Desværre er de tre tegninger ret skæve ifht. hinanden, så det er næsten umuligt at overlappe dem for et fuldstændigt billede. Derimod har jeg haft en del glæde af http://dk.trackmap.net/g hvor Fredericia fremgår skematisk. Dertil vil jeg bruge FindVej.dk (igen Google Maps) til at studere den nyere sporlægning.
Det skal dog tilføjes at jeg vil bruge Fredericia (og faktisk lidt af Aarhus) til inspiration med udfletninger og godsbanerne, fremfor at lave en næsten 100% eksakt kopi. Men tak for buddet alligevel!
Jeg har siden jeg fik optegningen fra Per Olsen brugt mange forsøg og timer på at få banegården bragt ned til et niveau hvor den kunne anvendes i model. Det er ikke rigtig lykkedes, specielt fordi godsbanegården er så enorm. Jeg mener at kunne huske at der er 5,6 km imellem de yderste signaler på hele banegården.
Efter Per Olsen havde lagt tegningerne ud fandt jeg en mere overskuelig skematisk sporplan i en gammel DSB bog. Sporplanen vedhæftet, håber du kan bruge den.
Hvis du eller andre har lavet et layout med inspiration i Fredericia er jeg meget interesseret i at se resultatet
Efter Per Olsen havde lagt tegningerne ud fandt jeg en mere overskuelig skematisk sporplan i en gammel DSB bog. Sporplanen vedhæftet, håber du kan bruge den.
Det kan jeg, men hvis du også har mulighed for at fremskaffe den sporplan der ligger til venstre (dvs. den sydlige hvis jeg ikke husker forkert) så ville det være komplet. Mht. at lave Fredercia station, så bliver det nok snarere en fortolkning end tæt inspireret, men jeg skal nok publicere resultatet her når jeg når så vidt.
Jeg var iøvrigt ved at ville spørge om hvad en "stationsrist" er? Den er placeret mellem strækningsristen og afgangsristen og består umiddelbart af nogle rimeligt korte spor, men ved nærmere eftertanke står vognene vel oprangeret dér i den rækkefølge de skal afkobles ved de kommende stationer? Jeg troede blot at strækningsristen var beregnet til dette, så derfor min undring.
Så vidt jeg husker både er det således, at man på strækningsristen sorterer vognene ud til de forskellige tog. På stationsristen bliver et tog så ordnet efter station ... og til sidste samles toget.
Det hele vises i filmen "Her er banerne", som handler om netop Fredericia Station. Den kan desværre ikke købes, da det er Statens Filmcentral som sidder på distributionen. Men den kan lånes på video gennem Bibliotek.dk.
At det så er lidt underligt, at man hellere vil have at et par tusinde jernbanenørder låner den (og en del sikkert kopierer den til eget brug og arkiv) i stedet for at tjene en hund eller to på en god DVD-version ... det fatter jeg ikke.
MVH:Per
__________________
Märklin C- og K-skinner. Treskinnedrift med eCos & TouchCab.
Jeg er også meget interesseret, specielt for at se om der skulle være sket ændringer siden 1935.
"Techek" skrev:
... men hvis du også har mulighed for at fremskaffe den sporplan der ligger til venstre (dvs. den sydlige hvis jeg ikke husker forkert) så ville det være komplet.
Jeg beklager meget at denne del ikke var med i det første indlæg, jeg tænkte ikke lige på at det hele ikke kunne være på en side. Den sydlige del er nu vedhæftet.
Hvis du i øvrigt er interesseret i yderligere information omkring Fredericia banegård er der ca. 20 sider om denne i bogen "Bag statsbanernes kulisser" der var omtalt i et af de seneste numre i "Banen". Her er også flere billeder m.v., og også en beskrivelse af de forskellige riste. Per Olsens beskrivelse er helt i overensstemmelse med bogens oplysninger.
Jeg var iøvrigt ved at ville spørge om hvad en "stationsrist" er? Den er placeret mellem strækningsristen og afgangsristen og består umiddelbart af nogle rimeligt korte spor, men ved nærmere eftertanke står vognene vel oprangeret dér i den rækkefølge de skal afkobles ved de kommende stationer? Jeg troede blot at strækningsristen var beregnet til dette, så derfor min undring.
