Er der nogle der har gode ideer til, hvad man kan benytte som trækkraft på privatbaner i epoke III ?
Jeg ved godt, at der både findes Triangler, firkantede og marcipanbrød i handlen, men dels er de håndbyggede modeller naturligvis dyre, og dels har jeg ikke mod på selv at gå i gang med at samle dem.
Og hvad så?
Findes der modeller af tyske damplokomotiver, som også har kørt på danske privatbaner?
Eller er der noget diesel, jeg har overset?
Vi har heldigvis Epokemodellers skinnebus, men hvad ellers?
Hidtil har jeg kun kunnet finde frem til Heljans Mo, som har kørt med gennemgående vogne på både Gribskovbanen og OHJ/HTJ. Måske endda flere steder.
MY og MX kom for sent i gang på privatbanerne til, at de kan trække en epoke III-stamme, men hvad med S-maskinen? Så vidt jeg ved, nåede den aldrig længere end til Hillerød, men måske har den været på gæsteoptræden på privatbaner i andre egne af landet.
Hvis nu bare det er en F-maskine, Heljan vil overraske os alle sammen med her i første kvartal, så kunne man ”låne” den. Men ellers?
Under alle omstændigheder er fordelen ved privatbaner i model, at togstammerne ikke er så lange, og at kurverne kan være lidt barskere, så det bliver nemmere at få det hele ind på en beskeden plads. Hvis der altså bare er noget til at trække læsset.
Søndenfjords
bl
Pensionist
Greve
Indlæg: 1.820
En prøjsisk T3/BR 89 kan gå for maskiner, der kørte på LVJ og på Fyn, en T9/BR 91 dur som en af de maskiner, der kørte på HV. En af de sidste kører i dag på MHVJ.
Bjarne
moppe
Medarbejder
Indlæg: 5.558
Enig, men det hele bliver desværre kun "sådan næsten helt".
Hvor sent i epoke III kørte man med damp på de forskellige privatbaner?
Hammelbanen opstillede forholdsvis hurtigt sine efter ankomsten af skinnebusser.
Mariagerbanen kørte kun damptrukne med sneplove og specielt store tog fra midten af 50'erne og efter levering af endnu flere skinnebusser var dampen kun i reserve og til snerydning. Motormateriellet klarede resten.
Ellers er der lidt i tråden her:
http://www.sporskiftet.dk/node/2275
Klaus
Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.dk
Modeltog, internet, gratis spambekæmpelse, elektronik og andet: http://www.moppe.dk
Det lette modelbaneforum: http://groups.google.dk/group/dk.fritid.jernbaner.model
F.Ormstrup
Indlæg: 2.686
Der er mange DSB lokomotiver der har kørt på privatbaner. Sidebanelokomotiver og motorvogne som MO, N, PR, MX(rødbrun) for at nævne dem der har kørt på Vardebanerne i epoke 3 og findes i model. Især N, PR og senere MX var almindelige gæster(militærtog) men også J, G, MO kom på besøg
Ellers bestod hovedparten af trafikken af skinnebustog. De daglige godstog blev trukket af VNJ 11 (4 akslet firkant) eller VaGJ M3 (Triangel) senere af VaGJ MC 651 (ex.DSB MC 651)
mvh
Flemming
SVJMJK
Dansk H0 - Modul Samkørsel
Peters Skibsværft
Peters Garage
F.Ormstrups Blog
Søndenfjords
Indlæg: 284
Ja, der er mange lighedspunkter. Billederne af HV 3 har jeg taget i Mariager i sommeren 2006, lige efter at den var sat i stand og kommet i drift igen.
T9'eren er en fransk Liliput-udgave - med sort undervogn som på HV 3.
Søndenfjords
cbt
Indlæg: 1.166
Fleischmann's T3'er kan som bekendt blive til en nogenlunde vellignende FFJ nr. 38.
