Interessant spørgsmål. jeg er måske ikke helt med på hvad du mener.
Jeg tvivler nu meget på at man har kunne fjernstyre et damplokomotiv. Det er jo håndtag der skal drejes og kul der skal skovles.
Nogle store lokomotiver(tyske) havde en udkigspost/hus i tenderen så de kunne se noget, men tænker aldrig det var til andet en at sende en mand derud der kunne råbe til de andre i lokomotivet.
Jeg vil umiddelbart gætte på, at proceduren har været den samme som for kørsel i dobbelttraktion, altså ved hjælp af dampfjøjtesignaler ? Men, jeg mener, at i Danmark løb maskinerne om. De behøvede ikke nødvendigvis at vendes, som gældende for litra S og O. Større maskiner kørte med tenderen forrest.
Der var styreledning gennem hele toget og en slags MaskinTelegraf som kendt på skibe, både på Damplokomotivet og styrevognen, det vil sige at alle signaler skulle besvares, Maskintelegrafen skulle stå i samme stillinger på Damplokomotivet som på Styrevognen.
Den ses tydeligt som en pil der drejer på førerbordet, på styrevognen.
Styrevognen havde egen føde og Hovedluftbeholder så luften, kunne bruges til at bremse toget, trækkraften skulle lokomotivføreren på damplokomotivet dog selv regulere til 0 og sætte gearingen i midtstilling, så toget løb uden nævneværdig friktion.
Styrevognen var udført med dødmand, som tog luften hvis Styrevognsføreren faldt om og sendte et stop signal ned til Damplokomotivet.
Luften bruges også til en klokke samt fløjte på styrevognen.
Dette kunne have været brugt i Danmark for mange år siden, men siden 1975 var dette aldrig blevet godkendt i Danmark, der skal trækkraften kunne afbrydes fra forreste førerrum, ifølge sikkerhedsreglerne.
Sakset fra Sikkerhedsreglementet af 1975.
§63 stk. 1.1 .4. Manøvrering al trækkraftenheder i tog
Hvis hastigheden er over 25 km/t, skal der i spidsen af toget være en førerplads, hvorfra lokomotivføreren kan - betjene alle virksomme trykluftbremser - manøvrere alle arbejdende trækkraftenheder.
Med 25 km/t så kommer man ikke hurtigt væk i disse fortravlede tider !
Har selv tænkt på at købe dette weinert sæt og bygge en Styrevogn, bare for at se gæsters reaktion.
Den såkaldte "Kabinentender", nok mest kendt fra BR 50, var udelukkende et spørgsmål om at spare en togførervogn ved at anbringe Togføreren på tenderen.
Den eneste egentlige virksomme "Wendezug" drift var - som man kan se længere nede i tråden - var LBE små strømlinede tenderlokomotiver med dobbeltdækker vogne, hvoraf den forreste/bageste havde en førerkabine. Dette for at spare tid med omløb, tilkobling og bremseprøver etc. Teknisk beskrevet af Togsøn m.h.t. til virkemåde med "maskintelegraf" m.v.
Altså en "BR 50 Kab" var et lokomotiv med Tgf. kontor.
I Storbritannien var der på nogle sidebaner indført PUSH-PULLdamptog.
Et eksempel vises og der fortælles på engelsk i denne video .Fra 7:10 forklares hvordan lokoføreren kunne betjene damplokomotivet fra styrevognen, mens fyrbøderen var alene på lokomotivet.
