Picture

datteren

Indlæg: 3

PB

Julegave til min far

Hej. Jeg har altid lært at med ærlighed kommer man længst. Jeg ved intet om model tog, og helt ærlig har jeg ikke den store interesse for det, men det har min far. Jeg vil gerne lave nogen bygninger mm til hans bane i julegave, men må erkende jeg ved ikke noget som helst, så jeg starter med at spørge nogen eksperter. Hvad er vigtig jeg ved inden jeg går i gang og køber materialer hjem? Jeg tænker selv jeg skal hav fundet ud af hvor store tog han har så jeg kan lave det i det rigtige målstorksforhold, men det er også ca der jeg er. Jeg har fundet billeder af de bygninger jeg gerne vil lave til ham, som er fra den by han er født og opvokset i.    Hvilke materialer mm bruger i?Hans tog hedder Fleischman skala N piccolo som jeg ser det er det i målestok 1 til 160.
__________________

Venlig hilsen 
Datteren der intet ved

Like 0 kan lide
Top

Picture

gm freak

eletriker

Indlæg: 64

PB

Hej Datteren

 

kan anbefale dig at kigge på denne side https://www.jkmodel.dk/

der kan du under, N og N brugt finde huse og bygninger samlet og byggesæt

Mvh Kim

__________________

Copy

Like 0 kan lide
Top

Picture

Lars Skjærlund

Rødovre

Webmaster

Indlæg: 4.104

PB  Blog  Hjemmeside

Det her handler vist ikke om at købe modeller - det handler om at bygge huse fra bunden?

Men du har helt ret: Fleischmann Picolo er skala N, og det betyder 1:160.

Derfra bliver det lidt sværere: Der findes mange byggesæt til modeller i skala N, men vil du bygge fra bunden, kan du nærmest gøre lige som du vil. Nogen bygger i plastic og færdigkøbte halvfabrikata, andre 3D printer en masse dele, andre bruger en lasercutter til at lave dele i MDF/HDF eller pap/karton - og atter andre bruger de forhåndenværende søm og en kniv/skalpel. Hvis du fortæller lidt mere om dine foretrukne metoder, vil det nok være lidt lettere at komme med passende råd.

Men jeg kan anbefale nogle Youtube kanaler, hvis du gerne vil have inspiration til at komme i gang.

Michael fra Chandwell bygger også i 1:160. Han laver sine huse helt fra bunden af bl.a. corn flakes pakker og anden gammel emballage - men han er en sand mester, og det er fuldstændigt utroligt, hvad han kan lave i den lille størrelse. For os andre, der bygger i lidt større størrelser, er han også en fantastisk inspiration med bl.a. "false perspective", hvor han får skabt en meget troværdig baggrund.

Boomeren fra Boomer Dioramas er ved at nå legende status mange steder. Han bruger først og fremmest plastic materialer fra Evergreen Scale Models - det er en helt anden indgangsvinkel. Manden har en fortid med at lave kulisser i filmbranchen, så han har også en masse spændende ting at bidrage med. Oveni plasticmaterialerne bruger han også mange kunstnerartikler, der ofte er bedre og billigere end tilsvarende hobbyartikler.

Tony fra Tony North Eastern har brugt 1½ år på at bygge en forrygende model af South Shields station - det var under Corona nedlukningen. Han bygger af alt, hvad han kan få fat på - emballage, affald, færdigkøbte dele.

Endeligt er der James fra Bexhill West: Han går helt anderledes til værks med professionelle 3D tegneprogrammer, lasercutter, 3D printer mm. - også hans byggestil er værd at lære af.

Her på Sporskiftet kan du også finde en lang række spændende tråde.

Fra nyligt afdøde Erik V. Pedersen kan du finde en byggeberetning om Nørrebro Station, og også Ole Vedel har mange fine tråde om selvbyg. For nu blot at nævne nogle få.

Måske noget af dette kan være til inspiration. Hvis du fortæller lidt mere om, hvilken retning du foretrækker, vil det være lettere for os andre at komme med brugbare tips.

