Picture

Splint

Ingeniør

Oxie Sweden

Indlæg: 8

PB

Hjælp til nybegynder

Hej alle

 

Jeg har forsøgt at finde svar på mine spørgsmål her på forumet, men er ikke kommet videre, så derfor dette indlæg.

Jeg har sat mig for at ville bygge et Märklin anlæg i H0. Sporplan er anskaffet og det bliver til en bane på 220x120. For halvandet års tid siden fik jeg startsættet 29051, som bl.a. indeholder 2x mobil station 2, en strømforsyning (36 VA/230V), osv.

Mit anlæg indeholder 17 sporskifter i alt og af disse er 5 forsynet med digital decoder, el-drev og lanterne. De resterende er kun forsynet med el-drev og lanterner. Så har jeg på et tidligere tidspunkt købt en funktionsdekoder fra Digikeijs (DR4018) til brug for styring af afkoblingsskinne 20997.

Mit problem eller rettere sagt mangel på viden (hvilket også er et problem Smile ) er så hvordan jeg får sat det hele sammen.

1) Kan jeg bruge den strømforsyning som jeg har til at forsyne hele anlægget med strøm eller bør jeg have en særskilt til drev, lanterne mv.? Hvis I mener der er behov for ekstra strømforsyning hvilken anbefaler I til fornuftige penge?

2) Skal jeg købe flere funktionsdkodere fra Digikeijs til de resterende sporskifter eller anbefaler I at jeg køber noget helt andet til styrring af sporskifter (drev)?

3)Hvordan sættes det sammen? Skal der bruges noget yderligere end det jeg lige har nævnt?

Foreløbigt har jeg fået sat em plade op under loftet, så banen hænger under loftet og kan hæves og sænkes ved hjælp af trisser og taljer, hvilket var et stort projekt, for fruen havde betinget opsætning af bane i gæsteværelse med, at værelsest fortsat skulle kunne benyttes ved besøg. Derudover har jeg fået tegnet banen op på 4 mm krydsfinerplade, som er blevt savet ud, så jeg kan placere sporene på disse, da banen kommer til at være i tre niveauer. Nu er turen så kommet til at jeg skal planlægge opsætning af ledninger til alt det elektriske.

Jeg håber I kan være behjælpelige med svar på ovenstående, da jeg virkelig ikke ved hvordan jeg kommer videre i mit projekt.

MVH

Jesper

Like 0 kan lide
Top

Picture

DanskBjergbane

Minimalt

Kastrup

Indlæg: 503

PB  Blog

Hej Jesper

Du spørger om en hel del i et indlæg. Tror du er nødt til at tage et lille skridt ad gangen.

Jeg aner ikke hvad dit startsæt indeholder derfor er det svært at svare på hvad du evt mangler.

4mm unerlag lyder meget tyndt, selv ville jeg ikke gå under 12mm

__________________

Hilsen Jan

Märklin K-skinne, Epoke I/II Syd Bavarisk landskab. Tysk (Bayern, Württemberg, Baden) Epoke I, II & III rullende.

ESU Ecos 2, SwitchPilot II, Viessman, LDT. Philips Hue, TrainController Gold V9.0 med SmartHand+, og lidt hjemmekodet diverse

Like 0 kan lide
Top

Picture

Bent_P

Jyllands hovedstad

Indlæg: 1.500

PB

https://www.maerklin.de/de/produkte/details/article/29051

__________________

Hilsen Bent P.

Märklin gennem 40 år, M, K og C-skinner

Like 0 kan lide
Top

Picture

Splint

Ingeniør

Oxie Sweden

Indlæg: 8

PB

Hej Jan

Der er nok sket en misforståelse. Selve krydsfinerpladen som skal bære det hele, dvs. bordet er 15 mm, hvorimod "niveauerne" er på plade af 4 mm, som så er understøttet af piller. Men det er ikke det der er problemet med derimod om jeg skal have en strømforsyning yderligere elelr om jeg kan nøjes med den der følger med startsættet. Derudver de to øvrige spørgsmål.

