Hej!
Jeg er ved at opbygge Glyngøre station, som jeg synes giver utrolig mange muligheder for varierede oprangeringer og interessant drift. Jeg har selvfølgelig læst Mogens Duus' fremragende bog. Der skal køres med materiel fra omkring 1945 til 1971, og det kræver selvfølgelig kompromisser og krumspring. Sporplanen blev lavet om en del gange i den periode, men jeg tænker at tage udgangspunkt i den fra 1951 og reducere fra 3 hovedspor til to, og ellers bibeholde hovedtrækkene, som det er muligt med 4m til rådighed.
Jeg har nogenlunde styr på placering af remise, drejeskive, vandtårn, kulgård, askegrav, enderampe, pakhus og station. Havnen reduceres til et færgeleje. Er der mon noget jeg har glemt? Jeg mener at have set en stor og detaljeret artikel i Signalposten (?), men kan ikke finde den i biblioteket. Det kan sagtens have været et andet sted. Er der nogen der kan hjælpe? Det ville også være spændende at se en sporplan fra omkring 1969, hvis den findes.
Mange hilsener
Henrik
Dansk epoke 3+4, CS2, C-skinner
F.Ormstrup
Indlæg: 2.685
Der findes flere artikler om Glyngøre m.m. i det hedengangne Signalposten. Bladet findes til gratis download på Signalposten.dk.
Oversigt over artikler HER.
Led efter:
Vore Færgeoverfarter Sallingsundoverfarten - 2 artikler.
Nedlagte baner Jyske Statsbanestrækninger Sallingbanen - 1 artikel
Sporplaner Glyngøre
Tegninger M/F Morsø
mvh
Flemming
SVJMJK
Dansk H0 - Modul Samkørsel
Peters Skibsværft
Peters Garage
F.Ormstrups Blog
Rep Neslein
Kreativ designer for modelproduktion
Ringsted
Indlæg: 1.005
Værsko
Rep Neslein
Togtosse af sind og proffesion (PHD)
Lars Skjærlund
Rødovre
Webmaster
Indlæg: 4.214
Da' Henrik.
Du er ikke just alene med ideen: En simpel søgning på "Glyngøre" her på Sporskiftet vil vise dig, at netop det emne har været drøftet endda rigtigt mange gange før.
Ikke mindst denne lange tråd vil du nok finde interessant: Glyngøre Station.
MVH
Lars
Henrik Winther
Aarhus
Indlæg: 39
Halløj Lars, Per og Flemming.
Tak for hurtig respons! Jeg har dog læst (tror jeg) alle tråde om Glyngøre på Sporskiftet, samtlige artikler med ordet "Glyngøre" på Signalposten og Duus' bog med stor interesse. Det jeg efterspørger er en sporplan fra ca. 1969, idéer til detaljer på stationen og hvilken artikel herrerne i Skive mon studerer i deres artikel "4 år efter". Den ligner noget fra Signalposten, men den er ikke i alle de artikler jeg har spolet igennem ud fra indholdsfortegnelsen.
http://www.mjbk-skive.dk/4-aar-senere-.htm
Bedste hilsener
Henrik
Dansk epoke 3+4, CS2, C-skinner
F.Ormstrup
Indlæg: 2.685
Hej
Muligvis Lokomotivet - en af de første A4 blade. Der er et stort opslag på midtersiderne. Tegning af Glyngøre set oppefra. Sporplan, placering af lamper,signaler m.m. Jeg kan finde ud af nr. og side i morgen.
mvh
Flemming
SVJMJK
Dansk H0 - Modul Samkørsel
Peters Skibsværft
Peters Garage
F.Ormstrups Blog
Henrik Winther
Aarhus
Indlæg: 39
Tak for det. Glæder mig til at se den.
Mvh. Henrik
Dansk epoke 3+4, CS2, C-skinner
nktog
Indlæg: 119
Erling Nederlands flotte tegning er i nr 48 - den er tegnet udfra situationen i 1939, men er stadig god at få inspiration af.
