Hej
Hvis der er nogen, der har god indsigt i Marklin HO modeltog, vil jeg meget gerne have lidt hjælp. Jeg har følgende konkrete spørgsmål:
1. Hvad er de eksakte forskelle på marklin M-skinner (metal) og de nyere C-skinner, samt fordele og ulemper.
2. Hvis man, som jeg, har en gammel marklin modelbane med M-skinner og analoge lokomotiver, og gerne vil kombinere den med nyere digital lokomotiver med effekter,kan det lade sig gøre og i bekræftende fald hvordan.
3. Kan digitale lokomotiver uden speciel decoder, køre på en analog bane og kan analoge lokomotiver køre på en digital bane.
BT
killerp
Fotograf
Indlæg: 2.238
Hejsa willmand (BT)
Dit spørgsmål er ikke sådan lige at besvare, men marklin M skinner, ruster, dårlige til af fremføre strømmen, og der udsene er i mod dem..
C skinnerne er mere nutide, virkelig gode til at fremføre strømmen,og meget mere lydløse at kører på, c skinnerne er virkelig gode til digital drift, da man kan isolere den ene minus skinne, så man har denne til evt. tilbagemedlinger til digital stationen
2. du kan godt købe nye digital lokomotiver og sætte på din gammel analog bane, men du få ikke udbytte af dette digital lokomotiv, andet end det kan kører på din bane, for at få et udbytte, skal du have fat i en mobilstation, eller en central station, til at styre de digitale ting, hvilken så bringer os frem til dit spørgsmål 3
3 gammel analog lokomotiver, vil om de bliver sat på en digital banen, bare fare der ud af, uden du har nogen form for kontrol over det, dette sker fordi der i en digital bane, ALTID er fuldstrøm på skinner, modsat analog banen, hvor man selv styre strømmen med transfomatoren, men dine gammel lokomotiver, kan ombygges til digital drift, blot ved at fjerne retningsomskifteren og erstade den med en billig dekoder, ca. 200 kr pr. lokomotiv...
Ps dette svar er blot en kopi tekst af hvad jeg svaret dig på DANSK MODELTOG
Men velkommen til sporskiftet, stedet med de mange glade bruger

Peter
Gavflaben fra Falster
(Falsterbanen)
Bibihest
Indlæg: 1.300
Analog og digital kan godt kombineres, men er en lidt dårlig ide. På en digital bane vil alle analoge tog køre topfart konstant. På en analog bane skal alle digitaltog stilles over på analog (i decoderen) og så er det lidt spildt overhovedet at køre med digital.
Det bedste ville efter min mening være at købe nogle billige decodere til alle dine lokomotiver og så køre alt digitalt. Det kræver selvfølgelig nogle udgifter i starten, men du vil ikke fortryde det.
M skinnerne kan godt køre digitalt, men de skulle ikke være så gode som c-skinner pga deres metalprofil. C-skinner er lavet i plast og selve skinnerne er lavet af et metal der leder de digitale signaler bedre og som ikke ruster som m-skinner gør.
Forbindelsen mellem c skinner er også en del bedre end m-skinner og det giver også bedre overførsel af signalerne.
Man kan godt kombinere de to, men der er næppe nogle fordele ved det. Du kunne lave 2 baner i 'en fx. En del med de skinner du har og en anden del du kører digital på.
Så kan du skifte et par skinner engang imellem og købe nogle decodere og på den måde langsomt skifte alt til digital.
http://ledprint.dk
Modstandsberegner
Salg af print og elektronik til modelbanen
willmand
Indlæg: 50
Hej Peter
Tak for dine svar, både på "Dansk modeltog" og her, de opklarede en del. Jeg har dog nogle supplerende spørgmål inden jeg beslutter mig endelig.
Med hensyn til C-skinner, er de beklædt med noget material så de er mere støjsvage end M-skinner, da der er en del ressonans i disse når togene kører.
Hvad skal der til for at et C-skinne skiftespor o.lign. er fuld elektrisk styret, udover selve det fysiske skiftespor.
Hvis man vælger et digitalt anlæg, hvilken mobilstyreenhed er at foretrække, og hvor stor en trafo skal man vælge.
Vil det ikke være end dødssynd, at ombygge f.eks. en brun MY fra 1966 til digital styring eller kan man bygge den tilbage uden de store problemer.
Der vil formodentlig dukke flere spørgsmål op, efterhånden som jeg tænker det igennem.
BT
Bibihest
Indlæg: 1.300
C-skinner er lavet i plast, det dæmper allerede støjen en del. Hvis du vil fjerne endnu mere støj kan du købe noget kork og lægge under alle skinner. Det hjælper en del.
For at lave et fuld elektrisk skiftespor skal du bruge en motor og et lys. Lyset er valgfrit alt efter om du vil have det eller ej. Motoren skrues i med 2 små skruer og kan gøres på 2 min.
Hvis de også skal være digitale skal der en digital decoder til og det kræver så en rigtig styre central.
Du vil sikkert glæde dig over at bygge dine gamle tog om. Hvis du på samme tid sætter en ny motor i fjerner du også en hel del støj og får et tog der kører meget bedre.
Man kan få ombygningssæt med motor og decoder for et par hundrede kroner.
Ang. spørgsmålet om hvilken central man skal vælge, så er der mange muligheder og der er fordele og bagdele ved alle. Selv bruger jeg Central Station. Der må du nok se på dem alle hvilken der opfyldet det du har brug for.
I starten kan du sikkert nøjes med en mobile station indtil du beslutter dig hvad du har lyst til at lege med.
