Picture

Svend

Ballerup

Indlæg: 1.338

PB

Skive i 50´ og 60´erne - lidt inspiration til modelbanen

Gode billeder fra en dansk provinsby - Skive - i 50´ og 60´erne. Også en del billeder med jernbanemotiver.

http://www.frogx.dk/skive50/

__________________

Svend

Like 0 kan lide
Top

Picture

henho

It-konsulent

Ringkøbing

Indlæg: 1.342

PB

Det var dog den mest charmerende rejse tilbage i tiden, jeg længe har gjort Laughing out loud

Fine inspirerende billeder for vi epoke 3 folk; men samtidig også fin faktuel information om f.eks. måden et gasværk virker på.

1000 tak for linket, Svend. Smile

__________________

MVH

Henrik
2-skinne, dansk, epoke3b, medlem af SdMJK

Bruger Z21 på hjemmebanen.

Like 0 kan lide
Top

Picture

bl

Pensionist

Greve

Indlæg: 1.817

PB

Også en stor tak for linket her fra!

Billederne indeholder et væld af detaljer fra den gang: Vejskilte, landeveje uden sidestriber, lygtepæle, butiksskilte, baggårde med lokummer, bilerne, havnemiljøet med virksomheder etc. etc.

Gider du ikke finde mere af den slags?

__________________

Bjarne

Like 0 kan lide
Top

Picture

M.J. Sundborg

Indlæg: 95

PB  Hjemmeside

Det der er rent guf for epoke III entusiaster! Rigtig meget god inspiration for os, der gerne vil genskabe et typisk dansk provinsmiljø rundt om togene. Jeg tilslutter mig ønsket om mere!

M.v.h.

Sundborg

Like 0 kan lide
Top

Picture

Svend

Ballerup

Indlæg: 1.338

PB

Det var rent held/tilfældighed at jeg faldt over siden om Skive.

__________________

Svend

Like 0 kan lide
Top

Picture

martindahl

IT

Stenlille

Indlæg: 2.498

PB  Hjemmeside

"Svend" skrev:
Gode billeder fra en dansk provinsby - Skive - i 50´ og 60´erne. Også en del billeder med jernbanemotiver.http://www.frogx.dk/skive50/

Super godt link og man kommer jo helt i Matador-stemning. Tak skal du have for linket.

Det er billeder der sagtens kan bruges i andre byer også ...

Martin Wink

__________________

Martin Wink

https://3modul.dk
Märklin M, K og C med 3 kontaktpunkter, skala H0, Intellibox, Ecos II, WDP 2012 på Windows 7, primært dansk epoke III (lidt II og IV) i blandet lidt svensk og norsk.
https://www.hyldegaarden.dk
https://www.vsvt.dk

Like 0 kan lide
Top

Picture

cbt

Indlæg: 1.152

PB

Det er nogle rigtige hyggelige billeder fra Skive (hvor jeg har familie og derfor kender lidt til byen).

Lidt påfaldende er det dog, hvor mange smukke gamle huse, der har måttet lade livet i udviklingens hellige navn, også i Skive, ligesom i mange andre provinsbyer.

Mange af den slags gamle huse er netop hvad mange idag forbinder med et smukt og godt bymiljø, som man (=både turister og mere lokale) har lyst til at opleve - og måske især ved juletid.

De nøgterne og "effektive" funtionalistiske kasser, der er blevet bygget siden 1960'erne, er der som regel ikke megen charme ved og er vel egentlig bare et produkt af, at bygherrerne ønsker max. antal kvadratmeter for et minimum beløb, at arkitekter ikke har mulighed for/ønsker at udfolde sig ligeså kreativt længere som førhen, samt at fortidens fokus på en bygnings fremtræden udadtil (pompøs, ligefrem prangende, præsentabel, finurlig, med mange detaljer, osv) er blevet til et indadskuende (nærmest navlebeskuende) fokus på bygningens indretning og indre fortræffeligheder, mens facaden blot må blive som den nu engang bliver, dikteret af bygningens indretning, frem for omvendt.

Og det er med det resultat, at taktfast placering af lige store vinduer i de +100 årige bygningers pyntelige facader idag er blevet afløst af glatte vægge uden "pynt", hvor alle mursten vender ens, fordi de er klasket sammen i en hulens fart, og hvor vinduer af mange forskellige størrelser er spredt for alle vinde henover en "urolig" facade - små vinduer højt oppe hvor der er badeværelse, kvadratiske vinduer hvor der køkken og værelser, og store vinduespartier hvor der er stue, osv.

Herhjemme i Frederikshavn ses denne kontrast side om side, idet den ærværdige gamle Dommergården (på Nytorv nr. 19-25 - tjek evt. Google Streetview) med sine mange ens vinduer (af kun én størrelse, men i to indbyrdes harmoniske udformninger) ligger klemt inde som i et skruestik mellem to moderne, effektive boligkasser, som hver er med mindst 8 forskellige vinduer i gadefacaden, alle i ligeså mange forskellige højder, og hvor murværket er glat og blottet for detaljer.

(Nedenunder ses et billede fra Google Earth til illustration af kontrasten):

Billede

Når man ser de gamle billeder af de smukke gamle huse fra Skive, så slår det én hvor meget "ro", der var over de gamle huses facader - symmetri, harmoni mellem vinduesstørrelse og murværkets proportioner, og pyntelige detaljer til at give bygningen "personlighed" og identitet.

Vi har alle muligheder (som aldrig før) for at bygge "pænt" idag - men gør det desværre ikke, i effektivitetens og økonomiens navn. Og gør det verden til et pænere sted at leve i ?.

Hvis/når jeg engang skal igang med at opbygge en modeljernbane, så bliver den primært forsynet med charmerende gamle huse med krummelurer osv., selvom det sikkert ville være ulig lettere at bygge huse i "moderne" kasse-stil (ligesom det også er i virkeligheden).

Og her kan billederne fra f.eks. Skive give god inspiration til at bygge huse med krummelurer og detaljer.

Og BTW, pudsigt nok er det også den slags huse, der er flest af i de forskellige modeljernbanetilbehørsfabrikanters kataloger.

__________________

Med futlig hilsen
Carsten B. Thomsen

Fremo-medlem, H0 2-skinne, digital, dansk (incl. udenlandsk materiel, der kører/har kørt i Danmark), alle epoker - dog primært IV og V.

Like 0 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.