Tog på film

 

Som inspiration til modeljernbanen, kan det være en god ide at se film fra den periode man bygger sin modeljernbane i, da filmen er et tidstypisk billede af jernbanen på pågældende tidspunkt. Også omgivelserne, biler, varebiler, gadereklame og miljøer, som jo må siges at være forsvundet en mas i dag, kan man få et indtryk af.

Herunder er samlet en del film med tog mere eller mindre medvirkende i filmen. Filmene er listet i kronologisk orden, så det er nemmere at finde film fra lige netop den periode man bygger sin modeljernbane i.

 

Spillefilm - danske

1942 - Natekspressen (P. 903)

I denne kriminalfilm fra 1942 følger vi den daglige gang på en mindre landstation på Sjælland (filmen er optaget på Kvistgård station på Lille Nord). Filmen skildrer fremragende de danske jernbaner under krigen og giver et meget realistisk billede af driften af, og miljøet omkring banerne dengang.

1951 - Lyntoget

Kriminalfilm, hvor det meste af handlingen foregår om bord på Lyntoget mellem Aarhus og København. Meget interessant film når man kigger med "togøjne".

1959 - Soldaterkammerater rykker ud

Få optagelser fra en ubevogtet overkørsel med led. Her ses en MO med CRS rullende forbi.

1961 - Støv på hjernen

Sovebyens mandlige beboere hygger sig med modeljernbane i ejendommens kælder uden deres koners vidende. Derudover ses nogle klip fra Bernstorffsvej S-station og interiøret i et S-tog.

1962 - Soldaterkammerater på sjov

Åbningsscenen ved en LNJ overkørsel ses en scandia skinnebus. Også optagelser fra en fiktiv station kaldet Munkebjerg, mener det kan være Skævinge station. Iøvrigt en meget brugt station på dansk film.

1966 - Pigen og Greven

Optagelser fra HFHJ.

1966 - Krybskytterne paa Næsbygaard

Damptog ankommer til ukendt station.

1968 - Olsen Banden

Optagelser fra Hornbækbanen.

1971 - Olsen Banen i Jylland

Optagelser fra VLTJ.

1973 - Fætrene på Torndal

Axel Strøbye spiller ledvogteren der har to daglige passager af hans overkørsel, og ikke mindst alle ekstratogene.

1975 - Olsen Banden på Sporet

Mange dejlige optagelser fra forskellige steder på det Københavnske banenet, og ikke mindst Amagerbanen. Desværre er filmen en ikke særlig realistisk skildring af DSB i 70'erne. På trods af dette er filmen blevet klassikeren blandt togtosser, og kræver vist ikke yderligere introduktion.

1976 - Strømer

Optagelser fra Østerport hvor Jens Okking får stjålet en taske. Både optagelser fra banegårdens interiør og fra perronnerne.

1976 - Spøgelsestoget

En lidt pjattet film om en hjemsøgt station ude midt i ingenting. Optaget på Kagerup station i Nordsjælland.

1977 - Alt på et bræt

Mange optagelser fra Københavns Hovedbanegård. Københavns Hovedbanegård har iøvrigt medvirket i ikke mindre end 64 danske film, ifølge www.danskefilm.dk.

1982 - Det parallelle lig

Den kaldes en gyser, meeeeen så skal man vist være mere end almindelig skrækslagen, for at få et gys. Der er en del optagelser fra S-banenettet i denne film. Buster Larsen rejser rundt til forskellige stationer for at skjule sine spor ifm. en pengeafpresning. Der er optagelser fra bla. København H, Vanløse, Nørrebro osv.

1986 - Mord i mørket

En del optagelser fra Københavns Hovedbanegård, bla. hvor Michael Falck stikker af fra politiet på et arbejdstog.

 

TV-serier - danske

1967 - Ka' de li østers

En del optagelser fra S-togsnettet, og Købanhavn L.

1970 - Smuglerne

Enkelte optagelser fra S-togsnettet.

1977-1980 - En by i provinsen

I indledningen til alle afsnit ses et tog afgå fra Næstved station.

1978-1981 - Matador

Der kan være langt imellem optagelserne, men der ses blandt andet diverse damplokomotiver og vogne. De fleste optagelser er skudt på Gedser station.

Like 3 kan lide
Top