DB brugte - ihvertfald , nogle DB Br 38 - som Wendezuge , jvf. denne 'snip' fra Wiki :
Ab 1954 wurden 41 Lokomotiven bei der DB für den Einsatz mit Wendezügen umgebaut. Neben einem Wannentender der Baureihe 52 erhielten sie auch deren Lok-Tender-Kupplung und geschlossene Führerhäuser, der zweite Radsatz erhielt zusätzlich beidseitig Sandfallrohre, dafür bekamen die meisten Loks einen zweiten Sandbehälter auf dem Kessel. Die indirekte Wendezugsteuerung, die die Befehle vom Wendezugbefehlswagen in den Führerstand der Lok übertrug, stammte von Fabeg und Hagenuk. Der Wendezugeinsatz endete im April 1965.[5]
- En - egentlig ... gedign ombygning af DB BR 38 für Wendezug, der må Jeg henvise til Willy Kosak's (hedengangene) Hp1(Og her må det Ikke forveksles med FREMO's Hp1), hvor der var en artikel-serie, om ombyg af netop DB Br 38 .
Ud over LBE sættet jeg linkede til tidligere, som begynte at køre i 1936, var en ofte brugt maskine, BR78, der brugtes med flere forskellige styrevogne. Der kan læses lidt om det her https://www.dhuenntalbahn.de/zugbildung/br-78-wendezuege/
Det har været mandskabskrævende at køre damptrukne vendetog.
Bl.a. i Tyskland skete det, men ikke her i Danmark. Her løb maskinen altid om, som fx de S-maskinetrukne tog på Nord- og Kystbanen.
Men et ret interessant fænomen, helt sikkert.
Mht. BR 50 med kabinetender, så var denne beregnet for togføreren, for at spare togførervognen, som det også bliver nævnt i tråden. Har ingenting med vendetog at gøre.
Men prøv også at studer denne her spændende video med både dieseldrevne- og dampdrevne vendetog. Det er fra et lille anlæg, men yderst spændende at følge med i. Og der er en del spændende film fra anlægget;
På midtsjælland kørte der vist engang et tog til og fra en grusgrav, trukket af en D-maskine. der var ikke mulighed for at maskinen kunne løbe om, så man havde en pakvogn i bagenden af toget. Her sad en mand, der med et "tudehorn" kunne give signal til lokoføreren, når man kørte den anden vej med pakvognen forrest.
Kan det passe at det var til og fra en grusgrav ved Mogenstrup?
Ja, det har sin rigtighed. Vognen (Ek 6940) var udstyret med et tudehorn under gavlvinduet. I bogen "Dagmar og hendes tog" af Hans Gerner Christiansen er der flere flotte billeder at dette særprægede tog. Toget bakkede mod grusgraven. Sporet blev brugt til 1978 og endelig lukket i 1981. Her står der lidt mere => https://www.jernbanen.dk/artikler.php?artno=19#sthash.6buvI2dO.dpuf
Historien kan du ligeledes læse mere om i "Lokomotivet", nr. 25 fra August 1991. Kan downloades på signalposten.dk under "Tidsskrifter".
Mit spørgsmål kommer, efter at jeg har indkøbt sættet Maerklin 43146. Med styrevogn og fra epoke III. Men måske har det ikke bund fra den virkelige verden?
Jamen de vogne passer fint til et mindre tenderlokomotiv ....
Og så er det blot at koble af og henover et sporskifte eller en lille drejeskive ( på vores bane er der en segmentdrejeskive ), og så laver du et omløb.
Det sker f.eks. på Mariager - Handest Banen i Handest med en drejeskive og bliver klaret med håndkraft at et par mand.
Tenderlokomotiver er beregnet til den slags, og de flest kunne køre med samme hastighed i begge retninger.
Det skaber også liv på banen .......
__________________
Jørgen Steff. fra Herning
H0 / AC / Digital / K skinner / ca. Epoke III / og ikke kun DK ( p. gr. af dampen, og hva' man kan købe fra visse danske producenter ).
Hvis der er styrevogn, så er det vel ikke nødvendigt med omløb? I den ene retning kører lokomotivet forrest og og styrer, i den anden retning skubber/bakker lokomotivet og bliver styret fra styrevognen forrest?
Spørgsmålet går på, hvordan lokomotivet blev styret fra styrevognen. Svaret kan findes i forb.m. T18/BR78, hvor man finder informationen, at lokoføreren ved signaler kundgjorde overfor en specielt uddannet fyrbøder i lokomotivet, hvordan regulatoren skulle stilles og beordre omstilling til baglænsfart, han selv havde kun sin Westinghouse trykluftbremse.
