LIMA MZ 1407 DC ombygning til 3-skinne drift

Gode ideer efterlyses !

Af nostalgiske grunde har jeg anskaffet mig en gammel Lima MZ 1407, der oprindeligt er bygget til to-skinne DC drift. Planen var / er at ombygge den til Märklin tre-skinne digital drift.

Det burde være let: Motoren er med permanent magnet, så der skal bare en slæbesko på løbeboggien, en ESU dekoder i og den rette programmering til dekoderen, der passer til Fleischmann rundmotor.

Udstyr: CS2 med seneste opdatering

Decoder ESU Lokpilot 3.0 M4 (fra overskudskassen), opdateret med seneste firmware.

Omprogrammeret på LOKprogrammer. Virker fint på ESUs motortester.

Tilsluttet på programmerings sporet fra CS2

Så langt så godt. Problemet er blot, at når jeg tilslutter decoderen vhja det otte-benede stik til lokomotivet, sætter det på rullefeltet, så sker der kun det, at CS2'eren korrekt finder mfx dekoderen og intet andet. Ingen reaktion fra motoren, hverken forlæns eller baglæns.

Motoren har været adskilt, renset, smurt og kører fint med et 9-volt batteri tilkoblet.

Der er monteret en ny kondensator mellem motorpolerne, drosselspole på hver tilledning til motoren og alle ledninger er testet for forbindelse med ohm-meter. Ingen utilsigtede stelforbindelser.

Som sagt er det et rent nostalgi projekt, så en evt udskiftning af motoren til fx SUSU er ikke aktuel

Jeg er løbet tør for ideer, så alle input vil blive modtaget med glæde og tak.

Like 0 kan lide
Top

Picture

Ole Vedel

Indlæg: 1.067

PB  Blog  Hjemmeside

Er der lys i lamperne ?

Mvh. Ole Vedel

Like 0 kan lide
Top

Picture

vectra

Bygningsingeniør

Tisvildeleje

Indlæg: 96

PB  Blog

Hej Ole.

Tak for dit spørgsmål. Ja, de fysiske lamper på lokomotivet er endnu ikke forbundet. Jeg skal først have fundet ud af, om projektet overhovedet er gennemførligt.

På esu's motortester fungerer alt lys, foran, bag på, førerrum etc og den indbyggede test motor reagerer som ventet.

Vh vectra

Like 0 kan lide
Top

Picture

pejft

Selvstændig med www.hrtopp.dk

Moderator

Indlæg: 2.052

PB  Hjemmeside

1. Har du set her: https://digitaltog.dk/wordpress/lima-dsb-mz-dc-ombygget-til-ac-digital/ ?

2. Er der kul på motoren?

__________________

De bedste modeljernbanehilsener
Peter Topp Engelsted Jonasen

http://www.digitaltog.dk - http://www.kvv73.dk - http://www.jonasen.eu - www.digital-train.com

Like 0 kan lide
Top

Picture

f1freakdk

St. Heddinge

Indlæg: 1.047

PB  Blog

Prøv at vende dit 8 polede stik 180⁰ det kunne snildt være årsagen...

__________________

Mvh Steen

Märklin H0, K skinner, Digitalt ECoS 50200, Tysk Epoke 3 og 4 og 5 og lidt 6 - Spor N på Fremo moduler og i SOVNK

Mine Spor N eskapader

Min H0 bane under opbygning - følg den via min Blog

Like 0 kan lide
Top

Picture

gejo

Indlæg: 622

PB

Fjern kondensatoren mellem motorpolene. Så kører den sikkert.

Gert

Like 0 kan lide
Top

Picture

vectra

Bygningsingeniør

Tisvildeleje

Indlæg: 96

PB  Blog

Hej Peter. Tak for dit svar.

1. Ja, jeg har set din udmærkede vejledning. Den har været min inspirationskilde og en forudsætning for at jeg gik i gang med projektet.

2. Ja, der er kul i motoren. Den kører fint med et 9 volt batteri sluttet direkte på motor polerne.

Dbh vectra

Like 0 kan lide
Top

Picture

vectra

Bygningsingeniør

Tisvildeleje

Indlæg: 96

PB  Blog

Hej Steen. Tak for dit svar.