I strækningsristens bliver vogne delt op i tog for tog fx et spor for vogne mod Århus, i stationsristen bliver vognen sotret til et godstog af gangen. Så man tømmer altså et spor strækningsristen og sortere dem i stationsristen, dette gør det nemmere at rangere på de stationer som godstoget skal udveksle vogne på undervejs.
Det går fremad med min stations-sporplan men den minder mindre og mindre om Fredericia af den simple årsag at grundplanen ikke er lavet til en "Fredericia"-lignende sporplan.
Derudover har jeg ikke umiddelbart så meget plads at jeg kan lave både ankomst-, stræknings-, stations- og afgangsrist plus en endestation med remise, gods og en fornuftig by. Indtil videre må ankomst og afgangsrist undværes, men stationen får dog spor nok til at aftage 3 godstog og 7 persontog plus det løse.
Hvordan ville man egentlig kunne lave en automatisk stræknings- og stationsrist i model hvor vognene automatisk løber ned og bremses uden at man skal skubbe/trække dem mellem stræknings- og stationsristen?
Hvordan ville man egentlig kunne lave en automatisk stræknings- og stationsrist i model hvor vognene automatisk løber ned og bremses uden at man skal skubbe/trække dem mellem stræknings- og stationsristen?
Ved at lave fald nok.
Og så lige sikre sig at alle vogne løber lige godt...........
Jamen, så vil de jo løbe lige igennem fra øverste frakobling, gennem strækningsrist, frakobling og stationsristen ud i "afgangssporet"!?
Nej, for ude i den virkelige verden skal der også hjælp til for at bremse og komme videre. Nogen gange klarer man den med skinnebremser, men som regel er der kun en "knold" man så rangerer hen over med maskinekraft og lader vognene løbe frit ned til næste rist.
Bingo. Jeg synes nok jeg havde overset noget. Men det fremgår da af tværsnits-tegningen over Fredericia, at ihvertfald de tre øverste riste hælder en smule (eller mere). Dog er det vel ikke usandsynligt at man lader en maskine puffe til vognene så de selv ruller videre til næste rist.
Ville man kunne lave det på samme facon i model? En næsten friktionsfri vogn skulle jo gerne kunne stå i risten uden påvirkning, så risten skal være vandret. Mellem de to riste skal der være et fald, så et puf/skub med en maskine, forårsager at vognen ruller videre til næste rist hvor den efterfølgende stopper.
Kan det lade sig gøre at lave en bremse i model og i så fald hvordan? Det ville jo være ret uheldigt hvis en vogn ruller fra øverste afkobler og gennem begge riste og ud i stationsområdet - både i virkeligheden og i model!
0 kan lide
Skrevet af Horsecreek Torsdag d. 10/7/2008 - 15:42
Kan det lade sig gøre at lave en bremse i model og i så fald hvordan? Det ville jo være ret uheldigt hvis en vogn ruller fra øverste afkobler og gennem begge riste og ud i stationsområdet - både i virkeligheden og i model!
En bremse i model vil være lige så svær at styre som en vogn. Problemet er at en modelvogn er alt for let i forhold til de kræfter der skal til for at bremse den (eller rettere friktionen i en modeltogsvogne er ret stor i forhold til 1:1 "modeller" og derfor kræver meget mere fart og derved også en større bremsekraft).
Skal man lave et rangerterræn med riste, skal det laves således at den ringest rullende vogn kun lige kan komme ind på risten, og den bedst rullende lige akkurat ikke kører ud over enden af risten.
Du skal have fat i dem for at koble dem sammen, enten med maskine eller håndkraft, (alternativt skubbe dem ud over enden ned til sidste rist, for der at koble dem sammen).
For lige at tale om friktion: Da man byggede BR 23 og udstyrede den med rullelejer tiil hjulaksler og gangtøj, kunne under 10 mand sætte det store lokomotiv i bevægelse. Er en almindelig 2 akslet godsvogn først i bevægelse kan 1 mand holde den i fart.