T18 blev bygget i op mod femhundrede eksemplarer og kørte så langt væk fra Wulcan lokværket i Stettin som Württemberg, og DB ombyggede nogle af dem til forløberen for S-togstrafik i Berlin - så styresystemet virkede og blev åbenbart perfektioneret. Trods dets indlysende mangler og svagheder var det på korte pendulstrækninger og ved grænsestationer tidsbesparende - og T18 kunne køre lige hurtigt i begge retninger.
Her et link om de tyske vendetogs historie og det såkaldte "Hagenuk apparat": https:Die Bundesbahnzeit - Wendezug 23er/page.php?id=2009-09-21_Wendezug-23er
Alle im Wendezugbetrieb eingesetzten Dampfloks besaßen eine indirekte Steuerung. Hierbei erfolgte die Bedienung der Lok (Regler, Steuerung) im Schiebebetrieb durch den auf der Lok verbliebenen Heizer. Der Lokführer auf dem Steuerwagen betätigte lediglich die Bremse und gab dem Heizer über eine verdrahtete Sprechverbindung die notwendigen Bedienungsanweisungen. Die Zusatzausrüstung auf dem Führerstand bestand aus dem "Befehlsgerät" (Hagenuk-Gerät) für die Sprechverbindung und der sog. Regler-Schließ-Vorrichtung, mit der der Regler mittels eines pneumatischen Zylinders geschlossen wurde (bis auf eine minimale Restöffnung aus Sicherheitsgründen), sobald eine Bremsung eingeleitet wurde. Das soll ziemlich schlagartig erfolgt sein und dem Heizer, sofern nicht vorgewarnt, hin und wieder einen heftigen Schlag durch das zurück schwingende Reglergestänge versetzt haben.
Darüber hinaus musste die Lok natürlich mit den notwendigen Steuer- und Energieversorgungskabeln zum Steuerwagen hin versehen werden, jeweils mit Kabel+Stecker rechts und Steckdose links an der Pufferbohle. Dabei verwendete man die vereinheitlichten Bauelemente der 36-poligen Steuerleitung, wie sie bei Diesel- und E-Triebfahrzeugen üblich war. Der aufwendigste Umbau war sicherlich das Durchschleifen der Hauptluftbehälterleitung (10 bar) zum Steuerwagen, was zu den für alle Wendezugloks (außer BR 65) typischen 4 Luftschläuchen an der Pufferbohle führte. Die HB Leitung ist erforderlich, um vom führenden Steuerwagen aus die Bremse lösen und wieder füllen zu können.
Mit spørgsmål kommer, efter at jeg har indkøbt sættet Maerklin 43146. Med styrevogn og fra epoke III. Men måske har det ikke bund fra den virkelige verden?
vh
Jens
Lige nøjagtig det sæt vil være mest egnet til et diesellokomotiv type V36
Jeg husker, at Märklin for et par år siden udgav en klubmodel af et BR65, samt et vognsæt af silberlinge (39650 + 41275). Ud fra dette link: https://www.tapatalk.com/groups/germanrailfr/a-couple-of-silberling-driving-trailer-steuerwagen-t8688.html
kan man se en gengivelse af "maskintelegrafen" m.v.
Baungaard
VVS Ingeniør ved COWI
Gadbjerg
Indlæg: 222
Hejsa
Interessant spørgsmål. jeg er måske ikke helt med på hvad du mener.
Jeg tvivler nu meget på at man har kunne fjernstyre et damplokomotiv. Det er jo håndtag der skal drejes og kul der skal skovles.
Nogle store lokomotiver(tyske) havde en udkigspost/hus i tenderen så de kunne se noget, men tænker aldrig det var til andet en at sende en mand derud der kunne råbe til de andre i lokomotivet.
