Picture

Amagerkaner

Indlæg: 440

PB

Militær interesse?

Hej forum

Med chance for at blive stemplet som både "venstresnoet" og "pacifist" vil jeg alligevel vove pelsen: Flere steder på Sporskiftet beskrives interessen for militære anlæg/installationer i forbindelse med mj-hobbyen. Bevares, jeg kender udmærket til div materiel overtaget af DSB efter krigen 1940-45 osv.

Jeg forstår dem som ønsker et havne-layout, et industri-layout eller lign., men for mig er krig noget forfærdeligt og grusomt. Det kan være nødvendigt, ja, men det er ikke nødvendigvis noget vi behøver eftergøre rundt omkring på div. modeljernbane anlæg, selvom mj-hobbyen jo består i, at gengive virkeligheden eller i al fald dele af den.

Som nævnt forstår jeg ikke denne militære interesse, jeg håber der er nogen, der kan forklare.

Like 0 kan lide
Top

Picture

Torndahl

Indlæg: 85

PB  Blog  Hjemmeside

Jeg tror såmænd ikke, du behøver være så bekymret. Den omtalte tråd tog sit udgangspunkt i den vogn, der stod på kajen ved siden af transportskibet. Indlægget ønskede at identificere den, var den dansk DSB eller udenlandsk DR? Senere var der andre, der fandt interesse i at søge at identificere kampvognen, der stod på vognen. Den fælde var jeg selv ved at falde i, men betænkte mig, da jeg ikke anser dette forum for stedet til at dække en sådan evt. interesse og debat. Det er et jernbane forum. Krigens grusomhed bør efter min opfattelse heller ikke diskuteres her. Det bedste er nok, at man undlader at moralisere over emnet, og i det hele taget lader diskussionen hvile. Den tjener ikke dette forums egentlige formål.

Mvh

Torndahl

__________________

LT
DCC, DSB og DB 1945-64.

Like 0 kan lide
Top

Picture

Nebaru

IT

Indlæg: 9

PB

Er enig med torndahl. Har ikke på siderne set noget eller nogen der glorificerer kamp og krig. En kendsgerning er at krigstider har givet ophav til mange mærkelige lokomotiver, vogne og konstalationer. Disse skiller sig ud fra det standard materiel vi kender fra hver epoke. Disse kuriositeter kan have modelfolks interesse. Så der er ikke nogen grund til at moralisere og censurere alene ud fra den rent jernbanemæssige interesse for et stykke materiel.

Mvh
Henrik

__________________

Mvh Henrik

Interesser: DRG, DB, SBB, RhB og OEBB. Anlæg: DB nebenbahn Epoche 2-3, Maerklin C, mfx digital med lyd, Uhlenbrock/mobil station 2 styring.

Like 0 kan lide
Top

Picture

Lars Skjærlund

Rødovre

Webmaster

Indlæg: 4.093

PB  Blog  Hjemmeside

Jeg husker tydeligt engang, mens jeg gik i folkeskolen: Vi havde været til den traditionelle julegudstjeneste - jeg gik i niende, og fulgtes hjem med en knægt fra børnehaveklassen. Han havde fingrene tæt krammet sammen om et lille krigsskib, han havde fået, og fortalte ivrigt om skibet, dets ildkraft og andre fantastiske evner. Det fascinerede mig meget, for jeg kendte den lille fyrs forældre særdeles godt, og de var militante pascifister. Det undrede mig derfor, at han havde fået lov til at have krigslegetøj - og det havde vist også holdt hårdt...

Men børn, ikke mindst drenge, har jo altid været fascineret af krigens væsen og maskiner. Det er jo også gennem børns legen krig, de lærer en masse om, hvordan man fungerer socialt i en sammenhæng med andre mennesker - det er vist universelt anerkendt af enhver pædagog.

Selv byggede jeg og mine venner bunker af Airfix byggesæt, og de blev efterfølgende brugt til at lege krig: Vi har gennemspillet et utal af specielt 2. Verdenskrigs store slag. For at gøre det hele mere realistisk, gik vi også på biblioteket for at finde faglitteratur om emnet: Det meste fandtes på voksenbiblioteket, og jeg er fra den gang, hvor man som barn kun måtte gå i voksenafdelingen med særlig tilladelse fra bibliotekaren. Men vi kom der så meget, at vi havde dispensation til at gå i de voksnes afdeling uden forudgående tilladelse.

