Som nogen af jer måske ved, planlægger/bygger jeg på en model af Lollandsbanen, inkl. Nyk. F. i modificeret udgave (dobbeltspor allerede i 1980'erne). I den forbindelse har jeg et par spørgsmål vedr. sporplanen:
I følge en sporplan på dk.trackmap.net , er strækningen hvorpå Nyk. F. enkeltsporet (hvilket passer med virkeligheden, selv idag), og dette spor fortsætter udelukkende gennem de rette/lige "grene" gennem stationen, hvor det iøvrigt ligger som spor 2.
Kan det passe, at på en sådan station med 5 perronspor, vælger at bruge spor 2 som gennemgående spor, altså sådan rent generelt (det skal lige bemærkes, at af hensyn til vejnet med mere, ligger spor 1 lidt forskudt mod vest)?
Og ville man så, når et evt. 2. spor (altså når banen opgraderes til dobbeltspor) skal anlægges, af hensyn til broen (Kong Chr. IX's bro) bliver nødt til at lægge det ekstra spor til venstre for det eksisterende (med venstre menes betragtet fra et tog når man kører mod syd), skal lave et ekstra gennemgående spor på stationen vil vælge det nuværende spor 3 (hvor spor 1 ligger i vest, og det ekstra spor skal ligge mod øst) til dette formål?
Interesserer mig generelt mest for jernbanerne øst for Storebælt, navnlig på Syd-Sjælland og og Lolland-Falster.
Trix startsæt, suppleret med udvidelse af antal skinner og en MS2 til styring.
miken
kjellerup
Indlæg: 347
hej
jeg ha vedhæfte en sporplan til dig
også en kopi af tib der kan man se hvad for nogen spor der er gemmen gå/køren
du kan se på billed 1
er vis du kommer fra ringsted er spor 2 gemmen gå/køren det kan se fordi 2 tal og km talle i venster side er fed også kaller det minst grumme spor igemmen en station
billed 2 er vis du kommer fra rødby
der er det også spor 2
håber du kan bruge nogen af det her
Mvh
Michal Sønder
Min modelside (underombygning)
http://www.miken.dk
3-skinne H0, K-skinner via moduler
Tilbagemelling via s-88-n print fra svend brandt (tyskland) bygge af (speed180)
esu 50000/windigipet 2012
mr-data
Indlæg: 805
Det var lige netop noget ala det jeg ledte efter, og herefter svar på følgende spørgsmål:
Af hensyn til broen nævnt i første indlæg, men også udfra de luftfoto jeg har set af banestrækningen nord for nyk.f. , skal det ekstra spor (som gør strækningen dobbeltsporet) ligge ØST for det nuværende. Og dermed bliver det vel spor 3 som bliver det mest rette spor gennem stationen for NORD-gående tog, eller? Husk i den forbindelse på, at Nyk. F.'s perron ligger med spor 1 længst mod VEST, og bevæger dernæst ØST-over.
Interesserer mig generelt mest for jernbanerne øst for Storebælt, navnlig på Syd-Sjælland og og Lolland-Falster.
Trix startsæt, suppleret med udvidelse af antal skinner og en MS2 til styring.
Horsecreek
Lokomotivfører
Indlæg: 1.508
Intet modeljernbaneanlæg er så perfekt, at det ikke giver inspiration til det næste.
mr-data
Indlæg: 805
Godt at høre at min teori var fornuftig. Hvad angår færdig(e) sporplan(er) Nyk. F. (og andre station på Sydbanen) i en dobbeltsporet udgave skal bygges om, så ligeledes baseret tildels på luftfotos som antyder at man var mere-eller-mindre forberedt på at banen før-eller-siden skulle udbygges. Og dels mener jeg også, at kunne huske at have læst (eller hørt) at DSB inden der var mere end 80% sikkerhed for at man ville etablere Storebælts-forbindelsen, og hvor navnlig godstrafikken var stadig stigende (omkring 1980, vistnok), så småt arbejdede på planer for hhv. udbygning hhv. elektrificering af Sydbanen. Så mon ikke der er en vis chance for at der ligger en plan et sted man kan "hive op af skuffen" og evt. arbejde videre på?
Interesserer mig generelt mest for jernbanerne øst for Storebælt, navnlig på Syd-Sjælland og og Lolland-Falster.
