A.C.M.E. har lavet en "Dansk" epoke III (1956 - 67) sovevogn se link
__________________
mvh
Flemming
SVJMJK
Dansk H0 - Modul Samkørsel
Peters Skibsværft
Peters Garage
F.Ormstrups Blog
Steffen Dresler
NIL
Indlæg: 281
Kære alle
Altid en god nyhed når der kommer noget CIWL der har været anvendt i DK.
Den pågældende vogn 4610 har regelmæssigt passeret Danmark i 1962 - 63. Enten et returløb fra København eller passeret til/fra Stockholm.
Kan desværre ikke læse UIC rasteren (den med alle informationer om hvor godkendt, varme etc.). Den kan ellers give flere informationer. Men man kan altså roligt købe den til sit epoke III tog, været i DK om end ikke fast tildelt den skandinaviske division (København) af CIWL, men den Italienske (FS).
Vognen bygget hos Donauwörth og afgivet til drift 5. JUN 1957. Sidste store revision og ændring MAR 1974. Har sluttelig været ommalet som TEN vogn.
Med venlig hilsen
Steffen Dresler
Steff
Thomas Jespersen
Indlæg: 424
Er der nogle forskelle på den her og de to de allerede har udgivet? kat.nr 51000 og 51004
Thomas
F.Ormstrup
Indlæg: 2.685
Den pågældende vogn 4610 har regelmæssigt passeret Danmark i 1962 - 63. Enten et returløb fra København eller passeret til/fra Stockholm.
Kan desværre ikke læse UIC rasteren (den med alle informationer om hvor godkendt, varme etc.). Den kan ellers give flere informationer. Men man kan altså roligt købe den til sit epoke III tog, været i DK om end ikke fast tildelt den skandinaviske division (København) af CIWL, men den Italienske (FS).
Vognen bygget hos Donauwörth og afgivet til drift 5. JUN 1957.
Nu er jeg ikke nogen ørn udi UIC raster, men er vognen ikke OK i Danmark og Sverige jfr. rasteret
mvh
Flemming
SVJMJK
Dansk H0 - Modul Samkørsel
Peters Skibsværft
Peters Garage
F.Ormstrups Blog
Steffen Dresler
NIL
Indlæg: 281
Kære Flemming
Du har forstået det helt korrekt!! Så JA!
Vognen er i denne udgave her "hjemmehørende ved DB" (DB 4610).
De skiftede af og til hvor hjemmehørende.
Nu har jeg ikke umiddelbart billeder der kan afgøre forskellene om katalog 51000 eller katalog 51004, men tilsyneladende er der her kun tale om anden division med dertil hørende nummer. De fik først UIC nummer i ca. 1967 og nogle fik gummivulst overgang i stedet for harmonika.
Bedste hilsener
Steff
NB: Fandt lige lidt dokumentation vedr. 4610:
Steff
tog-tosse
Indlæg: 86
Du skriver i din omtale, at den kan hænges bag My, S og E, har S kørt med udenlandske tog ?
Steffen Dresler
NIL
Indlæg: 281
Kære tog-tosse
Jeg er lidt i tvivl om du henviser til Flemming eller mig. Men nuvel vil jeg prøve med det JEG ved.
De internationale tog fra bl.a. Stockholm med bl.a. sovevogne type U-Hansa kom til Danmark via færgen Malmø-Frihavnen. Her blev de trukket ud og kørt til Københavns banegård. Om man kan kalde det "et tog" ved jeg ikke DSB trafikteknisk. Men toget er blevet kørt af bl.a. litra D (tidligt 1950´ene) og jeg har set billeder af lokaltoget med litra S og CL.
På Kysten har jeg set billeder af internationale tog med litra S fra Hg og til Kh, men jeg så ikke en U-hansa, selvom det muligvis er sket i en periode fra 1957 og til ca. 1960 (Oslo??)
Med fare for at blive beskyldt for at ville sælge bøger
, skal jeg ikke undlade at bemærke bogen "Internationale tog via Øresund", Banebøger 2000, der fortæller om togene, lokomotiverne, vognene mv. Den er skrevet af John Poulsen og Jens Bruun-Petersen.
Bedste hilsener
Steff
NB: Man skal huske på, at U-Hanse kom i drift ca. 1957 og at DSB litra S mere eller mindre helt røg ud omkring 1961, afløst af bl.a. litra MX på kysten og de større internationale tog af MY.