Der burde nok have været små skilte med "Forbudt for børn under 12 år" på en del af bøgerne - jeg havde ihvertfald mange natlige mareridt, ikke mindst et konstant tilbagevendende, hvor jeg lå brændende i en ovn, mens Hitler og Göbbels så grinende til.

Min store interesse for emnet førte for mit vedkommende til, at jeg stort set er endt som pascifist.

Men derfor kan man jo godt interessere sig for området, for det er og bliver nu en del af menneskeheden. Jeg kan her ikke dy mig for at citere Orson Welles berømte replik fra filmen Den tredie mand:

I 30 år under Borgiaerne oplevede Italien krig, terror, mord og blodsudgydelser - men man frembragte en Michelangelo, en Leonardo da Vinci og renæssancen. I Schweiz har man broderkærlighed, fem hundrede års demokrati og fred, og hvad er resultatet? Kukuret.

Beskæftiger man sig med den græske oldtid, kan man heller ikke komme udenom Iliaden og Odysseen - begge værker et udslag af krig og ufred. Har man haft latin i skolen i gamle dage, har man også læst til hudløshed om de puniske krige i Mikkelsens latinbog. Min søn er levende interesset i den ægyptiske oldtid - hvordan kan man beskæftige sig med den, uden at beskæftige sig med krig og ufred?

Da knægten var otte, besøgte vi London, og - foruden den ægyptologiske samling på British Museum - var nogle af højdepunkterne Imperial War Museum og HMS Belfast ude i Themsen. Belært af mine egne erfaringer undlod vi at se den øverste etage af IWM - den er helliget Holocaust - men han fik til gengæld prøvet at være beredskabsleder i et beskyttelsesrum under tyskernes bombardement af London.

Det førte ganske naturligt til et had mod tyskerne: De var meget, meget onde, når de både havde fostret Bismarck, der havde taget en solid del af Danmark i 1864, og derefter Hitler, der havde forsøgt at tage resten. Næste ferietur gik derfor til Berlin, så han ved selvsyn kunne konstatere, at tyskerne ikke kun var onde mennesker. Han elskede (også) den ferie, så tyskerhadet blev slået grundigt ned. Langsomt, meget langsomt, er han i stedet ved at udvikle en nuancereet opfattelse af de store sammenhænge i verdenshistorien.

Men kan man det, hvis man ikke må beskæftige sig med krig og militærvæsen?

__________________

MVH
Lars

Like 0 kan lide
Top

Picture

kildemoes

Generaldirektør ved DKB

Indlæg: 434

PB  Blog

 

 

Halløj

tja Martin jeg er jo en af dem du beskriver, det er da helt iorden at du ikker syntet at den slags militær ting ikke er intersant.

med så lad være med at læs det ingen tvinger dig,. du vil kunne se på de visninger der er at stoffet er intersant for mange andre mennesker, på min gammel tråden om panzertog og jernbanekanoer er der langt overt 2.000 visning. og dette er ingen glofisering af krigen det er historie hvor jernbanen også er deltager på godt og ondt!

på wiki er den danske hær jernbanetranport set 165 og tyskepanzertog set 48

og så kan det jo godt være at DU kender til tyske matriel efter 1945 men der kommer ny til ,og wiki er vel der man henter infomation ,

__________________

 

 

Mvh.
S.M. kildemoes
kører Ho Mærklin Digital K- skinner
Min Bane:
http://www.sporskiftet.dk/forum/foto-fra-min-bane                                              http://www.sporskiftet.dk/blogs/kildemoes 

 

DKB Nr. 1 http://www.youtube.com/watch?v=FhE05LtUN6I

DKB nr. 2 Ud at se med DKB http://www.youtube.com/watch?v=M8hheF-0clc

DKB GODS : My 1103 http://www.youtube.com/watch?v=_txhBugQ404

litra S 736 15 - 16 december 2012 ved Kbh. H.  http://www.youtube.com/watch?v=cs5ECgylO9E&feature=youtu.be

 

Like 0 kan lide
Top

Picture

Rep Neslein

Kreativ designer for modelproduktion

Ringsted

Indlæg: 1.002

PB  Blog

Amagerkaner skrev:

Hej forum

Med chance for at blive stemplet som både "venstresnoet" og "pacifist" vil jeg alligevel vove pelsen: Flere steder på Sporskiftet beskrives interessen for militære anlæg/installationer i forbindelse med mj-hobbyen. Bevares, jeg kender udmærket til div materiel overtaget af DSB efter krigen 1940-45 osv.