Der skal en god stor strømforsyning til. En CS skal fx. have en 60W og det er nok det mindste til hver strømkreds.
En mobile station kan max styre 4-5 lokomotiver før den giver op da den kun kan levere omkring 18W og alt efter hvilke lokomotiver du har, så bruger de 4-5W stykket + lys og lyd
http://ledprint.dk
Modstandsberegner
Salg af print og elektronik til modelbanen
killerp
Fotograf
Indlæg: 2.238
C- skinnerne er lavet i plastik derfor støjsvagere, ikke at sige man ikke kan hører toget kører...
Vedr. sporskift, kræver det selve drevet, for at kunne skifte, det vil så være nok ved analog drift, skal du kunne skifte det digitalt, skal der ud over drevet sættes en dekoder til, denne slags fåes både til indbygning i selve sporskifte, eller som en boks til at sætte under pladen, den sidste type "boxen" kan dog klare 4 sporskift på en gang...
Digital station, mobil station. dette er lige som hellig krig, der findes mange gode stationer på markedet, de mest udbredte til marklin brug, er dog marklins egne mobilstationen, samt deres centralstation, disse to kan styre markins så kaldte MFX dekoder, hvilket markedes andre digital stationer endnu ikke kan.... men som indgang til den digitale verden, ville jeg købe et marklin digital start sæt, fåes billigt, her vil du opleve forskellen på m skinner samt c skinner, samt digital lokomotivernes fordel... En tanfo skal selvfølglig også med, alt under 60 watt vil i længde være spild af penge
Vedr din MYér årgang 66, selve ombygningen bestå i man fjerne perfektomskifteren, og sætter en lille digital dekoder i stedet for, om det en dødssynd, må være op til hvert enkelt at vurdere
Motoren i din MYér er dog en 3 polet motor, hvilken ikke har så glat en kørelse som nye digitale lokomotiver, denne motor kan dog simpelt ombygges til bedre køreengskaber...
Du skal være velkommen til at stille alle de spørgsmål du har lyst til, og der vil sikkert også meget hurtigt dukke andre svar op end mine

Peter
Gavflaben fra Falster
(Falsterbanen)
willmand
Indlæg: 50
Hej med Jer
Jeg bliver bare klogere og klogere, for hver gang I besvarer mine spørgsmål, tak for det. Og der går nok lidt "spørgejørgen" i det, da jeg kun har haft min gamle M-spors bane med analoge lokomotiver og derfor er forholdvis på bar bund når det gælder nye skinnetyper og digitale anlæg.
Jeg har i den sidste tid fulgt en del forskellige auktioner på QXL, vedrørende C-skinner og digitale styreenheder i håb om at kunne erhverve mig C-skinner og digital styring til fornuftige penge og måske sælge hele mit M-anlæg, dog minus lokomotiver og udvalgte vogne.
Har I føling med QXL og som følge deraf en erfaring med om de forskellige enheder der udbydes, hvorvidt den ene er bedre end den anden evt. i forhold til prisen, her tænker jeg på C-skinnesæt bl.a "nye fra startsæt" eller enkeltskinnesalg og de forskellige mobile enheder med forskellig tilhørende trafo.
Jeg har også hørt om et pc program, hvor man kan planlægge sit anlæg og derefter udprinte en stykliste til at indkøbe efter, er der nogen der har erfaring med dette og/eller hvor det fåes til "fornuftige" penge.
BT
killerp
Fotograf
Indlæg: 2.238
Hej "spørgerJørgen
"
Programmet du efterlyser til planlægning af en evt. ny bane, er sikkert Wintrack.
http://www.wintrack.de/ programmet kan downloades i en demoversion, desværre kan man ikke gennem sine baner i demo versionen, men kan give dig et fingerpeg, om du vil kaste penge efter det
Programmet fåes også i en engelsk udgave demoen er desværre tysk, men meget let at bruge
Qxl... Tja der er for og imod, jeg vil i stedet anbefalde dig at kigge på nettoget hjemmeside http://www.nettog.dk/ Det er ham som sælger mange af de skinner du ser på QXL, som stammer fra startsæt
Peter
Gavflaben fra Falster
(Falsterbanen)
ts_dk
Indlæg: 295
Hejsa,
Hvis jeg var dig, så check lige priserne ud ude i butikkerne (og webshop's). Priserne inde på bla. QXL har det med at komme over ny pris (også brugte ting der inde, der stadig kan købes som nye).
Hilsen Thomas
meyland
IT - Administrator
Slagelse
Indlæg: 107
Hvor er det muligt at få sådanne ombygningssæt til et par hundrede kroner? Jeg har nogle ældre Märklin lokomotiver med tilsvarende ældre motor som jeg godt kunne tænke mig at få sat en mere tidssvarende motor i for at få bedre køreegenskaber
Mvh Peter
Märklin | HO | C Track | Intellibox
Bibihest
Indlæg: 1.300
Jeg har selv købt en 5polet motor med decoder hos nettog.dk. Kan ikke huske prisen præcis men mener det var lidt over 300kr.
http://ledprint.dk
Modstandsberegner
Salg af print og elektronik til modelbanen
ts_dk
Indlæg: 295
Det må være ombygningskit 60760 du tænker på... Syntes ikke jeg kan finde det der inde, men det er rigtig nok at det står til omkring 300 kr... Købte det for 348,- hos samlerbørsen i århus.
PS: Det er dog ikke alle lok's der kan ombygges om kittet!!
