Picture

hekn

fhv it-konsulent, nuværende pensionist

Indlæg: 6

PB

LNJ SM/SP skinnebus med bivogn fra Epokemodeller og Scharfenbergkoblinger

Det sæt MÅTTE jeg jo have, idet jeg bor nærmere end et ejendomsmæglerstenkast fra LNJ.

Billede

LNJ SM/SP holder foran Gilleleje pakhusJeg er lidt skuffet over dem. De er vældigt pæne, men min kan ikke køre ret hurtigt (2 skinne analog). Smøring af navnlig bivognen hjalp en del, men de er stadig meget langsomme. Nogen gode ideer til, hvad der kan være galt?

At der så var byttet om på ledningerne, så den kørte den gale vej skal lige ud gennem sidebenene. Og vejledningen om adskillelse af motorvognen var en vildledning, så tappene, der klipser taget på, knækkede, da jeg fulgte vejledningen. Øv.

Men det, som dette indlæg egentlig handler om, er koblingerne:

Min privatbane er en punkt-til-punkt bane, så jeg skal løbe om på endestationerne. Märklin-koblingerne er bare gyselige. Scharfenbergkoblingsattrapperne er ok - men de fungerer jo ikke...

Hornby har lavet en Scharfenbergkobling (HC8040), men den er ca 12 mm bred - og skal bruge en NEM-skakt. Og en sådan har skinnebussen jo ikke på lager. Og så er den ALT for stor.

Men hos http://www.modellbahnservice-dr.de fandt jeg for 3 år siden noget nogenlunde brugbart - og det genfandt jeg i går i min samling af ubyggede byggesæt (bl.a. FREJAs byggesæt til skinnebusser, som jeg håber på, at jeg lever længe nok til at få bygget). Han har en FUNGERENDE Scharfenbergkobling, der kun er 5 mm bred. Det er ikke helt den rigtige type, bl.a. rager der en underlig pind opad på koblingen, men den kan man bare klippe af med en lille elektroniktang. Så går der også en pind nedad, men den er man jo nødt til at finde sig i, hvis der skal kunne afkobles på en afkoblingsskinne. Men jeg synes selv, det ser helt godt ud. Det er i hvert fald noget andet end de gyselige Märlin-koblinger. Bedøm selv på vedhæftede billeder.

Jeg brugte kobling nr 29012 - et par koster 8 Euro (plus fragt og bankgebyrer). Den kunne rimeligt let passes ind i skinnebusserne. Se nærmere her:

 http://www.modellbahnservice-dr.de/Schmalspur/Modellbau_Jurgen_Veit/Scharfenbergkupplung/scharfenbergkupplung.html

 

 

Billede

Billede

Billede

Jeg gjorde sådan:

- Den originale tap til koblinger blev fjernet og bunden gjort glat.

- Huller blev boret i undervognens fordybning til boggierne - næsten helt fremme ved kanten. På SM blev der boret med 1 mm bor og der blev skåret 1,4 mm gevind (metalundervogn). På SP blev der boret et 1,5 mm hul helt igennem plastic'en.

- Koblingerne blev sat fast med 1,4 mm skruer. På SP med møtrik på den anden side. Møtrikken blev sikret med en limklat

- På SP blev hullet i enden af undervognen gjort større, så der var plads til skrue/møtrik.

- Inden koblingerne blev monteret, blev to 1 mm styrenplade tilskåret i størrelse knapt 3*3 mm og der blev boret et 1,5 mm hul heri. Så stakken på skruen består herefter af: Skruehoved - koblingen - 2 stk 1 mm styrenplade - vognbund - gevind (SM) eller møtrik (SP).

- I koblingen er der hul til en lille fjeder, der medfølger. Denne skal bukkes iht en medfølgende tegning.

- Til støtte for fjederen har jeg boret to 0,8 mm huller helt ude i kanten af vognbunden. Heri er isat en 0,8 mm tyk dykker - der skal et hoved til for at sikre, at fjederen ikke smutter.

- Sluttelig en lille klat sort maling på sømmene og på "såret" efter den afklippede opstander oven på koblingen.

Jeg har afprøvet koblingerne med mine afkoblere. De går lidt stramt, men når jeg kører langsomt (det kan den jo...) hen over afkobleren og slår med den nogle gange, slippe koblingen - og SP bliver stående, mens SM fortsætter. Når jeg kører SM hen og støder ind i SP kobler den let (hvis altså kobligerne står lige).

Desværre kan jeg endnu ikke lave omløb, idet jeg kun havde 2 koblinger af den type, der skulle bruges. Men flere er bestilt - håber at se dem, inden januar er gået.

Like 0 kan lide
Top

Picture

Lars Skjærlund

Rødovre

Webmaster

Indlæg: 3.808

PB  Blog  Hjemmeside

Det ser rigtig godt ud. Smile

Jeg har nu fået en sending med fem sæt koblinger fra Tyskland - så nu mangler jeg kun nogle 1,4 mm skruer og en snittap til gevindet: Er der nogen, der har nogle gode forslag til, hvor jeg kan købe det?