Mvh

Jesper  

Like 0 kan lide
Top

Picture

Godsbanen

Vanløse

Indlæg: 323

PB

Du skal (såvidt jeg ved) først og fremmest bruges den ene af mobilstationerne, idet den skal være master og den anden så senere kan tilsluttes som slave og derfor henter sine oplysninger fra masteren.

Strømforsyningen skulle nok kunne klare alle sporskifterne, da der kun bruges strøm af betydning ganske kortvarigt, når drevet aktiveres og lanterne er vel LED og bruger ganske lidt. Start med at lavet en prøveopstilling med et antal af sporskifterne og få dem kodet ind i stationen, så du kan se hvordan det virker, og se hvordan toget kan køre frem og tilbage osv. Når du får en længere bane er det en god ide med fødekabler (feeder wires) til de fjerne steder, så der sikres stabil strømforsyning.

Det nemmeste er nok at bruge Märklins indbygningsdekodere. En lidt billigere løsning er Märklins m83 dekoder, en boks, der kan klare 4 sporskiftedrev, men så er der til gengæld en del ledningsarbejde.

Du skriver godt nok, at de 12 resterende sporskifter er forsynet med eldrev. Er de købt brugt og forsynet med "gammeldags" omskifterknapper eller hvad? Eller skal de også kunne benyttes digitalt?

Like 0 kan lide
Top

Picture

Splint

Ingeniør

Oxie Sweden

Indlæg: 8

PB

Hej "Godsbanen"

Tak for svaret.

Som jeg forstår det så vil den leverede strømforsyning kunne levere til det hele. Betyder det så, at jeg bare kan tage strømmen til drev og lanterner direkte fra skinnen eller skal alle ledninger "samles" for derefter at blive tilslutte strømforsyningen?

Like 0 kan lide
Top

Picture

Godsbanen

Vanløse

Indlæg: 323

PB

Jeg skrev lige en tilføjelse omkring de 12 af de 17 sporskifter, som kun har eldrev indtil videre. Men ellers ja til det første. Det hele tilsluttes lokalt i sporskiftet. Det kan godt være lidt af et pillearbejde og man skal prøve sig frem i starten og lige få helt styr på hvad, der er hvad og hvor det skal hen. Lanterner har jeg aldrig selv prøvet at forbinde, men det skulle vist være simpelt nok i følge brugsanvisningen.

Like 0 kan lide
Top

Picture

Splint

Ingeniør

Oxie Sweden

Indlæg: 8

PB

Hej igen Godsbanen

Tak endnu engang for svaret.

Alt er købt nyt og de resterende 11 sporskifter vil nok på et tidspunkt blive forsynet med digital styring, men i øjeblikket er der ikke råd til det, så det må vente, Jeg tror bare det er med at gå i gang med at lodde en hel del ledninger til skinnerne.

Like 0 kan lide
Top

Picture

Godsbanen

Vanløse

Indlæg: 323

PB

Hvis du med lodning af ledninger til skinnerne mener feeder wires, så kan man bruge Märklins spadestik på et passende to-leder kabel. Med spadestik i begge ender af en længde ledning kan man føre strøm fra et C skinnestykke til et andet skinnestykke længere væk. Når banen ikke er voldsomt stor er det måske nok med et par af den slags ledninger. Måske et sted fra niveau ét til niveau to og så fra to til tre f.eks.

Like 0 kan lide
Top

Picture

Splint

Ingeniør

Oxie Sweden

Indlæg: 8

PB

Tak for svar til jer begge.

Yderligere gode råd modtages gerne.

Like 0 kan lide
Top

Picture

Anderscn

Indlæg: 38

PB

Hej,

Jeg kender ikke ret meget til digitale anlæg. Men jeg ville under alle omstændigheder anbefale dig at starte ud med et simpelt anlæg på en plan plade. F.eks. bare en skinneoval med et par skiftespor, for derved at få de basale teknikker på plads, og sikre sig at skiftesporene skifter som de skal, lokomotiverne kører smooth og problemfrit, osv.

mvh,

Anders

Like 0 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.