Trix startsæt, suppleret med udvidelse af antal skinner og en MS2 til styring.
Cargoman
Indlæg: 498
Selv om sådan en plan skulle ligge i skuffen, tvivler jeg på at det er den man hiver op. Meget kan have ændret sig fra det man forberedte, til det man ønsker i dag. Det kan være større gennemkørselshastighed, som kræver en større kurve, eller man kører med længere (gods)tog end dengang, hvilket kræver længere spor for eventuelt overhalende tog.
Hvad angår Nykøbing F. er jeg dog ret sikker på, at spor 3 vil blive det næste gennemkørselsspor når banen bliver udbygget til dobbeltspor, til dels på grund af de fysiske forhold, og til dels fordi Lollandsbanens tog skal have et fornuftig sted at køre hen (spor 1 eller spor 4).
Moderne tog på danske skinner
mr-data
Indlæg: 805
Deri kan du selvfølgelig have ret, men mig bekendt var godstogene allerede dengang på vej mod de 800 - 850 meter; årsagen til at man oprettede ScanLink var jo netop fordi at godstogene var ved at blive for lange, og M/F Trekroner blev jo netop ombygget til en (samlet) sporlængde på ca. 840 meter, og jeg tvivler kraftigt på at de bliver ret meget længere, navnlig på af længderne på stationers krydsningsspor, men også pga. den øgede vægt.
Hvad Lollandsbanen angår, tror jeg snarere at de bliver "forvist" til spor 5, så der kan ske hurtig omstigning mellem dem og evt. lyntog eller lign, hvorfor de sikkert får spor 1 og 4. Men det kan jo selvfølgelig være, at man vælger at give enkelte LJ-tog adgang til spor 4(morgen) og spor 1(eftermiddag/aften), for således at sikre hurtig omstigning mellem hurtigtog til/fra København (eller andre større sjællandske byer hvor et sådant standser, f.eks. Næstved og Ringsted) for de der pendler; så disse passagerer kan få en kortere rejsetid.
Iøvrigt, synes jeg at have hørt rygter om, at man overvejer at lave nogle "EuroRegio" togforbindelser, efter samme principper som InterRegio, for at de som vælger at arbejde i Tyskland (eller tyskere der vælger at arbejde i Danmark) kan få en kortere rejsetid til en lavere pris i stedet for en art lyntog ala. en opgraderet (læs: hurtigere) EuroCity. Men om disse rygter er sande, aner jeg ikke; og jeg ved godt at man ikke altid kan regne med rygter.
Interesserer mig generelt mest for jernbanerne øst for Storebælt, navnlig på Syd-Sjælland og og Lolland-Falster.
Trix startsæt, suppleret med udvidelse af antal skinner og en MS2 til styring.
Cargoman
Indlæg: 498
Danlink var navnet, og ja, færgerne blev bygget efter den danske max-længde for tog. Men fremtiden kan meget vel byde på endnu større tog end vi ser i dag. Snakken i krogene går allerede på 1000 meter, men det kræver først og fremmest at tyskerne er med på den.
I dag må tyske tog ikke være lige så lange som her hjemme i Danmark. Jeg mener de har en grænse ved omkring 650 meter.
1000 meter/87= 11,5 meter og så skal der også lige være et par sporskiftere i begge ender til ind- og udkørsel :roll:
Moderne tog på danske skinner
Nordbyen
Ingeniør
Indlæg: 140
De seneste bro og tunnel arbejder nord for Nykøbing F indikerer, at det nordfra kommende dobbeltspor vil blive beliggende mod øst. Det sydfra kommende dobbelt spor, med udbygningen af broen over Guldborgsund er allerede vendt herover.
Efter seneste ombygning af Nykøbing F, med nedlæggelse af det tidligere spor 6, er der 2 gennemgående peronner, spor 2 - 5. Jeg har ikke set på sporplanen uden for stationen, men et gæt kunne være, at spor 2 og 3 bliver sydgående og 4 og 5 nordgående, lidt ala Næstved. Spor 1 til Lollandsbanen.
Jeg så godt, at du gik efter et 80er layout, men hvis du modificerer, så kunne det jo blive med den fremtidige 2016 sporplan, uden spor 6.