Med Venlig hilsen
Peter Baungaard
N-Modulvest
http://www.nmodulvest.dk/
Lars Skjærlund
Rødovre
Webmaster
Indlæg: 4.019
Næh, jeg har godt nok heller aldrig hørt om damptog med styrevogn?
MVH
Lars
joergen1978
søgende
Indlæg: 174
det tætteste du kommer på et damplokomotiv som styrevognsstyret må være Br50. men det var for at spare en tur på drejeskiven.
https://www.der-lustige-modellbauer.com/t12499-rucksackkabine-fur-die-br-50-in-spur-ho
Jørgen Rasmussen
medlem af FREMO, Stambord Vejen.
Køre Dansk epoke 4c-6
Torndahl
Indlæg: 65
Jeg vil umiddelbart gætte på, at proceduren har været den samme som for kørsel i dobbelttraktion, altså ved hjælp af dampfjøjtesignaler ? Men, jeg mener, at i Danmark løb maskinerne om. De behøvede ikke nødvendigvis at vendes, som gældende for litra S og O. Større maskiner kørte med tenderen forrest.
Mvh
LT
DCC, DSB og DB 1945-64.
Togsøn
Indlæg: 220
Hejsa.
Her lidt Lidt link til "Styrevognstog med Damp"
https://weinert-modellbau.de/shop/weinert-modellbau-h0/bauteile-h0/umbausatz-zum-donnerbuechsen-steuerwagen-detail
Ovenstående byggesæt fra Weinert.
http://www.donnerbuechse.eu/82922.htm
Der var styreledning gennem hele toget og en slags MaskinTelegraf som kendt på skibe, både på Damplokomotivet og styrevognen, det vil sige at alle signaler skulle besvares, Maskintelegrafen skulle stå i samme stillinger på Damplokomotivet som på Styrevognen.
Den ses tydeligt som en pil der drejer på førerbordet, på styrevognen.
Styrevognen havde egen føde og Hovedluftbeholder så luften, kunne bruges til at bremse toget, trækkraften skulle lokomotivføreren på damplokomotivet dog selv regulere til 0 og sætte gearingen i midtstilling, så toget løb uden nævneværdig friktion.
Styrevognen var udført med dødmand, som tog luften hvis Styrevognsføreren faldt om og sendte et stop signal ned til Damplokomotivet.
Luften bruges også til en klokke samt fløjte på styrevognen.
Dette kunne have været brugt i Danmark for mange år siden, men siden 1975 var dette aldrig blevet godkendt i Danmark, der skal trækkraften kunne afbrydes fra forreste førerrum, ifølge sikkerhedsreglerne.
Sakset fra Sikkerhedsreglementet af 1975.
§63 stk. 1.1 .4. Manøvrering al trækkraftenheder i tog
Hvis hastigheden er over 25 km/t, skal der i spidsen af toget være en førerplads, hvorfra lokomotivføreren kan - betjene alle virksomme trykluftbremser - manøvrere alle arbejdende trækkraftenheder.
Med 25 km/t så kommer man ikke hurtigt væk i disse fortravlede tider !
Har selv tænkt på at købe dette weinert sæt og bygge en Styrevogn, bare for at se gæsters reaktion.
Hilsen Erling.
Bent_P
Jyllands hovedstad
Indlæg: 1.569
https://de.wikipedia.org/wiki/Doppelstock-Stromlinien-Wendezug_der_LBE
Hilsen Bent P.
Märklin gennem 40 år, M, K og C-skinner
Fiona
Indlæg: 152
VH
Jørgen
Fiona
Indlæg: 152
det tætteste du kommer på et damplokomotiv som styrevognsstyret må være Br50. men det var for at spare en tur på drejeskiven.
https://www.der-lustige-modellbauer.com/t12499-rucksackkabine-fur-die-br-50-in-spur-ho
I det pågældende link er der tale om en opholdskabine til togføren. Lokomotivet kunne ikke styres derfra.
