I en hijacked tråd, i en anden del af dette forum, blev der ivrigt debatteret 2-skinne/3-skinne, AC/DC og om digital er AC, DC eller bare digital men debatten døede ud inden der der var nået nogen afgørelse.
Lige et par retningslinjer som jeg mener vi bør følge:
Der er åbenbart tale om et meget følesesladet emne, så skal vi ikke alle gøre os umage for at holde debatten på et sagligt plan - ukvemsord og personangreb er upassende.
Dem der vil debatere den korrekte anvendelse af strøm og spænding henstilles venligt, men bestemt, om at oprette en tråd til formålet - for ikke at forvirre os selv og andre mere end højest nødvendigt kalder vi det strøm, og accepterer at de fleste vi kender har 230 volt vekselstrøm i deres stikkontakter.
Og så til sagen:
For mig at se hænger antallet af skinner ikke sammen med den valgte driftsstrøm - måske gav det mening i de gode gamle dage, før computere og internet, hvor de færreste kendte til andet end Fleischmann og Märklin.
Der er nok ikke nogen der er uenige om anvendelsen af jævnstrøm og vekselstrøm, når vi holder os til tiden før digitalsystemerne... men så er freden også forbi, men
giver det mening at tale om digital-vekselstrøm og digital-jævnstrøm ?
Jeg har store problemer med at kalde noget for jævnstrøm, med mindre det er en konstant spænding - en række pulser der har samme amplitude bliver ikke til jævnstrøm efter min opfattelse, på den anden side mener jeg heller ikke at man bør kalde det vekselstrøm, da det traditionelt opfattes som 50/60 Hz Sinus med spæning afhængig af kilden.
Jeg er udmærket klar over, at definitionen på vekselstrøm omfatter andet end sinusformede forløb, for eksempel er trekanter og firkanter også nævnt så digitalsystemerne kan stadig være med, at der er symmetri omkring nul er også et kriterie som DCC kan opfylde, men uden at jeg lige har kunnet finde det på tryk, mener jeg også at for at noget kan kaldes vekselstrøm skal det være rytmisk, og der går det galt for digitalsystemerne... der er tale om pulser.
Og til sidst lige et par udtalelser som jeg ikke kan lade stå, da jeg mener at de er langt fra korrekte:
Tjaa... der er ikke noget bedre end fakta til at medbevise en populær vildfarelse, man kunne også bare kigge i dokumentationen for DCC og MM for at se kurveformerne.
Med venlig hilsen
Henrik
_________________
Dagdrømmer om: 2-Skinne / H0 / Tillig Elite / DCC / LocoNet / IB-Com / USA 1972
Purellum
Indlæg: 507
Henrik Houstrup skrev:
I mine stikkontakter er der 230 Volt vekselspænding; det der kommer ud af mine stikkontakter er til gengæld vekselstrøm.
Som "bevis" kan vel siges at det jeg måler i mine stikkontakter ( spændingen ) måles med et voltmeter,
og det der kommer ud af dem ( strømmen ) måles med et amperemeter.
I hvert fald er der ikke noget der hedder 230 volt vekselstrøm, idet strøm ikke måles i Volt; men i Ampere
Med hensyn til det digitale signal er den "mest korrekte" betegnelse vel: Bipolar pulserende jævnspænding
At vekselstrøm ( VEKSELSPÆNDING !!! ) "traditionelt opfattes som 50/60 Hz" kan jeg desværre ikke tilslutte mig.
F.eks. radioer, pladespillere og forstærkere var helt almindelige før vi fik vekselspænding i vores stikkontakter .
Per.
Lars Skjærlund
Rødovre
Webmaster
Indlæg: 4.212
De to udsagn stammer fra mig - og jeg må erkende, at de er forkerte. Men ikke af den grund, du synes at påpege - de er forkerte, fordi jeg huskede forkert om naturen af et DCC signal (Motorola formatet kender jeg ikke noget til): DCC signalet er ikke en AC overlejret på forsyningsspændingen, men derimod pulsmoduleret ind i selve forsyningsspændingen, så der nødvendigvis må være tale om en AC - uden en overlejret komponent.
Et DCC signal kan derfor kun være en AC - med mindre, naturligvis, du flytter nulpunktet og begynder at tale om en pulserende DC i stedet. Det kan virke som flueknepperi, men går vi til NRMAs hjemmeside, der vel må siges at være den ultimative reference omkring DCC, roder de også her rundt i det: På DCC afsnittets forside vil du - et godt stykke nede, se formuleringen "The DCC signal is an alternating DC waveform", hvilket oversat til dansk er pulserende jævnstrøm.
