Picture

frede2300

Software udvikler

Indlæg: 1.129

PB

Hvordan gør vi det nemmere og sjovere at køre modeljernbane

Hej sporskiftere. Som nogen måske ved hører jeg ikke just til den kørende del af publikum herinde. Mit H0m modulanlæg har nu været et år undervejs og det er blevet til 2 ufærdige moduler.

Til gængæld har jeg rodet uendeligt meget med nøjagtig skinnelægning, elektronik, (kortslutninger!), memory-wire (sikke noget l...), osv osv. Kort sagt: jeg har brugt 99% af min tid på at "rode". Undervejs har jeg mistet displayet i min IB og min (eneste) SwitchPilot.

Men nu er det nok. Jeg vil ud og køre! Mit spørgsmål til jer er nu: Hvor har I valgt at trække grænsen og sige "det her gider jeg ikke" eller "det betaler jeg mig fra". Med andre ord hvordan har i gjort tingene lettere og sjovere for jer selv? Hvilke ting har i købt og hvilke har i valgt fra og hvorfor?

__________________

H0m med GT-Position ... og jeg skal nok komme med en status på byggeriet snart..

Like 0 kan lide
Top

Picture

Togthom

Skovløber

Indlæg: 341

PB

Hej med dig Frede

Det var da et svært spørgsmål.

Jeg har da vist været lang tid undervejs. Det startede som et stort diorama men nu ender det med et lille anlæg med banegård og så kan toget køre ned i næste plan og vende og herefter køre tilbage på stationen hvor lokomotivet kan vendes på drejeskiven. For mig er det anlægget med landskabet der er det væsentlige.

Du kan jo kikke forbi på Hejlsminde station som jeg har brugt en vinter på at bygge.

Jeg har underlaget til anlægget med er stadig på tankestadiet..

Så du skulle snakke..

Med venlig toghilsen

Togthom :roll: :roll: :roll:

__________________

Thomas Thomsen
2 skinnekører

Like 0 kan lide
Top

Picture

tybalt

It-projektleder

Holbæk

Indlæg: 999

PB  Hjemmeside

Spørgsmålet er vel om du egentlig ikke allerede har fundet din niche i modelhobbyen. Det er jo det pragtfulde ved hele konceptet at man kan koncentrere sig om en bestemt delmængde uden nødvendigvis at vælge andet fra.

Ok, nu siger du at du vil ud og køre.

Men hvis du tror at du kan kopiere en andens tilgang til hobbyen så tror jeg at du blever skuffet. Alle og enhver kan smække en spånplade op, montere nogle skinner og så futte derudaf (og mange har gjort det). Når det morsomme i det er overstået, og det sker på et tidspunkt, ja så går de i gang med de discipliner som du er startet med. Så din tid er ikke spildt, tværtimod, jeg er meget overbevist om at du har haft mange fornøjelige timer i selskab med dine moduler og alt det andet.

Hvis du endelig skulle anlægge en anden synsvinkel på din jernbanehobby så har jeg haft succes med dette:

Sæt dig roligt ned og overvej hvad din modeljernbanes eksistensberettigelse er. Alle jernbaner har et formål, hvad er din? Hvad skal du transportere, hvilke omgivelser er afhængige af at du betjener dem? Når du så har svaret så har du et koncept at afvikle jernbanedrift efter og så opbygger en bane der lige netop opfylder behovet.

I forløbet sørger du for kun at opbygge og anskaffe det der er indeholdt i konceptet, dvs. for at køre med f.eks. fisk skal du have en havn, for at køre med kreaturer skal der være landbrug osv. osv.

Alle dine hidtidige anstrengelser bliver så kun midler til at afvikle jernbanedrift, ikke målet.

Jeg vil iøvrigt anbefale at læse De Fjellandske Jernbaners hjemmeside, de har simpelthen skabt deres eget parallelunivers.

Nå, undskyld hvis jeg blev lidt filosofisk men jeg tror det er måden at få den længste glæde ved MJ-hobbyen

__________________

Med venlig hilsen
Henk

http://www.privatbanen.dk/
- H0, 2-skinne -

Like 0 kan lide
Top

Picture

Erik 1:87

Softwareingeniør

Odense

Indlæg: 901

PB  Hjemmeside

Jeg har valgt at købe den lette løsning til det man ikke ser: Dvs GeoLine til den skjulte del - hvilket jeg måske fortryder i sidste ende pga. støjen, men de er også ok at have under de evindelige ombygninger, men kønne er de ikke.