VH
Jørgen
Steffen Dresler
NIL
Indlæg: 209
Kære Peter
Den såkaldte "Kabinentender", nok mest kendt fra BR 50, var udelukkende et spørgsmål om at spare en togførervogn ved at anbringe Togføreren på tenderen.
Den eneste egentlige virksomme "Wendezug" drift var - som man kan se længere nede i tråden - var LBE små strømlinede tenderlokomotiver med dobbeltdækker vogne, hvoraf den forreste/bageste havde en førerkabine. Dette for at spare tid med omløb, tilkobling og bremseprøver etc. Teknisk beskrevet af Togsøn m.h.t. til virkemåde med "maskintelegraf" m.v.
Altså en "BR 50 Kab" var et lokomotiv med Tgf. kontor.
Med venlig hilsen
Steffen Dresler
Steff
PESC
Vejle
Indlæg: 72
Hejsa
sådan fungerer systemet, her med Silberling
https://youtu.be/i3fTropG8CA
https://youtu.be/LGdt0ln90E0
https://youtu.be/Ct_gg1wGlJo
Bitte
Mvg Peter
FREMO
Epoke lll / DC / DSB / H0
Jan-Eddie
Indlæg: 66
I Storbritannien var der på nogle sidebaner indført PUSH-PULLdamptog.
Et eksempel vises og der fortælles på engelsk i denne video .Fra 7:10 forklares hvordan lokoføreren kunne betjene damplokomotivet fra styrevognen, mens fyrbøderen var alene på lokomotivet.
mvh
Jan-Eddie
1948-1963 Thisted Station H0 DC Lenz digital
OHJ20
Modeljernbane Ghostrider
Indlæg: 180
Hej
DB brugte - ihvertfald , nogle DB Br 38 - som Wendezuge , jvf. denne 'snip' fra Wiki :
Ab 1954 wurden 41 Lokomotiven bei der DB für den Einsatz mit Wendezügen umgebaut. Neben einem Wannentender der Baureihe 52 erhielten sie auch deren Lok-Tender-Kupplung und geschlossene Führerhäuser, der zweite Radsatz erhielt zusätzlich beidseitig Sandfallrohre, dafür bekamen die meisten Loks einen zweiten Sandbehälter auf dem Kessel. Die indirekte Wendezugsteuerung, die die Befehle vom Wendezugbefehlswagen in den Führerstand der Lok übertrug, stammte von Fabeg und Hagenuk. Der Wendezugeinsatz endete im April 1965.[5]
- En - egentlig ... gedign ombygning af DB BR 38 für Wendezug, der må Jeg henvise til Willy Kosak's (hedengangene) Hp1(Og her må det Ikke forveksles med FREMO's Hp1), hvor der var en artikel-serie, om ombyg af netop DB Br 38 .
Mvh
OHJ20
Autonom Modeljernbane Ghostrider
Togsøn
Indlæg: 220
Hej igen.
Her endnu mere info om "Maskintelegrafen mellem Styrevogn og lokomotiv.
https://www.eisenbahnarchiv.de/bibliothek/deutschland/wagen/wendebuchse/?sfw=pass1647290481
Hilsen Erling.
Bent_P
Jyllands hovedstad
Indlæg: 1.569
Ud over LBE sættet jeg linkede til tidligere, som begynte at køre i 1936, var en ofte brugt maskine, BR78, der brugtes med flere forskellige styrevogne. Der kan læses lidt om det her https://www.dhuenntalbahn.de/zugbildung/br-78-wendezuege/
Hilsen Bent P.
Märklin gennem 40 år, M, K og C-skinner
CH
Indlæg: 65
Det har været mandskabskrævende at køre damptrukne vendetog.
Bl.a. i Tyskland skete det, men ikke her i Danmark. Her løb maskinen altid om, som fx de S-maskinetrukne tog på Nord- og Kystbanen.
Men et ret interessant fænomen, helt sikkert.
Mht. BR 50 med kabinetender, så var denne beregnet for togføreren, for at spare togførervognen, som det også bliver nævnt i tråden. Har ingenting med vendetog at gøre.
