Hej
Kan ikke lige huske om der findes en standard man kan bruge? f.eks. Morop.
Jeg skal snart i gang med at lægge spor til en banegård, men jeg kan jo ikke vide bredden på de kommende perroner o.lign der tilkommer.
har jeg jo ikke 100 % besluttet endnu. Men det bliver ikke noget "avanceret" og fancy.
/tak
Skott
Ingeniør
Indlæg: 1.940
Hej Thrane
Når ikke din bane skal passe sammen med andres ex. i FREMO-henseende, så bestemmer du vel selv hvor bredde perroner skal være?
Med venlig hilsen
Skott
Lars Skjærlund
Rødovre
Webmaster
Indlæg: 4.218
Der er faktisk en standard - ihvertfald fra gamle dage; jeg har målene derhjemme, men så vidt jeg husker er det 4,8 m i 1:1. Det er naturligvis for lidt, hvis der skal være plads til en perron, men så ganger man op - 9,6 - 14,4 osv.
Du må vente med det præcise svar til i aften, når jeg er hjemme og kan slå det op.
MVH
Lars
Techek
Jelling
Indlæg: 912
Som udgangspunkt kunne du kaste et blik på NEM 112 om sporafstand på http://www.morop.eu/en/normes/index.html. Dér står blandt andet at mindste sporafstand på hhv. åbne strækninger og stationer skal være 46 og 52 mm, mens der i kurver skal være større afstand aht. udsving af lokomotiver og vogne.
Thrane
Indlæg: 995
Hej igen
Tak for svarene,
men findes der er hovedregel, et min. mål.
Hvad gør i selv? målt fra center til center af skinner?
Lars Skjærlund
Rødovre
Webmaster
Indlæg: 4.218
Jeg gider ikke måle fra center til center, så jeg måler fra venstre skinnekant til venstre skinnekant - det er meget lettere.
På stationerne sørger jeg for, at der er 55 mm eller 110 mm eller 165 mm eller... mellem sporene.
(Med forbehold for, at jeg husker galt, og det er et andet mål som udgangspunkt - det må stadig vente, til jeg får det slået op).
MVH
Lars
Thrane
Indlæg: 995
Ja - 4,8 m - det bliver 4800 mm / 87 ~ 55 mm i H0.
dvs. du måler 55 mm fra venstre til venstre skinnekant?
Litra P
Indlæg: 1.852
Hej,
"De første jernbaner i Danmark blev anlagt med sporafstand varierende fra 3500 mm - 4000 mm. Disse er i forbindelse med sporfornyelse m.v. gennem de senere år forsøgt ombygget til sporafstand på 4250 mm".
Læs mere her:
http://www.bane.dk/db/filarkiv/5049/BN1-154-2.pdf
Minimumafstand ved spor i drift - afsnit 11
Ved nybygning og ombygning gælder tabellen i afsnit 12
Kilde: Banedanmark
Erik har skrevet en fin artikel om perroner...
http://www.my1287.dk/index.php?option=com_content&view=category&layout=b...
Venlig hilsen
Lars
Märklin C, Digital, C-spor, Danmark, epoke III...
Litra P
Indlæg: 1.852
Sjovt nok har jeg ikke kunne finde noget om minimumsbredden på perroner på dansk...og kun lidt på tysk når det drejer sig om 1:1.
Så her er der et tysk link, der omhandler 1:87:
http://www.miba.de/morop/ph01-v1.pdf
Kilde: MOROP
Venlig hilsen
Lars
Märklin C, Digital, C-spor, Danmark, epoke III...
kylle
altmuligt
Dianalund
Indlæg: 514
hej thrane
mit bud er , ud og måle op i den virkelige verden . og så vil du jo hurtigt opdage at der er lige så mange breder som der er stationer .
jeg ville personligt gå en anden vej , faste skinner og sporskifter giver også en fast afstand , noget andet er hvis du monterer flexskinner , så kan du også lægge stationen i en let krumning , giver et flot resutat ,
det kommer jo også an på om det er en lille landstation eller en større banegård .
er det for koldt udenfor ,til måltagning , så er jeg sikker på at vores ven google kan hjælpe .
Christian
http://3modul.dk/
erikolsen1954
maskiningeniør
Ishøj
Indlæg: 377
Pas på det med hukommelsen.
Nutidige prototypiske mål på mindste sporafstande (Banedanmark):
Dobbeltspor eller to vekselspor på fri bane 4250 mm (så er der ikke plads til signalmaster mellem sporene)
Mellem spor på stationer 4500 mm (så er der plads til en smalmast med PU-signal mellem sporene)
Der findes også standarder for perronbredder på forskellige stationstyper.
