Jeg er netop blevet den stolte ejer af Märklin 3102, opgraderet med 60760, hjemkøbt fra ebay.de for mindre end halvdelen af sidste pris på qxl.dk.
Men stoltheden varede kun indtil 5 minutter efter, at min håbefulde søn afprøvede det flotte lokomotiv på adresse 78, som sælger venligst havde oplyst:
Det kørte temmelig uregelmæssigt - op-og-ned i fart (Märklin Central Station), derefter kortslutning (rød lampe "stop"), hvorefter det begyndte at ryge (nej, ikke fra skorstenen, men fra tenderen/dekoderen - den kendte lugt af brændt bakkelit).
Herefter vil det kun køre forlæns - analogt!
Det er klart, at vi har brændt dekoderen af. Vi (min søn, man er vel solidarisk!) turde slet ikke prøve de vedlagte røgmoduler under prøveturen - det har nemlig tidligere kostet os nogle afbrændte lokpilot 3.5'ere - men vi er nu i vildrede. Hvad i alverden har vi gjort forkert ?
Jeg tiltror ikke sælgeren ufine motiver (at han har solgt on noget gammelt l....). Vi er temmelig nye udi digitaliseringens kunst, så jeg tror egentlig mere, at vi har overtrådt en eller anden "digitaliserings-grundlov" (eller endnu værre: Ohms lov!).
Fejlsøgningen peger indtil videre kun een vej: På os selv. Den fra IT-verdenen så berømte "Fejl 40". Kystbanen.dk inkl. det tilstedeværende publikum kunne kun bekræfte, at det hele lugtede af brændt bakkelit.
Derfor retter jeg ydmygt vort åsyn mod sporskiftet: Er der nogen, der med denne tynde fejlbeskrivelse, kan guide os på rette vej og foreslå, hvad vi kan have gjort forkert ?
Vi har fundet en lokpilot 3.5, som vi i morgen vil montere i steder for den afbrændte. Her er vi også i tvivl: Der er plads til 2 røgmoduler i lokomotivet (de var såmænd også vedlagt fra sælger, men som beskrevet, ikke afprøvet af os). Tør vi tilslutte dem til samme udgang på lokpiloten, eller skal vi bruge en udgang til hver ?
Og... når vi når til perleporten og vil installere loksound: Hvillken autentisk lyd kan vi mon bruge (vi har allerede BR50 på et af vores andre lokomotiver, så det gider vi ikke) ?
Vi vil være taknemmelige for ethvert svar, som kan lede os på rette vej...
Kresten
moppe
Medarbejder
Indlæg: 5.558
Der findes ingen autentisk lyd, da maskinen aldrig nogenside har været bygget.
Men lyden af en BR 96 var nok at foretrække, den er også 4 cylindret med 2 sæt drivaksler
Om hvad der er galt med din digitaliseren - det kan være svært at sige.
Men som jeg forstår din tekst var den digitaliseret fra sælger side. Spørgsmålet er om det er fabrikken der har digitaliseret, eller om det er "hjemmelavet". Er det hjemmelavet kan du se om der er overholdt "grundreglerne" med montering af spoler og afmontering af kondensatorer som dekoderfabrikanterne foreskriver.
Alternativt ville jeg splitte hele ledningsnettet ad, sætte fast spændig til motoren og lade den køre et kvarter hver vej, tjekke om alle lysfunktioner virker, om der er kortslutning ved pladsen til røgmodulerne osv.
Læs evt:
http://www.digitaltog.dk/Digital/Maerklin/Maerklin_60760_DK_Vejledning.pdf
Klaus
Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.dk
Modeltog, internet, gratis spambekæmpelse, elektronik og andet: http://www.moppe.dk
Det lette modelbaneforum: http://groups.google.dk/group/dk.fritid.jernbaner.model
Kresten
Indlæg: 1.044
Vi vidste godt, at BR53 aldrig har kørt, men vi er ikke 100m-mestre i cylinderantal m.v. i de andre maskiner, så dit svar var præcis, hvad vi behøvede. Vi prøver med en BR96. Velvidende at det naturligvis ikke kan være "autentisk", som jeg fejlagtigt skrev.
