Efter at have nærstuderet DRs serie 'På Skinner' har jeg set at modkørende tog skruer ned for lyset når de mødes, også om dagen.
Er der nogle her der ved hvilke forskellige lyssætninger der køres med i kongeriget og evt. europa, der mener jeg 'høj og lav lys ved modkørende', 'slukke baglys ved kørsel med vogne', 'hvidt lys i begge ender ved rangering' og andre indstillinger der forekommer på lokomotiver og styrevogne.
Det kunne være sjovt at få de detaljer med når jeg ombygger mine gamle loks til digital.
DennisTR
Lokomotivfører
Tølløse
Indlæg: 1.132
Hejsa
Helt generelt i DK; Alle tog skal køre med fjernlyset tændt. Der skal dog blændes ned af hensyn tilmodkørende tog, ved rangering osv. I bestemmelserne for kørsel på Storebælt står der at togets frontlanterner skal nedblændes under kørsel på vestbroen. Jeg har været lokomotivfører på både S-banen, på fjernbanen og i Sverige. På S-banen er det sjældent der bliver blændet ned i dagslys, hvor holdningen til gengæld på fjernbanen, er at man blænder ned når man møder et tog om dagen. I Sverige blændes også ned, og der blinkes umiddelbart inden togene mødes (for at hilse). Dette er ikke noget vi gør i Danmark, og jeg synes nu heller ikke det hører hjemme, for hvis man blinker vil man som regel signalere noget til det modkørende tog.
Og den der med hvidt lys i begge ender ved rangering, er bortfaldet. det samme gælder rødt lys i venstre lanterne ved kørsel ad venstre spor.
Se mere om nutidige bestemmelser i SR på Banedanmarks hjemmeside fra side 111 og frem. http://www.bane.dk/db/filarkiv/11350/SR_16092011.pdf
Hvis du vil vide mere om ældre signalformer, så er det Henrik Karlssons signalleksikon du skal have fat i. Se; http://www.lundsten.dk/dk_signaling/sign_lex/
God fornøjelse
Hilsen Dennis
Mit anlæg under opbygning, besøg min blog http://www.sporskiftet.dk/blogs/dennistr
DSB strækning og privatbane, H0 epoke III, Tillig Elite code 83 og Roco LINE.
Harley
IT-bygger
Aars
Indlæg: 106
Hej Dennis
Vi kører ca. '60 - '00 så vi kører efter lidt ældre regler.
Jeg har foreløbelig lavet disse lyssætninger:
Kun forlys, nedblændet
Forlys nedblændet med baglys
Fjernlys med baglys
Rangerlys nedblændet
Rangerlys med fjernlys, i tilfælde af meget mørke
Jeg kan selvfølgelig også køre med fjernlys uden baglys, det glemte jeg bare at tage et billede af.
Togsøn
Indlæg: 222
Hej Harley.
Hvis du kører Dansk, er Rangerlys normalt to Hvide lygter nederst i begge ender på samme tid, men i Polen, DDR, Tjekkiet, Slovakiet mener også Ungarn er det sådan at ved Rangerlys skal der være en lygte tændt i begge ender på samme tid, i samme side, dog kan der køres som du gør med Trelys frontsignal i begge ender på samme tid.
I De østlande jeg skriver om var det og er det meget normalt at køre helt uden lys i dagtimerne og så have trelys frontsignal tændt om natten, i Polen/Tjekkiet/Slovakiet ses dog osse ofte to lys tændt og toplanternen er kun i brug som Langt lys, den blænder de ned ved passage af andre tog så de ikke blænder om natten.
Røde sluttere er ved tom maskine eller bagerst ved styrevognstog, ikke op mod vognstammen, "dog kan lokmotivførern jo have glemt dem ! "
Oplysningerne er taget fra: Signalbuch Deutsche Reichsbahn DV 301, 1971 og hvad jeg har oplevet i de andre lande.
Mvh. Togsøn.
Harley
IT-bygger
Aars
Indlæg: 106
Hej Togsøn
Opbygningen med trelys rangerlys er et kompromis for at undgå at skulle trække ekstra ledninger og have flere komponenter på printene, hvis det derudover er brugt på prototyper er det kun et plus.
Den eneste modifikation jeg skal lave i de ombyggede loks er at afskille plus til hvidt og rødt lys, og i Lima MZ sætter jeg så denne anordning ind mellem lokoprint i bunden og lysprint i taget
Print alene
Print sammen med dekoder
Nu kommer turen så til de andre lokomotiver der står på hylderne (vi er i gang med at udvide til ca. 90m² så næsten alt materiel er opmagasineret)
Bent_P
Jyllands hovedstad
Indlæg: 1.650
Hvorfor al den ekstra elektronik?
Med en Lokpilot af fjerde generasjon kan du lave kort og lang lys med en funksjon der hedder "abblenden". Sætter du så det røde lys på aux 1 og 2 er det kun et spørsmål om at programmere rigtigt. Så kan du også køre med rød lys alene, hvis du skubber toget.
Hilsen Bent P.
Märklin gennem 40 år, M, K og C-skinner
Harley
IT-bygger
Aars
Indlæg: 106
Med en Lokpilot af fjerde generasjon kan du lave kort og lang lys med en funksjon der hedder "abblenden". Sætter du så det røde lys på aux 1 og 2 er det kun et spørsmål om at programmere rigtigt. Så kan du også køre med rød lys alene, hvis du skubber toget.
Det er ganske rigtigt at man kan dæmpe lyset på en udgang, men så skal man lige ændre CV hver gang der skal blændes op og ned.
Jeg har heller ikke tænkt mig at bruge 250-300kr på en lokdekoder der kan næsten alt for derefter kun at bruge udgangene til tænd-sluk, så vil jeg hellere lave det selv, og bruge en lokdekoder til 100kr der kan næsten det samme
Bent_P
Jyllands hovedstad
Indlæg: 1.650
Hilsen Bent P.
Märklin gennem 40 år, M, K og C-skinner