Hvis i husker lidt tilbage i tiden, så lavede jeg i foråret min egen sportavle til cirka halvdelen af min bane. For en genopfrisker kan i kigge her:
[url]http://www.sporskiftet.dk/node/226]
Den virker stadig helt perfekt, men den var godt nok en mundfuld at bikse sammen. Så nu hvor jeg gerne vil have en sportavle til den anden halvdel af min bane, stod valget mellem at lave endnu en efter samme princip, eller at kigge nærmere på hvad der er på markedet. Og da jeg kører med Intellibox og Loconet, er Uhlenbrocks Track-Control jo en nærliggende tanke.
Hvis i husker lidt tilbage i tiden, så lavede jeg i foråret min egen sportavle til cirka halvdelen af min bane. For en genopfrisker kan i kigge her:
[url]http://www.sporskiftet.dk/node/226]
Den virker stadig helt perfekt, men den var godt nok en mundfuld at bikse sammen. Så nu hvor jeg gerne vil have en sportavle til den anden halvdel af min bane, stod valget mellem at lave endnu en efter samme princip, eller at kigge nærmere på hvad der er på markedet. Og da jeg kører med Intellibox og Loconet, er Uhlenbrocks Track-Control jo en nærliggende tanke. Den er nemlig for nylig landet i de danske butikker.
Som jeg skrev dengang jeg lavede den første sportavle, så bliver det en ret pebret løsning frem for at bygge noget selv. Men med alt bøvlet fra sidste gang i baghovedet, så er tanken nu ikke længere så fjern. Det virker genialt simpelt at man bare sammensætter sin sportavle som en bedre gang legoklodser. Som tænkt, så gjort. Tidligere på ugen bragte jeg et startsæt og diverse ekstra stumper hjem, og her følger mine løbende tanker om dette system.
Det første der slår mig er, at vejledningen er på tysk. Øv da også. Jeg kan som regel godt hakke mig igennem, men det går ikke specielt hurtigt. Et kig på Uhlenbrocks hjemmeside afslørede til min store glæde, at de har vejledningen på engelsk:
http://www.uhlenbrock.de/3/9/1/I2777817-040.apd/Bes69000e.pdf
Således bedre bevæbnet kastede jeg mig ud i det.
Det første blik ned i kassen afslørede, at der er tale om et byggesæt med stort B. En masse anonyme klodser uden noget på eller i. En håndfuld løse print og nogle ark klistermærker samt andre ting. Så skal der samles.
Først sætter man de klistermærker man ønsker på klodserne, og her skal man være omhyggelig, ellers bliver resultatet hurtigt grimt og skævt. Hvis det så er en klods, der skal kunne noget, sætter man et passende stykke elektronik ind i. Og ellers er klodsen færdig. Alt dette er meget udførligt beskrevet i vejledningen, som også er fyldt med mange forklarende billeder. Det er lige til at gå til.
Efter dette ender man op med klodser, der ser således ud.
Når man så har siddet et antal aftener og klistret klodser til, så kan man skride til samlingen af sin sportavle. Igen er dette udførligt beskrevet i vejledningen, så jeg vil blot vise slutresultatet her. Først bagsiden:
Og her forsiden:
Jeg mangler stadig 5 signalprint midt i tavlen (min skjulte banegård). Jeg kom til at udtømme min lokale togpushers lager af disse for at lave denne tavle :oops:
Det var så første skridt. Selve tavlen. Nu skal den programmeres. Og for rigtigt at kunne sætte sig ind i de mange muligheder, har Uhlenbrock også lavet en teknisk beskrivelse af systemet. Denne følger IKKE med sættet når man køber det, men den kan hentes her:
http://www.uhlenbrock.de/3/6/I5BA4692-011.apd/TechBeschr.pdf
Desværre er jeg nu nødsaget til at læse tysk. Og så teknisk tysk... ARRRRGH. Nå, men det går trods alt. Der er rigtig mange nyttige oplysninger i det dokument. Især hvis man vil programmere togveje eller andre komplicerede ting.
Men det bliver bedre. I startsættet lå også en CD. Ud over manualer og en instruktionsvideo, indeholder den også et sportavle-planlægningsprogram (kun på tysk, suk). Med dette program kan man planlægge sin sportavle. Når det er gjort, kan man foretage al konfiguration af hele sportavlen, incl. tilbagemeldingslamper, togveje m.v. Når så alt er som man vil have det, sætter man blot PC'en til sin Intellibox og tavlen bliver programmeret.
