Med en brugt PC strømforsyning kan du få 150 - 600 W til rådighed som 3,3V, 5V og 12V næsten gratis.
Jeg har lavet en lille vejledning. Se mere her: http://www.digital-train.dk/index.php/stroemmenu
__________________
De bedste modeljernbanehilsener
Peter Topp Engelsted Jonasen
http://www.digitaltog.dk - http://www.kvv73.dk - http://www.jonasen.eu - www.digital-train.com
A-Stjerne
Indlæg: 163
Jeg skal da lige love for, at du fik mig op af sofaen her.....
Jeg står og skal til at starte min bane og står overfor et indkøb af mellem 3-5 trafoer, hvilket hurtigt kan blive dyrt. Til gengæld har jeg adgang til bunker af PSUer.
Desværre ved jeg ikke meget om strøm - andet end at man skal passe på.
Jeg ville derfor være helt vild, hvis du kunne lave en guide for dummies meget gerne suppleret med nogle billeder. For som jeg læser det, så skal jeg praktisk talt bare forbinde 2x2 ledninger på bundkortstikket og 2 stk. Ledninger til skinnen og i 230v........ Er det sådan nogenlunde rigtig læst?
A-Stjerne
Indlæg: 163
Jeg har fra et ROCO startsæt og et Ebay køb 2xtrafo som på billedet herunder. Det var oprindeligt tanken bare at købe flere af samme type, så jeg ved de passer sammen og så opdele banen i 4-5 sektioner med en trafo på hver. Som jeg læser på den trafo så er Output Power 15v*2,67A = 40W AC? Tager jer derimod og sætter f.eks. den PSU på, som vist på billedet, så har jeg 850W DC til rådighed eller 30A hvis jeg kobler 12v til skinnerne.
I den forbindelse tænker jeg (Som skrevet ved jeg ikke meget om strøm):
1. Hvordan kan den levere 30A, der er da max 10A i en stikkontakt?
2. ROCO trafoen sender en spænding på 15V ud i skinnerne, hvor PSUen sender f.eks. 12V - er det et problem?
3. Skal jeg anvende 3,3V, 5V eller 12V?
4. Jeg er meget opmærksom på at jeg ikke brænder hele modelbanen af - altså så det simpelthen smelter. Er det spændingen eller strømstyrken jeg der skal være bange for?
5. Den kan leverer 4x12V. Hvis det ellers er disse, der skal anvendes til skinnerne, Kan jeg så i princippet trækker 4 sektioner af banen med hhv. 2x18A og 2x30A?
6. Som jeg læser det er Output Power på ROCOs AC mens PSUen leverer DC. Er det et problem for lokomotiverne?
7. Jeg har ikke gule ledninger som omtalt i dit link. Jeg har 2 gule/blå i de stik, du kalder gule. Jeg har dog i 10 også en hel gul ledning. Altså både en gul og en gul/blå i 10.
Bent_P
Jyllands hovedstad
Indlæg: 1.650
Sender du 15 volt vekselspænding direkte fra transformeren ud i sporet, eller har du noget i mellem?
Hilsen Bent P.
Märklin gennem 40 år, M, K og C-skinner
A-Stjerne
Indlæg: 163
Jeg har en booster imellem
mr-data
Indlæg: 805
Jeg har fra et ROCO startsæt og et Ebay køb 2xtrafo som på billedet herunder. Det var oprindeligt tanken bare at købe flere af samme type, så jeg ved de passer sammen og så opdele banen i 4-5 sektioner med en trafo på hver. Som jeg læser på den trafo så er Output Power 15v*2,67A = 40W AC? Tager jer derimod og sætter f.eks. den PSU på, som vist på billedet, så har jeg 850W DC til rådighed eller 30A hvis jeg kobler 12v til skinnerne.