Kan man bare vende stikket?

Jeg har prøvet det med en 21mtc lyddekoder. Det kostede 700+ kr.

Så jeg er lidt forsigtig med den øvelse !

Vh vectra

Like 0 kan lide
Top

Picture

vectra

Bygningsingeniør

Tisvildeleje

Indlæg: 96

PB  Blog

Hej Gert. Tak for dit svar.

Det er et forsøg værd. Jeg vender tilbage når forsøget er gjort.

Dbh vectra

Like 0 kan lide
Top

Picture

f1freakdk

St. Heddinge

Indlæg: 1.047

PB  Blog

vectra skrev:

Hej Steen. Tak for dit svar.

Kan man bare vende stikket?

Jeg har prøvet det med en 21mtc lyddekoder. Det kostede 700+ kr.

Så jeg er lidt forsigtig med den øvelse !

Vh vectra

JA de 6 og 8 polede stik kan man godt vende. Og det kan tit gøre en forskel fra "dur ikke - til at virke"  Wink

 

__________________

Mvh Steen

Märklin H0, K skinner, Digitalt ECoS 50200, Tysk Epoke 3 og 4 og 5 og lidt 6 - Spor N på Fremo moduler og i SOVNK

Mine Spor N eskapader

Min H0 bane under opbygning - følg den via min Blog

Like 0 kan lide
Top

Picture

pejft

Selvstændig med www.hrtopp.dk

Moderator

Indlæg: 2.052

PB  Hjemmeside

f1freakdk skrev:

vectra skrev:

Hej Steen. Tak for dit svar.

Kan man bare vende stikket?

Jeg har prøvet det med en 21mtc lyddekoder. Det kostede 700+ kr.

Så jeg er lidt forsigtig med den øvelse !

Vh vectra

JA de 6 og 8 polede stik kan man godt vende. Og det kan tit gøre en forskel fra "dur ikke - til at virke"  Wink

 

det giver ikke mening at vende et 8 polet stik, hvis det er forbindelsen til motoren, det er galt med. Det skifter blot retningen.

man kan vende et 8 polet stik, hvis lyset ikke virker.

__________________

De bedste modeljernbanehilsener
Peter Topp Engelsted Jonasen

http://www.digitaltog.dk - http://www.kvv73.dk - http://www.jonasen.eu - www.digital-train.com

Like 0 kan lide
Top

Picture

vectra

Bygningsingeniør

Tisvildeleje

Indlæg: 96

PB  Blog

Hej igen.

Tak for de gode forslag.

Følgende er nu afprøvet:

1. Byttet om på rød og sort ledning (vendt stik)

2. Fjernet kondensatoren

3. Fjernet begge drosselspoler

Ingen af disse tiltag har løst problemet

 

ad 3. Hvis jeg sætter et 9 volt batteri direkte til det 8-benede hun stik med drosselspolerne fjernet (og uden dekoder) kører motoren.

 

Jeg har taget et par billeder både med og uden drosselspoler, og som sagt, intet har virket.   Puzzled

Tilføjelse: Jeg har endnu ikke forbundet lys til dekoder

Giver det mening?

BilledeBilledeBilledeBillede

Like 0 kan lide
Top

Picture

gejo

Indlæg: 622

PB

Ud fra billederne er det ikke muligt at se, hvordan du har forbundet stikket til motor og slæbesko - er du sikker på, at stikket er forbundet rigtigt?

Gert

Like 0 kan lide
Top

Picture

ptmadsn

Indlæg: 31

PB

vectra skrev:

Hej igen.

ad 3. Hvis jeg sætter et 9 volt batteri direkte til det 8-benede hun stik med drosselspolerne fjernet (og uden dekoder) kører motoren.

Giver det mening?

Hej!

Nej,det giver overhovedet ikke nogen mening, en elmotor kræver spænding for at rotere.

Så du får den lidt bagvendt i forhold til din tankegang. ???Hvilken spænding måler du imellem pin 4 og 8 på hun stikket. Du mangler spænding / forbindelse fra din slæbesko og / eller hjul.

