Det store nedbrud

Kære alle.

Som alle faste brugere har bemærket, har Sporskiftet haft store problemer de sidste par uger. Det startede med en NAS boks, der brød ned - den boks, der fungerer som filsystem for Sporskiftet. Senere røg Internet-forbindelsen, men Sporskiftet kom op igen - næsten.

Desværre har det over de seneste dage vist sig, at databasen havde taget lidt for meget skade under nedbruddet, og der dukkede flere og flere problemer op. Webmaster har derfor taget en dyb indånding og genskabt Sporskiftet efter en lidt ældre, men mere pålidelig backup. Det betyder, at vi er tilbage ved 19/9 2019, og alle indlæg, der er oprettet derefter, er gået tabt. Det betyder også, at alle nye brugere, der er oprettet efter denne dato, er forsvundet til de evige bitmarker og derfor bedes oprette sig igen.

Vi er sat ca. tre uger tilbage i tid; men da Sporskiftet har været utilgængeligt i en af de tre uger, er det "kun" ca. to ugers aktivitet, der er gået tabt. Det beklager webmaster meget!

Det er webmaster bekendt, at der stadig er noget galt med blogsystemet: Alle indlæg findes fortsat, men de fleste er forsvundet fra oversigten, der kommer frem, når man vælger "Blog" i hovedmenuen. Det har såmænd også ramt webmaster selv. Men dette problem findes desværre også i den gamle version af databasen, så det vil blive forsøgt løst i den kommende tid.

Det er webmasters store håb, at Sporskiftets trofaste brugere vil bære over og hjælpe med til, at vi trods alt kommer videre.

Like 3 kan lide
Top

Picture

marrix

IT Udvikler

Valby

Indlæg: 339

PB

Tak for det store arbejde!

 - Martin

Like 0 kan lide
Top

Picture

Gert

Udgiver af jernbanebøger

Veenendaal Netherlands

Indlæg: 4.767

PB  Hjemmeside

Heldigvis poster jeg også alle nyheder på et hollandsk forum, så jeg har lige lagt de seneste indlæg igen.

mvh,
Gert

__________________

Danmark, mit andet hjemland. Fan af Efterklang - Danmarks bedste musik!

Like 1 kan lide
Top

Picture

Lars Skjærlund

Rødovre

Webmaster

Indlæg: 4.118

PB  Blog  Hjemmeside

Gert skrev:
Heldigvis poster jeg også alle nyheder på et hollandsk forum, så jeg har lige lagt de seneste indlæg igen.

Tak, Gert!

Og tak for din store indsats for Sporskiftet gennem årene.

__________________

MVH
Lars

Like 1 kan lide
Top

Picture

f1freakdk

St. Heddinge

Indlæg: 1.071

PB  Blog

Selvom det er abstinensfremkaldende ikke at kunne få sit daglige sporskiftetfix... Ja så bærer jeg naturligvis over med det. 

 

For glæden ved at det er tilbage, overskygger de timer, de dage, de u... nå nej så langt nåede vi kke  hvor det har været nede.

 

Tak for dit store arbejde!

__________________

Mvh Steen

Märklin H0, K skinner, Digitalt ECoS 50200, Tysk Epoke 3 og 4 og 5 og lidt 6 - Spor N på Fremo moduler og i SOVNK

Mine Spor N eskapader

Min H0 bane under opbygning - følg den via min Blog

Like 2 kan lide
Top

Picture

MM.Andersen

Tekniker (Auto)

Nordsjælland

Indlæg: 242

PB  Blog

Hej det var lige hvad jeg skulle til at sige ! men så siger jeg hørt

vh Andersen

Like 0 kan lide
Top

Picture

BLK_AARH

it

Indlæg: 128

PB

Så med så meget andet, omend det kan være lidt pudsigt, så opdager man sit savn når pludselig sporskiftet er nede.

Anede ikke man kunne bliver afhængig. Men mange tak for det arbejde i gør, så man kan få sig et pusterum fra tid til anden, og læse sidste nye input, tanker m.m.