Kunne du ikke lave en simpel oval, hvor du løbende tilføjede dine moduler til efterhånden, som de blev færdige? Så er du kommet over det psykologiske med ikke at have noget kørende.

Jeg startede med at planlægge mit anlæg i etaper. Efterfølgende fandt jeg ud af at tingene hang alt for meget sammen, så nu går største delen af tiden med at planlægge det ned til - måske ikke i mindste - men i rimelige små detaljer. Så jo, jeg kender det med at alt pludseligt går meget langsomt.

Lidt for hånden får jeg da, og jeg har sørget for at jeg - næsten - altid har et kørende anlæg. Lige nu er der bare lagt en spånplade som niveau nul, så kan toget altid komme op og rundt og så igen forsvinde ned i det der nu er lavet af underetagen.

Til tybalt: Fin beskrivelse.

__________________

Hilsen Erik, My 1 2 87.dk

Like 0 kan lide
Top

Picture

frede2300

Software udvikler

Indlæg: 1.129

PB

Thybalt og 1:87 godt input!

Jo jeg kan godt se at tiden ikke er spildt. Hele konceptet i en hobby er jo at bruge noget tid på ar rode med noget og ha det sjovt imens. Jeg føler bare at jeg roder med ALT - og her ville jeg måske gerne skære noget fra og sige, ok, jeg gider ikke rode med ... polariserede sporskifter ... eller whatever. Derfor fiskede jeg lidt efter hvad i har valgt ikke at rode med Smile

Jo jeg har 100% fundet min niche. Berninabanen, RhB, tømmer på fladvogn og regional passager trafik.

Tillægs spørgsmål: hvad er det ved mj hobbyen i synes er SJOVT ... altså er det bare det hele, er det at rode med opbygningen, eller brænder i særligt for lørdag aften hvor det hele spiller og i kan kører stram køreplanskørsel med 12 lokomotiver?

__________________

H0m med GT-Position ... og jeg skal nok komme med en status på byggeriet snart..

Like 0 kan lide
Top

Picture

Occam

Indlæg: 583

PB  Hjemmeside

Interessante indlæg.

Jeg synes det er nemmere at definere et svar positivt end negativt. Altså at det er lettere at svare på hvad der er sjovt end hvad der er kedeligt.

Selv har jeg fundet ud af at min primære glæde ved hobbyen er dioramabygning, fotografi og at skrive om det. Den historiske baggrund finder jeg også superinteressant. Hobbyens øvrige aspekter har jeg gjort det mindre i, men jeg kunne godt forestille mig at interessen drejede sig med tiden. Det gode ved vores hobby er jo netop at den er så bred, med så mange forskellige aspekter.

Men ja, efterhånden finder man jo også ud af at der er ting man ikke gider bruge tid på. Da jeg byggede mit fabriksdiorama, var jeg begyndt på at polarisere sporskifterne, men fandt ud af at det var for kedeligt og ligegyldigt:

http://www.mj-blog.dk/2007/07/fabriksdiorama-husmandssporskifter-og-ball...

Når jeg læser det første indlæg kommer jeg til at tænke på at hobbyer som regel er sjovest når man får tingene til at virke uden for meget bøvl. Hvis kørslen kortslutter, lokomotiverne vælter af skinnerne eller sporskiftedrevet går i stykker, så mister man jo lysten. Så er det nok vigtigt at lade det ligge lidt og bevæge sig over i et andet aspekt af hobbyen.

__________________

Med venlig hilsen
- Occam

Like 0 kan lide
Top

Picture

Klarsyn

Odense N

Indlæg: 466

PB  Blog

"frede2300" skrev:
Tillægs spørgsmål: hvad er det ved mj hobbyen i synes er SJOVT ... altså er det bare det hele, er det at rode med opbygningen, eller brænder i særligt for lørdag aften hvor det hele spiller og i kan kører stram køreplanskørsel med 12 lokomotiver?

Jeg vælger at besvare dit tillægs spørgsmål. Jeg roder med alt. (næsten) jeg kommer ikke til at køre efter køreplan og jeg kommer ikke til at køre mine tog med en computer. Elektronikken er jeg mindre interesseret i.

Det jeg synes er sjovt er primært at bygge anlægget op. Til det har jeg valgt den til tider dyre indgangsvinkel. Den med at have en plan, bygge anlægget og så bygge om efterhånden som man får nye ideer. Sporplanen ligger fast efterhånden som jeg får limet ballast på. Så er det for besværligt at flytte tingene. Laughing out loud

Jeg går lidt til og fra forskellige ting. Jeg har altid mindst 10 løse ender, så hvis lysten ikke lige er til det ene, så kan jeg altid begynde på noget andet. Jeg har ikke nogen tidsplan. Det tager den tid det kommer til at tage og det er vel det der kendetegner en hobby; ingen tidsplan.

