Picture

jkp4100

Bygningskonstruktør

Indlæg: 196

PB

Hvorfor passer mit forbrug ikke...

Jeg har for længe siden lavet lys i nogle personvogne. Da jeg i sin tid kørte analogt treskinne lavede jeg et strømoptag på en fast vognstamme. Jeg lavede et print med en diodebro, kondensator og 5 V spændingsregulator efterfulgt af en 100 ohms modstand. Selve belysningen er med hvide dioder (3 V, 20 mA). Jeg har sidenhen skiftet til digital drift og da jeg skal til at lave lys til nye vogne, tænkte jeg, at jeg ikke bør sætte dioderne parralelt aht. strømforbruget. Når jeg sætter én diode efter mit oprindelige print, måler jeg et forbrug (før diodebro) på 20 mA, men når jeg sætter 8 dioder parralelt måler jeg kun et forbrug på ca. 25 mA og med yderligere 8 dioder ca. 27 mA. Det burde vel være 20 pr. diode altså svarende til 160 og 320 mA. Nogen der kan forklare mig, hvad der sker? 

Hvis jeg sætter 3 V direkte til dioderne får jeg et forbrug på ca. 33 og 45 mA ved henholdsvis 8 og 16 dioder. 

HJÆLP! 

Når forbruget ikke er større, ser jeg ikke nogen grund til at lave belysningen anderledes i de nye vogne, da de så stadig kan bruges på en analog bane og kan kobles sammen med de gamle vogne uden at disse skal bygges om (der er stik mellem vognene).

Gode råd/forklaringer og lignende modtages gerne Smile

__________________

Treskinne (desværre)/Afprøver to-skinne/Digital (DCC)/IB

Like 0 kan lide
Top

Picture

Bent_P

Jyllands hovedstad

Indlæg: 1.438

PB

Når du sætter en diode parallelt over en anden diode, trækker de mere strøm gennem modstanden, viklet får spændingen over modstanden til at stige. Når spændingsfaldet stiger falder strømforbruget i lysdioderne. Du vil også se at dioderne ikke lyser så meget. Men kører du digitalt er det helt tosset at bruge en spændingsregulator, frem for bare at koble fem dioder i serie med en modstand direkte efter diodebroen.

__________________

Hilsen Bent P.

Märklin gennem 40 år, M, K og C-skinner

Like 0 kan lide
Top

Picture

jkp4100

Bygningskonstruktør

Indlæg: 196

PB

Ja selvfølgelig.... Nogen gange kan man bare ikke se skoven for bare træer. Jeg har vist forlagt min hjerne et sted.

Men tak for svaret. 

__________________

Treskinne (desværre)/Afprøver to-skinne/Digital (DCC)/IB

Like 0 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.