Hilsen Thomas
willmand
Indlæg: 50
Hej igen
Jeg har nu downloaded testversionen af wintrack og vil prøve at planlægge en bane og se hvad det kræver.
Jeg har også, udover QXL, sonderet terrænnet på nettet og har fundet en del spændende ting, men syntes det er lidt uoverskuelig med hensyn til prissammenligninger.
Eksempelvis har "Hobbykæden" et Dansk DSB startsæt med den gamle "MA nordpilen (Roco togsæt med lyd)" (røde model), sammen med en Märklin C-sporsbane med digital mobile styreenhed og 18VA trafo, til 2788,00 kr.
Men andensteds så jeg togsættet alene til 1900,00 kr., så er der alligevel næsten 1000,00 kr. til at købe anlæg for, og der vil jeg kunne få mere end startsættet indeholdte. Her er der på QXL, faktisk mobile enheder til 279,00 kr.med 18VAtrafo og tilslutningsskinne.
Hvis jeg beslutter at skifte anlægstype, er mine primære interesser DSB lokomotiver, togsæt og vogne, men her er jeg også lidt lost, for jeg kender ikke kvaliteten på de nye mærker, der producere DSB materiel i AC drift, bl.a. "Roco,Hobbytrade og Heljan"
BT
Bibihest
Indlæg: 1.300
Ja det kan godt passe det er det. De har det ikke på deres liste, men dengang havde han flere af dem på lager og ellers får han dem hjem
Der er et kit mere til en anden type motorer. Det er, som du siger, ikke alle der kan ombygges, men de fleste kan.
http://ledprint.dk
Modstandsberegner
Salg af print og elektronik til modelbanen
killerp
Fotograf
Indlæg: 2.238
Desværre et lidt kort svar, da jeg på vej ud af døren, men kigger du på mine videoer, vi du se MEér - MZér , de fra hobby trade, MAérne er fra Roco, og der ingen problemer med disse maskiner, selve container terminalen er fra Heljan, har desværre ikke så gode erfaringer med Heljan lokomotiver i AC
http://www.youtube.com/watch?v=RJ3wR22Dop8
Der kommer i løbet af et par timer en vido mere på yuotube, hvor du kan se mere til disse MEér og endnu af digital verdens goder, linket bliver lagt her også
http://www.youtube.com/watch?v=-4X8qH8BVAU
Peter
Gavflaben fra Falster
(Falsterbanen)
willmand
Indlæg: 50
Hej peter
Har set din video part 1 og må sige, at i forhold til det jeg kan se af din bane og togsæt m.m., må det være en rimelig stor investering både økonomisk og arbejdtimemæssigt og i forhold til dette er jeg jo er ren amatør, jeg har ikke haft en fast bane siden jeg var 10 år gammel og har kun stillet midlertidige baner op på stuegulvet gennem årene, til glæde for mine børn og selvfølgelig også mig selv, men ønsker nu at rydde lidt op, i det jeg har samlet gennem årene og ensrette det på en evt. digital bane med C-spor.
Med ensretning mener jeg primært udskiftning af sporsystem, samtidig ønsker jeg kun at have Danske DSB togsæt, lokomotiver og vogne, dog vil der være enkelte ting jeg vil beholde, fordi de var de første jeg fik som femårig i 1966, så de er ved at være oppe i årene, men kører faktisk fantastisk, trods alderen.
Yderligere har jeg set videoer hvor lokomotiverne er udstyret med lyd, men der er jo også forskellige lydenheder, så vidt jeg forstår.
Er disse udviklet af togproducenterne (marklin, roco hobbytrade m.m.) eller er det nogle andre der producere dem og sælger dem til togproducenterene og i fri handel under forskellige selvstændige mærker/navne.
BT
killerp
Fotograf
Indlæg: 2.238
Dekoder med lyd sidder som regel i lokomotiverne, men kan også købes løst, det mest kendte mærke i denne sammenhæng er esu lokosound dekoder, disse kan man få med næsten hvilken som helst lyd, se link
http://www.loksound.de/
Det fleste dekoder i dag ( 98 %), er ligeglade med om de sidder i et AC eller DC lokomotiv
Nu er min bane er måske stor i vise sammenhæng, men her på sporskiftet er ingen bane for lille, om du kun har en lille oval, er dine spørgsmål lige velkommen, som fra dem med kæmpe baner.....
Videoen med de to MEér, er for at vise, at med digital tekniken, kan lokomotiverne kobles sammen til et dobbelt træk uden problemer

Peter
Gavflaben fra Falster
(Falsterbanen)
willmand
Indlæg: 50
Jeg lagde mærke til at du har to MAére, der er koblet sammen, som de i virkeligheden også var.
Er det også grundet digitalteknikken at de kan køre sammen som et togsæt, kan man simpelt hen kode dem til at køre sammen eller lave den ene til slave og hvordan med lygteskift (hvid/rød).
BT
Bibihest
Indlæg: 1.300
Det er lidt forskelligt hvordan det virker og sættes op. Nu er jeg ikke sikker på hvordan Killer gør det, men gætter på han bruger windigipet til det og det er lidt mere avanceret end fx på Central station.
På Central Station laver du egentligt 2 tog om til 1. De vil hele tiden følges ad og kan ikke køre enkeltvis.