 

__________________

V.h.
Bent L.K.

Like 0 kan lide
Top

Picture

Webmaster

Indlæg: 132

PB  Blog

En lille status over de sidste par dage:

Webmaster holder i øjeblikket efterårsferie ved Vestkysten - nærmere betegnet i et sommerhus i Vrist, hvor vi helt bogstaveligt har Lemvigbanen i baghaven - billeder følger senere. Og til eventuelle indbrudstyve: Webmasters teenagesøn er til gengæld alene hjemme på privaten, så det kan ikke betale sig at kigge forbi. Smile

Men distancen og aktiviteterne betyder, at problemløsningen går lidt langsomt.

Fredag troede webmaster, at alle problemer var løst - det var de desværre ikke helt, der var stadig problemer med databasen, der kørte alt for langsomt. Lørdag gik først og fremmest med at køre fra hovedstaden til hovedlandet, så der skete ikke det store - men søndag blev databasen lagt om, og siden har det vist kørt fint.

Bortset fra upload af billeder, der ikke har virket, fordi virustesteren ikke virker. Der er nu lavet et midlertidigt fix - virustesteren er slået fra - som må følges af et mere permanent fix senere, når webmaster har bedre tid.

Under huden er der sket en masse: Alle webmasters websites har været under flytning fra en gammel server til Kubernetes, hvor de fleste har kørt det sidste halve års tid. Sporskiftet var det sidste, der manglede, og det gik webmaster så langsomt i gang med: Databasen blev flyttet for en måneds tid siden og har kørt rigtig godt siden da. Indtil...

Webserveren manglede, men da det hele nu alligevel var nede, besluttede webmaster også at flytte den. Det hele kører derfor nu i Docker containere under Kubernetes. Det kræver en del ændringer at flytte det hele i Docker, men det lykkedes da så nogenlunde - bortset fra virustesteren. Til gengæld kører Sporskiftet nu på nogle meget moderne servere i stedet for den antikvitet, det kørte på indtil nedbruddet. Bemærk iøvrigt flertalsformen.

Databasen derimod: Sporskiftet kører Drupal, og Drupal bruger MySQL - i det aktuelle tilfælde den mere moderne variant MariaDB. Begge databaser har fået en cluster udbygning ved navn Galera, og den var webmaster begyndt at eksperimentere med. Den skulle sikre høj oppetid, fordi man kan lave et cluster med flere servere, så en af dem kan gå ned, mens Sporskiftet lystigt kører videre på de andre servere, der måtte være til rådighed. Det var teorien, og det fungerede fint i alle test, webmaster foretog - lige indtil NAS boksen gik ned.

Det kan godt være smart med et cluster af servere, der kan bruges i flæng - men det er ikke så smart, når de alle sammen bruger samme disksystem, og det så går ned. Det viste sig også, at det var meget vanskeligt at få det til at køre ordentligt igen. Her er noget, webmaster skal lære - og som trofaste brugere af Sporskiftet ved, er netop eksperimenter og læring en af drivkræfterne, der får webmaster til at blive ved med Sporskiftet.

Indtil videre er Sporskiftet dog endt tilbage på en "almindelig" MariaDB server uden Galera udvidelser. Stadig i Docker og stadig i Kubernetes - men uden mulighed for vedligehold og opgradering uden nedetid. Men dog præcist det samme, som det har kørt på de forudgående 14 år. Forbedringen må vente, nu skal vi have stabiliseret situationen, og så kommer Galera tilbage på et eller andet tidspunkt.

På positivsiden kan det noteres, at den NAS boks, der gik ned, kom til at fungere i morges: Der kom en meddelelse fra Qnaps tekniske support om, at de havde løst problemet - og det havde de: NASen kører igen - uden datatab. Det tog godt nok næsten 14 dage, men den afbrudte Internetforbindelse havde jo sin del af skylden for det. Og det koster ingenting - de har repareret systemet helt uden beregning. Hatten af for det!

Like 3 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.