Edit: Eller Trix' T3'er:
Med futlig hilsen
Carsten B. Thomsen
Fremo-medlem, H0 2-skinne, digital, dansk (incl. udenlandsk materiel, der kører/har kørt i Danmark), alle epoker - dog primært IV og V.
bl
Pensionist
Greve
Indlæg: 1.820
Når der er tale om modeller af T3 skal man være opmærksom på, at Fleischmanns er af den "høje" type, Trix's af den lave. Da de fynske og LVJs var formindskede udgaver af den lave T3, er det her Trix-modellen, der kommer tættest på.
FFJ 38 var anderledes, bl.a. med Heusinger-styring.
Men det gode ved at anskaffe materiel til privatbaner i model er jo, at man kan lave sit eget selskab og dermed har man jo stort set frit slag. I sidste ende er det jo os, der bestemmer hvad vi vil køre med!
Bjarne
cbt
Indlæg: 1.166
Har lige tilføjet Trix's T3'er ovenfor. Tak for det, Bjarne.
Der kan også forholdsvis "let" laves en LJ M14 (ex. TKVJ M2) ud af en DB V36 fra f.eks. LIMA, Roco eller Märklin:
Med futlig hilsen
Carsten B. Thomsen
Fremo-medlem, H0 2-skinne, digital, dansk (incl. udenlandsk materiel, der kører/har kørt i Danmark), alle epoker - dog primært IV og V.
Søndenfjords
Indlæg: 284
Fuldstændig rigtigt! Min privatbane kommer f.eks. nok til at låne en del DSB-materiel.
Søndenfjords
Elgen
IT konsulent
Indlæg: 192
Her er en variant af Fleischmanns T3'er...med sort understel....og den er ikke engang særligt dyr
http://www.modeltrein-paradise.com/advanced_search_result.php?keywords=8...
Elgens MJ-blog - http://www.emjblog.dk
bl
Pensionist
Greve
Indlæg: 1.820
Det er en overkommelig pris, men desværre ligger kedlen højere end på Trix-modellen, som jeg ved en overfladisk scanning ikke har kunnet finde til salg herhjemme, men i Tyskland kan man få den til i hvert fald 175 Euro, sandsynligvis billigere (hvorfor har mit keyboard ikke et Euro-tegn???).
På cbt's billeder fremgår forskellen rimelig tydeligt.
Bjarne
Bjarne
Litra P
Indlæg: 1.852
Det er sikkert fordi du ikke har nogen af dem
!
Men prøv "alt" + "strg" + "E"...
Venlig hilsen
Lars
Märklin C, Digital, C-spor, Danmark, epoke III...
Svend
Ballerup
Indlæg: 1.341
En anden mulighed er at "lege" at din private privatbane har indkøbt et brugt MaK-diesellokomotiv fra Tyskland (ligesom ØSJS gjorde det i sin tid).
Her er vist Roco katalognummer 63942
Svend
bl
Pensionist
Greve
Indlæg: 1.820
Bingo!! Tak for det! Men hvor finder man en oversigt over kombinationstater?
Bjarne
Litra P
Indlæg: 1.852
Det kan jeg ikke lige huske, men hvis du skal bruge et særligt tegn og har den nyeste version af MS Word, så går du op i menuen øverst, trykker på "indføj" og kigger derefter helt til højre. Der står "symboler" eller noget lignende. Den klikker du du på og derefter på "andre symboler" Her kan du så vælge det symbol du skal bruge (og endda skifte skriftart, hvis den brugte sats ikke indeholder det du skal bruge). Når du har gjort det er der en knap man kan trykke på der hedder "kombinationstaster" og vips har du svaret
. Jeg bruger en engelsk version af MS Word, som jeg har konfigureret til at kunne skifte mellem tre sprog (dansk, engelsk, tysk) fordi jeg bruger alle lige meget. Derfor er mine betegnelser af de enkelte skridt ovenfor måske ikke helt korrekte.
Venlig hilsen
Lars
Märklin C, Digital, C-spor, Danmark, epoke III...
