Picture

JHansen

Byplanlægger, Landskabsarkitekt

Indlæg: 121

PB

Kombi anlæg

Go'aften alle sporskiftere Smile

Når det kommer til spørgsmålet om, hvordan folk vælger at opbygge deres modelbaneanlæg, kan man vel tillade sig at sige, at langt de fleste ender i en af følgende grøfter: Et fast anlæg, eller et modulanlæg.

For mig at se, har modulanlæg bl.a. den fordel, at de er mobile, lette at række ind over eller tage ud til reparation, lette at erstatte med nye, relativt billige og ikke pladskrævende. Faste anlæg har bl.a. fordele når det gælder stabilitet og stor layout flade (find evt. selv på flere)...

Men hvad sker der hvis man kombinere kvaliteterne fra begge verdener? Laver et fast mobilt anlæg så at sige. Er det noget med en masse moduler med langsiden mod hinanden, ovenpå en rammekonstruktion eller?

Nogen der har tanker, ideer, indput eller gode råd mht. dette spørgsmål?

__________________

mvh Jonas

H0 2-skinne, "Altid at være en lille smule barn - det er at være rigtig voksen" - Jevgenij Jevtusjenko

Like 0 kan lide
Top

Picture

jimmyoldtimer

Indlæg: 1.450

PB

"JHansen" skrev:
Go'aften alle sporskiftere Smile Men hvad sker der hvis man kombinere kvaliteterne fra begge verdener? Laver et fast mobilt anlæg så at sige. Er det noget med en masse moduler med langsiden mod hinanden, ovenpå en rammekonstruktion eller?Nogen der har tanker, ideer, indput eller gode råd mht. dette spørgsmål?

For mit eget vedkommende så bygger jeg et anlæg op som både er stationær og på Moduler,du kan bruge mindre lægter 2x4 og evt MDF plade/ Krydsfiner, lægterne krydser du ned i hinanden det giver en robust konstruktion ,læg kun MDF plade /Krydsfiner de steder hvor sporene skal være og styropor eller Flamingo til landskab,så vil modulerne ikke blive så tunge Wink

Toghilsner Herfra

Jimmy G

__________________

Mvh Jimmy 

mine Hobby interesser

modelbane hobby 

 

Like 0 kan lide
Top

Picture

lokalbanen

Indlæg: 162

PB  Blog  Hjemmeside

Jeg har været igennem en lang proces, før jeg netop kom frem til at en kombinations-bane var den bedste løsning for mig.

Først brugte jeg lang tid på at designe en "klap op af vægen" bane i flere niveauer til mit kontor.

http://www.lokalbanen.com/banens-historie/pladebane-6/Pladebane6.gif

Så brugte jeg nogen tid på at designe modulbaner, med vendesløjfe moduler og helix'er så man kunne have moduler i flere niveauer.

http://www.lokalbanen.com/moduler/Level1.png

Da modulbanen fylder mere skulle den have været placeret i mit værksted (gammel garage). Det fik mig til at designe en hylde-test-bane, så man kunne lege og teste lidt på kontoret i de kolde måneder. Testbane blev hurtigt bredere og i flere niveauer... og jeg følte at jeg kørte i ring.

http://www.lokalbanen.com/banens-historie/banens-layout/visibletracks.jpg

Til sidst, i en bus tilbage fra et 24 timers rulleskøjteløb i Le Mans, gik det endelig op for mig at det ikke skulle være "enten eller" - men "både og". Jeg ville have den enkelte sporføring med store radier gennem landskabet som modulerne giver, samt mulighed for pladestykker der kan udnytte pladsen i et lille rum.