I den forbindelse tænker jeg (Som skrevet ved jeg ikke meget om strøm):
1. Hvordan kan den levere 30A, der er da max 10A i en stikkontakt?
Dette er et spørgsmål om Ohm's lov, og de elektriske principper. Når vi beskæftiger med spænding U, som angives i Volt, strøm(styrke) I, som angives i Ampere, og effekt P, som angives i Watt, er forholdet som følger:
Spænding gange strøm(styrke) er lig effekt P: P = U x I. Fra stikontakter kan der normalt trækkes 10 A ved 230 Volt: 10 x 230 = 2300 Watt. Når spændingen øges eller sænkes forbliver effekten uændret, men strømstyrken ændrer sig; bliver spændingen 10 gange større bliver strømstyrken 10 gange mindre; det er bl.a. derfor at man bruger højspænding til transport over afstande, da mindre strømstyrke ikke kræver nær så tykke kabler.
Hvis strømforsyningen kan yde 30 A ved 12 V ser regnestykket sådan ud: 30 A x 12 V = 360 Watt. Forholdet mellem 12 og 230 er ca. 20, og derfor kan der trækkes ca. 20 gange flere A ved 12 V end 230 V. Ved 230 V bruger strømforsyningen altså kun 2,5 A.
Jeg har personligt set strømforsyninger til computere som ydede så meget som 1200 W, men i teorien er der intet til hinder for en strømforsyniing på 2300 W. bortset fra at det er nogen meget høje strømstyrker.
Principielt bør dine trafoer yde det samme, men reelt tvivler jeg på at det bliver noget større problem.
Brug gerne flere: 3,3 V passer fint til de fleste LED'er, evt. med en lille formodstand. 5 V er lidt sværere, men visse slags elektronik kan arbejde ved denne spænding, ellers formodstand og brug til LED'er. Alle disse LED'er kan f.eks. anvendes til belysning. 12 V bruger du til dine tog.
Strømstyrken, og det er også denne som kan slå ihjel. Det er da også strømstyrken man især fokuserer på i svejse-apparater når det skal afgøres hvor tykke materialer der kan arbejdes i. Her kan en for lille strømstyrke betyde en dårlig svejsning, mens en for høj strømstyrke brænder hul i det materiale som skal svejses.
Ja.
Burde det ikke være, decoderen i lokomotiver m.fl. ensretter alligevel strømmen til DC som skal bruges når motoren skal styres med PWM og belysningen forsynes med DC.
Farver burde ikke have den store betydning, omend der ellers skulle være standarder. Hvad mærke er din PSU? Visse producenter, Dell bl.a., benytter standardstik og spændinger, men har byttet rundt på visse forbindelser. Tjek evt. efter med et multimeter.
Interesserer mig generelt mest for jernbanerne øst for Storebælt, navnlig på Syd-Sjælland og og Lolland-Falster.
Trix startsæt, suppleret med udvidelse af antal skinner og en MS2 til styring.
A-Stjerne
Indlæg: 163
Hvis ellers det virker, så vil jeg ikke blande ROCO trafo og PSU. Så smider jeg bare en eller måske 2 PSUer med 12V på banen.
Kan skinner og tog klare at jeg smider 30A ud i skinnerne, når ROCOs kun sender 2,67 ud. Det er jo en voldsom forskel. I den forbindelse, hvad er så det maksimale, man bør sende ud i skinnerne?
Hvilken forskel gør det at sende 12V frem for 15V ud?
Lige den PSU jeg fandt frem er en sempre, men mener den blev skiftet ud, da den larmede. Ellers har jeg bunkevis af HP og DELL forsyninger.
Bent_P
Jyllands hovedstad
Indlæg: 1.650
Din booster ensretter de 15 volt vekselspænding til cirka 21 volt, her hakkes jævspændingen i stykker og der sendes cirka en 16-18 volt ud i sporet (der er tab i udgangstrinnet i boosteren). Sætter du 12VDC til din booster vil spændingen ud til skinnerne være under 10 volt og dine tog vil køre noget langsommere end du er vant til. Sætter du en 30A strømforsyning til din booster, er det stadigvæk strømbegrænseren i boosterens udgangstrin der sætter begrænsningen. I dit tilfælde er den på 2,5A uanset om du har 3 eller 30A som strømforsyning.
Hilsen Bent P.
Märklin gennem 40 år, M, K og C-skinner
A-Stjerne
Indlæg: 163
Så jeg har reelt ingen strømstyrkegevinst ved at bruge en PSU. Gevinsten ligger i at jeg får en gratis trafo på bekostning af topfart. Jeg skal stadig have samme antal boostere, som oprindeligt planlagt med min opdeling af banen i sektioner, da antallet af tog på de forskellige sektioner af banen vil bruge alle de 2,5A, der er til rådighed.