Hvis du kun har en mobile station kan du give samme adresse til 2 loks og så virker det også, bare du sørger for det er samme slags
Bruger man windigipet eller lign over PC, så kan man vist køre med dem enkeltvis og skifte over som man har lyst til, det kan killer nok svare på når han kigger forbi
http://ledprint.dk
Modstandsberegner
Salg af print og elektronik til modelbanen
stampe
Indlæg: 8
hej
du skal da se'fø'lig lave begge systemer i samme rum
Stampe Nakkede Bambi rofl
stampe
Indlæg: 8
PS jeg er i gang med dette projekt
Stampe Nakkede Bambi rofl
killerp
Fotograf
Indlæg: 2.238
Jeg forstå ikke helt hvad du mener, med dette :oops:
Peter
Gavflaben fra Falster
(Falsterbanen)
stampe
Indlæg: 8
jeg mener at man bygger to baner i samme rum en i hvert system, hvis du kigger på det billede jeg viste, vil jeg bygge en digital bane på pladen lagt i C-skinner og øverst en analog bane bygget i M-skinner håber det blev lidt nemmer at forstå
Stampe Nakkede Bambi rofl
killerp
Fotograf
Indlæg: 2.238
Så nu mine gæster gået, så kan jeg forklare lidt mere om dobbeltraktion i digital
For at kører med to lokomotiver på en gang, koblet sammen, det lyder let, nå jeg skriver, jeg bare taster begge lokomotivers adresse ind og vuti så kører de, alt dette er rigtigt, men inden man nå så langt, er der vise spilleregler der skal overholdles..
1. begge dekoder, skal være indstillet 100 % ens, opstart, ned bremsning osv osv..
2. selv om begge lokomotiver er udstyrret med ens dekoder, og samme indstillinger, kan der forkomme forskel i div. hastigheder, så inden man kører dobbeltraktion, bør man teste sine lokomotiver, ved at stille dem efter hinanden, dog ud at koble dem sammen, indstille sin digital station til dobbeltraktion, også kører langsomt frem, kører lokomotiverne ens øger man hastigheden og kigger igen, dette gøre man indtil top fart, og det samme gøre man i bremse fasen nogle trin ned, tjek nogle flere trin ned tjek osv osv indtil man nå nul igen, evt. ujævnheder mellem lokomotiverne, indstilles kun i det ene lokomotiv....
man de så kører 100 % ens, kan man koble dem sammen, og husk så på, denne test er kun noget man gøre en gang, for nu de er ens, kan de kobles sammen til hver en tid, og give dette smukke syn af en dobbeltraktion...
Man kan koble to lokomotiver sammen, med uens dekoder, dette kræver da bare mere test og indstillinger af dekoderene, og husk så lige, at har man fx. to MEér som er forberedt til dobbeltraktion, og nu ønsker den ene MEér fx. engang i mellem skal kører sammen med en MZér med en anden dekoder type, så det MZéren der skal indstilles efter MEérens køreengenskaber...
Håber dette kan hjælpe nogle som nu med deres IB vil prøve dobbeltraktion
Som sagt for at få to lokomotiver sammen på en IB, skal gøres følgene
Tast lokomotiv nr ex. 31 tast + næste lokomotivs nr. ex 41 og tast enter, lokomotiverne kører nu i dobbeltraktion, for at bringe dette til ophør igen, tast LOK dernæst tastes C og enter, lokomotiver kører nu enkeltvis igen....
Peter
Gavflaben fra Falster
(Falsterbanen)
killerp
Fotograf
Indlæg: 2.238
Jeps så det forstået,

Peter
Gavflaben fra Falster
(Falsterbanen)
Arne
Indlæg: 258
Jeg ville nok gør det lidt anderledes hvis man har et C-spors anlæg samt et M-spors anlæg.
Det er jo lidt synd at smide sporne på porten, og hvorfor køre med en gammel analog bane hvis man kan lide den digitale drift?
M-sporne virker fint nok med digital også. Der er dog nogle ulemper - du skal bruge flere strømførende spor med M-skinnerne end C-skinnerne. C-skinnerne fører strømmen meget bedre igennem. Men det kan lade sig gøre at køre digitalt uden problemer på M-skinner.
Dog kan nogle nyere - lange vogne, have nogle problemer med de helt gamle M-sporskifter, som har den store "fede" lanterne, som for længst burde have været på slankekur.
Jeg har 17m spor alene i lige M-spor. Og så har jeg en del buespor selvfølgelig, samt sorskifter - som IKKE er talt med i de 17m. De 17m er udeukkende lige spor (5106).
Denne bane kører digital.
Banen forsynes pt. med 3 strømførende spor - som er tilsluttet med en lidt TYK kabelkvadrat. Nemlig 0,75mm². Som jeg har fået ud af noget almindeligt 230 V kabel.
Brug din fantasi - brug eventuelt dine gamle M-spor til et sted på din "store" bane, som du ikke lige kører særlig meget på. Der er M-sporne OK.
F.eks. kunne man bruge M-sporne til et rangerareal, hvor man måske ikke "kører" så forfærdeligt meget. På nuværnde tidspunkt er min bane så bare omvendt - med M-sporne som "hovedbane", og C-spor til et par vigespor.
De omkring 300 for et ombygningssæt som nævnt tidligere, det lyder da billigt når det er fempolet.. Men hvilken dekoder var så med i det sæt???
For 800 kr. kan du få hos Bo (Nettog/perron1) på http://shop.nettog.dk et ombygningssæt med de nye MFX dekodere. Sættene i 6092x serien.
Og vil du så senere have lyd i - kan du købe en MFX dekoder med lyd i (jeg ville dog selv foretærkke ESU dekoder - http://www.loksound.de). MFX dekoderne er Märklins egne - og er nok foretrukne for dig, hvis du ensidigt kun vælger Märklins halløj.
