Picture

cmq

Indlæg: 267

PB

Mere trækkraft på d maskinen

Hej allesammen.

Hvordan kan jeg få mere træk kraft på d maskinen fra hobbytrade. Den har svært ved at tage en 4 % stigning med 4 vogne på.

__________________

Christian

Ecos 50200

Traincontroller gold 8.0, Trainprogrammer, +Hardware

 

Like 0 kan lide
Top

Picture

F.Ormstrup

Indlæg: 2.645

PB  Blog  Hjemmeside

"cmq" skrev:
Hej allesammen.Hvordan kan jeg få mere træk kraft på d maskinen fra hobbytrade. Den har svært ved at tage en 4 % stigning med 4 vogne på.

Det bør den da også have ! 4% stigning er næsten det dobbelte af hvad man maksimalt bør have !! Det er forbavsende hvis den i det hele taget kan klare det uden vogne !

Like 0 kan lide
Top

Picture

Skovsøekspressen

Jernbaner i den "gyldne" epoke III er sagen

Indlæg: 2.874

PB  Blog

Et eller andet sted har jeg set at man man sætte lidt ekstra vægt ind i førerhuset på D-maskinen. Er der mon nogen herinde der har erfaring med det?

Men 4% i stigning er meget. Kommer selv til at have omkring 2,2 % og det ser ud til at virke. Men så skal det heller ikke være meget mere. Det er mm det drejer sig om, før en maskine lige pludselig ikke kan trække ret meget op på denne stigning. Det kan jeg se med de forsøg jeg har lavet på min helix jeg er ved at bygge (den kommer til at kunne justeres til). Min Heljan E-maskine kan i øvrigt klare 12-13 godsvogne på denne stigning uden der er gjort noget ved den. Det er fint nok til min bane.

Det er således meget forskelligt hvad den enkelte maskine kan klare. De fleste af Rocos og Märklins kan snildt klare selv 4 %.

Så man skal tilrettelægge sin banes stigninger efter de svageste lokomotiver man har. Og så er det omkring 2 % som Flemming siger.

Mvh

Claus

__________________

Dansk epoke III (Statsbane med færgehavn), 1956-1966. H0, K-skinner, digitalt med en Ecos II.

Like 0 kan lide
Top

Picture

merklin

Håndværker

Indlæg: 80

PB  Blog

Hej Christian.

Jeg kan se at jeg har fået en lidelsesfelde :? jeg har samme problem med min D,er , det er en utrolig flot maskine, så er der desvære ikke mere godt at sige om den Evil jeg har også en skrap stigning som du, foresaget af pladsproblemer, banen blev lavet så mærklins nr. 3003 (DB 24) med rimelighed kunde kører der. ja selv mærklins mindeste nr, 3029 kan kører med 4 QH, og heljans MO kan på en god dag tage stigningen med en CL og en CP. Så det er for dårligt at D, kun kan kører med 2 Qh. Iøvrigt har jeg sat en længer slæbesko, da strømoptagelsen i sporskifter var for dårligt.

jeg har tænkt på om det kunde hjelpe at skifte hæfteringene til mærklins, måske anden gummitype :?: men jeg har ikke rigtig mod til at pille ved træktøjet. Men nu kan den stå og skamme sig i kuldgården.

Jeg er meget skuffet over at hobby trade sælger sådan noget bras Evil Evil for deres andre produkter er da af en meget bedre kvalitet.

__________________

Selvbyggeren

AC analog  Dansk III

Like 0 kan lide
Top

Picture

Palle-R

chauffør

Indlæg: 193

PB

jeg har ikke noget at klage over på min D maskine. den trækker da 6 cu vogne og en lille eh rejsegods vogn.

på banen i klubben. jeg ved ikke hvor stor stigning vi har, men det går ret meget op af.

og ved at andre siger at den er stejlere end norm tilladt.

hjemme på lege banen går med 21 blandede gods vogne 2 og 4 axlede.

__________________

Kører H0 i Hedegårdens privatbane.
kører på moduler i foreningen toget.
kører dcc-digital med lenz.
nu også legebane med multimaus.
jeg roder også med div RC-modeller og maskiner med hydraulic.

Like 0 kan lide
Top

Picture

Karlo Roed

Indlæg: 129

PB

Det er i grunden typisk, folk der klager over lokomotiver, Kører som regl Merklin med små kurver og for stejle stigninger.