Men går du til de egentlige dokumenter, vil du se, at de her kun taler om AC. Det er muligvis ikke indlysende, men et stykke nede i dokumentet taler de om de krumspring, de benytter, for at holde DC komponenten på nul - og dermed generere en ren AC. En af de første sætninger i dokumentet er også "The NMRA baseline digital command control signal consists of a stream of transitions between two equal voltage levels that have opposite polarity." Det er igen tæt på definitionen af ren AC.
Så, jo, min påstand var forkert - den kunne have været rigtig - men jeg huskede forkert om DCC signalets sammensætning. Undskyld.
MVH
Lars
Kresten
Indlæg: 1.044
Så kort - og dog så præcist - kan det siges... :roll: :roll: :roll:
Og så er der alle os, der bare synes at det er sjovt at lege med elektrisk tog...

Kresten
lokalbanen
Indlæg: 162
Som lydmand kan du måske svare på følgende;
En pulserende firkantkurve med fuld amplitude fra nogle kraftige strømforsyninger forbundet til en stor antenne (skinner) - giver det ikke en kæmpe mængde radiostøj?
Umiddelbart vil jeg mene at dit første (forkerte) bud, men et svagt digital signal overlejet en lavfrekvent ac eller en dc, ville give meget mere mening.
Svaret skal nok findes i at det så er lettere at lave dekodere, da man ikke skal lave et filter for at udskille det digitale signal.
/Bo (Aktuel status: 0 moduler, 0 meter skinne, 0 togsæt, 1 lokomotiv, samt 7 vogne)
Lars Skjærlund
Rødovre
Webmaster
Indlæg: 4.212
Det tror jeg ikke nødvendigvis: Svaret kunne også være, at man får et meget mere robust signal på denne måde.
MVH
Lars
Gert Frikke
Indlæg: 2.327
Jo firkantspændinger indeholder en masse harmoniske frekvenser - og det laver radiostøj. Helt sikkert. Hvis blot man får "rundet" hjørnerne lidt, har man fjernet mange af de harmoniske. Din FM radio er forholdsvis ufølsom over for denne form for støj så længe du lytter på en station med god signalstyrke, men hvis du lytter på noget i HF båndet, så er der støj fra det digitale signal. Det er der også i overflod fra alle vores computere, switch mode strømforsyninger og andet digitalt elektronik.
Gert
modeltog - en kopi af virkeligheden på en fantasifuld måde
Henrik Houstrup
Indlæg: 64
Lars...! - Du har genvundet min respekt.
Jeg var ærligt talt skuffet over det indælg, særligt fordi jeg anser dig for en af autoriteterne på området, og at andre derfor kunne tillægge sig en fejlagtig opfattelse - det er svært nok for lægmænd at holde styr på uden at "de lærde" ryger i totterne på hinanden... og at du lavede en kort dementi ovre i den stakkels Köf-tråd vi så skammeligt overfaldt, det synes jeg er stil.
I mellemtiden har jeg været ved at læse lidt på lektierne, og må give dig ret i at det der definerer forskellen mellem AC og DC er hvorvidt elektronstrømmen ændrer retning eller ej.
Jeg tillader mig lige at ændre strøm/spænding til signal for at undgå forvirring (...NEJ - ikke sådan et signal der står ved jernbanen)
Ud fra definitionen er kendskab til om et signal er AC eller DC af meget begrænset værdi, da det eneste der kan udrages af det er, om spændingen krydser nul eller den ikke gør, og AC fortæller også at spændingen varierer, hvilket ikke nødvendigvis er tilfældet med DC.
I erkendelse af, at viden om hvorvidt et signal er AC eller DC nærmest intet fortæller om signalet, opererer man i videnskabens verden med en lang række specialtilfælde af henholdsvis AC og DC, og det var her jeg gled ud i spinatbedet idet jeg fejlagtigt antog hvor grænsen mellem selve definitionen og specialtilfældene var.
Jeg kan godt lide dine filosofiske betragtninger med det opladelige batteri og nulpunkts forskydelsen, men med tanke på hvordan du håndterede den stakkel der kom til at nævne forholdet mellem spænding og strøm i Köf-tråden, fristes jeg til at opfordre dig til at tage din definitionsmæssige kæphest og ride ud på det akademiske overdrev sammen med ham... men det ville jo ikke være særligt pænt gjort, så skal vi ikke bare konkuludre at selve definitionen, i dens rene form, er til meget lidt nytte i modeltogs-universet ?
Og så har jeg lige et par ting til:
Hvorfor mon de gør sig så store anstrængelser for at udtrykke sig, hvis de bare kunne have kaldt det AC ?