Men MFX sættene her, til en 800 kr. - er vist det billigste for en ombygning med både dekoder og motordele _ALT I ET_, og hvis det skal være Märklins eget grej.
Vælger du derimod andet grej, som ESU dekodere, lavede jeg engang en sammenregning. Märklins tidligere 60903 sæt til en lille blå MH'er artikel nr. 3078, kostede nemlig også omkring de her 7-800 kr. da det var på markedet.
Men der regnede jeg sammen - hvis man købte motordelene for sig, og valgte ESU Lokpilot V2.0 (52600) som dekoder. Ville ombygningen af 3078 koste 415,50 kr.
Plus så eventuelt lidt løn til den person der skal sætte den i - Hvis altså at man IKKE selv kan montere det.
Men sjovt som sædvaneligt. Jeg burde have været kaldt "Roman" hvis man kan have det som et navn.. Det ender tit med at mine forklaringer bliver til en hel roman.
Med venlig hilsen,
Arne
Märklin, H0, C&M @ Intellibox
Leonard
Kerteminde
Indlæg: 858
Det er altså ikke rigtigt.
98% af de dekodere jeg har er kun til DCC og kan ikke bruges på et Märklin-styret anlæg.
Jeg ser ingen grundt il at betale ekstra for muligheder jeg ikke har brug for.
De fleste af ESUs dekodere fås i 2 udgaver, en til både Motorola (Märklin) og DCC samt en kun til DCC. Med en Intelliboks som kontrolenhed er det ligegyldigt, men en ren Märklinting kan ikke styre DCC-dekoderne.
Seriøse bud modtages.
Sendes kun mod forudbetaling og køber betaler porto.
Kan også afhentes efter aftale.
Leonard
5300 Kerteminde
killerp
Fotograf
Indlæg: 2.238
Du har ret Leonard, det sikkert fordi jeg bruger Intelliboks, jeg ikke tænker så meget over dette, jeg beklager fejlen :oops:
Peter
Gavflaben fra Falster
(Falsterbanen)
willmand
Indlæg: 50
Jeg bliver lige nødt til at kaste lidt flere spørgsmål i ringen, selvom det, for en nybegynder, begynder at blive en smule uoverskuelig, med alle disse indlæg, fuld af prof. viden, hvor der er en del, jeg ikke helt er med fremme på, men whatever.
Hvordan udregner man trafostørrelser til et digitalt AC anlæg, er det banens størrelse eller antallet af lokomotiver, vogne med effekter og andre brugsgenstande (skiftespor, banelys m.m.), og hvis det er det sidste, hvilke størrelser af forbrug per enhed, snakker vi om med f.eks. lokomotiv, vogne med lys o.s.v..
Bruger den digitale styreenhed strøm fra samme trafoer, i så fald hvor meget.
BT
Arne
Indlæg: 258
Som nævnt overfor - da jeg kørte med fire lokomotiver på en 30 Watts trafo. Bruger de disse 7 Watts som ejg har hørt - har der kun vælret 2 Watt tilbage til Intellibox'en.
Styrekontrolleren er ikke den del af dit anlæg - som bruger mest strøm!
Med venlig hilsen,
Arne
Märklin, H0, C&M @ Intellibox
willmand
Indlæg: 50
Hvis man så opdeler sin bane i flere afsnit på hver sin mindre trafo, f.eks. 8 stk. 18-30W trafoer, hvordan adskiller man så afsnittene (hvilken leder på skinnen) strømmæssigt uden at ødelægge styreboksens frekvenssignal til lokomotiver m.m.( som går i hvilken leder ?) Håber jeg har forklaret det rigtigt.
BT
hxmiesa
Software Engineer
Bilbao Spain
Indlæg: 988
Hvis du koerer digitalt, gaar al stroem til togene gennem den digitale styreenhed, eller dens boostere.
For digital drift kan man vel regne med ca. 10W for hvert loko, omend der sikkert vil vaere nogle mindre lokoer som bruger ca. 5W, medens der kan vaere store monstre der bruger 20W.
Lyd spiller en rolle, men isaer LYS kan have stor indflydelse.
Hvis lyset er lavet med lys-dioder bruger disse naesten ingen stroem, mens de aledre lamper bruger op til 1W per styk. (Ogsaa her er der forskel paa "analoge paerer" og "digitale paerer"! Analoge paerer er beregnet til 16V, medens de digitale til 20V. Digitale paerer bruger derfor MINDRE stroem (da deres interne modstand er stoerre), og analoge paerer lyser ligesom for meget op, og vil braende hurtigere ud...
Her kan det meget nemt "gaa galt" hvis vi taler om personvogne med lys...
Med hensyn til elektriske drev og spoler, er det her ikke saa galt, da man normalt kun anvender dem een af gangen. Forbrug ca. 3W.
Med hensyn til eksternt lys, saasom signaler og sporskiftelanterner, findes der metoder til at undgaa at anvende den "dyre" digitalstroem, men derimod en ekstern stroemforsyning. (Pas paa med stel-forbindelse til Maerklin Systems; skal ALTID hodles adskilt!)
Normalt har styreenhederne en udgangseffekt paa max 3A (F.eks. Intellibox).
Disse styreenheder kan ikke afgive mere, selvom du skulle have en stoerre trafo tilsuttet. For IB'ens vedkommende er den passende trafo derfor paa 60W. -men da den ogsaa SELV bruger nogen stroem, er det vel bedre med 70W.
Ingen styreenhed kan afgive mere end dens output power-transistorer tillader, uanset om du har tilsluttet f.eks. 150W til den.
