5/6

sporplaner
 

Like 0 kan lide
Top

Picture

Nøm

Bjæverskov

Indlæg: 27

PB

Hej

Tro mig, alt vil blive testet inden det bliver fastgjort. Der er jo også en del steder, som er svære at komme til i tilfælde af afsporinger.

De bedste toghilsner

Nikolaj

Like 0 kan lide
Top

Picture

tmjbk

Gårdmand

Indlæg: 462

PB  Blog

Tjek lige dette her en bane opbygget på en plad A la det du gør nu http://modelbane.com/page3.html mvh Allan 

__________________

Mvh Allan 

Modeltog med slæbesko

 

 

Like 1 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.