Jeg har afsluttet mit anlægsarbejde i et sådant omfange at jeg kan få mine tog ud at rulle. Nogle strækninger skal laves om når lysten melder sig, men indtil da kan togene godt køre. Der er aftener hvor jeg ikke gider bygge, men bare skal se lidt tog der køre rundt, andre aftener skal der bygges. Det er skønt ikke at have en tidsplan.

Det skal være sjovt at dyrke sin hobby, ellers er det jo bare endnu et job.

__________________

Hilsen Morten

Besøg min blog på: http://www.sporskiftet.dk/blogs/klarsyn og læs mere om mit anlæg.
M og C-skinner på loftbane, ECoS 50000, 2 Mobilstationer og 5 Delta boostere. Primært DSB materiel Epoke III - IV.

Like 0 kan lide
Top

Picture

Leonard

Kerteminde

Indlæg: 858

PB

Jeg synes jo netop at det gode ved modelbane som hobby er, at der er så mange forskellige aspekter og muligheder for at fordybe sig eller bare lave noget andet.

Jeg har også været igennem det med polarisering af sporskifter, memory wire og andre former for sporskiftedrev, vendesløjfer der bare ikke var stabile, kortslutninger osv.

Jeg har ikke valgt nogle direkte genveje, hvor jeg har sagt, at dette gider jeg ikke, det vil jeg bare betale mig fra, men der er nogle ting, som jeg ikke roder ret meget med lige nu. Og det tager da lidt tid før der er noget der kan køre, men så må det tage den tid, for jeg gider ikke bygge en midlertidig oval op, bare for at kunne se mine tog køre rundt. Så hellere bruge tiden på at bygge noget, som er mere blivende og passer ind i det komplette anlæg.

Lige nu har jeg kun ca. 120 cm ret spor, som det er nemt at sætte strøm til og jeg kunne da ikke lade være med at sætte min Big Boy på det spor, bare for at se og høre den en lille smule, men den er pakket væk igen og jeg er fortsat med at lægge flere spor, så jeg snart kan vende 2 moduler på ryggen og begynde at lodde elektronik sammen, så alle spor kan blive strømfødt gennem tilbagemeldinger og relæer til polarisering og sikring af sporkryds osv.

Så venter jeg med at bygge flere huse, landskab og få alle portene i remisen til at åbne og lukke med servomotorer, sætte hegn om og alt det andet. Det må vente, men teknikken til sporene skal på plads inden der køres med ret meget mere tog.

Bliver jeg træt af at lodde elektronik sammen, kan jeg jo lige samle nogle flere modulkasser, der er et rimeligt simpel projekt med en langside med et dobbeltspor, der skal bare 10 kasser til og noget ophæng på væggen til før der kan lægges spor, men så kan jeg jo lege snedker lidt.

Jeg kunne også gå igang med at ombygge nogle af de togmodeller, som ikke er digitaliserede eller som bare trænger til bedre køreegenskaber eller bygge lys i vogne eller bygge nogle huse eller tegne sporplan for den næste store station eller ...

Der er skam nok at tage fat på og jeg hører absolut til en af dem, der gerne begynder på flere dele, så der er lidt afveksling i det. Jeg glæder mig da også til der igen bliver mulighed for at køre med nogle tog, men det kommer når det kommer.

Og formålet med en hobby er jo netop at få tiden til at gå med noget, man selv finder lidt mening i og uden at genere andre mere end højst nødvendigt.

__________________

Seriøse bud modtages.
Sendes kun mod forudbetaling og køber betaler porto.
Kan også afhentes efter aftale. 

Leonard
5300 Kerteminde

Like 0 kan lide
Top

Picture

henho

It-konsulent

Ringkøbing

Indlæg: 1.329

PB

Hej

Jeg har det nok med, at fordybe mig lidt for meget i detaljerne, førend der sker lidt "Action" på sporlægnings-området.

Der skal findes et forbillede, der skal findes køreplaner, der skal findes materiel, som er realistisk udfra det valgte forbillede og den valgte epoke.

Så er der jagten på de rette bygninger, automobiler, omkring-liggende krims-krams, baggrund m.m.