Steff
Lars Skjærlund
Rødovre
Webmaster
Indlæg: 4.214
Da' Steff.
Det tror jeg godt, man kan kalde "et tog": Strækningen Østerport-Københavns Frihavn har sit eget nummer - 15 - og optræder i alle relevante tjenestekøreplaner.
I Tjenestekøreplan Ia for 1961 kan man f.eks. læse, at strækning 15 hedder "København H - Østerport - Malmø" og togene på denne strækning har numre. Man kan også læse i bemærkningerne, at "Alle tog fremføres mellem Østerport og Københavns Frihavn efter reglerne for rangering." Herunder kan man vel godt slutte, at det så ikke gælder for strækningen Østerport - København H?
Om tog 675 kan man f.eks. læse, at det har afgang fra Hovedbanegården 21:07 og ankomst i Frihavnen 21:19. I bemærkningerne står, at "Tog 675 befordrer kun rejsende i de gennemgående sovevogne." Det er lige før, man fornemmer en pligt til at sove under transporten...
MVH
Lars
Lars Skjærlund
Rødovre
Webmaster
Indlæg: 4.214
Jeg bliver nødt til at rette mig selv: Det er Tjenestekøreplan IB, der dækker denne strækning.
MVH
Lars
Horsecreek
Lokomotivfører
Indlæg: 1.508
I UIC rasteret er der et symbol efter D, DK og S. Hvad betyder det?
Jeg forestiller mig, at det har noget med jernbanefærge at gøre.
Intet modeljernbaneanlæg er så perfekt, at det ikke giver inspiration til det næste.
Steffen Dresler
NIL
Indlæg: 281
RIC rasteren var den internationale jernbane vognorganisations "mærke" hvor jernbanepersonalet let og hurtigt kunne se hvilke lande vognen var godkendt til at køre i og her, også hvilken elektricitetsstyrke der skulle anvendes ved elektrisk anvendelse af el-ledning for opvarmning/AirCon mv. Desuden havde nogle lande et lille anker placeret ved siden af landebogstavet, f.eks. her D = Tyskland, DK = Danmark og S = Sverige. Vognen måtte alså overføres med de her godkendte færgeforbindelser. Rasteren har også på et vist tidspunkt haft forkortelsen for de enkelte færgeoverfarter stående, f. eks. HH = Helsingør-Hälsingborg.
Rasteren har haft varieret udseende og har også haft den tilladete maksimalhastighed vognen måtte fremføres med stående, f.eks. 120 eller anden hastighedsangivelse.
Da jernbanerne i 1967 overgik til den såkaldte computorlitrering (den med alle numrene og midterstillet under indledningsvis Krone-DSB) bortfaldt UIC rasteren gradvist, da man ud fra de forskellige cifre i UIC nummeret kunne se, hvilket teknisk udrustning vognen havde mv.
Alle vogne i international trafik (Grænseoverskridende) skulle have denne UIC raster påmalet. Det betød også, at vognen skulle opfylde nogle internationale standarder m.h.t. bremseudstyr, opvarmning, profiler, varme, signalholdere, placering af påskrifter og ikke mindst ledninger og disses mundstykker/koblinger.
Med venlig hilsen
Steffen Dresler
NB: Da vi i sin tid skulle renovere/genopbygge CIWL YT vognen, var jeg på jagt for at finde de originale slutsignalholdere, der selvfølgelig skulle genmonteres i gavlene. Alene af slutsignalholdere skulle der være 7 forskellige
, to forskellige dampvarme koblinger og 2 placeringer af bremseslanger!! Så det med internationale standarder var slet ikke så dårligt, vel?
Steff
PED
Indlæg: 150
G'aften Forum,
jeg er ikke i nærheden af mine bøger ( nej - jeg er ikke boghandler ), så det er frit efter den dårlige - øh - hukommelse...
Har fornylig set et Svend Jørgensen foto fra sluthalvtredserne i en bog, hvor ekspressen forlader Helsingør ad Kystbanen mod København H.
Det er en P-maskine der har en U-Hansa med fra Stockholm.
Jeg husker endvidere D-maskine trække ekspressen mod Hovedstaden, men det var måske noget forsinket noget.
Men vi skal nok have P med i listen: My, S, P og E.