Mht. ombygningen er det svært at se, om det er hjemmelavet - selv klamphuggere som mig selv, laver ind i mellem pæne ting (syn's jeg da selv). Men tak for rådet - vi vil prøve at sætte fuld strøm på (hvorfor råder du os til et kvarters tid i hver retning?).
Kan du give et tip mht. røgmoduler ? Der er plads til to røgmoduler (dobbelt skorsten), og jeg har tidligere brændt en lokpilot af ved at bruge et enkelt forkert røgmodul... de to røgmoduler er forbundne, som det ser ud nu. Ville du turde tilslutte dem en enkelt f-udgang på en lokpilot, eller ville du bruge to udgange - en til hvert røgmodul ? Hvilke(t) røgmodul(er) bør vi bruge (hver gang vi spørger hos vores lokale tog-pusher, udløser det en diskussion blandt de tilstedeværende af myriadisk format - vi er aldrig blevet klar over resultatet) ?
Kresten
moppe
Medarbejder
Indlæg: 5.558
Jeg ville i første ombæring sikre mig at røggeneratorene er til "digital drift". Dernæst finde hos Seuthe hvor meget strøm de bruger og lså læse anvisningen til dekoderen om, hvor meget strøm den kan levere.
Hvis du ser her:
http://www.seuthe-dampf.de/start.htm?technische_daten.htm
kan du se at nummer 10 og nummer 11 er ens rent mekanisk, men nummer 11 er beregnet til højere spændinger og trækker næsten kun halvdelen i strøm.
En lokpilot har overlastsikring på udgangen på 250mA, og maks 500mA til sammen på alle 4 udgange. Hvordan røggeneratorene er koblet på dit "fantasilokomotiv" kender jeg ikke......
Læs for øvrigt brugsanvisningen til Lokpilot 3.0, her er beskrevet en masse angående røggeneratorer.
Klaus
Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.dk
Modeltog, internet, gratis spambekæmpelse, elektronik og andet: http://www.moppe.dk
Det lette modelbaneforum: http://groups.google.dk/group/dk.fritid.jernbaner.model
pejft
Kurser i modeljernbane hos AOF
Moderator
Indlæg: 2.207
Ovebelastning vil være min vurdering. Altså, at maskinen trækker flere Ampere, end dekoderen er egnet til. Årsagen kan være størknet olie etc.
Når du skriver opgraderet med 60760 mener du forhåbentlig ombygget med, altså udskiftet magnet og anker samt monteret dekoder.
Hvis der var kortslutning ville den formodentlig slet ikke have kørt indledningsvist.
Du skal sikre dig, at motoren kan drejes let rundt, før du forsøger med en anden dekoder.
De bedste modeljernbanehilsener
Peter Topp Engelsted Jonasen
http://www.digitaltog.dk - http://www.kvv73.dk - http://www.jonasen.eu - www.digital-train.com
Kresten
Indlæg: 1.044
Nå. vi udskiftede samtlige ledninger og Märklin-dekoderen med en lokpilot, og nu kører den fint - bortset fra over sporskifter (C-skinner) - det er den ikke specielt glad for. Har en fornemmelse af, at det aldrig bliver rigtig godt...
Udgangen til lys foran var også tilsluttet til røgmodulerne (2 styks - dobbelt skorsten) - det kunne vist aldrig gå andet end galt, så vi flyttede røgmodulerne til en F-udgang (men har ikke prøvet dem endnu - vi er stadig bekymrede for 2 røgmoduler på samme udgang).
Desuden var - hvilket jeg aldrig har oplevet før - motorskjold forbundet til stel. Det har vi også fjernet.