Svend
Ballerup
Indlæg: 1.341
Denne motorvogn "Esslinger Triebwagen" der kommer som model fra Brekina er da også fin.
Se under nyheder fra Brekina (2010) andet sted her på Sporskiftet
Svend
bl
Pensionist
Greve
Indlæg: 1.820
Tak, Lars!
Jeg har bestemt ikke den nyeste version af Word, men din beskrivelse har vist ledt mig på rette vej!
Igen, tak for hjælpen!
Bjarne
Svend
Ballerup
Indlæg: 1.341
Vi snakker åbenbart i øst og i vest - og på samme tid - både om privatbanemateriel og Euro-tegn, så her er yderligere et indlæg .......
Svend
Litra P
Indlæg: 1.852
Hihi -ja det har du da så sandelig ret i. Jeg og bl er fuldstændig off-topic, men sådan er det, når der kommer et spørgsmål fra sidelinien. Det tager jeg nu personligt ikke så tungt.
Tråden hedder jo "Hvilken trækkraft til privatbaner i epoke III ?" under "dansk i model", så har du en idé til hvad man kan bruge toget fra Esslingen til på danske skinner?
Venlig hilsen
Lars
Märklin C, Digital, C-spor, Danmark, epoke III...
Svend
Ballerup
Indlæg: 1.341
Når man bliver nødt til at fravælge diverse Frichs-diesellokomotiver og Triangel-motorvogne af økonomiske grunde, må man jo kastet blikket på noget andet "privatbaneagtigt".
Ingen tyske damplokomotiver i 1:87 er korrekte til danske anlæg, og desuden holdt de fleste privatbaner op med at køre med damp, inden de anskaffede skinnebusser. Hvis man endelig vil køre godstog på sit anlæg, må man derfor se sig om efter noget dieselmateriel, som er til at betale for penge. Som så meget andet i denne hobby er man til tider nødt til at indgå kompromisser, og på en privat privatbane - uden egentligt forbillede - er alt jo tilladt
Svend
john.westi
Indlæg: 23
Siden du nu selv nævner OHJ havde denne herlige bane faktisk både en D og en K maskine indkøbt fra DSB i epoke III b-c
Så HobbyTrades D-maskine kunne måske bruges - hvis du er parat til at se stort på detaljerne. OHJ havde D 857 fra 1957 til 1967, men den var af type III mens HobbyTrades er en model af type IV.
Der er en del forskelle i udseendet (vinduer,kedelstørrelse mv. ) men de overordnet set det samme udtryk, så du kunne jo vælge blot at sætte et blåt skorstensbånd med hvid stjerne på en HobbyTrade D-maskine
Søndenfjords
Indlæg: 284
D-maskinen vil være en rigtig god løsning. Men HobbyTrades kommende F-maskine vil måske være endnu bedre som låne-maskine, fordi den ikke kræver drejeskive på privatbanens endestation.
Herligt at der nu kommer hele 2 tendermaskiner fra HobbyTrade: F og S.
Søndenfjords
nipe
Vanløse
Indlæg: 474
Litra F kørte bla på Amager Banen
mvh niels peter
DK-2720
bl
Pensionist
Greve
Indlæg: 1.820
Og der er trods alt store forskelle på D-maskinerne type III og IV, så store, at de ikke rigtig kan gå for hinanden. Og personligt synes jeg bedst om type II....
Bjarne
F.Ormstrup
Indlæg: 2.686
Nu kommer heljan med Triangel type VIII /VIII A. (ME, MF, MC)
De kom senere til LNJ M5, KRB M3, LNJ M4, NPMB M8, SNNB M5, ETJ M6, RØHJ M4, RGGJ M3, ØSJS M3, ØSJS M4, AHTJ M6, RHJ M3, VaGJ MC 651, KRB M4, RØHJ MC 652, ØSJS M2, RØHJ MC 653, VLTJ M2, VLTJ M1
mvh
Flemming
SVJMJK
Dansk H0 - Modul Samkørsel
Peters Skibsværft
Peters Garage
F.Ormstrups Blog
bl
Pensionist
Greve
Indlæg: 1.820
Men det skal lige huskes, at de kom til privatbanerne dels som Me/Mf, dels som Mc. hvor Me/Me set udefra var ens, mens Mc havde andre motorer og andet kølararrangement på taget.