Men prøv også at studer denne her spændende video med både dieseldrevne- og dampdrevne vendetog. Det er fra et lille anlæg, men yderst spændende at følge med i. Og der er en del spændende film fra anlægget;
https://www.youtube.com/watch?v=YgkhRpquLwo&t=3s
Mvh
Claus
Michael BJ
Indlæg: 265
På midtsjælland kørte der vist engang et tog til og fra en grusgrav, trukket af en D-maskine. der var ikke mulighed for at maskinen kunne løbe om, så man havde en pakvogn i bagenden af toget. Her sad en mand, der med et "tudehorn" kunne give signal til lokoføreren, når man kørte den anden vej med pakvognen forrest.
Kan det passe at det var til og fra en grusgrav ved Mogenstrup?
mvh
Michael
Dansk epoke 3
http://flyvehistorie.wordpress.com/
Litra P
Indlæg: 1.850
Hej Michael,
.
Ja, det har sin rigtighed. Vognen (Ek 6940) var udstyret med et tudehorn under gavlvinduet. I bogen "Dagmar og hendes tog" af Hans Gerner Christiansen er der flere flotte billeder at dette særprægede tog. Toget bakkede mod grusgraven. Sporet blev brugt til 1978 og endelig lukket i 1981. Her står der lidt mere => https://www.jernbanen.dk/artikler.php?artno=19#sthash.6buvI2dO.dpuf
Historien kan du ligeledes læse mere om i "Lokomotivet", nr. 25 fra August 1991. Kan downloades på signalposten.dk under "Tidsskrifter".
Men et vendetog var det ikke
Hilsen
Lars
Märklin C, Digital, C-spor, Danmark, epoke III...
jcj
Indlæg: 3
Hej Peter
Mit spørgsmål kommer, efter at jeg har indkøbt sættet Maerklin 43146. Med styrevogn og fra epoke III. Men måske har det ikke bund fra den virkelige verden?
vh
Jens
bygger01
Så er der blevet mere tid til at "lege" med tog
Herning
Indlæg: 2.535
Jamen de vogne passer fint til et mindre tenderlokomotiv ....
Og så er det blot at koble af og henover et sporskifte eller en lille drejeskive ( på vores bane er der en segmentdrejeskive ), og så laver du et omløb.
Det sker f.eks. på Mariager - Handest Banen i Handest med en drejeskive og bliver klaret med håndkraft at et par mand.
Tenderlokomotiver er beregnet til den slags, og de flest kunne køre med samme hastighed i begge retninger.
Det skaber også liv på banen .......
Jørgen Steff. fra Herning
H0 / AC / Digital / K skinner / ca. Epoke III / og ikke kun DK ( p. gr. af dampen, og hva' man kan købe fra visse danske producenter ).
Godsbanen
Vanløse
Indlæg: 352
Hvis der er styrevogn, så er det vel ikke nødvendigt med omløb? I den ene retning kører lokomotivet forrest og og styrer, i den anden retning skubber/bakker lokomotivet og bliver styret fra styrevognen forrest?
IR2186Nordpilen
Pensioneret
Padborg
Indlæg: 2
Spørgsmålet går på, hvordan lokomotivet blev styret fra styrevognen. Svaret kan findes i forb.m. T18/BR78, hvor man finder informationen, at lokoføreren ved signaler kundgjorde overfor en specielt uddannet fyrbøder i lokomotivet, hvordan regulatoren skulle stilles og beordre omstilling til baglænsfart, han selv havde kun sin Westinghouse trykluftbremse.
T18 blev bygget i op mod femhundrede eksemplarer og kørte så langt væk fra Wulcan lokværket i Stettin som Württemberg, og DB ombyggede nogle af dem til forløberen for S-togstrafik i Berlin - så styresystemet virkede og blev åbenbart perfektioneret. Trods dets indlysende mangler og svagheder var det på korte pendulstrækninger og ved grænsestationer tidsbesparende - og T18 kunne køre lige hurtigt i begge retninger.