Hvis du har brug for mere power, maa du tilslutte boostere. Hvis disse ogsaa er maerket med 3A, gaelder det samme; den "perfekte" trafo for denne enhed er paa 60W.
En central styreenhed kan saaledes forstaerkes i det uendelige med flere boostere, hvor hver booster maximalt kan bidrage med deres maerke-vaerdi.
(I stoerre anlaeg lader man aldrig den centrale styreenhed traekke togene direkte, men KUN andre boostere!)
Store megatrafoer kan bruges til at traekke flere boostere paa een gang!
Har man 300W til raadighed, raekker det f.eks. til 1 styreenhed og 4 boostere.
Sidst men ikke mindst; Store stroemstyrker, saasom 150W kan helt klart svejse kontakter sammen, omend det der normalt sker naar 150W skal igennem paa samme tid og sted, er at kontaktfladerne soder til (for efterfoelgende daarlige kontaktforhold) og smelter al plast omkring forbindelserne. Isaer isoleringsmateriele, for efterfoelgende GODE kontaktforhold til omverden...
-skulle uheldet vaere ude... (og DET er det... ALTID, bare spoerg Murphy!)
Venlig hilsen
Henrik Hoexbroe
TOG -i lange baner!
killerp
Fotograf
Indlæg: 2.238
Hejsa willmand
Som Arne skriver er strømforbruget forskelligt fra tog til tog, men om du som tommelfinger regel beregner 5 watt til et alm. digital lokomotiv, 10 watt til et digital lokomotiv med lyd, og for hver eneste lille pære der er sat til banen, gade lamper, lys i vogne osv. beregner du 1 watt pr. stk, så gå du ikke galt i byen...
at inddele banen i flere strømkredse bliver nødvendigt nå dit strømforbrug over stiger hvad din digital stations trafo kan klare, en ny strømkreds skal isoleres både på minus og plus, og her opstå problemet med M-skinner i den digitale verden, for de er svære at isolere minusen på....
Men lad os forudsætte alt er isoleret, så skal den nye strømkreds have en booster, til denne booster skal bruges en trafo til... booster bliver tilsluttet den digitale station, som så sender de digitale signaler gennem booster til den nye strømkreds...
Men som Arne skriver, mener jeg det helt forkert at tilslutter større eller mindre tranfo end anbefaldet, og for marklins central station samt, intelliboksen som Arne skriver om, som jeg også bruger anbefaldes 60 til 70 watt, dog max 100....
Om man køber en 150 watts trafo, kan du tilslutte den både booster og digital stationen, og de har ca 75 watt til rådighed hver....
ØV ØV Henrik kom først HEHE
Peter
Gavflaben fra Falster
(Falsterbanen)
willmand
Indlæg: 50
Jeg skal lige se om jeg har forstået det korrekt:
1. Man kan ikke tilslutte en trafo direkte til et digital anlæg, men denne skal gennem enten en booster eller en styreenhed (IB eller mobile).
2. Hvis man vil opdele banen af hensyn til stort forbrug kræver det flere boostere med trafo eller styreenheder med trafo, som så tilsluttes hver sit afsnit, der er isoleret fra de øvrige afsnit både på plus og minus polerne. Ved brug af eks. boostere vil den digitale styrefrekvens gå fra styreenheden gennem de forskellige boostere og derfra ud til de enkelte afsnit.
BT
killerp
Fotograf
Indlæg: 2.238
Du kan kun have EN digital central på banen, der findes nogle få undtalelser vedr. marklins mobilstation, men her kommer nr 2 til blot at virke som slave, eller kort sagt ekstra styrre kontrol.... endvidere kan en mobilstation ikke udvides med booster, der skal du op i en digital station / Central station...
For hver ekstra strømkreds du laver, skal der være en booster og en tranfo
Jeps
Peter
Gavflaben fra Falster
(Falsterbanen)
hxmiesa
Software Engineer
Bilbao Spain
Indlæg: 988
Ja;
Der skal altid vaere een (og kun een) styreenhed. Derefter boostere.
Hvis du har flere styreenheder boer disse normalt konfigureres som "dumme" ekstra kontroller. (sker normalt automatisk)
Edit; Okay, denne gang kom KILLER'en foerst!
Venlig hilsen
Henrik Hoexbroe
TOG -i lange baner!
willmand
Indlæg: 50
Det vil så sige, at hvis jeg køber et digitalt startsæt, hvortil der hører en mobileenhed og en 18W trafo, er jeg allerede begrænset, da min bane så kun kan trække et begrænset antal lokomotiver (ca. to stk jævnfør tidligere udregninger) m.m. og måske da alligevel have et problem hvis skinnestrækningen bliver for stor/lang.
Jeg har set en styreenhed med følgende beskrivelse til 2800,00 kr. på QXL, fås det billigere andre steder og hvad skal man købe udover denne station.:
"Ny Märklin Central station 60212
Styrepulten indeholder en kraftig booster med to hastighedsregulatorer til styring lokomotiver med DELTA, DIGITAL eller MFX decodere, men også andre dekodere kan anvendes.
16384 adresser, hvor det er muligt at give lokomotiverne et nr. eller også skrive et navn.
16 funktionstaster med grafiske tegn som f.eks. motorlyd, pipe, fløjte, røg og m.m.
Styring sporskifter og signaler
Indeholder en databank for lokomotiverne
Stort touch skærm med grafisk visning af lokomotivets hastighed, funktioner signaler, sporskifter og mm.
Det er muligt at kombinere pulten med gammelt digitalt udstyr som 6021, 6036, 6040 og 6043.