Det er her udfordringen kommer. Du skal bruge en håndfuld små figurer som du rigger til med fjernstyring, så de kan løbe langs vognene og kaste "hunde" ind for at bremse vognene. :roll:
Eller også finde på et system i stil med det på GB, hvor der ligger nogle bremse-dimser langs skinnerne:
Hvis du stadig arbejder med Fredericia lay out har jeg et par kommentarer.
Det er korrekt at hele Fredericia er enorm, men det er jo muligt at lave en bane med de mere interessante afsnit, feks broer mm. På den måde kan selv Fredericia komme ned i størrelse. Nederst et link til en flot neddroslet kopi af Gremberg Rangierbahnhof i Köln. De har fået rist, rangerbjerg og stort remiseområde med på hvad jeg vil vúrdere til måske 12 m længde. Det er der jo ikke mange der har plads til, men jeg går ud fra at du har meget for bare at spørge til Fredericia!
Da et rangerbjerg er meget afhængigt af materiel og kurveradier vil jeg foreslå hvad jeg selv prøvede:
En dør (plan) på et bord, så kan den justeres i højden med klodser. Jeg fandt ikke dette nødvendigt, som nævnt skal risten være vandret. Med masser af klodser kan du indrette bjerget. Jeg brugte ikke oprangeringsplaner, så jeg kan rangere efter hovedet og det er godt. Så kan man sende letløbende vogne til de yderste krumme spor og de dårligst løbende til de lige. Endvidere kan et par godt løbende jo trække en dårlig. Bjerget skal fortsætte under de første skifter i udfletningen.
Hvis sporene er lange nok feks 3,4 m er bremser ikke nødvendige ved vandret rist. Jeg afprøvede lidt stigning i modsatte ende af bjerget for at stoppe evt hurtig løbere. Med 3,4m kan man lave en slæber på 30 vogne og det er vel ok. Jeg bruger Märklin og opdagede at deres afkobler kan bruges som bremse. Jeg bruger slanke skifter, for ellers går det ikke. Märklins englændere duer heller ikke, men du bruger nok ikke Märklin.
Held og lykke, og hvordan går det egentlig med anlægget.....?
med lidt snedighed kan du placere en lille jernplade i hver vogn, og så bruge spolen fra f.eks Pecos relæer som elektromagnet. På den måde kan du selv bestemme hvornår og hvor hurtigt vognene skal stoppe. I div bøger er rangerbjerge ganske nøje beskrevet Prøv DSBs 100 årsskrift
Tak for indsparkene - uanset om det er lidt sent eller ej.
Jeg arbejder desværre ikke mere på det med Fredericia, men det er nu stadig spændende at høre jeres overvejelser og ideer mht. sporristene og rangerbjerget.
Hvordan ville man egentlig kunne lave en automatisk stræknings- og stationsrist i model hvor vognene automatisk løber ned og bremses uden at man skal skubbe/trække dem mellem stræknings- og stationsristen?[/quote]
hej Techek jeg har en lille film fra hamburg hvor du kan se deres rangerbjerg næste gang du får dig snøvlet til lemvig
__________________
3 skinne,Märklin K , skala H0,Intellibox+esu håndkontrol,primært dansk epoke III-V medlem af vestjysk modelbaneklub Mvh Henrik
Hvis du tænker på Miniatur Wunderland, så har det nok ikke nogen interesse - jeg har ihvertfald ikke råd til at ansætte folk til at lave en efterligning.
Iøvrigt bor jeg pt. i Middelfart og arbejder i Kolding, så jeg er kun i Thisted i weekenderne - og der er det kæresten og drengen der får al min opmærksomhed.
I juli-udgaven af MIBA er en beskrivelse af en æselryg på et tysk anlæg, hvor der er brugt fjedrende skinnestykker à la fjedrende sporskiftetunger til at bremse vognene fra nedløbet. Det er billigt og enkelt og skulle efter sigende virke.
