Picture

Horsecreek

Lokomotivfører

Indlæg: 1.508

PB  Blog  Hjemmeside

Arduino til at styre et AM signal

Hvor meget strøm og spænding kan en Arduino tåle?

På et af mine moduler har jeg har et stykke elektronik til styring af et AM-signal. Styringen består primært af nogle relæer, der trækker når et tog kortslutter skinnestrengene (märklin), men jeg er ikke helt tilfreds men resultatet. Nu har Lars jo bragt Arduino på banen, men kan det tåle fuld bane strøm/spænding på et indput?

__________________

Intet modeljernbaneanlæg er så perfekt, at det ikke giver inspiration til det næste.

Like 0 kan lide
Top

Picture

Bent_P

Jyllands hovedstad

Indlæg: 1.599

PB

Nej, du skal selv til at udvilke noget isolering til at bruge mellem Ardunio og "banestrøm". På samme vis som udgangen på en Ardunio ikke rigtigt kan trække noget, uden en "forstærker".

__________________

Hilsen Bent P.

Märklin gennem 40 år, M, K og C-skinner

Like 0 kan lide
Top

Picture

Lars Skjærlund

Rødovre

Webmaster

Indlæg: 4.117

PB  Blog  Hjemmeside

Arduinoen har to slags indgange: Digitale og analoge. Digitale indgange skal have enten 0V eller 5V, mens analoge indgange kan håndtere enhver spænding mellem 0V og 5V - man får resultatet som et tal med en opløsning på 10 bit: 0V giver værdien "0", mens 5V giver max værdien "1023". Det er dog i princippet ikke noget større problem at arbejde med højere spændinger - man kan hurtigt sænke spændingen til noget passende med en spændingsdeler, der laves af to billige modstande.

Det er faktisk et meget værre problem, at du har AC i skinnerne: Det kan Arduinoen ikke lide, den kan kun arbejde med DC. Så du skal have gjort et eller andet for at få lavet din AC om til DC - og så kan du passende konvertere til 5V ved samme lejlighed.

Det vil nok være klogt at tage ved lære af andre, der også laver besatmeldere - og bruger en optokobler til formålet: På den måde får du isoleret din bane fuldstændigt fra dit Arduino kredsløb, og det vil helt sikkert være godt for driftssikkerheden af begge dele. Det er ikke så svært at lave - jeg har lånt en illustration fra Arduinos eget forum:

Transformatoren i venstre side skal ikke bruges - det er her, du slutter spændingen fra sporet til. Du kan nok også sagtens nøjes med en enkelt kondensator til at glatte spændingen ud, og ensretterbroen kan valgfrit købes færdig eller laves af fire små dioder. Alt i alt er der komponenter for under en tier, hvis man køber fornuftigt ind.

Det samme kredsløb skal også bruges, hvis man vil anvende sin Arduino som DCC dekoder - det kommer jeg tilbage til.

Men ellers er der kun at sige, at du har helt ret: Det er en perfekt opgave at løse med en Arduino, så klø endeligt på - vi andre skal nok hjælpe til undervejs. Smile

__________________

MVH
Lars

Like 0 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.