Dette har jeg dog til gode, da programmet ikke er helt uden fejl og børnesygdomme. Jeg har planlagt min sportavle på en anden PC, og blot taget den fil, som programmet har genereret, med hjem. Når jeg prøver at åbne denne fil, kommer der en ordentlig bunke fejl, og jeg ender op med en halv sportavle, hvor det meste af konfigurationen er forsvundet. Så hold jer til en PC hele vejen igennem. Nu skal jeg starte forfra.
Dette er så langt jeg er nået lige nu. Fortsættelse følger når jeg har mere at fortælle.
Bibihest
Indlæg: 1.300
Ser godt ud, men det ligner noget der er dyrt?
http://ledprint.dk
Modstandsberegner
Salg af print og elektronik til modelbanen
Mikael
Udviklingsingeniør
Indlæg: 597
Mja, billigt kan man ikke kalde det.
Led lidt efter priser på Uhlenbrock 69000 og 69010 og få dig et chok
Mikael
Udviklingsingeniør
Indlæg: 597
En lille update omkring softwaren.
Det ser ikke ud til at være transporten mellem to computere, der er problemet. Det er snarere at softwaren ikke rigtig ser ud til at opføre sig helt korrekt sammen med Windows Vista. Jeg kan ikke engang save en sportavle og loade den ind igen, uden at adressekonfigurationen ryger sig en tur.
Skifter jeg over på min bærbare med Win XP, er der ingen problemer.
Mikael
Udviklingsingeniør
Indlæg: 597
Pyha, så er Vista blevet frikendt.
Problemet ser ud til at have været, at jeg oprindeligt kun har kopieret en .plt fil, som jeg troede var alt man havde brug for. Man får da også planen op på skærmen, men noget går galt, ikke mindst hvis man arbejder videre på den plan.
Jeg har nu taget en frisk kopi af både .plt filen og alle de .lcv filer der også bliver genereret, og siden har der ikke været problemer med hverken XP eller Vista.
Selve programmeringen af sportavlen gik som en leg, selv om det er lidt underligt at et helt nyudviklet program som TC-Edit kun kan bruge com1 og com2. Heldigvis lod min USB-seriel converter sig rekonfigurere til com1, og så virkede det hele.
Mikael
Udviklingsingeniør
Indlæg: 597
I dag fik jeg rettet lidt programmeringsfejl, og testede udstyret. Og det ser ud til at køre helt fint:
killerp
Fotograf
Indlæg: 2.238
Set sådan lidt på prisen, kan det så svare sig at lave sådan en sportavle, kontra at købe fx. win digipet, som kan meget mere, samt en ekstra computer til wdp :?:
Peter
Gavflaben fra Falster
(Falsterbanen)
Mikael
Udviklingsingeniør
Indlæg: 597
Nej, sportavlen skal ikke være ret stor før det ikke kan betale sig. Men siden hvornår har denne hobby kunnet betale sig
Jeg har bare gjort det valg, at computere ikke har noget at gøre på min modelbane.
Skovsøekspressen
Jernbaner i den "gyldne" epoke III er sagen
Indlæg: 2.874
Din betjeningspult fra foråret ser i øvrigt ret godt ud, så den lige for første gang lige før. Tænker med tiden selv i samme baner, men er ikke videre skrap til det med elektronikken. Men man må jo prøve sig frem
Mvh
Claus
Dansk epoke III (Statsbane med færgehavn), 1956-1966. H0, K-skinner, digitalt med en Ecos II.
killerp
Fotograf
Indlæg: 2.238
Det kan der være noget om, men en IB er jo en lille computer, så i grunden er det jo bare forstærket computerkraft man tilføre
Men syntes det er fedt at se sådanne løsninger som dig
Peter
Gavflaben fra Falster
(Falsterbanen)
Mikael
Udviklingsingeniør
Indlæg: 597
Jeg ved det udemærket godt, og så kan man jo også sige at der sidder en computer i hver af knapperne på min nye sportavle. Det er heller ikke så meget det, der generer mig. Det er mere at skulle styre sin bane med skærm og mus. Det er bare ikke sådan jeg ønsker at køre modelbane.
killerp
Fotograf
Indlæg: 2.238
Jeg ved udemærket hvad du mener Mikael, savner selv den form for styring engang i mellem
Peter
Gavflaben fra Falster
(Falsterbanen)
ts_dk
Indlæg: 295
Måske vi er ude i en touchscreen skærm
Hilsen Thomas
killerp
Fotograf
Indlæg: 2.238
Uden at skulle ødelægge Mikael tråd, ja så kunne en touchscreen skærm, være en rigtigt god mulighed i forbindelse med computer styring..