Jeg er nu gået i gang med at bygge en kombination, med 4 moduler efter Fremo standarden, og et antal "plader" der udfylder den resterende plads langs vægen i kontoret.

http://www.lokalbanen.com/banens-layout/modulebane201.png

(Melby station er udvidet til 2 moduler, og service området er flyttet delvis bag disse)

Den første "plade" har jeg bygget på samme måde som et modul, og det har faktisk givet mig en række fordele. Det er mobilt, så man kan arbejde med det der hvor man har plads til det. Samtidig er konstruktionen stiv, stabil, og meget let. Jamen er det så ikke bare et modul - nej for jeg behøver ikke at overholde modulstandarden i mine "plade-moduler" - jeg kan have kurver med en lille radius i mine hjørner, jeg behøver ikke at have faste kanter eller en bestemt højde.

På kontoret har jeg en regel (træstolpe på 120*45mm) i hele rummets længde, 35 cm fra væggen, som modulerne ligger på. Reglen ligger på et par vinkler sat fast i væggen, så det ligner næsten at den ikke er fastgjort men blot er der. Jeg har altså gulvet helt fri for ben, så man kan udnytte pladsen under banen og let kan rengøre rummet.

På vægen montere jeg nogle små vinkler så jeg kan fastgøre modulerne med et par vingemøtrikker.

Billede

Billede

Engang når modulerne bliver køreklar, vil jeg lave nogle Fremo ben i den rette højde så modulerne kan komme ud og blive luftet samme med andre.

__________________

/Bo (Aktuel status: 0 moduler, 0 meter skinne, 0 togsæt, 1 lokomotiv, samt 7 vogne)

Like 0 kan lide
Top

Picture

jimmyoldtimer

Indlæg: 1.450

PB

"lokalbanen" skrev:
Jeg har været igennem en lang proces, før jeg netop kom frem til at en kombinations-bane var den bedste løsning for mig. Jeg er nu gået i gang med at bygge en kombination, med 4 moduler efter Fremo standarden, og et antal "plader" der udfylder den resterende plads langs vægen i kontoret.Den første "plade" har jeg bygget på samme måde som et modul, og det har faktisk givet mig en række fordele. Det er mobilt, så man kan arbejde med det der hvor man har plads til det. Samtidig er konstruktionen stiv, stabil, og meget let. Jamen er det så ikke bare et modul - nej for jeg behøver ikke at overholde modulstandarden i mine "plade-moduler" - jeg kan have kurver med en lille radius i mine hjørner, jeg behøver ikke at have faste kanter eller en bestemt højde.På kontoret har jeg en regel (træstolpe på 120*45mm) i hele rummets længde, 35 cm fra væggen, som modulerne ligger på. Reglen ligger på et par vinkler sat fast i væggen, så det ligner næsten at den ikke er fastgjort men blot er der. Jeg har altså gulvet helt fri for ben, så man kan udnytte pladsen under banen og let kan rengøre rummet.På vægen montere jeg nogle små vinkler så jeg kan fastgøre modulerne med et par vingemøtrikker. Engang når modulerne bliver køreklar, vil jeg lave nogle Fremo ben i den rette højde så modulerne kan komme ud og blive luftet samme med andre.

Det er et spændende projekt du er igang med,nogle gode illustrationer

tak for at du ville dele det med os andre Wink

__________________

Mvh Jimmy 

mine Hobby interesser

modelbane hobby 

 

Like 0 kan lide
Top

Picture

Lars Skjærlund

Rødovre

Webmaster

Indlæg: 4.217

PB  Blog  Hjemmeside

Jeg er i den heldige situation at have adgang til en stor kælder (80 m2), hvor jeg forhåbentligt kan boltre mig mange år frem. Jeg har også overvejet situationen meget - det er jo, om ikke andet, så en pæn sum penge, man kommer til at investere i sådant et anlæg... :roll:

Jeg er kommet til, at jeg nok vil benytte alle de variationer over kendte temaer, du næsten kan komme i tanke om: Den klassiske ramme, hvor sporene lægges på splines, den flade plade, modulerne - det hele.