Venlig hilsen

Peter Madsen

Like 0 kan lide
Top

Picture

pejft

Selvstændig med www.hrtopp.dk

Moderator

Indlæg: 2.052

PB  Hjemmeside

vectra skrev:

Hej igen.

Tak for de gode forslag.

Følgende er nu afprøvet:

1. Byttet om på rød og sort ledning (vendt stik)

2. Fjernet kondensatoren

3. Fjernet begge drosselspoler

Ingen af disse tiltag har løst problemet

 

ad 3. Hvis jeg sætter et 9 volt batteri direkte til det 8-benede hun stik med drosselspolerne fjernet (og uden dekoder) kører motoren.

 

Jeg har taget et par billeder både med og uden drosselspoler, og som sagt, intet har virket.   Puzzled

Tilføjelse: Jeg har endnu ikke forbundet lys til dekoder

Giver det mening?

BilledeBilledeBilledeBillede

er det 8 bene stik fra ESU eller Uhlenbrock?

__________________

De bedste modeljernbanehilsener
Peter Topp Engelsted Jonasen

http://www.digitaltog.dk - http://www.kvv73.dk - http://www.jonasen.eu - www.digital-train.com

Like 0 kan lide
Top

Picture

Snuden

Underbetalt kontorsmølf

Haderslev

Indlæg: 525

PB  Blog

Kan du tage et billede af hele fuglereden, hvor man kan se alle kabelforbindelserne?

__________________

MVH

Morten Strårup

K.P.E.V i Sønderjylland og Nordslesvig 1908 - 1914. DSB epoke 3. Min egen fantasibane: Det Kongelige Sønderjydske Jernbane Selskab KSJS fra 1920 til 1985. Råstoftransporter via jernbanen.

Yngste deltager i Peters garage. - Medlem af MERG.

Like 0 kan lide
Top

Picture

vectra

Bygningsingeniør

Tisvildeleje

Indlæg: 96

PB  Blog

gejo skrev:

Ud fra billederne er det ikke muligt at se, hvordan du har forbundet stikket til motor og slæbesko - er du sikker på, at stikket er forbundet rigtigt?

Gert

Hej Gert.

Helt sikker kan man vel aldrig være, men jeg er ret sikker på, at jeg har fulgt ESUs vejledning til punkt og prikke. Jeg har checket det flere gange.

Vh vectra aka Torben 

 

Like 0 kan lide
Top

Picture

vectra

Bygningsingeniør

Tisvildeleje

Indlæg: 96

PB  Blog

pejft skrev:

vectra skrev:

Hej igen.

Tak for de gode forslag.

Følgende er nu afprøvet:

1. Byttet om på rød og sort ledning (vendt stik)

2. Fjernet kondensatoren

3. Fjernet begge drosselspoler

Ingen af disse tiltag har løst problemet

 

ad 3. Hvis jeg sætter et 9 volt batteri direkte til det 8-benede hun stik med drosselspolerne fjernet (og uden dekoder) kører motoren.

 

Jeg har taget et par billeder både med og uden drosselspoler, og som sagt, intet har virket.   Puzzled

Tilføjelse: Jeg har endnu ikke forbundet lys til dekoder

Giver det mening?

BilledeBilledeBilledeBillede

er det 8 bene stik fra ESU eller Uhlenbrock?

pejft skrev:

er det 8 bene stik fra ESU eller Uhlenbrock?

 Hej Peter.

Alt elektronik inkl. hun-stik er ESU.

Vh vectra aka Torben

Like 0 kan lide
Top

Picture

vectra

Bygningsingeniør

Tisvildeleje

Indlæg: 96

PB  Blog

Snuden skrev:

Kan du tage et billede af hele fuglereden, hvor man kan se alle kabelforbindelserne?

Det kan jeg godt. Der er dog kun fire ledningsforbindelser i spil pt: 

Rød fra slæbesko, sort/brun fra hjul

Orange og grå til motor .

Det burde være synligt på fotos

Øvrige til lys, AUX mv er ikke forbundet endnu.

