Picture

Nøm

Bjæverskov

Indlæg: 27

PB

Lyssignaler, sportavle mv.

Hej

Jeg oprettede for et stykke tid siden en lignende tråd på dette forum, hvor en masse af jer fantastiske togentusiaster kom med nogle gode svar. Desværre forstår jeg ikke så meget af det der blev skrevet, men det har ikke noget med svarene at gøre, det er simpelthen fordi jeg er en analfabet ud i hvad der har med elektronik at gøre. Jeg vil faktisk sige at det er så slemt, at jeg ikke en gang er sikker på jeg forstår det hvis det bliver skåret ud i pap for mig.

Jeg vil dog alligevel prøve at stille nogen spørgsmål igen. Jeg vil dog denne gang nøjes med at forfølge et område af gangen, i stedet for at stille alle mine spørgsmål på en gang, for at få løst det problem/udfordring. Dog kan hvert spørgsmål godt komme til at indeholde flere uderspørgsmål. Jeg håber på den måde, at få skabt en mere struktureret gennemgang af mine problemer.

For at fortælle lidt om projektet, som jeg forhåbentlig snart kommer igang med. Det bliver en lille bane. Kun 240 x 120 og så med kørsel i 2 plan. Der er en lille del af banen der er skjult. Jeg kører med de gamle Märklin M-skinner og banen bliver i hvert fald til at starte med analog. Mit mål er, at alt det elektroniske skal være på plads inden jeg begynder at opbygge landskab mv.

Mit første spørgsmøl kommer til at omhandle signaler.

Jeg kommer ikke til at køre nogen bestemt epoke, dog vil jeg gerne køre med blandt andet noget My, men der kan også komme til at køre toge af både ældre og yngre perioder. Mit første delspørgsmål, går derfor på, hvilken type signaler bør jeg have ved stationen? Skal det være PU-signaler eller brugte man nogle andre tidligere?

hvis det er et PU-signal (eller for den sags skyld et andet signal), hvad skal jeg så bruge til at lave sådan et? Her er det mest det elektroniske jeg mener (dioder/pærer, modstande, kontakter til sportavle mv.) Hvis der er nogen der ligger inde med konkrete varenumre hos forhandlere modtages de også med kyshånd.

Dernæst vil jeg også gerne spørge til hvordan det elektroniske forbindes. Igen her vil jeg gerne fremhæve min totale mangel på forstand inden for det elektroniske. Tegninger på elektroniksprog hjælper mig desværre ikke ret meget. Hvis I derimod kan skrive det med ord, så kan det være.

Jeg vil derudover også gerne lave en rød/grøn indikater på en sportavle, men det går jeg ud fra "bare" er, at sætte et ekstra sæt dioder/pærer til.

I forbindelse med alt det her, så er jeg kommet til at tænke på, at jeg vist en gang har læst, at vekselstrøm og lysdioder ikke er de bedste venner, og det derfor kræver, at man ensretter strømmen. Dette tror jeg under alle omstændigheder overskrider mine evner. Jeg tænkte derfor på, om der findes en omskifter, som man kan bruge til en sportavle, som har flere funktioner. For eksempel hvis man forestiller sig en on on switch, som generede ændringer i to forskellige strømkredse, så den ene stod for at give strøm til sporet, mens den anden strøm kom fra en jævnstrømstransformator, som så kunne styre lyset. Jeg ved dog ikke om noget sådan findes. Ellers må alternativet være, at forbinde to on on switche, således at når man ændrer den ene, så ændrer man også den anden.

Det endte så alligevel med at det blev en kæmpe tsunami af mere eller mindre dumme spørgsmål. Jeg håber nu, at der alligevel er nogen der vil hjælpe. Jeg vil i så fald være meget taknemmelig.

De bedste toghilsner

Nikolaj

Like 0 kan lide
Top