På min bane, syntes jeg altid musen er i vejen, uanset placering af computeren
Peter
Gavflaben fra Falster
(Falsterbanen)
PerOlsen
Indlæg: 2.070
Inden I alle drøner ud og køber Touch-skærme til WinDigiPet, vil jeg dele mine erfaringer på det område:
Touch-skærme er utroligt brugervenlige og logiske at bruge - HVIS programmets brugerinterface er designet til det. Det kræver store knapper (på størrelse med en fingerspids), afstand mellem knapperne og forholdsvis enkel betjening.
De screen shots jeg har set af WinDigiPet viser små knapper til loks, små områder at ramme ved et tryk - og det virker som om programmet udelukkende er designet til brug med mus og tastatur.
En del af jer kender måske iTunes ... det er et fint eksempel som jeg selv har rodet med. Programmet skriger ligefrem på, at man har en lille lækker maskine og en touch-skærm ved sit stereoanlæg. Men iTunes er stort set umuligt at betjene med en Touch-skærm. Man rammer hele tiden forkert, da fingerspidsen ikke er "spids" nok til at skærmen kan vide hvad man trykker på.
Men applikationer, der designes til touch kan være pragtfulde at anvende.
Mit føromtalte projekt med at lave et program til registrering af materiel, lok-adresser og "godsleg" bliver lavet så det er anvendeligt med touch-skærme (målrettet mod de små 7" eller 10" skærme, så det evt. kan indbygges i kontrolpulten).
MVH:Per
Märklin C- og K-skinner.
Treskinnedrift med eCos & TouchCab.
Udvikler af http://www.jernbanebasen.dk
hxmiesa
Software Engineer
Bilbao Spain
Indlæg: 999
Hvis programmet er til Windows, og er lavet korrekt, d.v.s. anvender Windows standard menuer, kan man goere knapper, vinduer og dialoger meget S T O R E ved at gaa ind i: Kontrolpanel, Skaerm, Properties, Udseende.
Plejer at virke med de fleste programmer.
Venlig hilsen
Henrik Hoexbroe
TOG -i lange baner!
killerp
Fotograf
Indlæg: 2.238
Har lige efter prøvet din ide, men desværre sker der ikke noget i wdp
Peter
Gavflaben fra Falster
(Falsterbanen)
Bibihest
Indlæg: 1.300
Ellers kan man jo bruge en en pen til at trykke på skærmen med og gøre det mere præcis
http://ledprint.dk
Modstandsberegner
Salg af print og elektronik til modelbanen
hxmiesa
Software Engineer
Bilbao Spain
Indlæg: 999
Sorry!
(Men det var da et forsoeg vaerd...)
Venlig hilsen
Henrik Hoexbroe
TOG -i lange baner!
Mikael
Udviklingsingeniør
Indlæg: 597
Og så (endelig), lettere forsinket, en lille video af sportavlen i drift. Her ses hvordan togveje angives ved start-/sluttaster, og hvordan sporene bliver stillet og reserveret. Og hvordan en krydsende togvej ikke bliver udført før det første tog er kørt sikkert forbi.
http://www2.ejberg.dk/external/theme/trackcontrol/tc.wmv
Horsecreek
Lokomotivfører
Indlæg: 1.508
Flot video
Kan du lave en tilsvarende video for den hjemmebyggede sportavle du bruger/brugte til den anden del af dit anlæg? Og evt give en sammenligning af de to systemer?
Intet modeljernbaneanlæg er så perfekt, at det ikke giver inspiration til det næste.
Mikael
Udviklingsingeniør
Indlæg: 597
Det kunne jeg sagtens, men den ville ikke vise ret meget. Funktionaliteten er lidt mindre på den hjemmelavede. Den viser ikke reserverede spor, og kan ikke låse sporskifter, der er besat. Betjeningen er den samme: Bare tryk start- og sluttast for at sætte en togvej.
Busk
Indlæg: 477
Har lige siddet og set på din video, det er blæret, hvor ser det godt ud
Tysk epoke Iv & V - IB -Uhlenbrock Lissy - K-Skinner