Picture

Litra P

Indlæg: 1.790

PB

"Buckingham Great Central" et fantastisk engelsk anlæg bygget fra scratch i skala EM

Hej allesammen

Her er lige et link til et fantastisk anlæg, der blev påbegyndt lige efter den anden verdenskrig, og hovedsaglig blev der bygget på det op til slutningen af 70erne. Den oprindelige ejer og modeljernbanebygger døde i 2009, men anlægget lever videre hos en bekendt. I England roder de sporvidde (gauge) og skala (scale) sammen. Eksempelvis er 00 skala 1:76, men sporvidden er 16,5mm (som H0 i 1:87). Anlægget her er bygget i 1:76 OG med 18mm sporvidde (selvbygget spor). Anlægget bliver naturligvis styret analogt, men det ser godt nok sofistikeret ud Big smile

https://www.youtube.com/watch?v=vkyNCXk1jw4

Her er der lidt om det virvar af gauges & scales, som det lykkedes englændere at berige denne verden med ...

https://www.world-of-railways.co.uk/techniques/model-railway-scales-and-...

Venlig hilsen

Lars

__________________

Märklin C, Digital, C-spor, Danmark, epoke III...

Like 2 kan lide
Top

Picture

Steffen Dresler

NIL

Indlæg: 99

PB  Hjemmeside

Kære alle

 

Ja, der ER noget fantastisk over disse engelske modelanlæg uanset hvilken størrelse. Den viste i størrelse EM er jo faktisk korrekt målestoksmæssigt i det hele, også 1:76 i sporvidden (18 mm) hvilket jo 00 ikke er med dets 16,5 mm sporvidde.

Bemærk alle detaljerne som sagtens slår næsten alt det moderne vi ser idag, især når der kommer industrielt fremstillede ting ind over. F. eks. er MIWULA i Hamburg flot (eller gigantisk), men man (jeg) kan jo stille spørgsmålet om det er MODELjernbane eller "Elektrisk tog" Sad Puzzled . Men det er nu ikke det jeg mener er hovedpointen hér. 

En anden fantastisk modeljernbane er denne:

Incredible Copenhagen Fields model railway layout - YouTube

hvor noget af det omtalte område jo var baggrundskulisse for filmen "The Lady killers" (Plyds og papegøjer) fra 1956.

Når man ser de forskellige lay-outs tager man jo faktisk et direkte tidsbillede og overføre det til en MODELjernbane, flot, flot.

Men igen, vi har jo alle væres måde at dyrke vores egen hobby på og der er her ikke noget der er bedre end andet. Selvom man jo ikke må, kan man da godt være misundelig på de personer der har de evner og den tålmodighed det kræver at fremstille sådanne anlæg som de viste engelske!

Med venlig hilsen

 

Steffen Dresler

__________________

Steff

Like 2 kan lide
Top

Picture

Lars Skjærlund

Rødovre

Webmaster

Indlæg: 3.788

PB  Blog  Hjemmeside

Jeg havde set starten og tænkt, at jeg skulle se resten "senere" - og det fik du så taget mig sammen til. Smile

Tak for det - det er et fantastisk anlæg, som jeg kun har lyst til at studere endnu mere. De kunne noget i de go'e, gamle dage.

__________________

MVH
Lars

Like 1 kan lide
Top

Picture

TogSvendsen

Indlæg: 358

PB

Steffen Dresler skrev:

Bemærk alle detaljerne som sagtens slår næsten alt det moderne vi ser idag, især når der kommer industrielt fremstillede ting ind over.

...jeg synes det ser noget støvet ud. Jeg synes absolut ikke det slår et moderne anlæg efter alle kunstens regler. Det er selvfølgelig øjet der ser, men er det ikke mere det interessante i EM-scale, end det er færdighederne ud i landskabsbygning der er grundlag for fascinationen her?

Steffen Dresler skrev:
F. eks. er MIWULA i Hamburg flot (eller gigantisk), men man (jeg) kan jo stille spørgsmålet om det er MODELjernbane eller "Elektrisk tog"...

Hvis du har fulgt med, så vil du opdage, at MiWuLa stort set bygger alle bygninger, og meget af tilbehøret selv, hvilket virkelig er imponerende modeller. Tag et kig på lufthavnen eller Venedig. Sådan har det ikke altid været, I know, men sådan er det nu. MiWuLa går heller ikke længere efter at være en modeljernbane, de ser sig selv mere som et miniland, hvorfor der heller ikke er tog tænkt ind i alle deres udstillinger.

Personligt synes jeg der sker "lidt for meget" i MiWuLa's landskab til min smag, men jeg har ladet mig fortælle, at det er det folk vil have. Jeg er mere til en søvnig landsbystation.

MODELjernbane eller "elektrisk tog" er det slidte udtryk folk ofte benytter, når de skal forherlige deres eget syn på hobbyen, eller nedgøre andre, hvilket synes at være en tendens i den her hobby. Jeg synes det er et ærgerligt udtryk.

Like 0 kan lide
Top

Picture

Steffen Dresler

NIL

Indlæg: 99

PB  Hjemmeside

Kære Togsvend

 

Jeg er da ked af du ikke har set det jeg skrev, ” Men igen, vi har jo alle vores måde at dyrke vores egen hobby på og der er hér ikke noget, der er bedre end andet”!

Du har aldeles ret i, at det er øjet der ser, at vi finder forskellene og jeg mener stadig at de to engelske anlæg langt overstiger f.eks. MiWuLa i Hamburg modelmæssigt, selvom Copenhagen Fields måske kan virke lidt støvet. Men det VAR England i 1950´erne, kulstøv over det hele. Men det er jo en anden sag.

Det jeg synes man skal bemærke er modelkorrektheden i kurver, perronlængder, husstørrelser, variationen og den enkelthed, der er i anlæggene. Så tro mod forbilledet som muligt. Og så ”snydes” der jo med vilje i dybden med mindre skala huse og bygninger for at få dybde i selv et smalt anlæg (målmæssigt).

Ikke et ondt ord om WiWuLa overhovedet, imponerende stort, elektronisk perfekt og med detaljer i den helt store stil kombineret med lys, lyd farver og bevægelse. Absolut et besøg værd for familien. Men uanset hvad, er det jo et turist udstillingsanlæg, der tager den besøgende komprimeret gennem hele verdenen på kort tid og er derfor i min optik IKKE et modeljernbaneanlæg, men elektrisk tog!!

Men sådan er vi jo så forskellige. Er man i Hamburg og vil se mere korrekt modelbaneanlæg, besøg spor 1 anlægget på Hamburgs bymuseum!

Jeg kunne egentligt have håbet på, at MiWuLa havde lånt inspiration fra det ligeledes store anlæg, der lå på toppen af indkøbscentret Alexa i Berlin. Ikke komprimeret og med større plads til de enkelte dele.

Ikke fordi jeg ikke vil besøge WiWuLa, det er da en oplevelse at se alle detaljerne mv., men det bliver først efter:  Auf der Reeperbahn nachts um halb eins, Ob du'n Mädel hast oder ob kein's………….!

 

Med venlig hilsen

Steffen Dresler

__________________

Steff

Like 0 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.