Picture

Helenelindeberg

Indlæg: 4

PB

Hvordan udvider jeg?

Hej sporskiftet

Jeg har sammen med min søn fundet et gammel startsæt frem fra et familiemedlems loft, og det har vi haft meget glæde af at bygge landskab mv til.

Startsættet hedder Delta2963, men jeg har nu svært ved at komme videre.

Jeg er kommet så langt, at (jeg tror?) jeg har fundet ud af, at vores sæt bruger M-skinner og ved, at jeg skal være obs på fx digital eller analog styring. 

Mine spørgsmål er:

- kan jeg nogen steder finde "layouts for idioter"; altså hvor de fortæller mig præcist hvad jeg skal bruge af skinner for at lave et givent layout med mit udgangspunkt? 
- kan jeg udvide med en hvilken som helst påhængsvogn i HO skala eller skal jeg være opmærksom på noget ift skinner og styring hee? 
- kan jeg "løfte" en ende af togbanen fx, så den kører op, og hvad kræver det?

 

jeg har forsøgt mig rundt på youtube mv, men det er som om, at det mest henvender sig til folk der har en baggrundsviden, som jeg ikke har Smile hvis i iøvrigt er vidende om en blog eller lignende som start heeeelt fra begyndelsen, så vil jeg gerne høre nærmere Smile

« afsporer H0f »
Like 0 kan lide
Top

Picture

Litra P

Indlæg: 1.852

PB

Hej Helene,

1) Ja, det første du gør er at måle dine plade eller endnu bedre at fortælle, hvor plads du har til rådighed og/eller villig til at ofre på projektet, Når du siger i har bygget lidt landskab, går jeg udfra, at i ikke kører på gulvtæppet længere?

2) Derefter klikker du på denne tråd https://www.sporskiftet.dk/forum/modeljernbaner/layout/hj%C3%A6lp-til-li... . Lidt nede af siden finder du links til en række relativ små anlæg tegnet af undertegnede. Her kan du eventuelt finde noget som passer til jer.

3) Ja, du kan hænge så mange vogne på som lokomotivet kan trække, med 99% sikkerhed vil alle vogne fra Märklin kunne køre på M-Skinnerne (andre mærker fungerer også, men skal muligvis have skiftet hjul).

4) M-skinnerne er udgået af produktion for ca. 20 år siden, men kan fås billigt brugt (ebay, forhandlere, privatpersoner, auktionshuse etcetera).

5) Ja, man kan godt "gå i højden" på en modeljernbane, man skal bare være opmærksom på at stigningen ikke bliver for stor og at stigningen i starten og slutningen ikke starter med et "knæk", fordi så er faren for afkobling stor. Stigning og fald skal altså gradvis bygges op over ca. 3 skinnelængder. Märklin har/havde bropiller i deres program, men hvis der bliver bygget landskab, saver du en en række klodser i den rigtige højde ud (en for hver skinnesamling)

6) Når du har gjort dig nogen overvejelser over plads til rådighed og om der skal køres med flere tog uafhængigt af hinanden (vil i have en station hver i øvrigt?), så meld dig lige her igen...

Hvis du mærker, at interessen for tog bider sig fast, er det på tide, at der investeres lidt flere penge i det. Dette medfører digital kørsel og dermed også cash out til et par (brugte) mobile stations. Og sandsynligvis (helst) også et komplet skift af skinner til Märklin C skinner.

Jeg skræddersyer gerne et lille anlæg til dig, hvis du kan svare på ovennævnte overvejelser/spørgsmål og kigge lidt på ovennævnte link og fortælle mig, om der er noget, der ville passe til jeres ønsker.

Venlig hilsen

Lars

 

 

__________________

Märklin C, Digital, C-spor, Danmark, epoke III...

Like 2 kan lide
Top

Picture

Litra P

Indlæg: 1.852

PB

Her er der et link til en gammel brochure med sporplaner tegnet i Märklin M (brochuren er næsten 50 år gammel Big smile ):

https://katalog.dermodellbahnblog.de/maerklin-buecher/maerklin-0390-h0-g...

På side 19 kan du se hvordan man bygger en bro (stigning og fald).

Og en på engelsk:

https://katalog.dermodellbahnblog.de/maerklin-buecher/maerklin-0351-trac...

Venlig hilsen

Lars

__________________

Märklin C, Digital, C-spor, Danmark, epoke III...

Like 3 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.