Karlo.

__________________

Roed

Like 0 kan lide
Top

Picture

F.Ormstrup

Indlæg: 2.645

PB  Blog  Hjemmeside

"Karlo Roed" skrev:
Det er i grunden typisk, folk der klager over lokomotiver, Kører som regl Merklin med små kurver og for stejle stigninger.Karlo.

Eller Fleichmann, Roco m.m. det der er galt er for små kurver og stejle stigninger især på hjemmeanlæg - mange moderne modeller skal minimum have radius 2 (over 415mm) og max. 2,5% stigning. Dette gælder materiel - især damplokomotiver - fra alle fabrikanter - også Märklin (fx. Preussisk T3).

Like 0 kan lide
Top

Picture

henho

It-konsulent

Ringkøbing

Indlæg: 1.342

PB

Hej Flemming

Jeg vil nu give Karlo ret i hans betragtning; men de kære "brokkere" glemmer vist lige at tænke på, at en slæbesko under trækkraften fungerer som den tingest, der bruges til traktor-træk (bortset fra, at den ikke graver sig ned.)

Ikke nok med, at den yder en pæn modstand (den hedder SLÆBEsko); men den mindsker også ahæditionskraften ved, at presse lokomotivet væk fra skinnerne.

Jeg har selv kørt Märklin, og har selv haft en Br 24 (dejligt med en Märklin-mand der kender andet end katalog-nummeret, for øvrigt), og den kunne trække ca. 3 gange så mange vogne, som den rigtige Br24 - til gengæld ser den ud ad h. til. (gangtøj, lok /tender-afstand, ingen vinduer i førerhuse m.v..)

Modeljernbane er altid et kompromis, for man har aldrig plads nok; men så må man altså også være parat til, at sluge de kameler, der er nødvedige.

Hvis man ikke er parat til det på den givne plads, er der en god regel : Gå ned i størrelse.

__________________

MVH

Henrik
2-skinne, dansk, epoke3b, medlem af SdMJK

Bruger Z21 på hjemmebanen.

Like 0 kan lide
Top

Picture

Svend

Ballerup

Indlæg: 1.338

PB

En stigning på 25 o/oo er jo ikke anderledes end det der findes i 1:1 (f eks Sydhavnsgadetunnelen), så det burde et modellokomtiv også kunne klare. Men lægger man stigningen i en kurve, er situationen selvfølgelig en anden.

__________________

Svend

Like 0 kan lide
Top

Picture

Ole Vedel

Indlæg: 1.157

PB  Blog  Hjemmeside

"cmq" skrev:
Hej allesammen.Hvordan kan jeg få mere træk kraft på d maskinen fra hobbytrade. Den har svært ved at tage en 4 % stigning med 4 vogne på.

D-maskinen skal ha mere vægt. Den vægtklods der er i kedelen er for let.

Der skal bly i overalt hvor der er plads, jeg tester i øjeblikket, og når den vægtklods bliver udskiftet med bly og bly under førehustag og i røgkammersadel, kommer selve maskinen op på ca. 2,8 gange den oprindelige vægt.

Og ja, jeg ved godt at fabrikker ikke må bruge bly i "legetøj"

Jeg skal nok vende tilbage når jeg får den skruet sammen igen.

Mvh. Ole Vedel

Like 0 kan lide
Top

Picture

Flemming

Lokomotivfører

Korsør

Indlæg: 288

PB  Blog  Hjemmeside

Godaften alle

Dengang D maskinen kom frem, fik vi i klubben leveret 12 maskiner. 1 kørte ganske forskrækkeligt, hele 7 stykker udviste en underlig opførsel.: ved kørsel med lav hastighed og med en belastning på 15 godsvogne, kunne man se drivhjulene "fedte" ca en kvart omdrejning en gang imellem, en tendens der blev hyppigere ved tilkobling af flere vogne - indtil der var så mange vogne på, at hjulene bare fedtede rundt.

Jeg tror på at mere vægt vil give større trækkraft, jeg er også ret sikker på at midterste drivaksel skal have noget bevægelighed op og ned. En nærmere undersøgelse af de 7 maskiner viste ret stor tilbøjelighed til vipperi over netop midterste drivaksel.