Har skrevet til sælger på ebay.de - men ikke noget svar. Jeg undrer, om den konstruktion vi købte, nogensinde har kørt...
Kresten
pejft
Kurser i modeljernbane hos AOF
Moderator
Indlæg: 2.207
Skjoldet i sig selv, kan vel ikke forbindes til stel. Skjoldet er af plast.
Hvis det er en loddeflig ved en skrue, der er forbundet til stel, er der absolut ikke noget mærkeligt ved det. Skruen er via forbindelsen til motorblokken i seig selv forbundet til stel.
Hvis der derimod var tale om, at en af loddefligene ved "kul", de var forbundet til stel, så har du fundet en forbindelse mellem dekoder udgang og stel. Det vil få dekoderen til at brænde sammen.
Hvilken en af ovenstående var der på dit lokomotiv?
De bedste modeljernbanehilsener
Peter Topp Engelsted Jonasen
http://www.digitaltog.dk - http://www.kvv73.dk - http://www.jonasen.eu - www.digital-train.com
Kresten
Indlæg: 1.044
Hej Peter,
du har naturligvis ret. Det var et loddepunkt ved en af skruerne til skjoldet, der var forbundet til stel på lokomotivet. Den har vi fjernet. Der var nemlig også en stelforbindelse via tenderen, som vi har brugt til dekoderen.
Har bare aldrig set den opbygning med 2 stelforbindelser før...
Kresten
Mikael
Udviklingsingeniør
Indlæg: 597
Det er noget man ser fra tid til anden. Jeg ville forbinde den igen. Det er tænkeligt at det kan hjælpe på dit problem med at køre gennem sporskifter.
Kresten
Indlæg: 1.044
Det forstår jeg ikke: Hvilken indflydelse skulle en ekstra stelforbindelse have på lok'ets evne til at undgå afsporing i sporskifterne ?
Nu jeg alligevel har gang i tastaturet - er der nogen, der kan hjælpe mig med en forklaring på følgende: Peter skriver på Digitaltog.dk, at man skal huske drosselspoler ved montering af dekoder. Hvorfor det ? Hvad gør de godt for ? Hvad er en drosselspole - er det en modstand ? Der var monteret drosselspoler på lokomotivet, men dem har jeg også afmonteret. Har aldrig brugt dem ved montering af lokpilot'er på andre lokomotiver - de er i øvrigt heller ikke nævnt i ESU's installationsvejledninger...
I øvrigt tusind tak til alle de hjælpsomme kloge hoveder på dette forum. Det er en ren fornøjelse, at jeg endnu ikke har oplevet at blive grinet af - selv med mine efter manges målestok sikkert uendeligt tåbelige spørgsmål
Kresten
martindahl
IT
Stenlille
Indlæg: 2.499
Hej Kresten
Som en anden engang skrev i dette forum - der findes ingen dumme spørgsmål kun dumme svar. Med risiko for dette vil jeg svare på dine spørgsmål ...
Ekstra stelforbindelser hjælper absolut ikke på afsporinger, men de hjælper når forbindelserne er dårlige som f.eks. i sporskifter.
Drosselspoler benyttes i forbindelse med radiostøjdæmpning. Der skulle gerne være monteret drosselspoler i alle lokomotiver, men det sker givet ofte at disse fjernes ved ombygninger. I min vejledning fra ESU står der faktisk at drosselspoler skal monteres. Jeg vil dog ikke gøre mig klog på hvordan en drosselspole er opbygget.
Martin
Martin
https://3modul.dk
Märklin M, K og C med 3 kontaktpunkter, skala H0, Intellibox, Ecos II, WDP 2012 på Windows 7, primært dansk epoke III (lidt II og IV) i blandet lidt svensk og norsk.
https://www.hyldegaarden.dk
https://www.vsvt.dk
Gert Frikke
Indlæg: 2.327
Hejsa!