Venlig hilsen
Erik Olsen
http://www.modelbaneteknik.dk/
Lars Skjærlund
Rødovre
Webmaster
Indlæg: 4.218
Ja, jeg huskede forkert - det er ganske rigtigt 4500 mm, der er tale om. Beklager!
Her følger ordret teksten fra min "bibel": Professor A. R. Christensen skrev en serie på seks bøger omkring 1920, der blev brugt til undervisning af kommende ingeniører - selv var han professor på Polyteknisk Læreanstalt, det, der i dag hedder DTU. Serien hedder "Vej- og Jernbanebygning", og bind 4 handler specielt om stationer. Dette bind er fra 1922.
I denne bog finder man følgende afsnit:
Jeg er så heldig at have alle seks bind, og har også fået arvingernes tilladelse til at bringe det hele på Sporskiftet, så når den nye website er oppe at køre, skal vi i gang med scannerne og OCR programmerne.
Halvdelen af de seks bind har jeg faktisk købt antikvarisk i Norge, så de har sikkert også være brugt her, hvorfor ovenstående formodentligt også gælder norske baner?
MVH
Lars
Thrane
Indlæg: 995
Jeg takker for inspirationen og hjælpen,
Jeg tror jeg sæter 60 mm af til mellemperroner osv.
ps. jeg har lige læst i Morop Nem 112 at sporafstanden på stationer skal min. være 52 mm. Det er godt nok ikke meget! og kun 46 mm på lige stræk.
Målt fra skinnemidte til skinnemidte.
Thrane
Indlæg: 995
Lars - bruger du også 55 mm når der ikke skal være noget i mellem sporene såsom perroner m.m.?
altså når der kun er tale om alm. parallelspor på stationen.
Litra P
Indlæg: 1.852
Nu kører jeg Märklin (C-skinner) og her er er der "systemmæssig" defineret to afstande - der i princippet hverken er fugl eller fisk. For stor en afstand mellem sporene, hvis der er tale om en dobbelsporet strækning eller afstanden mellem sporene på eksempelvis en sporrist. Den store afstand er imidlertid nødvendig for at sikre at togene ikke rammer hinanden i parallelt lagte kurver.
Hvad jeg af og til gør, er så at skære i sporskifterne - altså afkorte dem. Derved kan man komme ned på 51-52mm der svarer nogenlunde til den mindste afstand i følge banestyrelsens regler. Så kan der ofte blive plads til et spor eller to mere på en rist - og det er jo ikke at foragte.
Hvis jeg kørte 2L med fleksspor ville jeg nok forsøge at lægge mig så tæt op ad virkeligheden som overhoved muligt - men også her har sporskifternes geometri ofte indflydelse på hvad der er muligt...
Lad os se hvad den anden Lars siger til det
.
Venlig hilsen
Lars
Märklin C, Digital, C-spor, Danmark, epoke III...
erikolsen1954
maskiningeniør
Ishøj
Indlæg: 377
Pas på med prototypiske sporsafstande på modelbanen.
1. Modellerne er relativt bredere end forbilledet, sammenlign konstruktionsprofil NEM 301 http://www.morop.org/de/normes/nem301_d.pdf og fritrumsprofiler NEM 102 http://www.morop.org/de/normes/nem102_d.pdf med virkelighedens mål http://www.modelbaneteknik.dk/jernbane/profil/fritrumsprofiler_1995.pdf ligesom signalmaster fylder lidt mere.
2. Kurveradier i model er relativt meget mindre end forbilledet, derfor skal spor i kurver ligge med større indbyrdes afstand, se http://www.morop.org/de/normes/nem103_d.pdf
Venlig hilsen
Erik Olsen
http://www.modelbaneteknik.dk/
Litra P
Indlæg: 1.852
Jep - enig...altså forsøg at overholde NEM - så er der måske heller ikke problemer, når vennerne kommer på besøg med deres "fremmede" materiel.
Venlig hilsen
Lars
Märklin C, Digital, C-spor, Danmark, epoke III...
hxmiesa
Software Engineer
Bilbao Spain
Indlæg: 999
Det behoever du da ikke 2L for at goere! Alle mine synlige hovedstraekninger bruger 55mm afstand (naaja, maaske 56mm) -hvilket ogsaa kan naaes med M´s slanke K-skifter.
Venlig hilsen
Henrik Hoexbroe
TOG -i lange baner!