Det lyder naturligvis vildt, men helt så slemt er det ikke: Jeg planlægger et anlæg i to etager - den sædvanlige skjulte banegård forneden og landskabet ovenpå. Selve risten til den skjulte banegård vil jeg lave på en plade - sikkert 11 mm birkekrydsfiner af hensyn til akustikken - og resten af det "underjordiske" anlæg vil jeg lave på splines - jeg har tænkt mig at prøve med hård masonit. Med min fortid indenfor bl.a. akustik synes jeg, det "lyder" helt rigtigt.

Hele rammen, der skal holde det "underjordiske" anlæg, forventer jeg at lave som en slags bordramme i 90 cms højde. Ovenpå dette vil jeg så placere moduler, hvor det egentlige anlæg med landskab osv. skal placeres. Vand bliver en vigtig parameter på mit anlæg - der bliver masser af kyst og havne - så havoverfladen bliver naturligvis et væsentligt målepunkt. Den regner jeg med at placere i 120 cms højde.

På den måde bliver der 30 cm til at kigge ind og stikke en hånd ind, skulle det blive nødvendigt - og ellers må jeg ned på gulvet og kravle under det 90 cm høje anlæg.

Selvom alle fraråder det, planlægger jeg også et større station, så her kommer en samlet "plade" på 3 x 9 m, hvilket man naturligvis på ingen måde kan række ind over: Det bliver derfor afgørende med mandehuller osv., og det giver igen en god grund til at lave masser af mindre moduler, der kan løftes op og/eller ned, når man skal til. De kan så også bruges til at fotografere anlægget i drift. Laughing out loud

Og så kan enkeltmodulerne tages ud og bruges som dioramaer til udstillinger og lign. Jeg forestiller mig f.eks. et modul til mit maskindepot, med rundremise, dieselremise, drejeskive osv. - vel sagtens et sted mellem 1 og 1,5 m2 ialt. Det bliver et selvstændigt modul, der kan bygges, testes og vedligeholdes selvstændigt - det får så lidt "løst" landskab hen til resten af stationen.

Skal anlægget engang flyttes, håber jeg, at mange af modulerne vil kunne genbruges, så det kun er det ikke-modulære, der behøver at gå tabt.

__________________

MVH
Lars

Like 0 kan lide
Top

Picture

jimmyoldtimer

Indlæg: 1.450

PB

"Lars Skjærlund" skrev:
Jeg er i den heldige situation at have adgang til en stor kælder (80 m2), hvor jeg forhåbentligt kan boltre mig mange år frem. Jeg har også overvejet situationen meget - det er jo, om ikke andet, så en pæn sum penge, man kommer til at investere i sådant et anlæg... :roll: Jeg er kommet til, at jeg nok vil benytte alle de variationer over kendte temaer, du næsten kan komme i tanke om: Den klassiske ramme, hvor sporene lægges på splines, den flade plade, modulerne - det hele.Det lyder naturligvis vildt, men helt så slemt er det ikke: Jeg planlægger et anlæg i to etager - den sædvanlige skjulte banegård forneden og landskabet ovenpå. Selve risten til den skjulte banegård vil jeg lave på en plade - sikkert 11 mm birkekrydsfiner af hensyn til akustikken - og resten af det "underjordiske" anlæg vil jeg lave på splines - jeg har tænkt mig at prøve med hård masonit. Med min fortid indenfor bl.a. akustik synes jeg, det "lyder" helt rigtigt.Hele rammen, der skal holde det "underjordiske" anlæg, forventer jeg at lave som en slags bordramme i 90 cms højde. Ovenpå dette vil jeg så placere moduler, hvor det egentlige anlæg med landskab osv. skal placeres. Vand bliver en vigtig parameter på mit anlæg - der bliver masser af kyst og havne - så havoverfladen bliver naturligvis et væsentligt målepunkt. Den regner jeg med at placere i 120 cms højde.På den måde bliver der 30 cm til at kigge ind og stikke en hånd ind, skulle det blive nødvendigt - og ellers må jeg ned på gulvet og kravle under det 90 cm høje anlæg.Selvom alle fraråder det, planlægger jeg også et større station, så her kommer en samlet "plade" på 3 x 9 m, hvilket man naturligvis på ingen måde kan række ind over: Det bliver derfor afgørende med mandehuller osv., og det giver igen en god grund til at lave masser af mindre moduler, der kan løftes op og/eller ned, når man skal til. De kan så også bruges til at fotografere anlægget i drift. Laughing out loud Og så kan enkeltmodulerne tages ud og bruges som dioramaer til udstillinger og lign. Jeg forestiller mig f.eks. et modul til mit maskindepot, med rundremise, dieselremise, drejeskive osv. - vel sagtens et sted mellem 1 og 1,5 m2 ialt. Det bliver et selvstændigt modul, der kan bygges, testes og vedligeholdes selvstændigt - det får så lidt "løst" landskab hen til resten af stationen.Skal anlægget engang flyttes, håber jeg, at mange af modulerne vil kunne genbruges, så det kun er det ikke-modulære, der behøver at gå tabt.