Så derfor nyder jeg ekstra meget, at være medlem af SdMJK, for der kan man for alvor få rørt materiellet på de "lange skinner" på køreaftenerne Cool

__________________

MVH

Henrik
2-skinne, dansk, epoke3b, medlem af SdMJK

Bruger Z21 på hjemmebanen.

Like 0 kan lide
Top

Picture

togtroels

Indlæg: 52

PB

Opskriften ved glæde....

jamen kære, det er så mange...glem det! Tænk på...hvad vil DU?????

Hos mig er flg. gældende:

Ingen plads, men der er et fælleshus i min andelboligforening (næsten som i den gamle danske spillefilm, "hvem støver.etc.....".

Så jeg har bygget selvstændige moduler a´en meters penge (primitivt endnu, men jeg er ung!)...de sættes hurtigt sammen og vupti, der er en bane.

En station med intellibox til at styre stationen og rangerareal¨, og to trådløse betjeninger til "løberne, der gerne vil Tog.

Det hele overskueligt, ingen digitalisering af skiftespor...løberne klarer selv ærterne, stationen bestemmer(!).....hyggeligt og anstrengende...men sikke aftenener og week-ender. alle tilfredse til "næste gang.

Det er hygge og sjovt.

Alle kan være med til at køre, og dem, der vil bygge: KOM!!!

Troels

Like 0 kan lide
Top

Picture

S123

Indlæg: 174

PB

Hej Frede

Den tid, du har brugt på at "rode", er på ingen måde spildt.

Du har fået noget meget værdifuldt, nemlig erfaring, og det tæller meget, når du skal videre.

For at svare på dine spørgsmål om, hvad jeg vil betale mig fra, og hvad jeg ikke gider, så er der lidt her:

Jeg vil ikke køre digitalt, men vil hellere opbygge et automatisk anlæg ved hjælp af diverse komponenter, relæer, kontakter og en hulens masse ledninger.

For ca. 15 år siden fik jeg en arbejdsskade med varige mén, hvor begge mine albueled blev ødelagt. Dengang mente lægerne at det kunne helbredes, så mens jeg gik til diverse behandlinger, måtte jeg ikke belaste mine arme. Jeg måtte ikke engang vride en karklud.

Det varede i 3 - 4 måneder, men i stedet for at sætte mig foran fjernsynet med remoten i den ene hånd og smøgen i den anden, gik jeg på biblioteket og bestilte alle de bøger, der fandtes om elektronik.

På daværende tidspunkt vidste jeg, at der var noget der hed vekselstrøm, og noget der hed jævnstrøm, men derudover var jeg blank.

Jeg startede fra en ende af, og lavede mit eget elektronikkursus.

Jeg lærte mig selv så meget, så jeg nu kan lave mine egne styringer, og det er dem, jeg nu arbejder videre på.

Du kan se de første af mine artikler på http://www.drosselvej.dk/Nr6/nr6_1.html

Sideløbende bygger jeg vogne, huse, træer og andet, der skal bruges til modeljernbanen. Også disse projekter er offentlige, og du kan se dem på http://www.skala-n.dk. Jeg har fået min egen afdeling (Steens Byggesider), men der er da også flere af mine artikler andre steder på hjemmesiden.

Jeg indrømmer at mine artikler til skala-n.dk har ligget stille et stykke tid.

Lars kender begrundelsen for den lange pause, så han har ikke rykket for de lovede artikler, men han har da pirket til min samvittighed med jævne mellemrum, så den sorte lampe nu lyser meget stærkt......... Laughing out loud Laughing out loud

Begrundelsen for pausen er ved at være slut (indenfor et par måneder), så jeg håber at jeg inden længe kan fortsætte, både med at bygge videre på mit eget anlæg, men også fortsætte min serie på skala-n.dk, der efter sigende skulle være ret populær.

Billede

Her er vist den skitse, ud fra hvilken jeg er ved at lave tegninger og byggevejledning til modelbyens skole. Når den (engang) kommer på skala-n.dk, vil det ikke være en bygning for begyndere. Dertil er den alt for kompliceret.

De printbare tegninger alene fylder 9 sider A4 indtil videre, og det vel at mærke til skala N.

Så for at gøre en lang historie kort (det er allerede for sent :oops: ) så er det ikke mig, Faller og andre fabrikanter at plasticbyggesæt tjener mest på.

Kan jeg bygge det selv, så gør jeg det, men dermed ikke være sagt at jeg helt har skippet købe-produkter. For eksempel har jeg ingen planer om at bygge mine egne lokomotiver, men bruger udelukkende købte modeller.

__________________

Venlig hilsen

Steen

Spor N, DB epoke III og IV, analog

Like 0 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.