Som lokal ser jeg gerne delresultater af dit arbejde, det er altid dejligt at blive inspireret.
Christian Nordbyen
mr-data
Indlæg: 805
Ang. mit anlæg er dette fremtidsplaner, har endnu ikke pladsen til at realisere dem, men forsøger blot på at få inspiration.
Ang. dobbeltsporets indføring fra nord hhv. syd, er det vist meget længe siden at man valgte at det ekstra spor skal ligge øst for det nuværende (eller rettere syd, når vi snakker om broen), Bare et hurtigt blik på et luftfoto afslører, at der ved broen er forberedet plads på landfæsterne til et ekstra spor (og i tidernes morgen (læs: lige efter broen blev bygget) blev broen forberedt for at man "bare" kunne hænge en ekstra sektion på siden), ligesom at broerne over f.eks. Stubbekøbingvej ser ud til at være rigeligt brede (selvom der, ud fra luftfotos at dømme allerede ligger nogle ubenyttede spor) til at kunne lægge det nye spor.
Hvad de gennemgående spor angår, så er det vist i dag (og har været sådan i mange år) sådan at man vælger de mest rette spor til det formål, dvs. spor der går gennem den lige/rette gren i alle sporskifterne. Og eftersom at det nuværende gennemgående spor er spor 2, og det ekstra spor til/fra stationen skal ligge umiddelbart skal ligge øst herfor, vil det åbenlyse valg da så vidt jeg kan se være at vælge spor 3. Hermed kan regionaltog, LJ-tog og andre standsende tog benytte sig af de resterende, dvs. spor 1, 4 og 5.
Men jeg er også godt klar over, at man i dag ofte vælger at anlægge et midtliggende overhalingsspor, hvilket så i givet fald ville blive spor 3, og spor 4 så vil blive det gennemgående.
Men selvfølgelig, det er svært at spå om fremtiden, så som hvem ved hvordan resultatet af den kommende ombygning ser ud? Men det kunne da være interessant at vide, om Banedanmark allerede har planerne liggende klar (eller arbejder på dem) således at de kun mangler at få lov til at starte ombygningen. Det vil jeg sådan set regne med, så man ikke spilder unødig med det senere.
Og ombygningen vil vel også betyde, at sporet skal renoveres/fornyes, og at mange af de ubenyttede spor ved bl.a. godsterminalen bliver fjernet permannet, dels for at opnå en enklere sporplan, og ikke mindst mindske antallet af sporskifter i udfletningerne. Og mon ikke drejeskiven også ryger; har den egentligt været brugt i nyere tid (læs: de seneste 20 - 30 år)?
Men hvis man allerede er startet på jordarbejdet, kunne det være rart at se nogle billeder. Er selv "lokal", bosiddende i Nakskov, men Nykøbing er ikke det sted jeg kommer mest. Og du skriver du selv er lokal, vil det sige Nykøbing eller omegn?
Interesserer mig generelt mest for jernbanerne øst for Storebælt, navnlig på Syd-Sjælland og og Lolland-Falster.
Trix startsæt, suppleret med udvidelse af antal skinner og en MS2 til styring.
Nordbyen
Ingeniør
Indlæg: 140
Hej mr-data.
Jamen jeg bor lige nord for Nykøbing, i et byområde der ikke har noget navn, men de kaldes Nordbyen, og den lokale skole hedder Nordbyskolen.
Jeg mener, at NIRAS har fået til opgave, at se på sporanlægget fra Storstømsbroen og til Rødby. En vigtig beslutning er, om der skal køres 160 kmt eller 200 kmt. Denne belsutning skal koordineres med tilsvarende undersøgelser nord for Storstrømsbroen, her er der en anden rådgiver igang.
Jeg kan sagtens forstå dine tanker om, at spor 3 i Nykøbing umiddelbart er det naturlige gennemgående spor for nordgående trafik. Men min tanke var, at jeg føler det mest naturligt, at der i hver retning er såvel et primært spor og et sekundært spor, specielt da spor 5 i Nykøbing nu er lang (efter nedlæggelsen af spor 6).
Lollandsbanen burde i langt de fleste tilfælde kunne klare sig med det kortere spor 1, typisk ses kun et enkelt IC2 sæt fra Nakskov.
Jeg håber, at du får plads til dine modelbanetanker!
Christian Nordbyen