Jeg er ved at udarbejde et lille (ca. 3 timers ) grundkursus i modeltog. Jeg har valgt følgende hovedemner:
Valg af mærke (to- eller treskinne drift).
Skinnetype (Flexskinner eller målfaste skinner).
Epokevalg.
Størrelse og udformning af banen.
Landskabesbaggrund for modelbanen
Landskabsopbygning.
Øvelser:
små bakker i flamingo og træ med fluenet.
Elektrostatisk græs og forskelligfarvet savsmuld.
Skinneballast og rustfarver. Jeg har ingenting om hus/ træbyggeri, da jeg syntes at det vil fylde for meget. Mangler jeg noget væsentligt ? Mvh. Reiner
esben2009
Greve
Indlæg: 290
Flot initiativ, og gode spørgsmål, men faktisk svært at besvare hvis man ikke ved hvad der får folk til at begynde på modeltog. Jeg mener, hvis man nu bare går i gang fordi man har lyst, køber nogle tog fordi man syntes de er flotte, bygger et bjerg fordi det gør sig godt på banen, startsættet var det tilbud man lige faldt over. På den baggrund kan man egentlig få et ganske udemærket modelbaneliv. Lykkelig uden at tænke over epoker og om en model nu har kørt i den ene eller anden sammenhæng, eller om man nu skulle have haft et andet system eller fabrikant.
Alt dette leder mig hen til, at dit gode initiativ måske mere var en guide til at komme videre, end til at komme i gang.
De bedste toghilsner
Esben + John Larsen
Vi kører Märklin digital CS3+, epoke 4-5-6 materiel og tider vi selv har oplevet, favorittoget er DB ICE2 + SBB krokodillen Ce 6/8
Bent_P
Jyllands hovedstad
Indlæg: 1.650
Første spørgsmål må vel være størrelse. Det der med to og treskinne er jo kun et "problem" i H0. Alle andre skaler er toskinne i dag.
Hilsen Bent P.
Märklin gennem 40 år, M, K og C-skinner
Søndenfjords
Indlæg: 284
Måske kan Svend Pedersens 60 år gamle bog På Sporet om samme emne give dig lidt inspiration. Om ikke andet er det hygsom, nostalgisk læsning
http://www.modelbaneteknik.dk/mbog/mb1.pdf
Søndenfjords
Reiner
Modelbygger
Mariager
Indlæg: 604
Tak for svarene. Det hele udspringer af at jeg i sidste wekend har udstillet modeltræer og vist lidt om landskabsbyggeri på Hobbymessen i Ålborg. Der fik jeg et forspørgsel om et begynderkursus, som jeg gerne vil imødekomme. Men det er lidt af en mundfuld, at presse vores hobby ned til tre timer. Men som inspiration kan det sikkert bruges.
Hilsen Reiner
Reiner
Modelbygger
Mariager
Indlæg: 604
TAK for henvisningen
Den kan helt klart bruges.
birkla
Buschauffør på Fehmernbyggeriet (FLC)
Nakskov
Indlæg: 243
Godt initiativ
Jeg for min part, ville være mest interesseret i landskabsopbygning, da jeg har lagt mig fast på fabrikat og (næsten) udformning af banen.
Så måske en anden idé: Dele det op i 2 kurser, et med Valg af mærke (to- eller treskinne drift). Skinnetype (Flexskinner eller målfaste skinner). Epokevalg. Størrelse og udformning af banen. og et med Landskabsopbygning.
Jeg har set flere videoer, bl.a. træbyggerkursus, og tror at presse det hele ned i et 3-timerskursus vil blive for kompakt
Så hvis du vælger sådan en løsning, vil jeg gerne deltage i landskabsopbygning
Mvh Klaus
Mvh Klaus Krøyer Jakobsen
Nakskov
MIST Zealand
http://ullerslevlokalbane.blogspot.dk/
Erik V. Pedersen
(Ex. DSB).
Indlæg: 182
Hej.
Mon ikke dette emne kan blive næsten lige så svært, som da man f. eks. i sin tid -på et af vore fora- drøftede industrifremstilling af "færger" ??? Der er alt for mange specielle ønsker ind over ! ! ! ???