Skal +12V (gul) forbindes til den ene skinne og stel (sort) til den anden? Hvad bruges i så fald -12V (blå) til?
Bent_P
Jyllands hovedstad
Indlæg: 1.650
Stop stop stop, du skal slet ikke forbinde en DC forsyning direkte til skinnerne det brænder dine boostere af. Sætter du 30A til skinnerne og har et tog der afsporer så kortslutter, så er der noget der begynder at gå alvorligt i stykker. Noget smelter, andet svejses sammen.
Hilsen Bent P.
Märklin gennem 40 år, M, K og C-skinner
A-Stjerne
Indlæg: 163
Ja det var noget vrøvl... Jeg mener selvfølgelig til boosteren og ikke til skinnerne. Er det +12v og stel sammen?
Bent_P
Jyllands hovedstad
Indlæg: 1.650
Du få alt alt for lav spænding ud i skinnerne, det virker ikke. Brug de originale transformere til boosterne og brug pc forsyning til lys og andre effekter, lad være med at bruge dem til dit tog.
Hilsen Bent P.
Märklin gennem 40 år, M, K og C-skinner
Lars Skjærlund
Rødovre
Webmaster
Indlæg: 4.214
En PC strømforsyning er en rigtig smart måde at få en billig strømforsyning til modelbanen. Det er vist umuligt at gøre det smartere eller billigere på andre måder; men der er nogle ting, man skal være opmærksom på, inden man kaster sig over løsningen.
Ser man nøjere på ovenstående liste, vil min konklusion være, at PC strømforsyningen ikke er så godt et valg, hvis man vil have kørespænding - mens den er et fremragende valg til det meste andet på modelbanen: Sporskiftedrev, belysning og meget andet.
Der kan være situationer, hvor PC strømforsyningen også kan være fin til kørestrøm - men det vil som regel kræve en booster, der kan sætte spændingen op - 12V er for lidt til mange lokomotiver.
Du trækker ikke strøm fra din stikkontakt - du trækker effekt, der måles i watt. Hvis du trækker 10A fra din stikkontakt ved 230V, trækker du 10A x 230V = 2.300W. Men sætter du spændingen ned med en transformator eller en strømforsyning, ændrer forholdet sig: Ved 12V svarer 2.300W til en strøm på 2.300W / 12V = ca. 190A. Der er altså rigeligt at trække af.
Ja, det kan det hurtigt blive: Du glemmer at tilføje, at Roco trafoen giver 15V AC, mens PSUen giver 12V DC. Når de 15V AC sendes gennem en dobbeltensretter, får man en DC ud af det, der er √2 gange højere - de 15V AC bliver altså til √2 x 15V AC = ca. 21,2V DC. Imidlertid giver en dobbeltensretter næsten altid også et tab svarende til to dioder - det er 2 x 0,7V eller i alt ca. 1,4V. I praksis bliver din 15V AC altså til ca. 21,2V - 1,4V = 19,8V, mens 12V DC bliver til 10,6V.
Hvis du har et lokomotiv med en 12V motor, kommer man hurtigt i problemer med så lav en spænding.
Fænomenet har været diskuteret før her på Sporskiftet.
Det kommer skam an på, hvad du skal bruge det til?
Det er strømmen - det er derfor, det er smart med en eller anden form for strømbegrænsning, så man undgår den helt store nedsmeltning.
Det er godt nok svært at svare på: Her skal du have fat i manual og/eller diagram for den konkrete strømforsyning - og det er næsten altid umuligt at skaffe for menigmand. De fleste strømforsyninger, jeg kender, har blot parallelkoblet 12V udgangene så det virker som en 3-stiks 230V dåse - det får man ikke mere effekt af, blot flere tilslutningsmuligheder. Men der er stor forskel på strømforsyninger på netop dette punkt, så det kan ikke besvares generelt.
Ja - se ovenfor.
Strømmen er ligeglad med farverne.
Farvekoderne er egentligt fastsat i ATX standarden, men det er ikke alle producenter, der følger dem.