Hvis du tænker på Miniatur Wunderland, så har det nok ikke nogen interesse - jeg har ihvertfald ikke råd til at ansætte folk til at lave en efterligning.Iøvrigt bor jeg pt. i Middelfart og arbejder i Kolding, så jeg er kun i Thisted i weekenderne - og der er det kæresten og drengen der får al min opmærksomhed.
nej det er over hamburg rangerbanegård
__________________
3 skinne,Märklin K , skala H0,Intellibox+esu håndkontrol,primært dansk epoke III-V medlem af vestjysk modelbaneklub Mvh Henrik
Så lykkedes det endeligt at færdigøre en sporplan med Rocoline skinner over Fredericia komplet med havnebane. Jeg ville have lavet den den i 10 graders fra starten men måtte koge den lidt ned til 15 graders sporskiftere for at den kunne bygges i Wintrack.... Inden nogen får lyst til a bygge den rigtigt så læg lige mærke til pladskravene 37x33 meter
Frankks
4100 Ringsted
Indlæg: 149
Hej se linket her. [url]http://www.sporskiftet.dk/node/395]
Med Venlig Hilsen Frank.
Kører med Märklin.H0.
Techek
Jelling
Indlæg: 910
Perfekt, tak for hjælpen og de skarpe øjne!
Desværre er de tre tegninger ret skæve ifht. hinanden, så det er næsten umuligt at overlappe dem for et fuldstændigt billede. Derimod har jeg haft en del glæde af http://dk.trackmap.net/g hvor Fredericia fremgår skematisk. Dertil vil jeg bruge FindVej.dk (igen Google Maps) til at studere den nyere sporlægning.
Det skal dog tilføjes at jeg vil bruge Fredericia (og faktisk lidt af Aarhus) til inspiration med udfletninger og godsbanerne, fremfor at lave en næsten 100% eksakt kopi. Men tak for buddet alligevel!
moppe
Medarbejder
Indlæg: 5.558
I bogen "Jernbanens hvem hvad hvor" fra 1959 er der en smematisk optegnelse over banegården.
Vil du have den, så sig til.
Klaus
Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.dk
Modeltog, internet, gratis spambekæmpelse, elektronik og andet: http://www.moppe.dk
Det lette modelbaneforum: http://groups.google.dk/group/dk.fritid.jernbaner.model
Pluto
Indlæg: 29
Jeg har siden jeg fik optegningen fra Per Olsen brugt mange forsøg og timer på at få banegården bragt ned til et niveau hvor den kunne anvendes i model. Det er ikke rigtig lykkedes, specielt fordi godsbanegården er så enorm. Jeg mener at kunne huske at der er 5,6 km imellem de yderste signaler på hele banegården.
Efter Per Olsen havde lagt tegningerne ud fandt jeg en mere overskuelig skematisk sporplan i en gammel DSB bog. Sporplanen vedhæftet, håber du kan bruge den.
Hvis du eller andre har lavet et layout med inspiration i Fredericia er jeg meget interesseret i at se resultatet
Techek
Jelling
Indlæg: 910
Det kan jeg, men hvis du også har mulighed for at fremskaffe den sporplan der ligger til venstre (dvs. den sydlige hvis jeg ikke husker forkert) så ville det være komplet. Mht. at lave Fredercia station, så bliver det nok snarere en fortolkning end tæt inspireret, men jeg skal nok publicere resultatet her når jeg når så vidt.
Jeg var iøvrigt ved at ville spørge om hvad en "stationsrist" er? Den er placeret mellem strækningsristen og afgangsristen og består umiddelbart af nogle rimeligt korte spor, men ved nærmere eftertanke står vognene vel oprangeret dér i den rækkefølge de skal afkobles ved de kommende stationer? Jeg troede blot at strækningsristen var beregnet til dette, så derfor min undring.
PerOlsen
Indlæg: 2.070
Så vidt jeg husker både er det således, at man på strækningsristen sorterer vognene ud til de forskellige tog. På stationsristen bliver et tog så ordnet efter station ... og til sidste samles toget.
Det hele vises i filmen "Her er banerne", som handler om netop Fredericia Station. Den kan desværre ikke købes, da det er Statens Filmcentral som sidder på distributionen. Men den kan lånes på video gennem Bibliotek.dk.