Ud fra oplysningerne i oplysninger og fotos i Mogens Duus' bog er det imidlertid muligt at rekonstruere ændringerne fra 1951 - med forbehold for at jeg sikkert har overset noget, så er de markeret på den vedhæftede tegning. Sidetallene henviser til bogen.
mvh
Niels Kristiansen
Henrik Winther
Aarhus
Indlæg: 39
Tak Niels!
Jeg kan også læse, at enderampen blev erstattet i 1960, men på billedet s 163 fra 1965 er den der altså endnu
Med kampesten og det hele. Derfor blev jeg lidt forvirret. Jeg vil rigtig gerne have en enderampe, men også gerne et "langt" spor 1. Måske kunne man få begge dele? Rampen blev flyttet og lavet så den kunne bruges til containere. Mon ikke den bare blev placeret lidt tættere på pakhuset?
Tak for hintet til artiklen i nr 48. Den vil jeg forsøge at finde.
Bedste hilsener
Henrik
Dansk epoke 3+4, CS2, C-skinner
Lars Skjærlund
Rødovre
Webmaster
Indlæg: 4.214
Da' Henrik.
Pas på med det billede: Jeg har godt nok ikke bogen i nærheden, men så vidt jeg husker, er det det billede, hvor man ser en KöF rangere vogne til eller fra færgen. DSB fik først KöF'er i 1966, så billedet kan ikke være taget i 1965, som bogen siger. De sælger samme billede som postkort på stationen i Glyngøre (det jo nu fungerer som lokalmuseum): På postkortet står der vist nok 1966 eller 1967 - så vidt jeg husker med hvid håndskrift i nederste højre hjørne, en del af billedet, der ikke er kommet med i bogen. Jeg har også postkortet et eller andet sted, men jeg kan ikke huske hvor - det ligger stadig i en eller anden flyttekasse.
MVH
Lars
nktog
Indlæg: 119
Du kan godt få begge dele. Transversalen til spor 1 forsvinder i 1960, så du får et langt spor 1, men der er stadig enderampe - prøv at se billederne side 108 og 109 fra 1971/1977.
Om det er den gamle enderampe eller det er en ny der bliver lavet er jeg i tvivl om - den gamle kan ses på side 69, og umiddelbart ser det ud til at det er en ombygning af den gamle, men hvis man sammenligner afstanden fra enderampen på bileldet side 109 med sporplanen fra 1951, så ser det ud til at den er flyttet længere væk fra stationsbygningen - det passer også med teksten i bogen.
mvh
Niels Kristiansen
Lars Skjærlund
Rødovre
Webmaster
Indlæg: 4.214
Jeg har igen været i gang med Glyngøre.
Det har vist sig, at der er usædvanligt mange guldkorn at hente på Det Kongelige Biblioteks hjemmeside Danmark set fra luften - før Google. Jeg har nu brugt en halv formiddag på at sidde og sortere billeder, der var meget at komme efter.
Herunder enderampen: Der kan ikke længere være nogen tvivl om, at der har været to forskellige. Den ældste så sådan ud:
- og lå ualmindeligt tæt på stationen, lige foran afholdshotellet. Bemærk også den krasse kurve på selve rampen - og nok ikke mindst, når man skulle køre ned af den.
Sidenhen har de åbenbart fået bygget en ny:
Der er komme en fin, ny stensætning, hvor den gamle rampe lå, og så er der bygget en ny længere oppe ad Durupvej. Skiftet til rampesporet er flyttet helt op til varehuset.
Men der er rod i dateringen: Ifølge KB (Det Kongelige Bibliotek) er billedet med den nye rampe taget i 1956, mens billedet med den gamle rampe angiveligt skulle være fra 1959. Det "gamle" billeder viser også en nyasfalteret vej og nye gadelygter, mens vejen på det angiveligt nyere billede har gammel og slidt asfalt, og de nye gadelygter er helt fraværende.
Men der skulle være godt materiale til at bygge model efter under alle omstændigheder.
MVH
Lars