Som jeg konkluderede ovenfor: En PC strømforsyning kan være rigtigt god til mange ting på modelbanen - men kørestrøm er ikke en af dem.
MVH
Lars
Gert Frikke
Indlæg: 2.327
Hej Lars
Nu tør jeg da bestemt ikke bruge min P, når der ikke er galvanisk adskillese i strømforsyningen!
Der sidder skam heldigvis en lille trafo i strømforsyningen til galvanisk adskillelse. Da den kører på en høj frekvens, behøver den ikke at være ret stor.
Uden den ville alle standard PC jo være livsfarlige
Gert
modeltog - en kopi af virkeligheden på en fantasifuld måde
Lars Skjærlund
Rødovre
Webmaster
Indlæg: 4.214
Da' Gert.
Der sidder skam heldigvis en lille trafo i strømforsyningen til galvanisk adskillelse. Da den kører på en høj frekvens, behøver den ikke at være ret stor.
Det lyder beroligende. Må erkende, at jeg aldrig i praksis har dissekeret netop en PC strømforsyning - jeg har ellers kun arbejdet med switch-mode moduler købt i løs vægt, og her skal man selv sørge for den galvaniske adskillelse.
Men jeg synes at erindre, at jeg tidligere har eksperimenteret med - og haft problemer med - at sammenkoble PC strømforsyninger - det mener du altså ikke, der burde være?
MVH
Lars
Bent_P
Jyllands hovedstad
Indlæg: 1.650
Hilsen Bent P.
Märklin gennem 40 år, M, K og C-skinner
Snuden
Underbetalt kontorsmølf
Haderslev
Indlæg: 605
Nej, det er rigtigt nok, hvis din computer ikke er tilsluttet jord har den 115V på kabinettet.
MVH
Morten Strårup
K.P.E.V i Sønderjylland og Nordslesvig 1908 - 1914. DSB epoke 3. Min egen fantasibane: Det Kongelige Sønderjydske Jernbane Selskab KSJS fra 1920 til 1985. Råstoftransporter via jernbanen.
Yngste deltager i Peters garage. - Medlem af MERG.
Bent_P
Jyllands hovedstad
Indlæg: 1.650
Ved du vor de 115 volt kommer fra? Det er indgangsfilteret, vor der er kondensatorer i som laver en spændingsdeler.
Hilsen Bent P.
Märklin gennem 40 år, M, K og C-skinner
pejft
Kurser i modeljernbane hos AOF
Moderator
Indlæg: 2.207
Nej, det er rigtigt nok, hvis din computer ikke er tilsluttet jord har den 115V på kabinettet.
Det må du lige dokumentere. 115V kan man ubetinget mærke ved berøring!
De færreste af os har jord på vores 230 V stik i et almindeligt parcelhus eller lejlighed. Mine testopstillinger af PSU'en er uden jord - jeg skulle i givet fald have 115V på yderstiden af PSU'en - det har jeg ikke.
De bedste modeljernbanehilsener
Peter Topp Engelsted Jonasen
http://www.digitaltog.dk - http://www.kvv73.dk - http://www.jonasen.eu - www.digital-train.com
Bent_P
Jyllands hovedstad
Indlæg: 1.650
Prøv at mål med et måleinstrument. Så kan du muligvis måle det, men der er så lav en strøm at du ofte ikke kan mærke det.
Hilsen Bent P.
Märklin gennem 40 år, M, K og C-skinner
mr-data
Indlæg: 805
Selvom jeg ved en del om el og elektronik, er dog nogle ting som jeg går og overvejer:
1. Det fremgår af tråden af 12 V DC er for lidt til modelbanen, om ikke andet så til drift af vores tog. Kunne man evt. bruge f.eks. 12 V +, 5 V + og stel, og herved få 17 V? Eller kunne man bruge 12 V + og 12 V - (minus) og få 24 V, som kan reguleres ned til f.eks. 20 V?
2. Jeg ville nok foretrække at lave et lille printkort med de rette stik, og forbinde strømforsyning og modelbane hertil. Hvorfor? Fordi at det dels virker mere ordentligt for mig, dels sikrer det at man senere kan skifte sin strømforsyning hvis den skulle trænge til det.
Er disse overvejelser helt tossede?
