Nu da Heljan har beriget os med en ny P maskine, kunne det være dejligt at se lidt eksempler på forskellige oprangeringer, fra den tid hvor maskinerne kørte i daglig drift.
Der har ganske vist tidligere, været offentligtgjort nogle udgaver af "Togplan VI", men det kan være at der siden er dukket nye ting op.
__________________
Dansk epoke III.
UTJ
Indlæg: 438
Først og fremmest er CM-vogne af diverse arter noget man kan hænge bag en P-maskine. Gerne iblandet diverse af stålvogne, men helst ikke for mange og gerne af førkrigsudgaver (AC, CA og CB). Efterkrigsudgaverne var der fra 1950 og frem, men ikke i så stort tal. Pakvognen vil næsten altid være en EC(O) i rigtig højde.
CP-vogne blev også hyppigt anvendt i de tidlige 50'ere og man skal nok ikke være bange for at blande mange ind i oprangeringerne. Et Kystbanetog med CL-vogne er også set.......
Men rene persontog, oprangeret af stålvogne er nok ikke det typiske for et tog trukket af en P-maskine, da P-maskinerne for alvor gik til Sorø og senere til skrot i 1956 og frem efter de første mange MY var leveret. Det betyder også at træbeklædte bogievogne først og fremmest skal være lakerede, da det først var fre 1955 og frem, at man så småt begyndte at male bogievognene røde.
Endelig skal man huske at P også trak godstog med masser af gamle godsvognstyper blandet i, dvs at det skal være oprangeringer hvor der kun er meget få eller slet ingen UIC-inspirerede godsvogne (G, Gs, E, P, T, Ks osv.)
lekru
Indlæg: 100
jeg har fundet et billede på Drehsheibe, hvor P 928 kører fra Holbæk med: DC - Q - CPE - AV - CP.
På samme side hvor ses ukendt P maskine med: CP - AV - CME - muligvis CB - CM - CM - CP.
Jeg kan godt lide de lidt "rodede" oprangeringer.
Dansk epoke III.
Svend
Ballerup
Indlæg: 1.341
Det kunne være interessant at se nogle flere oprangeringer på papir, dvs togplan (ikke at forveksle med køreplan) og lokale arbejdsplaner.
Mange tog blev dag efter dag oprangeret ens selvom togplanen blot oplyste at toget var oprangeret af (f eks) "C-vogne". Dette betød at det var en vogn med 2. klasse men heller ikke mere. Lokalt vidste man (og måske også som en vedtegning i togplanen?) om det skulle være vogne som måtte fremføres i tog med 100 km/t eller 120 km/t. Genbenyttelser på endestationerne fik puslespillet til at gå op.
Svend
Skovsøekspressen
Jernbaner i den "gyldne" epoke III er sagen
Indlæg: 2.874
Må jeg anbefale Dankcers fotobøger med damp, hvor der er fine billeder af P-maskiner med persontog. Det er dog kun i nogen tilfælde at vognlitraerne står der. Men god inspiration også.
Den ene af bøgerne kan i øvrigt stadig fås. Prøv fx forlaget jernbanebøger eller hos Kystbanens meget store bogafdeling.
Mvh
Claus
Dansk epoke III (Statsbane med færgehavn), 1956-1966. H0, K-skinner, digitalt med en Ecos II.
lekru
Indlæg: 100
ja, Dancker's bøger er geniale at finde inspiration i.
Dansk epoke III.
Ole
Indlæg: 246
Til inspiration kan jeg også anbefale disse to :
"Kulrøg og dampslag" af Hans Gerner Christiansen, Arne Kirkeby og Ole Winter Laursen, Stenvalls Förlag Malmö 1976
og
"Danske damplokomotiver -som jeg så dem", Stenvalls Förlag Malmö 1978
(Kai Mose Nielsen's billeder kommenteret af Hans Gerner m.fl.)
Desværre fås de kun antikvarisk nu til dags.
Ole
H0, dansk (og udenlandsk materiel der har kørt i Danmark), epoke III, IV og V.
http://www.godsvogne.dk