Picture

Reiner

Modelbygger

Mariager

Indlæg: 591

PB  Hjemmeside

Spørgsmål til et modeltog kursus for nybegyndere

Jeg er ved at udarbejde et lille (ca. 3 timers ) grundkursus i modeltog. Jeg har valgt følgende hovedemner:

Valg af mærke (to- eller treskinne drift).

Skinnetype (Flexskinner eller målfaste skinner).

Epokevalg.

Størrelse og udformning af banen.

Landskabesbaggrund for modelbanen

Landskabsopbygning.

Øvelser:

små bakker i flamingo og træ med fluenet.

Elektrostatisk græs og forskelligfarvet savsmuld.

Skinneballast og rustfarver. Jeg har ingenting om hus/ træbyggeri, da jeg syntes at det vil fylde for meget. Mangler jeg noget væsentligt ? Mvh. Reiner

Like 2 kan lide
Top

Picture

esben2009

Greve

Indlæg: 290

PB  Blog

Flot initiativ, og gode spørgsmål, men faktisk svært at besvare hvis man ikke ved hvad der får folk til at begynde på modeltog. Jeg mener, hvis man nu bare går i gang fordi man har lyst, køber nogle tog fordi man syntes de er flotte, bygger et bjerg fordi det gør sig godt på banen, startsættet var det tilbud man lige faldt over. På den baggrund kan man egentlig få et ganske udemærket modelbaneliv. Lykkelig uden at tænke over epoker og om en model nu har kørt i den ene eller anden sammenhæng, eller om man nu skulle have haft et andet system eller fabrikant.

Alt dette leder mig hen til, at dit gode initiativ måske mere var en guide til at komme videre, end til at komme i gang.

 

__________________

De bedste toghilsner

Esben + John Larsen

Vi kører Märklin digital CS3+, epoke 4-5-6 materiel og tider vi selv har oplevet, favorittoget er DB ICE2 + SBB krokodillen Ce 6/8

Like 0 kan lide
Top

Picture

Bent_P

Jyllands hovedstad

Indlæg: 1.515

PB

Første spørgsmål må vel være størrelse. Det der med to og treskinne er jo kun et "problem" i H0. Alle andre skaler er toskinne i dag.

__________________

Hilsen Bent P.

Märklin gennem 40 år, M, K og C-skinner

Like 0 kan lide
Top

Picture

Søndenfjords

Indlæg: 284

PB

Måske kan Svend Pedersens 60 år gamle bog På Sporet om samme emne give dig lidt inspiration. Om ikke andet er det hygsom, nostalgisk læsning Wink http://www.modelbaneteknik.dk/mbog/mb1.pdf

__________________

Søndenfjords

Like 0 kan lide
Top

Picture

Reiner

Modelbygger

Mariager

Indlæg: 591

PB  Hjemmeside

Tak for svarene. Det hele udspringer af at jeg i sidste wekend har udstillet modeltræer og vist lidt om landskabsbyggeri på Hobbymessen i Ålborg. Der fik jeg et forspørgsel om et begynderkursus, som jeg gerne vil imødekomme. Men det er lidt af en mundfuld, at presse vores hobby ned til tre timer. Men som inspiration kan det sikkert bruges.

Hilsen Reiner

Like 0 kan lide
Top

Picture

Reiner

Modelbygger

Mariager

Indlæg: 591

PB  Hjemmeside

TAK for henvisningen Smile

Den kan helt klart bruges.

Like 0 kan lide
Top

Picture

birkla

Buschauffør på Fehmernbyggeriet (FLC)

Nakskov

Indlæg: 240

PB  Hjemmeside

Godt initiativ  Smile

Jeg for min part, ville være mest interesseret i landskabsopbygning, da jeg har lagt mig fast på fabrikat og (næsten) udformning af banen.

Så måske en anden idé: Dele det op i 2 kurser, et med Valg af mærke (to- eller treskinne drift). Skinnetype (Flexskinner eller målfaste skinner). Epokevalg. Størrelse og udformning af banen. og et med Landskabsopbygning.

Jeg har set flere videoer, bl.a. træbyggerkursus, og tror at presse det hele ned i et 3-timerskursus vil blive for kompakt  Smile

Så hvis du vælger sådan en løsning, vil jeg gerne deltage i landskabsopbygning  Wink

 

Mvh Klaus

 

__________________

Mvh Klaus Krøyer Jakobsen

Nakskov

MIST Zealand

http://ullerslevlokalbane.blogspot.dk/

Like 0 kan lide
Top

Picture

Erik V. Pedersen

(Ex. DSB).

Indlæg: 182

PB  Blog  Hjemmeside

Hej.