NB! Svend Jørgensen havde helt sikkert ikke gul sikkerhedsvest på, selom han står i det indadgående hovedspor!
God aften
pediHg
Dansk Epoke 3 Märklin HO
Steffen Dresler
NIL
Indlæg: 281
Godaften
Nu har jeg "boget den" og bliver faktisk lidt mere forvirret. Jeg kan IKKE finde noget som helst om 4610 har været indgået- eller udgået af CIWL danske park. Men pludselig dukker 4612 op som har været indgået i CIWL danske park og dermed DSB CvK ansvar. Den må så have skrevet på vangen FØR RIC rasteren DSB 4612. Iøvrigt som den eneste U-Hansa. De andre U-Hansa som vi har kendskab til, har kørt fra/til/igennem Danmark har så været ført af enten DB, B, F eller FS???
Mvh Steff
Steff
Steffen Dresler
NIL
Indlæg: 281
Go´aften PED
Det er nemlig korrekt
, tog 402 i AUG 1960
Efter U-Hansa en NS "plan"? vogn.
Muligvis også MX, der jo "afløste" S på Kysten omkring 1960/61, men den har jeg nu ikke set billeder af med en U-Hansa!
God aften til alle
Steff
Steff
Svend
Ballerup
Indlæg: 1.341
Jeg har ikke RIC-overenskomsten lige ved hånden og kan heller ikke finde den på forskellige arkivsider.
Men jeg undrer mig over, at der ikke i rasterfeltet er anført informationer om overførsel med færger i form af et anker og de specifikke overfarter, der ikke var dækket af anker-symbolet. Hvis det ikke er angivet, må vognen ikke overføres, men mon ikke der foreligger en eller anden misforståelse/fejl - måske fra min side?
Desuden er jeg ikke med på, hvad den lille signatur/mærker efter "DK" i rasterfeltet betyder.
Måsk nogen (med adgang til RIC-overenskomsten) kan svare på betydningen af signaturen/mærkert efter "DK" betyder.
Svend
Steffen Dresler
NIL
Indlæg: 281
Kære Svend
Du har helt ret i at RIC rasteren på et TIDSPUNKT har indeholdt et antal "firkanter", hvor forkortelse med vognens tilladte færgeoverfart var skrevet, f. eks. HH (Helsingør-Helsingborg). RIC rasteren har skiftet gennem tiderne.
På den vedhæftede RIC raster fra "CIWL DESCRIPTION DU MATÈRIEL 1955" kan du se et lille anker til højre for landemærket. Det indikere at vognen må overføres på de jernbanefærgeoverfarter, der er mellem de to lande Sverige og Danmark.
Håber du kan se den vedhæftede for jeg kunne IKKE indsætte den i teksten.
Steff
Steff
Svend
Ballerup
Indlæg: 1.341
Tak Steff
Så fik vi klarhed over hvad den lille signatur ved landemærket er, nemlig et anker.
Svend
PED
Indlæg: 150
Godaften Forum,
Endelig hos mine bøger!
Jeg nævnte et Svend Jørgensen foto af P maskine med en U-Hansa og nu er foto fundet.
Steffen fandt ud af at det var tog 402 i 1960/61.
Bogen hedder "Med toget gennem halvtresserne" og kan varmt anbefales.
( Jeg har ikke held med at få foto med her )
Nej jeg har ikke skrevet bogen og det har Steffen heller ikke!
Det har John Poulsen m. fl.
vh pediHg
Dansk Epoke 3 Märklin HO
Steffen Dresler
NIL
Indlæg: 281
Foto: Svend Jørgensen, arkiv NSJK.
Godeftermiddag PED
Dette må jo så være det omtalte billede i bogen skrevet af JOHN POULSEN ++ og IKKE af os selvom reklame for bogen!!!
Og så fik du mig ud at lede efter bogen, den hedder jo med toget gennem TRESSERNE og ikke Halvtresserne
. Men som du skrev, kan absolut anbefales!!! Men jeg mener så tilgengæld at de god mennesker i BB bør skrive en bog om tog gennem 50´erne
ellers passer dit første inlæg jo ikke, vel? 
Bedste hilsener
Steff
NB: Jeg kan ikke finde noget om P´ern (nummer) i SvJ notater ud over det der er skrevet allerede
Steff