__________________

MVH
Lars

Like 0 kan lide
Top

Picture

SC

Mekaniker

Indlæg: 466

PB  Blog

Hej Lars.

 

Jeg har købt et gevind sæt her ved et firma som hedder frits petersen, man skal oprettes som kunde via mail inden man kan køre noget. Jeg havde lidt bøvl med at finde et sted hvor jeg kunne købe et sæt med bor og snittapper / bakker. Hvis jeg ikke husker helt forkert kostede det 400-500 kr lidt meget men kunne ikke rigtig finde andet.  http://www.frits.dk/varktoj.asp?id=1140

__________________

Søren

3 Skinne, C skinner. Epoke lidt af det hele.
ECOS 1 og ECOS 2 og Touch Cab

Like 0 kan lide
Top

Picture

peterw

Ingeniør

Frederiksberg

Moderator

Indlæg: 900

PB

Hej,

Hvis man bor i Københavnsområdet er Millner på Godthåbsvej også et godt bud - der er i hvert fald ikke meget man går forgæves efter i værktøj.

Mvh,

Peter

__________________

Dansk epoke IV - af historiske årsager på 3-skinne. DSB suppleret af lidt privatbane. Uhlenbrock Intellibox, RocRail etc.

Like 0 kan lide
Top

Picture

kylle

altmuligt

Dianalund

Indlæg: 473

PB

Hejsa allesammen

Ebbe Andersen , Gørlev , har en lille forretning med alt det i mangler  

Prisliste skruer og møtrikker - Spor0.dk  

 

 Christian

__________________

http://3modul.dk/

Like 0 kan lide
Top

Picture

Triangel

Odense

Indlæg: 269

PB

Hej 

Og som Christian skriver, er Ebbe en rigitig god mulighed. på spor0.dk ligger en lidt ældre prisliste som hvis passer rimelig godt.

God fornøjelse Smile

__________________

Med venlig hilsen

Peter

Like 0 kan lide
Top

Picture

Lars Skjærlund

Rødovre

Webmaster

Indlæg: 3.808

PB  Blog  Hjemmeside

Triangel skrev:
Og som Christian skriver, er Ebbe en rigitig god mulighed.

Ebbe var et fint tip: Jeg har fået alt det, jeg skal bruge - hurtigt og effektivt leveret. Smile

__________________

MVH
Lars

Like 0 kan lide
Top

Picture

Niels Kroyer

Retired

Australia

Indlæg: 16

PB

Hi hekn

Mange tak for inspirationen og beskrivelsen af motering af Scharfenberg koblinger paa Epoke's skinnebusmodeller.  Inspireret af din artikel anskaffede jeg mig nogle af Veit's Scharfenberg koblinger (Veit Nr 29812).  

SP vognen

I stedet for at bruge de beskrevne skruer, brugte jeg 1.5 mm "self tapping" skruer.  Jeg borede et 1.0 mm hul for bagefter at skrue koblingen paa plads efter at jeg havde lavet en 2.0 mm afstandsklods, som du naevnte.  I stedet for at bruge soem til styring af koblingen, brugte et stykke 0.5 mm messingtraad bukket behoerigt som en boejle og stukket ned i to forboret 0.5 mm huler.  Ved at bruge en "boejle" holder man koblingen lige i den rigtige hoejde, som jo er vigtig for at koble godt.

 

Dele til SP vognen

 Billede

SM Skinnebus

Til montering af koblinger i SM'eren har brugt den eksisterende koblingsholder og plastik dimsen der holder koblingen paa plads.  Altsaa ikke noget med at bore huller og det bliver ogsaa et problem i den anden ende af SM'eren, hvor der er mindre plads til et boret hul.  Nu er det saa heldig at Veit's koblinger er lavet i messing. Paa toppen af Veit's kobling er der to hak.  Koblingen skaeres over lige efter det andet hak, saa armen paa koblingen bliver ca 2.5 mm lang.  Denne stump lodes paa et messing roer som har en indvendig diameter paa 2.3 mm.  Grunden dertil er at metal koblingsholderen paa SM'eren er 2.2 mm i diameter.  Laengden af messingroeret er 2.2 - 2.5 mm (ikke mindre end 2.2 mm).  Paa den modsatte side af messingroeret - lige overfor den fastlodet kobling - lodes forsigtig den tynde staaltraad, der medfulgte koblingen.  Naar det hele er faerdig saettes messingroeret med kobling og koblingsfjeder ned over metaltappen i undervognen og holdes paa plads af plastik dimsen, der foer holdt Epoke's kobling paa plads.  Naar saa "kofangeren" er paa plads styres koblingen ganske fint.

Billede BilledeBillede

 

Med venlig hilsen fra Down Under

Niels

__________________

Niels

Like 1 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.