hej Alle
Jvnf min automatiske polvender (Andet spørgsmål i forum se her: http://sporskiftet.dk/forum/modeljernbaner/elektronik/automatisk-polvender ) som bliver en Viessmann 5214, en til hvert spor på stationen. vil jeg gerne bruge en kontakt, som via et tændslukur, kan vælge det ene spor eller det andset spor.
Min bane skal køre frem og tilbage og udgangsstationen er to spor som via et skifte går ud til een strækningen. Der holder en stamme på hvert spor på stationen og jeg vil nu, via et tænd/sluk ur, lade kørslen begynde.
Tænd/sluk ur trækker relæ på ON: Toget i spor 1 kører frem og tilbage.
Tænd/sluk ur OFF: Intet kører
Tænd/sluk ur ON: Toget i spor 2 kører frem og tilbage
Tænd/sluk ur OFF: Intet kører
Tænd/sluk ur ON: Toget i spor 1 kører (Igen)
OSV.
Hvordan styrer jeg hviket spor, der skal køre altså hver anden gang eller random det er lige meget. Så længe kun et tog kører
Venlig hilsen
Anders
http://www.smalspor.dk
bqg
Indlæg: 1.102
Det kan løses på flere måder, enten ved et tænd/sluk ur med flere kontaktsæt, eller ved hjælp af et kiprelæ, en oneshot.
Oneshot er et impulsrelæ der kun giver en kort impuls, selv om der er vedvarende strøm på.
Et kiprelæ er et relæ, der husker sin stilling, som feks de gl. Märklin retningsomskiftere. Ved impuls skifter relæet stilling.
Kontakten i uret skal aktivere oneshotten,
Kontakten i oneshotten skal til spolen på kiprelæet.Omskifterkontakten på kiprelæet bestemmer hvilket tog der skal køre.
Hans Kurt Hansen
Märklin K-Skinner
Epoke II, III & IV
Defess
Indlæg: 38
Hej mange tak for grundigt svar. Er det muligt at anskaffe relæet oneshot og kiprelæet i en og samme del? Som f.eks Viessmann relæet af hensyn til plads og mindsket ledninger i køkkenskabet hvor styringen skal placeres?
Venlig hilsen
Anders
http://www.smalspor.dk
Skott
Ingeniør
Indlæg: 1.935
Hej mange tak for grundigt svar. Er det muligt at anskaffe relæet oneshot og kiprelæet i en og samme del? Som f.eks Viessmann relæet af hensyn til plads og mindsket ledninger i køkkenskabet hvor styringen skal placeres?
Ønsker du en kort puls til 2 forskellige 'modtagere'? - Eller hvordan?
Der findes en god gammel kending, man bør kende, når man roder med hjemmeelektronik - 555'eren.
En dejlig lille simpel timerkreds, der kan lidt af det hele - blot med et par modstande og kondensatorer, så kører det. Se evt. mere her: 555-timerkreds
Med venlig hilsen
Skott
henho
It-konsulent
Ringkøbing
Indlæg: 1.342
Hej Thomas
Linket til 555'eren giver bl. flg. :
Bistable[edit]
In bistable mode, the 555 timer acts as a basic flip-flop. The trigger and reset inputs (pins 2 and 4 respectively on a 555) are held high via Pull-up resistors while the threshold input (pin 6) is simply floating. Thus configured, pulling the trigger momentarily to ground acts as a 'set' and transitions the output pin (pin 3) to Vcc (high state). Pulling the reset input to ground acts as a 'reset' and transitions the output pin to ground (low state). No capacitors are required in a bistable configuration. Pin 5 (control) is connected to ground via a small-value capacitor (usually 0.01 to 0.1 uF); pin 7 (discharge) is left floating.
Vil det sige, at en lysskranke (fotodiode) kan kobles til trigger og reset, så der enten går strøm igennem eller ikke ?
Det må da kunne bruges til både sporbesat melding og til automatik, som tråden stiller spørgsmål om ?
MVH
Henrik
2-skinne, dansk, epoke3b, medlem af SdMJK
Bruger Z21 på hjemmebanen.
Skott
Ingeniør
Indlæg: 1.935
Hej Henrik
ja, i bistabil opsætning, vil 555'eren jo indtage enten høj eller lav tilstand på udgangen (ben 3) og bibeholde denne. Så hvis man sætter en fototransistors kollektor til trigger-indgangen, der også har en modstand sat til + (10k ohm) og så transistorens emitter sat til minus. Hvis der så placeres en fotodiode overfor, vil 555'eren aktiveres, når lysstrålen brydes
Med venlig hilsen
Skott
Bent_P
Jyllands hovedstad
Indlæg: 1.650
Anders, inden du nu farer ud og køber Viessmann moduler og timerkredse, så overvej lige mit forslag. Start med at tænk på det som et enkelt spor i begge ender. Når du kører analogt, kan du styre det med et enkelt relæ og dioder (som du selv skriver i første tråd). Men i stedet for at lade timeren tænde for et relæ, der tænder et Viesmann modul, lader du den blot trække relæet, der vender strømmen til sporet. Så kører toget fremad indtil dit stop i den anden ende er nået og toget bremser. Når timeren slå fra igen, vender strømmen i sporet, toget starter via dioden og kører tilbage til sit stoppunkt. Næste trin er så at få det til at virke med to spor. Her skal du når du tænder fore venderelæet, kunne give en kort puls til et bistabilt relæ, der vælger mellem spor 1 og 2, samt stiller sporskiftet.
Hilsen Bent P.
Märklin gennem 40 år, M, K og C-skinner
Defess
Indlæg: 38
Hej
Ja det er sandt nok, men jeg er lidt vild med den langsomme start og nedbremsning som Viessmann også tilbyder samt justeringen af kørespændingen da mine lok givet vis ikke kører med ens hastighed. Men det kan man vel også lodde sig til. Gik på Teknikum i svagstrøm for mange år siden og tilhørende værkstedskursus i Haslev og elektriker praktik på SEAS så jeg kan lodde og håndterer komponenter men designe et layout på print samt lave (ætse) printplader har jeg ikke mulighed for. Jeg kan vel også bruge de plader med alle hullerne men et diagram er nok nødvendigt for at jeg kan lave den elektronik.
En form for togdetektering er jo ej heller at fornægte når man er glad for sit grej og banen skal sidde på en væg med knap 2 meter til gulvet.
Hvordan detekterer man tog på et to skinne anlæg analogt?
Venlig hilsen
Anders
http://www.smalspor.dk