En drosselspole er opbygget som en simpel spole - den kan være oprullet omkring et materiale. Den udmærker sig ved, at den ved jævnspænding og lave frekvenser kun udgør en meget ringe modstand, men ved høje frekvenser (radiofrekvenser) udgør en stor modstand. Den påvirker således ikke driften af lokomotivet.
Den vil således dæmpe radiostøj genereret af motoren således, at det ikke kommer ud på vores antenner i form af skinnerne. Derved undgår vi at forstyrre radio og fjernsyn.
Der kan også være monteret en eller flere kondensatorer - de virker bare omvent kan man sige - de kortslutter nemlig den højfrekvente støj uden at have indflydelse på vort lokomotiv.
Ovenstående er en megt forenklet og populær forklaring. Den må siges at passe i forbindelse med vore lokomotiver og de spolestørrelser og kondensatorstørrelser der anvendes her. For elektroniknørderne ser verdenen meget mere kompleks ud!
mvh
Gert
modeltog - en kopi af virkeligheden på en fantasifuld måde
Mikael
Udviklingsingeniør
Indlæg: 597
Ikke en bjælde. Jeg troede bare at du havde strømoptagsproblemer i sporskifterne. Det problem kan visse loks godt have.
Kresten
Indlæg: 1.044
OK - så må jeg hellere begynde at indsætte drosselspoler. Men når jeg nu gør det - skal jeg vel bruge spoler af en vis størrelse/enhed. Hvad er enheden for sådan no'en - og hvad størrelse skal jeg bruge ?
Tak for det pædagogiske svar - sammenligningen med kondensatorer bragte minder frem fra fysikundervisningen for mange, mange år siden...
Kresten
pejft
Kurser i modeljernbane hos AOF
Moderator
Indlæg: 2.207
Det er lidt forskelligt fra leverandør til leverandør, hvad der anbefales. Uhlenbrock har et sæt, som du kan "kopiere". Værdierne finder du her:
http://www.digitaltog.dk/Digital/Stojsikring.PDF
De bedste modeljernbanehilsener
Peter Topp Engelsted Jonasen
http://www.digitaltog.dk - http://www.kvv73.dk - http://www.jonasen.eu - www.digital-train.com
Purellum
Indlæg: 507
Sådan ser drosselspoler ud, den længst til venstre viser tydeligt opbygningen:
Størrelsen mht. strøm afhænger af din motors strømforbrug, værdien afhænger af decoder/motor-kombinationen.
Jeg kan desværre ikke hjælpe dig med nogen eksakte værdier.
Per.
Gert Frikke
Indlæg: 2.327
Hejsa!
Størrelser omkring 10 µH (mikroHenry) vil oftest være passende. De farvekodede spoler, der ligner modstande, skal man være lidt på vagt over for (når man skal købe dem) for ofte er de ikke beregnet til at klare tilstrækkelig strøm til motoren. Det er altså IKKE nok at finde en spole i passende værdi - den skal også have en tilstrækkelig trådtykkelse. Man må i så fald finde datablade over spolen.
Farvemærkningen er tilsvarende modstande med 1µH som referenceenhed.
mvh
Gert
modeltog - en kopi af virkeligheden på en fantasifuld måde
martindahl
IT
Stenlille
Indlæg: 2.499
Hej
Spor23 har drosselspoler liggende i "længder" og kan fortælle dig hvilke du skal bruge til et givet lokomotiv.
Martin
Martin
https://3modul.dk
Märklin M, K og C med 3 kontaktpunkter, skala H0, Intellibox, Ecos II, WDP 2012 på Windows 7, primært dansk epoke III (lidt II og IV) i blandet lidt svensk og norsk.
https://www.hyldegaarden.dk
https://www.vsvt.dk
Purellum
Indlæg: 507
Hvis Spor23 ( ? :oops: ) har de rigtige oplysninger om spolernes størrelser, bør du bruge disse oplysninger.