Bjarne
Occam
Indlæg: 583
Tak for tippene. Sådan en kunne jeg godt tænke mig at lave. Jeg har i forvejen Liliputs fine sorte udgave, som skulle laves til en F-maskine:
http://www.mj-blog.dk/2006/08/f-maskine-ombygning-i/
Nu kan den så blive til en FFJ-maskine i stedet. Er der nogen, der kender til at sted hvor der er flere billeder af maskinen og information om hvad den kørte med?
Tak
Med venlig hilsen
- Occam
Søndenfjords
Indlæg: 284
Der er en smule mere information her og så i øvrigt det samme foto, som allerede ligger på denne tråd.
http://www.baner-omkring-aalborg.dk/?Aalborg_privatbaner:Aalborg_Privatb...
Søndenfjords
UTJ
Indlæg: 438
Mit bedste forslag til "noget færdigsamlet privatbane" vil være Rocos V 36 og noget skinnebus - ikke mere. Glem alt om damplok, hvis det skal være realistisk og typisk, for de fleste damlok stod det meste af tiden i remise eller var på vej til ophuggeren. En V 36 i Troldhedebaneforklædning (M 2 - den var grøn) er nok til at trække godstog. Og så skinnebus(ser) til persontog. Så slipper du for en bunke tysk "som ligner".
Ty2 406
Frederikssund
Indlæg: 131
Hej.
Jeg kan kun give UTJ ret i hans vudering. Brug diesel på din privatbane. Det er den mest brugte traktions form i epoke III. En del af privatbanerne havde damplokomotiverne, men brugt dem kun til særkørsler e.lin. Ellers henstod de bare ved eller i en remise.
Har sådan bare for sjovt, prøvet at sammenligne en Pr T9/Br91 med HV1-4. De markanste forskelle er driv og løbehjuls diameteren og keddel højden
Pr T9 driv/løbehjuls diameter er 1350/1000mm. Keddelhøjden er 2500mm.
HV1-4 driv/løbehjuls diameter er 1150/800mm. keddelhøjden er 2300mm.
Nu er det ikke for at lyde krakilsk. Men det er forskele på 2-2,3mm. Det er meget i 1:87, og det vil være ganske tydeligt hvis man sætter de to maskiner op ved siden af hinanden.
Generalt er tyske maskiner også de gamle, markant større end de danske. Det hænger selvfølgelig sammen med de geografiske forhold der er til forskel mellem Danmark og Tyskland. I Tyskland har der også været kraftigere sporoverbygning, hvilke har gjort at man har kunne køre med tungere og større tog. I Danmark blev de fleste privatbaner anlagt med en meget let overbygning. F.eks blev GDS anlagt med 15kg/m spor , ØSJS og VLTJ fik 17,5kg/m spor. Mange af disse overbygninger holdt til efter anden verdenskrig. Alt dette gjorde at de danske privatbane damplokomotiver ikke var særlige store.
Venlig Hilsen.
Peter Wiese.
UTJ
Indlæg: 438
Horsenelokomotiverne har 1300 mm Ø drivhjul. Forløberen er vist nok 840 mm Ø. Horsenslokomotiverne er kortere end en T9/91, men mange kan formentlig godt leve med forskellen. Brugt tror jeg en Liliput 91'er er billig.
Ty2 406
Frederikssund
Indlæg: 131
Hej UTJ.
Undskyld! Jeg har fået kikket på den forkerte Horsens maskine. Det er rigtigt at HV1-4 har 1300mm drivhjul og 840mm løbehjul.
Venlig Hilsen.
Peter Wiese.