At det så er lidt underligt, at man hellere vil have at et par tusinde jernbanenørder låner den (og en del sikkert kopierer den til eget brug og arkiv) i stedet for at tjene en hund eller to på en god DVD-version ... det fatter jeg ikke.
MVH:Per
Märklin C- og K-skinner.
Treskinnedrift med eCos & TouchCab.
Udvikler af http://www.jernbanebasen.dk
Techek
Jelling
Indlæg: 910
Tak for tippet. Jeg tror faktisk den står et sted i mit arkiv for at det ikke skal være løgn.
Pluto
Indlæg: 29
Jeg beklager meget at denne del ikke var med i det første indlæg, jeg tænkte ikke lige på at det hele ikke kunne være på en side. Den sydlige del er nu vedhæftet.
Hvis du i øvrigt er interesseret i yderligere information omkring Fredericia banegård er der ca. 20 sider om denne i bogen "Bag statsbanernes kulisser" der var omtalt i et af de seneste numre i "Banen". Her er også flere billeder m.v., og også en beskrivelse af de forskellige riste. Per Olsens beskrivelse er helt i overensstemmelse med bogens oplysninger.
DVG
HTX Ballerup
Indlæg: 72
I strækningsristens bliver vogne delt op i tog for tog fx et spor for vogne mod Århus, i stationsristen bliver vognen sotret til et godstog af gangen. Så man tømmer altså et spor strækningsristen og sortere dem i stationsristen, dette gør det nemmere at rangere på de stationer som godstoget skal udveksle vogne på undervejs.
Mvh Lasse
moppe
Medarbejder
Indlæg: 5.558
I får dem lige fra de rå scanninger, samt noget af teksten dertil.
Klaus
Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.dk
Modeltog, internet, gratis spambekæmpelse, elektronik og andet: http://www.moppe.dk
Det lette modelbaneforum: http://groups.google.dk/group/dk.fritid.jernbaner.model
Techek
Jelling
Indlæg: 910
Det går fremad med min stations-sporplan men den minder mindre og mindre om Fredericia af den simple årsag at grundplanen ikke er lavet til en "Fredericia"-lignende sporplan.
Derudover har jeg ikke umiddelbart så meget plads at jeg kan lave både ankomst-, stræknings-, stations- og afgangsrist plus en endestation med remise, gods og en fornuftig by. Indtil videre må ankomst og afgangsrist undværes, men stationen får dog spor nok til at aftage 3 godstog og 7 persontog plus det løse.
Hvordan ville man egentlig kunne lave en automatisk stræknings- og stationsrist i model hvor vognene automatisk løber ned og bremses uden at man skal skubbe/trække dem mellem stræknings- og stationsristen?
moppe
Medarbejder
Indlæg: 5.558
Ved at lave fald nok.
Og så lige sikre sig at alle vogne løber lige godt...........
Klaus
Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.dk
Modeltog, internet, gratis spambekæmpelse, elektronik og andet: http://www.moppe.dk
Det lette modelbaneforum: http://groups.google.dk/group/dk.fritid.jernbaner.model
Techek
Jelling
Indlæg: 910
Jamen, så vil de jo løbe lige igennem fra øverste frakobling, gennem strækningsrist, frakobling og stationsristen ud i "afgangssporet"!?
moppe
Medarbejder
Indlæg: 5.558
Nej, for ude i den virkelige verden skal der også hjælp til for at bremse og komme videre. Nogen gange klarer man den med skinnebremser, men som regel er der kun en "knold" man så rangerer hen over med maskinekraft og lader vognene løbe frit ned til næste rist.
Klaus
Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.dk
Modeltog, internet, gratis spambekæmpelse, elektronik og andet: http://www.moppe.dk
Det lette modelbaneforum: http://groups.google.dk/group/dk.fritid.jernbaner.model
Techek
Jelling
Indlæg: 910
Bingo. Jeg synes nok jeg havde overset noget. Men det fremgår da af tværsnits-tegningen over Fredericia, at ihvertfald de tre øverste riste hælder en smule (eller mere). Dog er det vel ikke usandsynligt at man lader en maskine puffe til vognene så de selv ruller videre til næste rist.
