Picture

Jens Nielsen

Næstved sociale virksomhed

Indlæg: 64

PB  Blog  Hjemmeside

Underlag

Hej Skal i den nærmeste fremtid have rettet min bane op og bliver nødt til at forfra hvis der skal gøres ordentligt hvad plade er bedst krydsfiner/mdf plade er 12mm for lidt eller Skal Jeg gå op til 16mm Skal være nemt at skrue i til skinner og lednings holdere 

Like 0 kan lide
Top

Picture

CBorch

Skolelærer

Frederiksberg C

Indlæg: 266

PB

Hej Jens

Vælg krydsfinér.. Altid krydsfinér til en fast underbygning.

Jeg selv har udnærket erfaring med 9mm krydsfinér. Af økonomiske grunde er det meste af det jeg har anvendt det såkaldte "østen-finér", der er relativt billig. Desværre er Østen-finér også relativt hårdt at skrue og sømme i, så hvis økonomien er til det, så vil jeg anbefale birke, poppel eller fyrretræsfinér. Birketræ er det absolut dyreste af de tre, men er lækker at arbejde med. poppel er let -hvilket er en fordel, hvis din opbygning ikke må veje for meget. Fyr er billigt, men fås hvistnok ikke så let i de små tykkelser. Hvis du kan bruge 16mm er det nok den billigste af de 4 typer jeg har nævnt, da det ofte anvendes i byggeri under navnet "konstruktions-krydsfinér" og derfor er let at få fat på.

Uanset hvilken tykkelse du ender på, så lav forsøg med hvor tæt du skal lave din understøtning, så du ikke får nedbøjning når toget kører over.

På min bane GDS i model, hvor jeg har opbygget banen på "hylder" langs væggen er hylderne lavet af de førnævntet 9mm finérplader i max 60 cm bredde og 120cm længde afstivet med 40x20mm fyrretræsfinér rundt langs hele kanten. Hele molevitten er ophængt på Milarco/Spur vægskinner med hyldeknægte. Det har givet et stabilt undelag for min bane. Konstruktionsmetoden egner sig nok bedst til relativt fladt landskab.

Hvis du skal lave bjergbane, så vil jeg nok anbefale en åben-spante-konstruktion, hvor andre underlagsmuligheder og melder sig som værende praktiske. 

Enkelte vil måske påpege, at det er en guitarkasse jeg har fået lavet -med forstærkning af lydene til følge, og det kan der da være noget om, men jeg lever udmærket med det (har også kun ca 8m2 rum. 

De bedste konstruktive toghilsner

Cristian

 

__________________

2-skinne H0, GDS, DSB, dansk epoke III & DR, østtysk epoke IV

Like 1 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.