Her et link om de tyske vendetogs historie og det såkaldte "Hagenuk apparat": https:Die Bundesbahnzeit - Wendezug 23er/page.php?id=2009-09-21_Wendezug-23er
Alle im Wendezugbetrieb eingesetzten Dampfloks besaßen eine indirekte Steuerung. Hierbei erfolgte die Bedienung der Lok (Regler, Steuerung) im Schiebebetrieb durch den auf der Lok verbliebenen Heizer. Der Lokführer auf dem Steuerwagen betätigte lediglich die Bremse und gab dem Heizer über eine verdrahtete Sprechverbindung die notwendigen Bedienungsanweisungen. Die Zusatzausrüstung auf dem Führerstand bestand aus dem "Befehlsgerät" (Hagenuk-Gerät) für die Sprechverbindung und der sog. Regler-Schließ-Vorrichtung, mit der der Regler mittels eines pneumatischen Zylinders geschlossen wurde (bis auf eine minimale Restöffnung aus Sicherheitsgründen), sobald eine Bremsung eingeleitet wurde. Das soll ziemlich schlagartig erfolgt sein und dem Heizer, sofern nicht vorgewarnt, hin und wieder einen heftigen Schlag durch das zurück schwingende Reglergestänge versetzt haben.
Darüber hinaus musste die Lok natürlich mit den notwendigen Steuer- und Energieversorgungskabeln zum Steuerwagen hin versehen werden, jeweils mit Kabel+Stecker rechts und Steckdose links an der Pufferbohle. Dabei verwendete man die vereinheitlichten Bauelemente der 36-poligen Steuerleitung, wie sie bei Diesel- und E-Triebfahrzeugen üblich war. Der aufwendigste Umbau war sicherlich das Durchschleifen der Hauptluftbehälterleitung (10 bar) zum Steuerwagen, was zu den für alle Wendezugloks (außer BR 65) typischen 4 Luftschläuchen an der Pufferbohle führte. Die HB Leitung ist erforderlich, um vom führenden Steuerwagen aus die Bremse lösen und wieder füllen zu können.
Thomas Jespersen
Indlæg: 398
Hej Peter
Mit spørgsmål kommer, efter at jeg har indkøbt sættet Maerklin 43146. Med styrevogn og fra epoke III. Men måske har det ikke bund fra den virkelige verden?
vh
Jens
Lige nøjagtig det sæt vil være mest egnet til et diesellokomotiv type V36
Thomas
bygger01
Så er der blevet mere tid til at "lege" med tog
Herning
Indlæg: 2.535
Märklin anbefaler en BR 74 til de vogne, der nok hold i sagen !
Jørgen Steff. fra Herning
H0 / AC / Digital / K skinner / ca. Epoke III / og ikke kun DK ( p. gr. af dampen, og hva' man kan købe fra visse danske producenter ).
jcj
Indlæg: 3
Tak til alle for Jeres svar.
Den interne maskintelegraf er løsningen. Så blev jeg dét klogere.
Jeg kører selv med BR 64, 78 og 94 som træk/skubbekraft til sættet.
vh
Jens
Svend
Ballerup
Indlæg: 1.333
Styrevognstog med damplokomotiv (BR 78) var meget anvendt i Hamburg-området helt op til sidst i 1960´erne (S-bahn Bergedorf-Aumühle)
Svend
birch-web
Nakskov
Indlæg: 12
Jeg husker, at Märklin for et par år siden udgav en klubmodel af et BR65, samt et vognsæt af silberlinge (39650 + 41275). Ud fra dette link: https://www.tapatalk.com/groups/germanrailfr/a-couple-of-silberling-driving-trailer-steuerwagen-t8688.html
kan man se en gengivelse af "maskintelegrafen" m.v.
Med venlig hilsen
Henrik Birch
3-skinne drift, hovedsagelig Märklin