Ville man kunne lave det på samme facon i model? En næsten friktionsfri vogn skulle jo gerne kunne stå i risten uden påvirkning, så risten skal være vandret. Mellem de to riste skal der være et fald, så et puf/skub med en maskine, forårsager at vognen ruller videre til næste rist hvor den efterfølgende stopper.
Kan det lade sig gøre at lave en bremse i model og i så fald hvordan? Det ville jo være ret uheldigt hvis en vogn ruller fra øverste afkobler og gennem begge riste og ud i stationsområdet - både i virkeligheden og i model!
Horsecreek
Lokomotivfører
Indlæg: 1.508
i min klub i Roskilde har vi lavet nogen indledene forsøg med et rangerbjerg, vi har konstateret at selv helt nye velkørende vogne ruller forskelligt.
Intet modeljernbaneanlæg er så perfekt, at det ikke giver inspiration til det næste.
moppe
Medarbejder
Indlæg: 5.558
En bremse i model vil være lige så svær at styre som en vogn. Problemet er at en modelvogn er alt for let i forhold til de kræfter der skal til for at bremse den (eller rettere friktionen i en modeltogsvogne er ret stor i forhold til 1:1 "modeller" og derfor kræver meget mere fart og derved også en større bremsekraft).
Skal man lave et rangerterræn med riste, skal det laves således at den ringest rullende vogn kun lige kan komme ind på risten, og den bedst rullende lige akkurat ikke kører ud over enden af risten.
Du skal have fat i dem for at koble dem sammen, enten med maskine eller håndkraft, (alternativt skubbe dem ud over enden ned til sidste rist, for der at koble dem sammen).
For lige at tale om friktion: Da man byggede BR 23 og udstyrede den med rullelejer tiil hjulaksler og gangtøj, kunne under 10 mand sætte det store lokomotiv i bevægelse. Er en almindelig 2 akslet godsvogn først i bevægelse kan 1 mand holde den i fart.
Klaus
Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.dk
Modeltog, internet, gratis spambekæmpelse, elektronik og andet: http://www.moppe.dk
Det lette modelbaneforum: http://groups.google.dk/group/dk.fritid.jernbaner.model
PerOlsen
Indlæg: 2.070
Det er her udfordringen kommer. Du skal bruge en håndfuld små figurer som du rigger til med fjernstyring, så de kan løbe langs vognene og kaste "hunde" ind for at bremse vognene. :roll:
Eller også finde på et system i stil med det på GB, hvor der ligger nogle bremse-dimser langs skinnerne:
http://www.l-eriksen.dk/toge/fast/sjaelland/stkbh/gods/godsbanegaarden/2...
Eller en mekanisk tap, som kan vippe op under den forreste vogn og fastholde den?
MVH:Per
Märklin C- og K-skinner.
Treskinnedrift med eCos & TouchCab.
Udvikler af http://www.jernbanebasen.dk
PED
Indlæg: 150
Jeg er jo sent ude men alligevel:
Hvis du stadig arbejder med Fredericia lay out har jeg et par kommentarer.
Det er korrekt at hele Fredericia er enorm, men det er jo muligt at lave en bane med de mere interessante afsnit, feks broer mm. På den måde kan selv Fredericia komme ned i størrelse. Nederst et link til en flot neddroslet kopi af Gremberg Rangierbahnhof i Köln. De har fået rist, rangerbjerg og stort remiseområde med på hvad jeg vil vúrdere til måske 12 m længde. Det er der jo ikke mange der har plads til, men jeg går ud fra at du har meget for bare at spørge til Fredericia!
Da et rangerbjerg er meget afhængigt af materiel og kurveradier vil jeg foreslå hvad jeg selv prøvede:
En dør (plan) på et bord, så kan den justeres i højden med klodser. Jeg fandt ikke dette nødvendigt, som nævnt skal risten være vandret. Med masser af klodser kan du indrette bjerget. Jeg brugte ikke oprangeringsplaner, så jeg kan rangere efter hovedet og det er godt. Så kan man sende letløbende vogne til de yderste krumme spor og de dårligst løbende til de lige. Endvidere kan et par godt løbende jo trække en dårlig. Bjerget skal fortsætte under de første skifter i udfletningen.