__________________

MVH
Lars

Like 1 kan lide
Top

Picture

Lars Skjærlund

Rødovre

Webmaster

Indlæg: 4.104

PB  Blog  Hjemmeside

Der er iøvrigt også denne meget lange tråd fra 1PTN med en masse fantastiske bygninger; men den viser ikke helt så meget, hvordan man bygger.

__________________

MVH
Lars

Like 0 kan lide
Top

Picture

El Capitan

Indlæg: 137

PB

Hej

Med hensyn til hjemmebyg, så er der nok lige så mange metoder, som der er modelbyggere, så du skal bare give fantasien frit spil. Der ingen forkert metode.
Tidligere tiders modelbyggere brugte nærmest alt, hvad de kunne få fat på og lavede flotte modeller ud af det.

Mht. materialer, smådele og værktøj, så kig dig evt. omkring i disse webshops for at få inspiration:

https://modelskibet.dk/

https://tuteinogkoch.dk/

https://www.juweela.de/

https://www.ndetail.de/

Farver og maling kan du f.eks. få hos

http://www.customcolors.dk/

https://midhobby.dk/

 

God fornøjelse
Jens

__________________

"Kan De se noget forude? Nej vel? Udmærket, så får De grønt ..."
- Brodersen

YouTube: https://www.youtube.com/user/SteamPower4ever

Like 0 kan lide
Top

Picture

El Capitan

Indlæg: 137

PB

Til Lars' glimrende liste over inspirerende Youtube kanaler kan jeg tilføje Luke Towan.

Mvh
Jens

__________________

"Kan De se noget forude? Nej vel? Udmærket, så får De grønt ..."
- Brodersen

YouTube: https://www.youtube.com/user/SteamPower4ever

Like 1 kan lide
Top

Picture

DA5024

Indlæg: 78

PB

datteren skrev:
Hej. Jeg har altid lært at med ærlighed kommer man længst. Jeg ved intet om model tog, og helt ærlig har jeg ikke den store interesse for det, men det har min far. Jeg vil gerne lave nogen bygninger mm til hans bane i julegave, men må erkende jeg ved ikke noget som helst, så jeg starter med at spørge nogen eksperter. Hvad er vigtig jeg ved inden jeg går i gang og køber materialer hjem?

Jeg ville tage udgangspunkt i det du kan i forvejen. Formentlig er det bedste materiale pap og papir. Det er nemt at arbejde med og mærke op på. Altså kvalitets pap og papir som for eksempel kan købes hos Tutein og Koch. Så skal du bruge noget lim som ikke er vandbaseret, da det vandbaserede får materialerne til at slå sig. Og så skal du have noget til at skære med, og her vil jeg foreslå en kniv, fx skalpel, som skal være meget skarp - papir sløver æggen hurtigt og knivblade skal skiftes ofte. Husk at være uhyre præcis, gerne på 1/10 mm i den størrelse - bygningstegninger findes der mange steder og der er ganske sjovt at bygge noget man kender eller kan genkende.

Så skal dine modelhuse indfarves og der skal du kigge på virkeligheden og undgå postkortfarver. De overskydende materialer kan du bruge til julepynt og andet spas. Det er ganske givende at bruge sin hjerne og hænder i skøn forening.

Eksenpel på gamle papmodeller for 100 år siden (Bedre byggeskik):

Like 1 kan lide
Top

Picture

MM.Andersen

Tekniker (Auto)

Nordsjælland

Indlæg: 236

PB  Blog

Der findes også videoer fra samy The Roebuck / Model making scale 1:160 - YouTube i ønskede størrelses forhold

Nu nærmer tiden sig også for at mandariner levers i trækasser, de kasser kan fint bruges til modelhusbygning, det benyttede omtalte EVP. Sig af, og med lidt spartelmasse mv. Kan de blive rimeligt virkelighedstro, det har Samy også en video med og dermed behøver man ikke bruge mange penge på byggematerialer.

Vh Andersen

Like 0 kan lide
Top

Picture

hxmiesa

Software Engineer

Bilbao Spain

Indlæg: 993

PB  Hjemmeside

Forsigtig med maalene fra byggeplaner til britisk N-scale, da de anvender 1:148.

__________________

Venlig hilsen
Henrik Hoexbroe
TOG -i lange baner!

Like 0 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.