Jeg forstår dem som ønsker et havne-layout, et industri-layout eller lign., men for mig er krig noget forfærdeligt og grusomt. Det kan være nødvendigt, ja, men det er ikke nødvendigvis noget vi behøver eftergøre rundt omkring på div. modeljernbane anlæg, selvom mj-hobbyen jo består i, at gengive virkeligheden eller i al fald dele af den.

Som nævnt forstår jeg ikke denne militære interesse, jeg håber der er nogen, der kan forklare.

 

Hej Amerikaner

Det var mig der startede tråden med kampvognen.

Det var fordi en tysk ven, der er meget historisk interresseret, bad om hjælp.

Ikke fordi jeg elsker krig, men fordi der er en histore forbundet med jernbaner og transport af krigsmateriel.

Man kan godt interessere sig for krigshistorie, uden netop at billige krig, - tvært imod. Jo mere man lærer om krigenes gang, jo mindre synes man om handlingerne.

Men man lærer samtidig at forstå sammenhængene i datidens og nutidens forhold, og de mennsker, det gik ud over.

Modelbane er for mig at gengive et forholdsvis realistisk billede af jernbanevæsen i den epoke, jeg foretrækker ( Epoke 1C/2)

Det er en del af historien, at militæret havde mange transporter med jernbaner, og jernbaner var en væsentlig del af den militære strategi.

At frasortere det, vil være en slags censur på det historiske aspekt. Men hvad andre måtte mene og gøre i deres hobby er naturligvis helt frit.

Det betyder ikke, at jeg kunne finde på at lave et modeltog med DR G10 vogne i 1943 bemaling med pigtråd på, selvom det vill være historisk korrekt.

(Det skulle da lige være fordi, et museum skulle bruge sådan et til illustration af rædslerne.)

Men transport af kanoner, heste, ammunition, personel, køretøjer osv, var og er en meget stor del af jernbanerne fra dag 1

Jeg tror ikke det hjælper at forbyde sine børn at have krigslegetøj. Der er så meget krig i tv-avisen, film og fjernsyn, at det er uden betydning.

Børn har altid efterlignet de voksne og leget krig, jægere, købmænd osv. har de ikke et plasticgevær bruger de bare en pind

Men man kan fortælle børnene om, hvad det er de ser og leger med, så de kan forstå baggrunden.

VH Rep

(som også havde krigslegetøj, men var blevet militærnægter, hvis ikke jeg var blevet overtallig.)

__________________

Rep Neslein

Togtosse af sind og proffesion

Like 0 kan lide
Top

Picture

f1freakdk

St. Heddinge

Indlæg: 1.070

PB  Blog

Amagerkaner skrev:

Hej forum

Med chance for at blive stemplet som både "venstresnoet" og "pacifist" vil jeg alligevel vove pelsen: Flere steder på Sporskiftet beskrives interessen for militære anlæg/installationer i forbindelse med mj-hobbyen. Bevares, jeg kender udmærket til div materiel overtaget af DSB efter krigen 1940-45 osv.

Jeg forstår dem som ønsker et havne-layout, et industri-layout eller lign., men for mig er krig noget forfærdeligt og grusomt. Det kan være nødvendigt, ja, men det er ikke nødvendigvis noget vi behøver eftergøre rundt omkring på div. modeljernbane anlæg, selvom mj-hobbyen jo består i, at gengive virkeligheden eller i al fald dele af den.

Som nævnt forstår jeg ikke denne militære interesse, jeg håber der er nogen, der kan forklare.

