Picture

LasseSteen

Indlæg: 1.532

PB

Råd søges: Vedr "lak" beskyttelse af dekaler

Hej alle sammen,

Jeg ved ikke helt præcis i hvilken hovedtråd en sådan post hører hjemme, så jeg håber det går an at poste her Smile

Jeg søger råd vedrørende lak eller anden beskyttelse til dekaler på plastic overflader.

En del af de dekaler som jeg har påsat rullende materiel (alle plastic overflader) sidder desværre ikke helt fast. Især efter et stykke tid kan nogle dekaler løsne sig en smule, alt afhængig af hvem der har produceret dekalerne. Efter min erfaring kan der nemlig godt være ret stor forskel på selve "lim" kvaliteten på dekaler.

Hvad gør I andre for at sikre, at dekalerne ikke løsner sig ? Har I nogle råd mht eventuel "lak" beskyttelse eller andet ?

På forhånd mange tak Smile

Mvh

Lasse

Like 0 kan lide
Top

Picture

Lars Skjærlund

Rødovre

Webmaster

Indlæg: 3.875

PB  Blog  Hjemmeside

Da' Lasse.

LasseSteen skrev:
Jeg ved ikke helt præcis i hvilken hovedtråd en sådan post hører hjemme, så jeg håber det går an at poste her Smile

"Maling & patinering" havde nok været bedre, men det går nok også her.

Citat:
En del af de dekaler som jeg har påsat rullende materiel (alle plastic overflader) sidder desværre ikke helt fast. Især efter et stykke tid kan nogle dekaler løsne sig en smule, alt afhængig af hvem der har produceret dekalerne. Efter min erfaring kan der nemlig godt være ret stor forskel på selve "lim" kvaliteten på dekaler.

Hvad gør I andre for at sikre, at dekalerne ikke løsner sig ? Har I nogle råd mht eventuel "lak" beskyttelse eller andet ?

Dekaler er en videnskab for sig, men her er, hvad jeg gør: Først maler jeg min model, typisk med matte farver (fordi jeg bruger Humbrol, og her er sortimentet langt størst i de matte farver).  Dekaler hader matte farver, da "matheden" skyldes, at den malede overflade har en uregelmæssig overflade: Derfor fortsætter jeg med at give modellen en gang skinnende, klar lak. Denne overflade bliver helt glat og er bedre til dekalerne. Så sætter jeg dekalerne på med diverse hjælpemidler til at placere dem, og når det er klaret, giver jeg igen modellen en gang lak - denne gang i den glansgrad, jeg gerne vil ende med at have.

Det skal siges, at jeg bruger airbrush, og lakken er normalt Humbrol.

__________________

MVH
Lars

Like 0 kan lide
Top

Picture

bjerg

ingeniør

Indlæg: 45

PB

LasseSteen skrev:
Jeg søger råd vedrørende lak eller anden beskyttelse til dekaler på plastic overflader. En del af de dekaler som jeg har påsat rullende materiel (alle plastic overflader) sidder desværre ikke helt fast. Især efter et stykke tid kan nogle dekaler løsne sig en smule, alt afhængig af hvem der har produceret dekalerne. Efter min erfaring kan der nemlig godt være ret stor forskel på selve "lim" kvaliteten på dekaler.

km text har en fin vejledning på deres hjemmeside - http://www.km-text.dk/ - vejledning

Like 0 kan lide
Top

Picture

JFN

Indlæg: 68

PB  Hjemmeside

Hej.

Ganske kort omkring dekaler.

Det er naturligvis et godt råd at følge KM-TEXT vejledningen, men en meget kort og brugervenlig ting du kan gøre er flg.

HUSK at limen er vandbaseret og derfor opløses denne når dekalen tilsættes vand for at frigører den fra papiret. Derfor skal den kun lige have vand nok til at slippe papiret så dekalen kan overføres til modellen, ellers virker limen ikke når dekalen kommer på modellen og skal hæfte !

Det giver det bedste resultat hvis modellen er malet med blank maling, eller som det mindste havlmat maling.

På KYSTBANEN, og sikkert også andre steder, sælger de en væske til dekaler.

Den ene væske "MICRO SÆT" er til at komme på modellen inden dekalerne overføres, specielt hvis modellen er malet med mat maling, ( den bruger jeg aldrig selv ) og den anden "MICRO SOL"  er til at blødgører dekalerne efter de er påsat modellen. Den bruger jeg hver gang og det sidste virker perfekt !

Hvordan; Efter dekalen er påsat modellen pensles forsigtigt med "blødgører midlet" MICRO SOL og dekalen sætter sig fast på modellen efter et kort øjeblik, selv hen over kanter m.m.

Der skal nok lavet nogle forsøg inden man bliver helt fortrolig med denne proces, men resultatet er rigtigt godt.

God fornøjelse !

Jørgen

 

Like 0 kan lide
Top

Picture

LasseSteen

Indlæg: 1.532

PB

Mange tak for alle de forskellige tips.

Jeg vil straks gå igang med at prøve det af Smile

Like 0 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.