Hvis sporene er lange nok feks 3,4 m er bremser ikke nødvendige ved vandret rist. Jeg afprøvede lidt stigning i modsatte ende af bjerget for at stoppe evt hurtig løbere. Med 3,4m kan man lave en slæber på 30 vogne og det er vel ok. Jeg bruger Märklin og opdagede at deres afkobler kan bruges som bremse. Jeg bruger slanke skifter, for ellers går det ikke. Märklins englændere duer heller ikke, men du bruger nok ikke Märklin.
Held og lykke, og hvordan går det egentlig med anlægget.....?
http://www.fde-burscheid.de/gremberg_plan.html
Venligst
Per
Dansk Epoke 3 Märklin HO
mylle
skipper/musiker
Indlæg: 423
med lidt snedighed kan du placere en lille jernplade i hver vogn, og så bruge spolen fra f.eks Pecos relæer som elektromagnet. På den måde kan du selv bestemme hvornår og hvor hurtigt vognene skal stoppe. I div bøger er rangerbjerge ganske nøje beskrevet Prøv DSBs 100 årsskrift
Mylle
PED
Indlæg: 150
Hej Techek,
Håber det går fremad med Fredericia (lidt billeder, please...).
Har netop været på biblioteket og læst MIBA. I næste nummer der er 12/09 kommer noget om sporbremser i HO.
Det må være noget for dig!
Venligst
PED
Dansk Epoke 3 Märklin HO
Techek
Jelling
Indlæg: 910
Tak for indsparkene - uanset om det er lidt sent eller ej.
Jeg arbejder desværre ikke mere på det med Fredericia, men det er nu stadig spændende at høre jeres overvejelser og ideer mht. sporristene og rangerbjerget.
Henrik
Indlæg: 18
Hvordan ville man egentlig kunne lave en automatisk stræknings- og stationsrist i model hvor vognene automatisk løber ned og bremses uden at man skal skubbe/trække dem mellem stræknings- og stationsristen?[/quote]
hej Techek jeg har en lille film fra hamburg hvor du kan se deres rangerbjerg næste gang du får dig snøvlet til lemvig
3 skinne,Märklin K , skala H0,Intellibox+esu håndkontrol,primært dansk epoke III-V
medlem af vestjysk modelbaneklub
Mvh Henrik
http://www.vmbk.dk
Techek
Jelling
Indlæg: 910
Hvis du tænker på Miniatur Wunderland, så har det nok ikke nogen interesse - jeg har ihvertfald ikke råd til at ansætte folk til at lave en efterligning.
Iøvrigt bor jeg pt. i Middelfart og arbejder i Kolding, så jeg er kun i Thisted i weekenderne - og der er det kæresten og drengen der får al min opmærksomhed.
bl
Pensionist
Greve
Indlæg: 1.820
I juli-udgaven af MIBA er en beskrivelse af en æselryg på et tysk anlæg, hvor der er brugt fjedrende skinnestykker à la fjedrende sporskiftetunger til at bremse vognene fra nedløbet. Det er billigt og enkelt og skulle efter sigende virke.
Bjarne
Henrik
Indlæg: 18
nej det er over hamburg rangerbanegård
3 skinne,Märklin K , skala H0,Intellibox+esu håndkontrol,primært dansk epoke III-V
medlem af vestjysk modelbaneklub
Mvh Henrik
http://www.vmbk.dk
Purellum
Indlæg: 507
Jeg fandt tilfældigvis denne lille video: http://www.youtube.com/user/trainfart
Per.
FutNielsen
Bylderup-Bov
Indlæg: 157
Så lykkedes det endeligt at færdigøre en sporplan med Rocoline skinner over Fredericia komplet med havnebane. Jeg ville have lavet den den i 10 graders fra starten men måtte koge den lidt ned til 15 graders sporskiftere for at den kunne bygges i Wintrack.... Inden nogen får lyst til a bygge den rigtigt så læg lige mærke til pladskravene 37x33 meter
Mojn Mojn
Henrik
2 skine jævnstrøm digital. DSB epoke III