Nogen gange skal man jo bare holde sig til ens egne interesser/lyster, og lade andre om at dyrke deres interesser/lyster - på godt og ondt. Folk laver jo lystigt dioramer/situationer med ildebrand, de vildeste færdselsulykker, drenge der har baldret ruder, bankrøverier osv osv... skulle det også være forkert - når det nu som regel er ting der er grusomme for dem det er gået ud over i virkeligheden...

Nej vel - lad dog folk have dit eller dat på anlægget - så kan du/andre i sit stille sind undres over hvorfor - men glæd dig dog over at ale har deres egen indgangsvinkel til MJ hobby. Ellers kørte vi jo alle rundt med DSB materiel i perioden fra 1965 til 1969 Wink

 

__________________

Mvh Steen

Märklin H0, K skinner, Digitalt ECoS 50200, Tysk Epoke 3 og 4 og 5 og lidt 6 - Spor N på Fremo moduler og i SOVNK

Mine Spor N eskapader

Min H0 bane under opbygning - følg den via min Blog

Like 0 kan lide
Top

Picture

pejft

Kurser i modeljernbane hos AOF

Moderator

Indlæg: 2.142

PB  Hjemmeside

Amagerkaner skrev:

Med chance for at blive stemplet som både "venstresnoet" og "pacifist" vil jeg alligevel vove pelsen: Flere steder på Sporskiftet beskrives interessen for militære anlæg/installationer i forbindelse med mj-hobbyen. Bevares, jeg kender udmærket til div materiel overtaget af DSB efter krigen 1940-45 osv.

Jeg forstår dem som ønsker et havne-layout, et industri-layout eller lign., men for mig er krig noget forfærdeligt og grusomt. Det kan være nødvendigt, ja, men det er ikke nødvendigvis noget vi behøver eftergøre rundt omkring på div. modeljernbane anlæg, selvom mj-hobbyen jo består i, at gengive virkeligheden eller i al fald dele af den.

Som nævnt forstår jeg ikke denne militære interesse, jeg håber der er nogen, der kan forklare.

"Jeg forstår ikke dem, der ønsker at gengive nogen form for religion" eller rettere, jeg opfatter dit spørgsmål stillet snævert, som "jeg forstår ikke dem, der har andre interesser end mine egne".

Måske du skal forstå det i det lys. Forskellige mennesker har forskellige interesser, og dem bærer de også ind i modeljernbaneverdenen.

Jeg er f.eks. den glade ejer af Märklins danske vogne med GD og Leopard kampvogn, men kunne ikke drømme om, at have et Lidl supermarked på mit anlæg! Lidl er nemlig bevidst dårlige i behandlingen af sine medarbejdere mange steder i Europa for ussel mammon.

__________________

De bedste modeljernbanehilsener
Peter Topp Engelsted Jonasen

http://www.digitaltog.dk - http://www.kvv73.dk - http://www.jonasen.eu - www.digital-train.com

Like 0 kan lide
Top

Picture

PerOlsen

Indlæg: 2.070

PB  Blog

At ignorere ubehagelige emner som f.eks. krig, er den værste synd. For så glemmer vi rædslerne.

Skal vi så lege krig? Jeg tror, at det ligger så dybt indlejret i vores genetiske arv, at vi ikke kan lade være med at fascineres af det i en eller anden udstrækning.

Personligt har jeg leget masser af krig. Både som barn og voksen. Jeg spiller stadig krigsspil på computer og har det helt fint med det. Jeg kan sagtens skelne leg og alvor. Det at lege krig kan til gengæld give afløb for en masse frustrationer ... det kan f.eks. være yderst tilfredsstillende at lammetæve vennerne i computerspil (eller på en paintball-bane).  Laughing out loud Laughing out loud Laughing out loud

Det fede er, at man bagefter bliver et meget mere rummeligt og afslappet menneske. Så behøver man ikke afreagere for sine indestængte frustrationer ved at skrive på et online-forum og brokke sig over, at andre ikke tænker på samme måde.  Big smile

Mvh. Per

__________________

Märklin C- og K-skinner.
Treskinnedrift med eCos & TouchCab.

Udvikler af http://www.jernbanebasen.dk

Like 0 kan lide
Top

Picture

FutNielsen

Bylderup-Bov

Indlæg: 157

PB

Militært isenkram er bare facinerne. Sådan har det altid været. Legetøj og modeller med militært forbillede er guf for de fleste børn og voksne. Hørte engang en psykolog udtale at børns legen krig absolut ikke er usundt, det er en naturlig leg som styrker børns tro på at det gode altid vinder over det onde.