Med venlig hilsen
Henrik
_________________
Dagdrømmer om: 2-Skinne / H0 / Tillig Elite / DCC / LocoNet / IB-Com / USA 1972
Lars Skjærlund
Rødovre
Webmaster
Indlæg: 4.212
Da' Henrik.
Tjah, jeg tror, det er fordi det er nogle amatører, der forsøger at udtrykke sig så videnskabeligt korrekt som muligt - det virker næsten morsomt visse steder.
Når det er sagt, siger den engelske sætning nu en del mere end blot "AC": "Two equal voltage levels of opposite polarity" betyder ganske rigtigt AC - men en helt bestemt AC, nemlig en AC, der svinger lige meget på begge sider af nulpunktet. AC kan være så meget, så definitionen her er dog trods alt langt mere præcis.
MVH
Lars
PTMadsen
Haderslev
Indlæg: 481
Hej!
Akademiske overdrev :roll: . Hvor blev lækstrømmen af?.
Venlig hilsen!
Peter Madsen
Venlig hilsen!
Peter Madsen
H0,DCC, Lenz LZV 200 ver.3,8. LH101. Digikeijs. Peco code 75 / Roco Line. http://petermsgarage.blogspot.dk/
Lars Skjærlund
Rødovre
Webmaster
Indlæg: 4.212
Det er jo altid et godt spørgsmål - er det en jævnstrøm eller en vekselstrøm?
MVH
Lars
PTMadsen
Haderslev
Indlæg: 481
Det er jo altid et godt spørgsmål - er det en jævnstrøm eller en vekselstrøm?[/quote]
Hej!
Ja.
Venlig hilsen!
Peter Madsen
Venlig hilsen!
Peter Madsen
H0,DCC, Lenz LZV 200 ver.3,8. LH101. Digikeijs. Peco code 75 / Roco Line. http://petermsgarage.blogspot.dk/
Henrik Houstrup
Indlæg: 64
Hej igen, Lars...!
Beklager forsinkelsen, men jeg fik lige lov at låne en IB-Com og nogle LocoNet moduler, hvilket distraherede mig fra vores spændende debat.
Jeg har ret, men det kan ikke bruges til noget - problemet er nok at definitionerne på AC og DC ligger helt tilbage til Teslas og Edisons tid, og der var der ikke nogen der havde hørt om digitalsignaler... AC var noget der kom ud af en generator og DC noget der kom fra en dynamo eller batterier, så den populære misforståelse at AC er periodisk/symmetrisk/sinusformet/krydser nul og at DC har konstant spænding blev formodentligt allerede grundlagt i sidste del af attenhundrede tallet og har gennem tiden vundet mange trofaste tilhængere.
Jeg ved godt at der har været andet end ren AC og DC længe før den digitale tidsalder (telegraf signaler, radio signaler, PWM til DC-motorer osv.) men den populære misforståelse hænger godt fast.
Vi har fundet det definitionsmæssige korrekte svar på et af mine inledende spørgsmål: om digital er AC, DC eller bare digital - det kan være begge dele men holder vi os til modeltogsverdenen tror jeg at det er nogenlunde sikkert at antage at det altid er AC. Både DCC og Märklin er AC og jeg tror godt at vi kan formode at de fleste andre også er da der nok er tale om mindre variationer.
Dybest set tror jeg at vi er enige, bortset fra at jeg er villig til at give køb på lidt af definitionerne for at have en enkelt og entydig måde at beskrive de signaler vi sender ud i vores skinner.
///Henrik
Med venlig hilsen
Henrik
_________________
Dagdrømmer om: 2-Skinne / H0 / Tillig Elite / DCC / LocoNet / IB-Com / USA 1972
Purellum
Indlæg: 507
Tillad mig en lille sidebemærkning til dette udsagn:
Henrik Houstrup skrev:
Nikola Tesla opfandt både radar, radio og radiostyret fjernstyring, ud over 700 andre ting han tog patent på,
så han har nok kendt til andre AC-kurveformer end den sinusformede
http://en.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla
Per.
Kresten
Indlæg: 1.044
Øhj mand... :?
Kresten
Henrik Houstrup
Indlæg: 64
Flittig fyr, ham Nikola - der hersker ingen tvivl om at han kom til at kende adskellige kurveformer, men om det var før eller efter at definitioinerne af AC og DC var lagt fast, det er et godt spørgsmål.
Med venlig hilsen
Henrik
_________________
Dagdrømmer om: 2-Skinne / H0 / Tillig Elite / DCC / LocoNet / IB-Com / USA 1972