Den slags virker bestemt ikke i positiv retning på hverken trækkraft eller strømoptag. Selv om D maskinen ikke var så stor, havde den en ganske formidabel trækkraft, vede lavere hastigheder - det bør modellen også :!:

Venlig hilsen

Flemming.

__________________

1956, sådanne årgange laves ikke mere

Like 0 kan lide
Top

Picture

PED

Indlæg: 144

PB

Hej

Da Hobbytrades D-maskine kom frem, var jeg helt vild; jeg måtte have den!

I min barndom, så jeg ofte D'eren trække slæbere op af stigningen fra Helsingør til Snekkersten. Jeg mener der var 30-40 vogne med. Jeg blev meget skuffet, da jeg på modelbanen skulle eftergøre det med 12-15 vogne (Se nedenstående):

Skrevet: 14 jan 2009 23:42 Emne: Hej min D maskine kan heller ikke trække noget. Det har den aldrig kunnet og jeg har afleveret den til check hos Hobbytrade. Jeg kører med slæbesko i kurver med Diam 110cm og stigning ca 2,4. Jeg ved det er lidt slemt, men det er jo vilkårene for mange af os. Her kan D maskinen kun trække et par godsvogne og så fedter den endda. P maskinen fra Heljan trækker her 8 stk 4 akslede personvogne!

Nu efter et år er den kørt til og kan trække 6-8 godsvogne, hvis det er de letteste typer. Det er ikke godt nok!

Hobbytrade må da fylde kedlen med Tin eller lignende, hvis nu bly er forbudt.

Opad samme stigning kan MH og Märklins mindste 3-kobler (med Tikøbs F-maskineoverdel) datrække mere!

Nu tør jeg ikke købe S-maskinen; den skal nemlig også trække slæbere.

Og her skulle være noget om tolerance og tre skinnedrift, men det står i bunden af siden under generelt

Ped

Epoke 3

__________________

Dansk Epoke 3 Märklin HO

Like 0 kan lide
Top

Picture

Skovsøekspressen

Jernbaner i den "gyldne" epoke III er sagen

Indlæg: 2.874

PB  Blog

Nu har jeg lige prøvekørt min D 839 (med slæbesko Laughing out loud) med 11 blandede godsvogne (både Heljan og Märklin) op ad en ca. 2,3 %´s stigning på min helix (den kan justeres til). Det gik fint, omend den ikke står helt så godt fast altid, men det går fremad og bestemt i et acceptabelt tempo. Ved lav hastighed bider maskinen sig godt fast. Den ser faktisk ud til at kunne komme op med 2-4 godsvogne mere. Men så skal stigningen nok heller ikke være stejlere. Som sagt, det er mm det drejer sig om. Muligvis kan lidt ekstra vægt betyde noget, men med det vognantal er jeg godt tilfreds. Det kommer til at række særdeles fint til banens behov.

Men bl.a. pga. pladsmæssige årsager, kan det være nødvendigt at gå mere på kompromis med stigningsgraden. Og så vil der være trækkraft der ikke kan ret meget, med mindre de bliver forbedrede.

Mvh

Claus

__________________

Dansk epoke III (Statsbane med færgehavn), 1956-1966. H0, K-skinner, digitalt med en Ecos II.

Like 0 kan lide
Top

Picture

merklin

Håndværker

Indlæg: 80

PB  Blog

Hej

En kommentar til PEDs indlæg. Som barn/ ung besøgte jeg min moster i Rungsted hun havde have lige op af kystbanen, og det var en stor fornøgelse for mig at se togene, iser S maskinen med forskellige tog, iser godstogene med mange svenske O vogne med træ, et syn for guder Laughing out loud

Jeg har selv 1 Lima og 3 Mærklin O vogne , og for mange år siden ombyggede jeg Mærklins DB 23, til en S maskine, det er nok ikke nogen premje model men den fungere godt :!: Så umidelbart skal jeg ikke vove pelsen på en kommende S er.

Et problem kan være at der kommer en super flot model, som man køber med øjenene istedet for med hjernen :roll:

Med hensyn til sammenligningen mellem slæbesko = traktortræk, nå hvad så med di bremseklodser (strømoptager) 2 skinne systemet bruger :!:

Nogle gange synes jeg at der går for meget religion i 2 eller3 skinner, det vigtigste er vel at være fælles om en dejlig hobby.

__________________

Selvbyggeren

AC analog  Dansk III

Like 0 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.