Picture

Cargoman

Indlæg: 491

PB  Hjemmeside

S1/WRm

Jeg er gået i gang med at bygge den nuværende S1, også bedre kendt som Dronningevognen eller Kongevognen.

S1 er en vogn ud af en familie på 3 stykker, som oprindeligt havde litra Ckm, men senere omlitreret til WRm. En af disse blev senere ombygget til S1 som en gave til Dronning Margrethe på hendes 60-års dag. Den stod dog ikke færdig samme dag.

Jeg ved, at der er flere som har bygget selvsamme vogn, men her vil jeg vise, hvordan jeg griber projektet an.

Som udgangspunkt har jeg valgt at bruge en Roco 45273, DB Bpmbkz. Den kommer tæt nok på, men der skal stadig noget arbejde til, hvis man vil det rigtige antal store og små vinduer, samt nogle andre detaljer.

Roco´s vogn har har 9 store og 4 små vinduer på den ene side, og 9 store og 2 små på den anden side. En WRm har 8 store og 6 små på begge sider. Derudover er der på S1 blændet 2 store vinduer af på begge sider.

Taget på Roco´s vogn er med riller, mens det på WRm er glat.

DB vogn kort vinduesrække

DB vogne_1

__________________

Moderne tog på danske skinner

Like 0 kan lide
Top

Picture

tybalt

It-projektleder

Holbæk

Indlæg: 999

PB  Hjemmeside

Hej

Interessant. Det vil jeg glæde mig til at følge med i.

Dit valg af forlæg undrer mig lidt. Normalt vælger man Bpmz som forlæg, hvorfor har du valgt en anden og hvad er forskellene.

Er der iøvrigt ikke 3 blændede vinduer og ikke 2 på midten af vognen?

__________________

Med venlig hilsen
Henk

http://www.privatbanen.dk/
- H0, 2-skinne -

Like 0 kan lide
Top

Picture

Cargoman

Indlæg: 491

PB  Hjemmeside

"tybalt" skrev:
Dit valg af forlæg undrer mig lidt. Normalt vælger man Bpmz som forlæg, hvorfor har du valgt en anden og hvad er forskellene.Er der iøvrigt ikke 3 blændede vinduer og ikke 2 på midten af vognen?

Jeg mener forskellen ligger i vognens udstyr og/eller funktion. I model er grundvognen den samme. Der er for eksempel "SnackPoint" i den model jeg har valgt.

Jeg får det til 2 vinduer som skal blændes. Prøv at sammenligne billedet herunder med dette link Arrow http://www.gregand.dk/billedegalleri/show-pic.php?show=154.

Husk at den ene store vindue skal laves til et lille. Husk også at der er forskel på siderne. Der sidder en rist på midten på den ene side, men ikke på den anden.

DB vogn lang vinduesrække

__________________

Moderne tog på danske skinner

Like 0 kan lide
Top

Picture

Cargoman

Indlæg: 491

PB  Hjemmeside

Så er der lidt billeder fra projektet. Taget er blevet slebet glat, men det primære jeg vil vise her er arbejdet med vinduerne.

På det første billede er der blevet limet blændstykker i, som herefter er slebet glat med resten af vognkassen. Det ene vindue er blevet forvandlet fra et stort til et lille ved at der er limet et stykke i, i lidt over halv størrelse. Herefter er vinduet slebet i facon ved gentagne gange at prøve med et af de andre små vinduer til faconen er der.

På det andet billede ses 2 små vinduer som er skåret ud, og blændstykker som er limet i.

Det er nemmest at skære vinduerne ud før, at man limer blændstykkerne i. Da kan man tage vinduesrækken fra vognens modsatte side og bruge som prøve, indtil hullerne passer. En rund fil anbefales til hjørnerne i vinduerne.

S1 med blændede vinduer

S1 udskårne vinduer

__________________

Moderne tog på danske skinner

Like 0 kan lide
Top

Picture

Cargoman

Indlæg: 491

PB  Hjemmeside

Selve vinduerne til S1 skal også undergå lidt arbejde med en fil. Indtil videre har jeg kun vinduer til den ene side. Vinduer til vognens anden side er bestilt som reservedel, da jeg ellers vil komme til at mangle de 2 yderste på den side, hvor jeg selv har skåret ud.

De 2 vinduer, som skal sidde ud for de blændede huller, har jeg slebet flade.

Jeg mangler endnu at tilpasse det store vindue, som skal være et lille (der 3. vindue fra venstre).

Mine overvejelser går på om jeg skal file vinduet ned til lille størrelse, eller om jeg simpelhen skal skære det ud af rækken og erstatte det med et af de små, som bliver til overs fra vognens modsatte side. På billedet er det vinduet til højre for det blå "SnackPoint"-vindue.

Vindue til S1

__________________

Moderne tog på danske skinner

Like 0 kan lide
Top

Picture

Cargoman

Indlæg: 491

PB  Hjemmeside

En anden detalje man skal være opmærksom på er skørterne. På Roco´s vogne ender skørterne i en vinkel på 45 grader, mens de på WRm er skåret skarpt 90 grader. Udover dette skal man også være opmærksom på længden af skørtet.

Jeg har sjusset mig frem til længden, ved at kigge på forskellige billeder af WRm-vogne, men i sidste ende er det modeltogets kompromi som spiller ind: Boogien skulle gerne kunne dreje uden at komme i klemme, når vi kører rundt i vores alt for skarpe kurver.

Jeg har valgt at spartle mig frem til faconen, men det ligger jo frit for, om man hellere vil lime et stykke plastcard på i stedet for.

På billedet ses en sammenligning om emnet, så alle kan være med.

Vognen til højre er den med forlænget skørt.

Skørter

__________________

Moderne tog på danske skinner

Like 0 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.