Jeg ser intet forkert i at have militært isenkram på model jernbanen. Personligt har en pæn stor samling af div minitanks produkter. bla en komplet amerikansk panser battallion. ca 200 køretøjer. Og ja den er jeg stolt af.

Og nej, jeg er bestemt ikke krigsliderlig af den grund. Men jeg støtter vores soldater der udstationeret i Afghanistan 100% De gør et godt stykke arbejde. Det er bedre de slås dernede end som der bliver sprængt bomber i Danmark. Selvom jeg er bange for at det kun er et spørgsmål om tid før det sker.

Tilbage til modelbanen. Førhen var det meget almindeligt at se hele bloktog kun med militært isenkram. Især under den kolde krig i forbindelse med de store NATO øvelser. Det er jo bare en anden form for gods.

__________________

Mojn Mojn
Henrik

2 skine jævnstrøm digital. DSB epoke III

Like 0 kan lide
Top

Picture

Olsen

Svendborg

Indlæg: 191

PB

Hej.

Jeg forstår godt din tankegang.

Jeg tror måske at dem som modellere militær/krigsscener ikke nødvendigvis tænker vold og død som incitamenter for deres militærinteresse. Der er mange som syntes at f.eks. det strategiske ved krig kan være vældig interessant, denne tankegang har intet med "virkelig" død at gøre. jeg er sikker på der er en psykologisk forklaring med et eller andet euforiserende stof der frigøres i hjernen.

Jeg må sige at personligt er jeg fløjtene ligeglad hvad folk vil modellere, hagekors osv. det er deres egen sag syntes jeg. Men også fair at man ikke syntes om det!

__________________
Mvh Olsen (Olsens-modeltrain.com)

Lenz 100,
Amerikansk, Broadway, Athearn..H0 på Tillig.
Like 0 kan lide
Top

Picture

Amagerkaner

Indlæg: 440

PB

Hej med jer

Jeg beklager, hvis indlægget har virket, som en rød klud i ansigtet for nogen. Dernæst vil jeg takke for de mange betragtninger om emnet, som er meget nuancerede!

Den tilbagevendende teori om at børn som noget naturligt, leger krig - som jeg også selv gjorde - og som min søn sikkert også vil gøre når han bliver gammel nok, har affødt følgende: 

Min onkel var i frømandskorpset. Via værnepligt i søværnet og med interesse i sportsdykning, blev han "frø". Han trak sig tilbage i en alder af 26 år og blev kloakmester, såmænd! Jeg kom meget som knægt i min onkel og mosters hjem, hvor jeg legede med min fætter og kusine. Vi legede alt andet end krigslege. Her var absolut ingen antydning af min onkels tidligere erhverv, ingen talte om det, ingen billeder, uniformsgenstande o. lign. bortset fra en rød(!) våddragt, der hang i kælderen samt en luftflaske samt harpun, men det blev brugt til at fange fisk med. Men alle vidste udmærket hvad han havde lavet før han blev "pølsemand"! Prikken over i´et var vel da min fætter en sensommerdag i ´84 blev henter af to MP ´ere fordi han havde "glemt" at møde til session. han blev dog senere kasseret pgr. af kraftige gener i forbindelse med høfeber.

Måske er det denne "afmilitarisering", som ligger til grund for min ambivalens i forhold til emnet, hvem ved.

Like 0 kan lide
Top

Picture

modeljernbane

smed

Indlæg: 353

PB

Barnets leg er et spejl af den voksnes verden. Modelbanen er et spejl af voksnes barndom. Det vi mest laver er, sener fra vores barn og ungdom,jeg bryder mig så bestemt ikke om militær isenkram og militæret i det hele taget. Men da jeg kommer fra en by med en militær skydeteræng, var det næsten dagligt at der kom tog med eller afhentede skydehold. Det var spændende især de lokomotiver der trak de tunge tog og hele stationen var fyldt med gods og pers. vogne, der var trængsle på stationen, især da der var nato øvelse i 60 erne, og alt blev sendt til og fra på banen, bort set fra de som blev kastet ned med faldskærm.Så jeg kan godt forstå hvis nogle får lyst til at lave en station med modtagelse af militærtog, bare ikke hos mig.