"Ini´tivet" er godt nok, men . . . Kurset skal vel afholdes i Mariager ?
Er det for de interesserede, der endnu ikke har købt noget, men tæller på knapper: Skal, skal ikke. Er det for dem, der har købt det første materiel.
Er emnet ikke alt for bredt til "kun" tre timer ? Det er utrolig mange forhold, der skal tages i betragtning, allerede inden man "træder ind i forretningen" for at købe det første tog, eller trykker på "SEND" ved postordre.
"Legetøj" eller modeljernbane, købemateriel eller hjemmebyg / kombination af disse, forudsætninger for bygning eller el-arbejde (værktøj/uddannelse), plads. Skal det bare kunne køre eller ende som "mønster-anlæg". Bygges det til modelbyggeren selv eller som underholdning for børnene (kombination af begge). En øjeblikkelig indskydelse eller langtidsinvestering. Er der en forfremmelse i vente, så man kan risikere/vente flytning til anden bopæl (mange anlæg er "afgået ved døden" her). Er vedkommende ung, midaldrende og har genoptaget barneinteressen eller ældre (nær pensionsalderen). Størrelsesforhold: "N" / "H0" for de med fuldt syn på begge øjne, eller STORE TOG for de, der er godt oppe i årene.
Er der "kunder" nok til et sådant kursus i Mariager og omegn (hvis dér), eller burde det måske vare lidt længere (5-7 timer), når/hvis deltagerne har rejst langt (igen alt afhængig af formålet med kurset).
I vore dage synes dette måske at høre nok så meget hjemme "på nettet", især alt det inden anskaffelsen.
Held og lykke med overvejelserne.
Erik V.
http://evp.dk/index.php?page=kalvehavebanen-i-model
"Kalvehavebanen i model", der nu snart er 25 år gammel (modellen - ikke hj.siden) og meget materiel/bygninger på den er betydeligt ældre -- det ses ! ! !
Lars Skjærlund
Rødovre
Webmaster
Indlæg: 4.215
Som andre har gjort opmærksom på, mangler du måske overvejelser omkring skala - det synes, at du underforstår H0?
Og så har du heller ikke forholdt dig til styresystem - skal det være analogt eller digitalt? Hvordan skal sporskifter, signaler og alt muligt andet styres? Specielt det sidste kan det godt være ret væsentligt at have styr på, inden man går i gang med at bygge anlæg og landskab, da det har stor betydning for kabeltræk mm.
MVH
Lars
Reiner
Modelbygger
Mariager
Indlæg: 604
Jeg tænkte nok at det ikke var helt så enkelt
Kurset skal kun være for en enkelt person. Men skal naturligvis have afklaret det inden, at det er H0, vi bygger i. God poengte som jeg ikke havde tænkt over. Også alt omkring kabelføring sammen med landskabet overover er naturligvis vigtig. Tak for det Lars.
Også tak til dig Erik, for dit fine indput. Det giver mig en del at arbejde med inden kurset.
Men jeg kunne godt overveje at lave udelukkende et landskabsbyggekursus. Selvfølgeligt en hel dag, da det naturligvis skal være i Mariager ;) Der skal tid til at fordybe sig. Helt klart. Det tænker jeg lidt mere over i den næste tid.
TAK for hjælpen. Så kom jeg en del videre med tanker omkring et begynderkursus.
Her i Aalborg havde jeg et lille modul, hvor jeg viste brugen af den elektriske fluesmækker. Hvordan man sier græs, blandinger, måder at lægge det på, undergrund, fremstilling af græstotter mm. Det var rigtig hyggeligt at opleve den store interesse i landskabsbyggeri. At der var mange børn med på udstillingen, gør det hele bare mere hyggeligt.
Med venlig hilsen
Reiner
MAB
Staten
Indlæg: 548
Super idé
Som du selv nævner er 3 timer måske lige på grænsen, selv for en enkelt kursist. F. eks vil et emne som valg af epoke, i min optik, slet ikke kunne nås. I dette emne vil ting som DSBs historie, arkitektur, oprangeringer osv. optræde.
Hilsen Martin