Mulighed for til slutning af PC
NY "
BT
hxmiesa
Software Engineer
Bilbao Spain
Indlæg: 988
Jamen jeg synes det er en udemaerket maade at starte paa!
MS (Mobil Stationen) kan saa senere bruges som ektra controller. Baade med CS (Central Station) eller IB (Intellibox).
Jeg ville helt klart vente med at koebe en CS lige nu, medmindre du er sikker paa at det er en opdateret maskine!
(Opdateringen er netop gaaet igang forrige maaned. En slags CS 2 om du vil...)
Hvis du kan leve uden MFX, men med DCC, kunne du evt. kigge pa ECOS...
Der er mange maader at goere det paa. Det er da godt at spoerge her, men du boer (efter min mening) IKKE glemme selv at soege information ved f.eks. at besoege producenternes internetsider, eller faa FLERE enheder demonstreret i en hobby-forretning.
Venlig hilsen
Henrik Hoexbroe
TOG -i lange baner!
Bibihest
Indlæg: 1.300
Du kan sagtens køre 3-4 lokomotiver med mobile station, men ja du vil være begrænset hvis du har mange tog.
Lige i øjeblikket kører jeg selv med en mobilestation med kun 2 strømtilslutninger på 65m skinner uden nogen som helst problemer, så lidt kan den da klare
Hvis du kan få en CS til 2800 er det en ok pris. Du skal dog regne med at du skal sende den til Märklin hvis du køber en nu. Dernede skal den så opdateres så den får en del flere funktioner. (Den SKAL ikke, men det er gratis indtil december og er en god ide)
Du kan sikkert finde en Central Station til endnu mindre hvis du handler på Ebay. Der har jeg selv købt en for 2450 inkl porto.
Hvis du vil have alle funktioner skal du altså enten vente til de nye bliver solgt på qxl eller købe en som du selv sender til opdatering. Om priserne stiger på QXL når deres cs'er er opdateret, det er så et godt spørgsmål.
Det han skriver på QXL passer ikke helt. Fx kan du godt tilslutte en PC, du kan bare ikke sende data så længe den ikke er opdateret. Det er en lille detalje han ikke fortæller. Der kan også tilsluttes flere ting efter opdatering.
http://ledprint.dk
Modstandsberegner
Salg af print og elektronik til modelbanen
Lars Skjærlund
Rødovre
Webmaster
Indlæg: 4.043
Da' Henrik.
Beklager, Henrik, men der kom du ud på for dybt vand - det der er det rene vrøvl! Der er intet, absolut intet, der siger, at en 20V pære har større modstand end en 16V pære. Du har ret, hvis du implicit taler om f.eks. 1W pærer til begge spændinger - så er det rigtigt, at 20V pæren har større modstand, men det skrev du intet om.
Men hvis vi så siger, det var det, du mente, glemmer du at fortælle, at selvsamme 20V/1W pære lyser svagere end 16V/1W pæren ved den samme spænding: Hvis du f.eks. føder begge pærer med 15V, vil 16V/1W pæren lyse kraftigst, fordi den har mindre modstand end 20V/1W pæren.
Hvis du vil have dem til at lyse lige kraftigt ved 15V, skal du bruge enten en 16V/1W pære eller en 20V/1,25W pære - og så har de lige stor modstand og bruger lige meget strøm ved de 15V. Og så er vi jo tilbage ved den gamle historie.
Den eneste reelle forskel på en 16V og en 20V pære er, at sidstnævnte kan tåle den højere spænding uden at brænde af - men det er jo heller ikke så dårligt.
MVH
Lars
killerp
Fotograf
Indlæg: 2.238
Tja, jeg fik dummet mig under marklins mobil station, den kan godt tilsluttes booster,for at rette dataerne jeg har lavet forkert, bruger jeg her Henriks ord...
En mobil-station kan godt boostes! Endda med en simpel DELTA-control. Man mister blot MFX tilbagelaesnignssystemet. Det er ikke anderledes med Central Station´s booster-tilsutning! -Omend vi maa forvente at naar de nye boostere kommer, saa vil de vaere MFX-duelige, men det maa vi vente og se.
Jeg beklager min fejl oplysning, og viser jeg ingen forstand har på marklins mobil stationer
men må også erkende at dette er første gang jeg har forsøgte at svare vedr. denne mobil station, noget jeg kan se, jeg skal lade være med hehe.... ups....
Peter
Gavflaben fra Falster
(Falsterbanen)
willmand
Indlæg: 50
Jeg bliver lige nødt til at spørge om noget, jeg ikke helt har fået styr på endnu, selvom jeg er blevet meget klogere omkring digitalteknik, end jeg var for to dage siden, men hvilken konstantspænding (V), kører en digitalbane med (AC), så vidt jeg lige husker er den analoge banes trafoer omkring 0-16Vac.
BT
killerp
Fotograf
Indlæg: 2.238
Yes, et spørgsmål jeg er hundere procent sikker på, jeg har 16 ac volt i mine skinner

Peter
Gavflaben fra Falster
(Falsterbanen)
Lars Skjærlund
Rødovre
Webmaster
Indlæg: 4.043
Da' BT.
Du har allerede fået mange svar - men det forekommer mig, at der står lidt for meget mellem linierne i mange af dem, så lad mig prøve at komme med et bud:
Når du skal køre digitalt, skal du bruge minimum fire apparater:
Signalet, der sendes rundt, er i en vis forstand altid AC - selvom DCC i princippet er specificeret som pulserende jævnstrøm, men det er mest en strid om ord - også på traditionelle 2-spors DC baner. Det er derfor noget vrøvl at tale om AC kontra DC, når man kører digitalt: Alle kører på AC - eller DC, om du vil - det mest normale er AC, men et rent Märklin digitalanlæg kan faktisk godt køre på DC, hvis det skal være - jeg kender en, der har prøvet.