MVH Kurt

Like 0 kan lide
Top

Picture

hxmiesa

Software Engineer

Bilbao Spain

Indlæg: 993

PB  Hjemmeside

Orw mand! -jeg vil ogsaa give mit besyv med, omend noget sent. (sorry)

Det glaeder mig at de fleste allerede har indset at der ikke er noget galt i at lege krig.
Vores verdenshistorie og kultur er bygget direkte paa endeloese grusomheder og erobringstogter. Jeg mener at det er overordentligt vigtigt at folk (ikke kun boern og unge!!!) laerer hvilke krige der har vaeret foert og af hvilke grunde de blev foert. Det er vigitgt at laere om religoest vanvid, racistisk udrensning og andre daarlige politiske undskyldnignger.
Husk dog een ting; Historieboegerne bliver altid skrevet af den VINDENDE part, og dette giver ikke altid nok nuancer til endegyldigt selv at vurdere de haendte haendelser og de skrevne "facts".

Jeg elsker f.eks. at bygge smaa (og stoerre) militaere dioramaer. Jeg goer det i aerboedighed over vigtige haendelser i menneskehedens kultur, men saa sandelig ogsaa af fascination over de maskiner og opfindelser krigsfoerelse har foert med sig. ("War is the mother of all inventions" var der vist een der sagde... Jeg tror paa det!)

At spille krigspil og lege krig er nok mellem de mest almindelige former for underholdning der eksisterer. Hvis du ser StarWars film eller spiller skak er det det samme; krig, krig og mere krig.
Hvis jeg maa have lov til at vaere lidt filosofisk (dette er nok lige lovligt langt ude for de fleste...) saa vil kolonisering af verdensrummet ogsaa blive krigerisk. Ligesom europaeerne naermest udryddede de indfoedte indianere, vil svagere civilisationer ogsaa bukke under for de staerkere. -Saa der er bestemt ingen grund til at begynde at laegge svaedet paa hylden endnu... Wink
Naa, det var nok et lige lovligt langt sidespring. TIlbage til nutiden;
Der er ikke noget sygt eller moralsk forkert i at interessere sig for krige og vaaben, set udfra et rent teknologisk, historisk og kulturelt synspunkt. Disse er blot redskaber og metoder. Meget vigtigere er det at laere ikke at falde for de forskellige demagogiske spind fra h.h.v. fascitiske-, religioese- og andre politiske ideologier!!!

Vi kunne faa evig fred her paa jorden hvis alle kunne blive enige om at afskaffe deres militaer... Naa ikke¿? -jamen indtil da foretraekker jeg i saa fald at raade over en staerkere styrke en mine omkringliggende "venner". -Just in case! Wink

Peace, man! Peace! V
-og hvis ikke; Semper Fi!

__________________

Venlig hilsen
Henrik Hoexbroe
TOG -i lange baner!

Like 0 kan lide
Top

Picture

Olsen

Svendborg

Indlæg: 191

PB

Semper fiiiii....bonde til C7  Wink

__________________
Mvh Olsen (Olsens-modeltrain.com)

Lenz 100,
Amerikansk, Broadway, Athearn..H0 på Tillig.
Like 0 kan lide
Top

Picture

Thomas Jespersen

Indlæg: 405

PB

Krig imellem stater er heldigvis en ting der stille og roligt hører fortiden til. Verden er blevet for global til denslags. Alle lande, der har en størrelse så de kan starte en krig og vinde er medlem af en eller anden alliance der sikrer magtbalancen. Jeg kan kun komme på Iran og Nordkorea, der kunne være mulige aggressorer. Især Iran er vist et spørgsmål om tid.

Iøvrigt er der en god måde at undgå krig. Samhandel er simpelthen det bedste og mest effektive. Efterhånden bliver to lande så afhængige af hindanden at det ikke kan betale sig at gå i krig. Tænk hvis Danmark invaderede Tyskland. Hvor skulle vi købe dåsebajere og Märklintog og hvor skulle tyskerne få billig sviekød? Det bliver for besværligt at gå i krig med hinanden.