Det er da ikke vildt ,selv jeg kan finde på det samme, jeg må bare placere det meste på moduler rundt i lejligheden,og sørge for at hænge det pænt på plads igen,så man ikke får ballade med Generaldirektørinden Laughing out loud

__________________

Mvh Jimmy 

mine Hobby interesser

modelbane hobby 

 

Like 0 kan lide
Top

Picture

Jørnet

IT nørd

Indlæg: 400

PB  Hjemmeside

Jeg bygger mit anlæg i moduler, men på en fast ramme.

Formålet er først og fremmest tilgængelighed så jeg ikke skal stå i akavede stillinger lænet ind over anlæget for at arbejde.

Se http://www.jornebanen.dk

Jørgen

__________________

H0 Slæbesko+MS+ECos2+lidtafhvert

Like 0 kan lide
Top

Picture

tybalt

It-projektleder

Holbæk

Indlæg: 999

PB  Hjemmeside

"Jørnet" skrev:
Jeg bygger mit anlæg i moduler, men på en fast ramme.Formålet er først og fremmest tilgængelighed så jeg ikke skal stå i akavede stillinger lænet ind over anlæget for at arbejde.Se http://www.jornebanen.dkJørgen

Og når du er færdig med et modul, bliver det så fastgjort permanent eller bliver det aftageligt (i daglig drift). Jeg har godt bemærket at du bruger stik til modulerne.

__________________

Med venlig hilsen
Henk

http://www.privatbanen.dk/
- H0, 2-skinne -

Like 0 kan lide
Top

Picture

Jørnet

IT nørd

Indlæg: 400

PB  Hjemmeside

Jeg hiver dem af og på hele tiden. Det er ikke helt gnidningsfrit, men jeg kan da få en sektion af på 1 minut og på igen på 2-3 minutter. Det er godt nok til at det er nemmere at hive det af end at hænge ind over banen i en time for at lave enelleranden detalie.

Det er i høj grad også et spørgsmål om hvor stor fornøjelse man har af modelbygningen. Det er ikke sjovt hvis man får ondt i ryggen af det.

Huse og lignende er også lavet så de (med mere eller mindre besvær) kan fjernes og sættes på igen på nøjagtig samme position.

__________________

H0 Slæbesko+MS+ECos2+lidtafhvert

Like 0 kan lide
Top

Picture

JHansen

Byplanlægger, Landskabsarkitekt

Indlæg: 121

PB

"Lars Skjærlund" skrev:
Skal anlægget engang flyttes, håber jeg, at mange af modulerne vil kunne genbruges, så det kun er det ikke-modulære, der behøver at gå tabt.