Interesserer mig generelt mest for jernbanerne øst for Storebælt, navnlig på Syd-Sjælland og og Lolland-Falster.
Trix startsæt, suppleret med udvidelse af antal skinner og en MS2 til styring.
Bent_P
Jyllands hovedstad
Indlæg: 1.650
Helt og aldeles tossede.
Hilsen Bent P.
Märklin gennem 40 år, M, K og C-skinner
A-Stjerne
Indlæg: 163
I hvilket spændningsfelt kan et lokomotiv køre?
Snuden
Underbetalt kontorsmølf
Haderslev
Indlæg: 605
Ved du vor de 115 volt kommer fra? Det er indgangsfilteret, vor der er kondensatorer i som laver en spændingsdeler.
Korrekt, det er indgangsfilteret som gør det. Normalt mærker man ingenting til det, men lad være med at røre ved computeren og en vandhane samtidig.
MVH
Morten Strårup
K.P.E.V i Sønderjylland og Nordslesvig 1908 - 1914. DSB epoke 3. Min egen fantasibane: Det Kongelige Sønderjydske Jernbane Selskab KSJS fra 1920 til 1985. Råstoftransporter via jernbanen.
Yngste deltager i Peters garage. - Medlem af MERG.
A-Stjerne
Indlæg: 163
Da har jeg været på jagt efter strømforsyninger....
Vil denne gamle Fujitsu Siemens lader til en bærbar kunne bruges? Den har et output på 19V DC og 3,16A. Det vil efter boosteren så givet en spænding på ca. 17V 2,5A. Det er vel fint?
pejft
Kurser i modeljernbane hos AOF
Moderator
Indlæg: 2.207
Ved du vor de 115 volt kommer fra? Det er indgangsfilteret, vor der er kondensatorer i som laver en spændingsdeler.
Korrekt, det er indgangsfilteret som gør det. Normalt mærker man ingenting til det, men lad være med at røre ved computeren og en vandhane samtidig.
De bedste modeljernbanehilsener
Peter Topp Engelsted Jonasen
http://www.digitaltog.dk - http://www.kvv73.dk - http://www.jonasen.eu - www.digital-train.com
Lars Skjærlund
Rødovre
Webmaster
Indlæg: 4.214
Ved du vor de 115 volt kommer fra? Det er indgangsfilteret, vor der er kondensatorer i som laver en spændingsdeler.
Korrekt, det er indgangsfilteret som gør det. Normalt mærker man ingenting til det, men lad være med at røre ved computeren og en vandhane samtidig.
Lad mig se, om jeg har forstået det rigtigt: Hvis der sidder et sådant filter - er der så tale om galvanisk adskillelse?
MVH
Lars
Bent_P
Jyllands hovedstad
Indlæg: 1.650
Korrekt, det er indgangsfilteret som gør det. Normalt mærker man ingenting til det, men lad være med at røre ved computeren og en vandhane samtidig.
Hilsen Bent P.
Märklin gennem 40 år, M, K og C-skinner
Bent_P
Jyllands hovedstad
Indlæg: 1.650
Lad mig se, om jeg har forstået det rigtigt: Hvis der sidder et sådant filter - er der så tale om galvanisk adskillelse?
Hilsen Bent P.
Märklin gennem 40 år, M, K og C-skinner
Bent_P
Jyllands hovedstad
Indlæg: 1.650
Lad mig se, om jeg har forstået det rigtigt: Hvis der sidder et sådant filter - er der så tale om galvanisk adskillelse?
Hilsen Bent P.
Märklin gennem 40 år, M, K og C-skinner
pejft
Kurser i modeljernbane hos AOF
Moderator
Indlæg: 2.207
Med en brugt PC strømforsyning kan du få 150 - 600 W til rådighed som 3,3V, 5V og 12V næsten gratis.
Jeg har lavet en lille vejledning. Se mere her: http://www.digital-train.dk/index.php/stroemmenu
Jeg har lavet en demonstrationsopstilling, som du kan se næste weekend i Valbyhallen til Hobbymesse
De bedste modeljernbanehilsener
Peter Topp Engelsted Jonasen
http://www.digitaltog.dk - http://www.kvv73.dk - http://www.jonasen.eu - www.digital-train.com