På mit billede ovenfor er den midterste spole på 10 Microhenry (µH), 700 mA.
SÅ VIDT JEG VED, er denne størrelse passende for en 15 KHz decoder.
Nye decodere på 30 KHz skal have spoler med en mindre reaktans ( Værdi målt i Henry ), og typisk ingen kondensator.
Herunder lidt oplysninger jeg har fået af vores gode ven
Peer fra Hobbykælderen:
Håber at det kan hjælpe dig lidt videre.
Per.
Kresten
Indlæg: 1.044
Vi har fået et nyt problem med BR50 og Lokpilot: Den vil kun køre den ene vej - hvis vi forsøger at vende kørselsretning, kortslutter hele molevitten.
Kørelys virker fint i begge ender - skifter med retningsomskifteren. Men hvorfor dette underlige med kortslutning den ene vej ? Hvis der er kortslutning i lokomotivet, gælder det vel begge veje ? Kan det være et problem i dekoderen ?
Kresten
pejft
Kurser i modeljernbane hos AOF
Moderator
Indlæg: 2.207
Ikke nødvendigvis. Der kan jo være en kortslutning f.eks. ved lyset i den ene retning, men ikke i den anden!
De bedste modeljernbanehilsener
Peter Topp Engelsted Jonasen
http://www.digitaltog.dk - http://www.kvv73.dk - http://www.jonasen.eu - www.digital-train.com
Kresten
Indlæg: 1.044
Jeg har nu oplevet samme problem med en ældre BR44, som jeg har monteret med Loksound 3.5.
Den virkede fint - kørte i 3-5 minutter - hvorefter den kortsluttede (rødt lys på CS. "stop" på MS). Jeg fik den i gang igen - kørte i 5-10 sekunder - kortslutning igen. Fik den igang i gen - kortslutning efter 2-4 sekunder... til sidst var der kortslutning så snart jeg satte den på sporet.
Det virker som om jeg nu har brændt 3 dekodere af med samme symptomer - og uden at have elektronisk-digital forstand, gætter jeg på overbelastning. Men hvorfra skulle den komme ? Så vidt jeg kan se, er alt udført efter forskrifterne.
To forskellige lokomotiver, to gange samme forkerte resultat... :?
Jeg har nu bestilt en lok dekoder-tester for at finde ud af, om dekoderne er brændt af.
Men hvis nogen på dette forum har lidt mere elektronisk-digital forstand end mig, vil je meget gerne have et hint om, hvor jeg skal begynde fejlsøgningen... :?:
Kresten
Møtrik
Indlæg: 619
Kan ikke bare prøve en montage i et andent lok?
Jeg har også prøvet at have en kortslutning ude frontlanteren på en Roco, det kostede mig vist nogle dekodere, inden jeg fandt fejlen. Det var en bare En enkelt leder som var skyld i det hele. Heldigvis byttede producenten dog dekodere uden noget bøvl. super service
Kresten
Indlæg: 1.044
Jo - jeg kunne naturligvis forsøge i et helt tredje lokomotiv. Men når jeg nu har haft samme fejl-symptomer i to forskellige lokomotiver - ovenikøbet nogle symptomer, som jeg synes er besynderlige: Enten har man vel kortslutning, eller også har man ikke ? - gætter jeg på, at jeg har begået samme fejl begge steder.
Med de symptomer, som jeg har beskrevet ("gradvist forøget kortslutning") har jeg bare svært ved at overskue, hvor jeg kan begynde fejlsøgning.
En af dem kan måske være, at jeg har ført sort ledning til masse, og ikke til hjul. Jeg læste et sted på en ESU-hjemmeside, at lokpilot/loksound i min version ikke er forsynet med "masse-ledning". Kan det være et problem (jeg bruger naturligvis ikke den blå ledning) :?:
Kresten