Litra P
Indlæg: 1.852
Fuldstændig rigtigt - men jeg kører med C-skinner
. (fordi jeg synes C-skinneprofilet er væsentligt kønnere en K)
Venlig hilsen
Lars
Märklin C, Digital, C-spor, Danmark, epoke III...
kylle
altmuligt
Dianalund
Indlæg: 514
hejsa
det kan også nåes med C sporet
fjern det ene mellemstykke og skær lidt i balasten
Christian
http://3modul.dk/
Litra P
Indlæg: 1.852
Hej Christian,
Ja det ved jeg godt, men C-skinnesystemet har ikke noget fleksspor, så på fri strækning kommer problemet igen - her står kun lige skinner til rådighed eller 24912 hvis man vil bygge en svag kurve ind. Og denne har ikke noget parallelspor eller skinne....man kan lave C-fleksspor selv - men man bliver vel nok temmelig grøn i hovedet, hvis man skal lave mange meter på de måde.
http://www.thkas-moba.de/mucis/c-flex.html
Passer altså bedst til optimering af sporforløbet ved ind og udfletninger på stationer samt enkelte kurver på fri strækning
Venlig hilsen
Lars
Märklin C, Digital, C-spor, Danmark, epoke III...
hxmiesa
Software Engineer
Bilbao Spain
Indlæg: 999
Ja, Foej da for en &%$#@!
Jeg har aldrig brudt mig om den metode. -Men vil da lige naevne at man nu kan faa 360mm lange C-skinner, hvilket vel maa give endnu bedre muligheder for "den slags" hjemmelavet flux. -jeg mener flex!
Ellers OT; Jeg har aldrig rigtigt forstaaet det argument med profilen. Er de 0,4mm hoejdeforskel virkelig vaerre end manglen paa en flydende bloed kurve? -Og er punktkontakterne i det hele taget ikke endnu vaerre, rent optisk¿?
Naa, sorry, ku´ikke dy mig... :twisted:
Venlig hilsen
Henrik Hoexbroe
TOG -i lange baner!
Litra P
Indlæg: 1.852
Ja - lidt OT - men hva
.
Nej - der er et par andre forskelle der også er vigtige. Udover forskellen i profilen (og her er det er ikke bare de 0,4mm vi snakker om), så er der luft mellem skinne og ballast, hvilket sammen med de væsentlig mindre synlige punktkontakter gør synsindtrykket en hel del bedre en Märklin K. Der er heller ingen (grimme) skinnelasker i C og strømtilførslen er relativ nem.
Derudover er de slanke sporskifter i C "slankere" end i K og sporskiftedrevene (hvis man vil bruge dem) er væsentlig mere pålidelige i C end i K.
Med hensyn til ballast er det muligt at lave anlæg i C, der ikke ser dårligere ud end i K - ja måske endda bedre - der er en del eksempler på dette i Stummis Forum...
Den stive geometri og den manglende "englænder" i programmet har jeg altid set som en intellektuel udfordring i layoutfasen - her er der et eksempel på hvordan man alligevel kan lave noget - selv på meget lidt plads...
http://www.sporskiftet.dk/node/4634
Men den manglende englænder er nok C-programmets største svaghed. Dertil kommer så at hverken C eller K har kurvesporskifter der reelt kan bruges på et fremtidssikret anlæg (R1=36 centimeter radius).
Hvis jeg selv skulle vælge system i dag - ville jeg nok køre 2L og bruge skinnerne fra Tillig...
Venlig hilsen
Lars
Märklin C, Digital, C-spor, Danmark, epoke III...
Thrane
Indlæg: 995
hej igen
hvad kører i med af skinneafstand ude i det fri (parallelspor).
?
hxmiesa
Software Engineer
Bilbao Spain
Indlæg: 999
Som naevnt; 55mm/56mm hele vejen. Simpelthen fordi de er den mindste sporafstand slanke K-skifter laegger op til, UDEN at skaere.
(Forsigtig; K-skinne geometri er ikke kompatibel med denne sporafstand. Märklin vil have at man bruger nogle smaa udligningsskinner for at komme op paa 66mm afstand, -og saaledes tilbage i "grid"´et. -F.eks. er slanke skifter og slanke englaendere ikke direkte kompatible!!!)
Venlig hilsen
Henrik Hoexbroe
TOG -i lange baner!
Thrane
Indlæg: 995
Hvor måler du de 55 mm?
hxmiesa
Software Engineer
Bilbao Spain
Indlæg: 999
Maalt fra center-linje til center-linje.
Venlig hilsen
Henrik Hoexbroe
TOG -i lange baner!
Himmerlandsbanerne
Suldrup
Indlæg: 1.575
Er det ikke snart på tide med nogle billeder af dit anlæg??

med venlig modeltog hilsen
Ivan
2 skinne - h0 - epoke 3 og lidt 4/5/6
sporplaner