Vh vectra

 

Like 0 kan lide
Top

Picture

Snuden

Underbetalt kontorsmølf

Haderslev

Indlæg: 525

PB  Blog

vectra skrev:

Snuden skrev:

Kan du tage et billede af hele fuglereden, hvor man kan se alle kabelforbindelserne?

Det kan jeg godt. Der er dog kun fire ledningsforbindelser i spil pt: 

Rød fra slæbesko, sort/brun fra hjul

Orange og grå til motor .

Det burde være synligt på fotos

Øvrige til lys, AUX mv er ikke forbundet endnu.

Vh vectra

 

Det er det jo ikke, det er netop derfor vi gerne vil have ét billede hvor hele opstillingen er at se.

__________________

MVH

Morten Strårup

K.P.E.V i Sønderjylland og Nordslesvig 1908 - 1914. DSB epoke 3. Min egen fantasibane: Det Kongelige Sønderjydske Jernbane Selskab KSJS fra 1920 til 1985. Råstoftransporter via jernbanen.

Yngste deltager i Peters garage. - Medlem af MERG.

Like 0 kan lide
Top

Picture

pejft

Selvstændig med www.hrtopp.dk

Moderator

Indlæg: 2.052

PB  Hjemmeside

jeg ville måle forbindelserne i det 8 pilede stik. Blot sikre, ar der er forbindelse mellem slæbesko og udgangen på stikket etc. Naturligvis at dekoderen er sat i.

__________________

De bedste modeljernbanehilsener
Peter Topp Engelsted Jonasen

http://www.digitaltog.dk - http://www.kvv73.dk - http://www.jonasen.eu - www.digital-train.com

Like 0 kan lide
Top

Picture

vectra

Bygningsingeniør

Tisvildeleje

Indlæg: 96

PB  Blog

Jeg har vist været udsat for det, der kaldes "den perfekte storm !"

Da jeg her til formiddag gennemgik ledninger, stik og forbindelser for 17.gang (?) opdagede jeg, at:

  1. Stikket i CS2 til programmerings sporet havde dårlig forbindelse

  2. Det 8-benede han-stik på dekoderen havde dårlig forbindelse til motor-testeren OG

  3. Den røde ledning fra slæbeskoen var knækket INDEN I isolationen

Nu er disse forhold udbedret og der er strøm på lokomotivet. Det kan køre, om end ikke godt, så næste skridt bliver optimering af motorvariablene.

Herfra skal lyde en STOR TAK for alle de modtagne forslag til alle jer, der har fulgt mine udfordringer.

Hvor er det dejligt, at der findes et forum som dette :)

/vectra

Like 3 kan lide
Top

Picture

pejft

Selvstændig med www.hrtopp.dk

Moderator

Indlæg: 2.052

PB  Hjemmeside

Super, at det virker nu. Find parametre her: https://digitaltog.dk/wordpress/lima-dsb-mz-og-motorparametre/

__________________

De bedste modeljernbanehilsener
Peter Topp Engelsted Jonasen

http://www.digitaltog.dk - http://www.kvv73.dk - http://www.jonasen.eu - www.digital-train.com

Like 0 kan lide
Top

Picture

vectra

Bygningsingeniør

Tisvildeleje

Indlæg: 96

PB  Blog

pejft skrev:

Super, at det virker nu. Find parametre her: https://digitaltog.dk/wordpress/lima-dsb-mz-og-motorparametre/

pejft skrev:

Super, at det virker nu. Find parametre her: https://digitaltog.dk/wordpress/lima-dsb-mz-og-motorparametre/

pejft skrev:

Super, at det virker nu. Find parametre her: https://digitaltog.dk/wordpress/lima-dsb-mz-og-motorparametre/

Tak, Peter.

Det skal prøves snarest.

/vectra

 

Like 0 kan lide
Top

Picture

vectra

Bygningsingeniør

Tisvildeleje

Indlæg: 96

PB  Blog

@Peter:

Måske uden for dette forum men relevant i denne sammenhæng:

Hvorfor får jeg tre ens indlæg når jeg citerer èt indlæg (in casu dit)?

/vectra

PS Hvor kommer det attachment fra, som følger mine indlæg? Nydeligt billede men ikke mit ! 

 

Like 0 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.