Når det kommer til stykket, er det egentlig også baggrunden for oprettelsen af denne tråd. Spørgsmålet om, hvordan man laver sig et fast anlæg, hvor man ikke er nødsaget til at kassere flere timers arbejde i tilfælde af fx flytning, men kan tage det med sig man gider at genbruge.

Tak til alle der indtil nu har bidraget til denne tråd Smile

__________________

mvh Jonas

H0 2-skinne, "Altid at være en lille smule barn - det er at være rigtig voksen" - Jevgenij Jevtusjenko

Like 0 kan lide
Top

Picture

OleBerg

Indlæg: 29

PB

Hvis jeg skulle bygge et kombianlæg, ville jeg nok blive inspireret af den her:

http://www.angelfire.com/al/modelbaan/modellbahn.html

Station(erne) og måske noget af kørestrækningen på moduler, og så en lang kørestrækning fastmonteret. En "smal" kørestrækning fylder ikke meget, men giver stadig et godt indtryk.

Så kan man koncentrere sig om landskabet på stationerne, og den del af kørestrækningen der er på moduler.

__________________

Like 0 kan lide
Top

Picture

frede2300

Software udvikler

Indlæg: 1.129

PB

Mit arrangement består af tre "kasser" som den på billedet.

Billede

Landskabet bliver styropor fra byggemarkedet med noget spartel over.

Det hele står lige nu på gamle mælkekasser.

Edit: det skal siges at det jo er en slags "moduler" - men jeg følger ingen standard og banen er ikke designet til at kunne sættes sammen på forskellige måder. Jeg vil bare gerne kunne få den ud af kælderen hvis jeg en dag skal fjerne det smukke røde tæppe Wink

__________________

H0m med GT-Position ... og jeg skal nok komme med en status på byggeriet snart..

Like 0 kan lide
Top

Picture

JHansen

Byplanlægger, Landskabsarkitekt

Indlæg: 121

PB

"frede2300" skrev:
Landskabet bliver styropor fra byggemarkedet med noget spartel over.Edit: det skal siges at det jo er en slags "moduler" - men jeg følger ingen standard og banen er ikke designet til at kunne sættes sammen på forskellige måder. Jeg vil bare gerne kunne få den ud af kælderen hvis jeg en dag skal fjerne det smukke røde tæppe Wink

Påtænker du så at styroporen sættes ned i de (på billedet) to store huller mellem rammerne, og så forme det efter rammerne, eller...?

Det du skriver til sidst, er egentlig meget den samme situation jeg står i. Godt nok har jeg ikke lige et fint rødt tæppe jeg måske skal have fjernet en dag Wink, men det er mere det, at man ikke er nød til at splitte det hele ad, hvis man en dag står og skal flytte. At man derimod kan tage det hele med sig og stille op et nyt sted.

__________________

mvh Jonas

H0 2-skinne, "Altid at være en lille smule barn - det er at være rigtig voksen" - Jevgenij Jevtusjenko

Like 0 kan lide
Top

Picture

frede2300

Software udvikler

Indlæg: 1.129

PB

Nej, jeg har lavet nogle vandrette plader til at lægge skinnerne på som følger sporets forløb.

Billede

Styroporen kommer så i lag foran, bagved og delvist ovenpå så den danner landskab. Mit forebillede er jo en bjergbane så jeg har overalt en bjergside under og over sporet.

__________________

H0m med GT-Position ... og jeg skal nok komme med en status på byggeriet snart..

Like 0 kan lide
Top

Picture

JHansen

Byplanlægger, Landskabsarkitekt

Indlæg: 121

PB

Oki, på den måde. Spændende ser det da ud... Smile kunne være man selv skulle overveje en lignende løsning...

Generelt synes jeg der er kommet mange gode og inspirerende forslag... Smile

__________________

mvh Jonas

H0 2-skinne, "Altid at være en lille smule barn - det er at være rigtig voksen" - Jevgenij Jevtusjenko

Like 0 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.