De fire apparater, jeg nævnte ovenfor, vil du som begynder næsten altid købe som een stor boks - måske undtagen trafoen, der ofte følger med i en boks ved siden af. Udgangen på boksen, hvor du slutter sporet til, er så i virkeligheden udgangen på en booster, og den kan levere så og så meget strøm.
Når du løber tør og har brug for mere, må du altså sætte en booster mere på, som regel med en ny trafo - og denne booster skal så have digitalsignalet fra din centralenhed. På større anlæg har man derfor et separat ledningstræk, hvor man kører digitalsignalet fra centralenheden og rundt til alle sine boostere i tynde ledninger.
På centralenheden har du sikkert også en eller flere controllere, så du kan styre dine ting. Mobile Station fungerer som een controller, Intellibox som to, for nu at nævne et par eksempler. Mobile Station er også centralenhed i begynderanlæg - men den kan også bruges udelukkende som controller sammen med større Märklin enheder, i det tilfælde slår man centralenheden i MS fra og bruger kun controlleren.
For man skulle jo gerne kunne slutte flere controllere til, så man er flere, der kan køre sammen; og det kan man også. Det eneste, man kun må have een af, er centralenheden. Der kan kun være een dirigent på anlægget - men gerne mange musikere.
MVH
Lars
hxmiesa
Software Engineer
Bilbao Spain
Indlæg: 988
Saa maa jeg jo spoerge; Hvilken effekt er 20V paerene maerket med? (Jeg mener at det er 1W ogsaa, deraf det mindre stroemforbrug!)
Naturligvis taler jeg om dem til Märklin-lokomotiverne. Jeg taler IKKE om dine jule-traes-guialanter, eller andre paerer!
Jeg erkender at min oprindelige mail ikke var godt nok formuleret.
Venlig hilsen
Henrik Hoexbroe
TOG -i lange baner!
willmand
Indlæg: 50
Hej Lars
Tak for din opsummering, den gav mig lige det sidste overblik og sammen med alle de andre rigtig gode indlæg, en overbevisning om, at jeg nok vil sælge mine M-skinner, skiftespor og andet tilbehør, samt en del vogne og enkelte lokomotiver, for så at købe C-spor og digital styring.
Efterfølgende må jeg så se om jeg kan finde et egnet og billigt sted, at få ombygget mine tilbageværende, gamle analoge lokomotiver
BT
Lars Skjærlund
Rødovre
Webmaster
Indlæg: 4.043
Da' Henrik.
Det ændrer heller ikke ved det faktum, at der ikke findes nogen form for glødelamper, der er specielt beregnet til analog- eller digitaldrift - det er rent nonsens. Det er muligt, at der findes specielle typer, der anbefales af Märklin til det ene eller det andet, men en glødelampe er en glødelampe er en glødelampe - og de kan ikke være beregnet til det ene eller det andet i denne sammenhæng.
MVH
Lars
killerp
Fotograf
Indlæg: 2.238
Rolig nu Lars, pas på blodtrykket, vi Märklinister har det hårdt nok i forvejen, med vores tandhjuls baner

Peter
Gavflaben fra Falster
(Falsterbanen)
Leonard
Kerteminde
Indlæg: 858
Ikke for at forvirre dig endnu mere, men når du nu alligevel vil sælge det gamle og næsten begynde forfra, så kan jeg ikke lade være med at foreslå dig at forlade Märklin-skinnerne helt.
Hvis du skifter til 2-skinne får du et meget større udbud af spor, fra mange forskellige fabrikanter og som regel til meget lavere priser end Märklins. Du kan vælge at bruge flexskinner og dermed frigøre dig fra en tvungen geometri, som jeg synes det oftest ender med begrænser kreativiteten.
Jo, jo, der findes mange flotte anlæg med Märklin-skinner, men det bliver ofte med parallelle spor og rette linier.
Og jeg må hellere skynde mig at skrive, at dette ikke er for at begynde en krig mellem 2 og 3-skinne, jeg synes bare du skal overveje alle muligheder, inden du bruger pengene.
Seriøse bud modtages.
Sendes kun mod forudbetaling og køber betaler porto.
Kan også afhentes efter aftale.
Leonard
5300 Kerteminde
hxmiesa
Software Engineer
Bilbao Spain
Indlæg: 988
Hos Märklin bruger man 16V lamper til alm. aeldre analoge lokomotiver. F.eks. med traditionelle bajonet- eller gevind-fatning.
Til digital bruger man 20V (el. 19V) indstiks-lamper hvor selve fatningen er isoleret fra stel, for ikke at flimre.
Venlig hilsen
Henrik Hoexbroe
TOG -i lange baner!
willmand
Indlæg: 50
Jeg blev påvirket allerede som fireårig, hvor jeg fik min første marklinbane og har købt det i små portioner siden, og ikke fordi jeg har noget imod 2-skinnedrift, men marklin har altid stået for mig som et kvalitetsprodukt, som tidligere beskrevet, har jeg stadig mine første tog og de kører stadig fortræffelig efter 42 år uden nævneværdig vedligeholdelse. Så uden at træde nogen over tæerne vil jeg lidt loyal, efter mange år, primært holde fast i marklin.[/quote]
BT