Der er da heldigvis andre måder at lave udvikling i samfundet end krig. Rumprogrammer for eksempel. Der er masser af folk der arbejder på at sende austronauter i kredsløb. Det har nogle fantastiske synergi effekter i form af mærkelige opfindelser og behov. Vi er ikke stødt på nogen ude i rummet at føre krig imod, endnu da. 

Der var en der skrev at schweizerne skulle have opfundet kukuret. Det har de ikke. Det har tyskerne i Schwarzwald. Schweizerne har kun opfundet bankhemmeligheden, så de kunne gemme guld og penge for folk med særlige behov. Det har de levet fedt af i mere end 700 år, men det er forhåbentligt snart forbi.

Thomas

Like 0 kan lide
Top

Picture

Lars Skjærlund

Rødovre

Webmaster

Indlæg: 4.093

PB  Blog  Hjemmeside

Da' Thomas.

Thomas Jespersen skrev:
Der var en der skrev at schweizerne skulle have opfundet kukuret.

Det var vist ikke helt det, jeg skrev: Jeg kom med et meget berømt Orson Welles citat fra filmen "Den tredie mand" - jeg har ikke sagt noget om sandhedsværdien i det. Meningen er derimod god nok, og den har ikke så meget med kukure at gøre. Smile

Men da jeg ledte efter den præcise ordlyd, faldt jeg over en hel Wikipedia-side, der kun handler om dette citat - hvor man skændes heftigt om herkomsten: Hvem har skrevet det, var det med i filmmanuskriptet eller blev det opfundet til lejligheden, i så fald, hvor har man hugget det fra - osv. osv. - og her diskuterer man så også, hvor kukuret retteligen kommer fra. Bare, hvis du skulle have lyst.

For mit vedkommende handler citatet ikke om herkomsten af kukure, men derimod om en indstilling til civilisationen.

__________________

MVH
Lars

Like 0 kan lide
Top

Picture

hxmiesa

Software Engineer

Bilbao Spain

Indlæg: 993

PB  Hjemmeside

Thomas Jespersen skrev:
Iøvrigt er der en god måde at undgå krig. Samhandel er simpelthen det bedste og mest effektive. Efterhånden bliver to lande så afhængige af hindanden at det ikke kan betale sig at gå i krig. Tænk hvis Danmark invaderede Tyskland. Hvor skulle vi købe dåsebajere og Märklintog og hvor skulle tyskerne få billig sviekød? Det bliver for besværligt at gå i krig med hinanden.

Naah, men saa er det jo heldigt for tyskerne, at du ser det paa den maade! Wink

Hvis nogen er i tvivl om hvorvidt krigsmateriel er fascinerende eller ej, vil jeg opfordre dem til at Google nazisternes planlagte über-tanks, saa som "Landkreuzer P1500".

Eller "Schwerer Gustav" (Som rent faktisk blev bygget og anvendt!);
http://en.wikipedia.org/wiki/Schwerer_Gustav

__________________

Venlig hilsen
Henrik Hoexbroe
TOG -i lange baner!

Like 0 kan lide
Top

Picture

Rep Neslein

Kreativ designer for modelproduktion

Ringsted

Indlæg: 1.002

PB  Blog

Hej Ikke fordi jeg på nogen måde skal forsvare nazisterne og deres gerninger.

1) enhver krig sætter gang i udviklingsarbejdet på militært isenkram , englenderne, og amerikanerne opfandt lige så mange krigsmaskiner som tyskerne

Heldigvis fører opfindelserne af disse helvedesmaskiner ofte til opfindelser, der kan bruges civilt  F.eks konservesdåser  - opfundet under napoleonskrigene.

2) grunden til nazizternes optur, var en følge af det totale nederlag, som Tyskland fik i første verdenskrig, og den totale økonomiske undertrykkelse, som de måtte acceptere ved fredsforhandlingerne. Havde Tyskland haft bedre mulighed for at genvinde deres økonomi og industri, havde det sandsynligvis ikke gået så galt.

Nå nok om det krig er skidt for alle, fred og samhandel er bedre.

Vh Rep

__________________

Rep Neslein

Togtosse af sind og proffesion

Like 0 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.