Picture

tpso

Ingeniør

Indlæg: 18

PB

Brug af märklin digital lokomotiver på AC baner

Kære brugere på sporskiftet

Jeg har bygget en relativt avanceret bane, der er total automaticeret og kan køre med 7-8 lokomotiver styret af 4-5 arduinoer, der snakker sammen over en I2C bus. Alt er AC.

Men jeg har et par enkelte nyere digital-lokomotiver og specielt en af dem starter på en helt anden måder end de analoge. Jeg regner med at det skyldes at decoderen er kodet med langsommer acceleration, hvilket faktisk er ser ret fedt ud.

Jeg har ikke planer om at omlægget til digital, da jeg ikke kan se hvilke fordele det giver mig, i mit nuværende setup, hvor jeg i et specielt programmeringsprog kan kode forskellige scenarier, der skfiter spor, tester bane feedback og tænder og slukker spor, således at et scanarier kan afvikles med de forskellige lokomotiver - og ikke har behov for at styre et specifikt lokomotiv, men mere en specifik strækning.

Men det at kunne programmere digitale lokomotiver med en accelerations profil og eventuelt max-hastighed ville gøre det hele endnu bedre.

Så med min total mangel på viden om mærklin digital, vil jeg høre om nogen kan svare mig på:

1) Kan man programmmere en decoder med en max-hastigihed, og vil lokomotivet så holder sig under denne max-hastighed, når det kører på en AC bane ?

2) Hvad er det minimale udstyr, som jeg skal investere i, for at kunne sætte disse parametre i dekoderne i digitale lokomotiver?

Jeg håber nogle af jer Märklin digital guruer kan hjælpe mig videre.

mvh

Thomas

 

Like 0 kan lide
Top

Picture

pejft

Kurser i modeljernbane hos AOF

Moderator

Indlæg: 2.151

PB  Hjemmeside

Det er ikke alle dekodere, som kan programmeres. Der er ret mange (brugte) ældre lokomotivet på markedet med c80, c90 og Delta-dekodere fra Märklin og tilsvarende fra f.eks. Uhlenbrock eller TAMS på markedet. De kan ikke programmeres.

Alle nyere fra Märklin, ESU, Uhlenbrock m.m. kan programmeres vedr. acceleration etc. i digital mode. For nogle af dekoderne gælder, at de samme egenskaber kan overføres til analog AC-drift.

Du kan f.eks. anvende ESU LokPilot eller Märklin 60972 i analog drift med egenskaber som acceleration og højeste hastighed. Se www.esu.eu for at hente vejledningen til LokPilot dekodere og https://www.maerklin.de/en/products/details/article/60972 for at hente vejledningen til Märklins dekoder.

Den billigste programmering af dekodere, som kan anvendes til AC-Analog får du med en Märklin Mobile Station 2 (MS2), som du kan købe brugt incl. tilslutningsboks og strømforsyning til omkring 700 kr.

 

__________________

De bedste modeljernbanehilsener
Peter Topp Engelsted Jonasen

http://www.digitaltog.dk - http://www.kvv73.dk - http://www.jonasen.eu - www.digital-train.com

Like 0 kan lide
Top

Picture

tpso

Ingeniør

Indlæg: 18

PB

Tak. Det var et yderste brugbart svar. Så jeg skal nok på jagt efter en MS2, når jeg har fået checket hvilke decodere jeg har i mine digitale lokomotiver.

Like 0 kan lide
Top

Picture

hxmiesa

Software Engineer

Bilbao Spain

Indlæg: 993

PB  Hjemmeside

Hej Thomas,

Interessant indlaeg. Vi maa vaere nogle af de MEGET FAA personer som styrer vores bane med andet end MM eller DCC.
Min egen situacion er meget lig din, bortset fra at jeg anvender industrielle PLC´er 24Vdc control. -Jeg anvender osse en anden metode til at styre accelerations- og bremse-straekninger.
Men vi har begge behov for at aendre parametre paa nyere lokomotiver med decoder.

Som allerede foreslaaet, fandt jeg osse frem til at en Märklin MS2 maatte vaere en praktisk loesning, da den snakker flere forskellige protokoller. Stoerst success har jeg med at slaa MM og MFX fra i Märklin lokomotiver, og kode parametrene i DCC CV´er.
Jeg faar de fleste lokomotiver til at koere helt find ved at aendre MIN-, MELLEM- og MAX- koerespaendingsvaerdierne. Husk at indstille alle 3 vaerdier. Isaer MELLEM-vaerdien er bestemt ikke noget som "bare ligger i midten" mellem MIN og MAX !!!

Hvad jeg isaer har fundet udaf, er at aeldre analoge lokomotiver koerer ALT for hurtigt i forhold til de nyere digitale loks. Her har jeg med stor success indloddet anti-parallele diodepar i serie med motoren i flere af de gamle analoge travere.

__________________

Venlig hilsen
Henrik Hoexbroe
TOG -i lange baner!

Like 0 kan lide
Top

Picture

tpso

Ingeniør

Indlæg: 18

PB

Hej Henrik

Ja, det er også min fornemmelse at vi ikke er ret mange i den gruppe, men jeg kan har da fundet et par hjemmesider, som tyder på at andre også gå alternative veje.

Det underlige er, at hvis man laver banestyring synes jeg faktisk ikke det er en fordel at skulle vide nummeret på det enkelte lokomotiv. Når jeg styrer min bane med segmenter, der

tændes og slukkes, kan jeg bar bytte et lokomtiv ud med et andet - og så virker det hele.

 

Den med de anti-parallele diode anvender jeg også på de gamle lokomtiver Wink

mvh

Thomas

Like 1 kan lide
Top

Picture

hxmiesa

Software Engineer

Bilbao Spain

Indlæg: 993

PB  Hjemmeside

tpso skrev:
Ja, det er også min fornemmelse at vi ikke er ret mange i den gruppe, men jeg kan har da fundet et par hjemmesider, som tyder på at andre også gå alternative veje.
Det underlige er, at hvis man laver banestyring synes jeg faktisk ikke det er en fordel at skulle vide nummeret på det enkelte lokomotiv. Når jeg styrer min bane med segmenter, der tændes og slukkes, kan jeg bar bytte et lokomtiv ud med et andet - og så virker det hele. 
Den med de anti-parallele diode anvender jeg også på de gamle lokomtiver Wink

Ja, det virker somomn at vi anvender samme kontrol-filosofi. Nice!

Kan du ikke lige skrive URL´erne paa de hjemmesider som du siger omhandler emnet? Dem er jeg MEGET imnteresseret i!

__________________

Venlig hilsen
Henrik Hoexbroe
TOG -i lange baner!

Like 0 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.