Mon ikke dette emne kan blive næsten lige så svært, som da man f. eks. i sin tid -på et af vore fora- drøftede industrifremstilling af "færger" ???  Der er alt for mange specielle ønsker ind over ! ! ! ???

"Ini´tivet" er godt nok, men . . .   Kurset skal vel afholdes i Mariager ?

Er det for de interesserede, der endnu ikke har købt noget, men tæller på knapper: Skal, skal ikke.  Er det for dem, der har købt det første materiel.

Er emnet ikke alt for bredt til "kun" tre timer ?    Det er utrolig mange forhold, der skal tages i betragtning, allerede inden man "træder ind i forretningen" for at købe det første tog, eller trykker på "SEND" ved postordre.

"Legetøj" eller modeljernbane, købemateriel eller hjemmebyg / kombination af disse,  forudsætninger for bygning eller el-arbejde (værktøj/uddannelse), plads.  Skal det bare kunne køre eller ende som "mønster-anlæg".  Bygges det til modelbyggeren selv eller som underholdning for børnene (kombination af begge).  En øjeblikkelig indskydelse eller langtidsinvestering. Er der en forfremmelse i vente, så man kan risikere/vente flytning til anden bopæl (mange anlæg er "afgået ved døden" her).  Er vedkommende ung, midaldrende og har genoptaget barneinteressen eller ældre (nær pensionsalderen).  Størrelsesforhold: "N" / "H0" for de med fuldt syn på begge øjne,  eller STORE  TOG for de, der er godt oppe i årene.

Er der "kunder" nok til et sådant kursus i Mariager og omegn (hvis dér), eller burde det måske vare lidt længere (5-7 timer), når/hvis deltagerne har rejst langt (igen alt afhængig af formålet med kurset).

I vore dage synes dette måske at høre nok så meget hjemme "på nettet", især alt det inden anskaffelsen.  

Held og lykke med overvejelserne.

Erik V.

http://evp.dk/index.php?page=kalvehavebanen-i-model    

"Kalvehavebanen i model", der nu snart er 25 år gammel (modellen - ikke hj.siden) og meget materiel/bygninger på den er betydeligt ældre  --  det ses ! ! !

 

Like 0 kan lide
Top

Picture

Lars Skjærlund

Rødovre

Webmaster

Indlæg: 3.878

PB  Blog  Hjemmeside

Som andre har gjort opmærksom på, mangler du måske overvejelser omkring skala - det synes, at du underforstår H0?

Og så har du heller ikke forholdt dig til styresystem - skal det være analogt eller digitalt? Hvordan skal sporskifter, signaler og alt muligt andet styres? Specielt det sidste kan det godt være ret væsentligt at have styr på, inden man går i gang med at bygge anlæg og landskab, da det har stor betydning for kabeltræk mm.

__________________

MVH
Lars

Like 0 kan lide
Top

Picture

Reiner

Modelbygger

Mariager

Indlæg: 591

PB  Hjemmeside

Jeg tænkte nok at det ikke var helt så enkelt Wink

Kurset skal kun være for en enkelt person. Men skal naturligvis have afklaret det inden, at det er H0, vi bygger i. God poengte som jeg ikke havde tænkt over. Også alt omkring kabelføring sammen med landskabet overover er naturligvis vigtig. Tak for det Lars.

Også tak til dig Erik, for dit fine indput. Det giver mig en del at arbejde med inden kurset.

Men jeg kunne godt overveje at lave udelukkende et landskabsbyggekursus. Selvfølgeligt en hel dag, da det naturligvis skal være i Mariager ;)  Der skal tid til at fordybe sig. Helt klart. Det tænker jeg lidt mere over i den næste tid.

TAK for hjælpen. Så kom jeg en del videre med tanker omkring et begynderkursus.

Billede

Her i Aalborg havde jeg et lille modul, hvor jeg viste brugen af den elektriske fluesmækker. Hvordan man sier græs, blandinger, måder at lægge det på, undergrund, fremstilling af græstotter mm. Det var rigtig hyggeligt at opleve den store interesse i landskabsbyggeri. At der var mange børn med på udstillingen, gør det hele bare mere hyggeligt.

Billede

Med venlig hilsen

Reiner

 

 

Like 2 kan lide
Top

Picture

MAB

Staten

Indlæg: 548

PB

Super idé Smile Som du selv nævner er 3 timer måske lige på grænsen, selv for en enkelt kursist. F. eks vil et emne som valg af epoke, i min optik, slet ikke kunne nås. I dette emne vil ting som DSBs historie, arkitektur, oprangeringer osv. optræde. 

__________________

Hilsen Martin 

 

Like 0 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.