Jeg har lavet en lille side med designs for stationer for at kunne samle på ideer til hvordan man kan lave specielt perronafsnittet og indgangen til perronen. Jeg har lavet designene med Märklin C-skinner - men mon ikke ideerne kan bruges lidt mere generelt?
http://www.plutoodie.com/ModelTrains/index.html
Kommenter gerne - og kom endelig med nogle "designs"
__________________
HHJJ
Bo Jensen
Mads H
Studerende på HTX Thisted
Indlæg: 662
Ser fint ud.
Måske kunne du prøve at lave en buet station?
Mads H
http://www.hrhenriksen.dk http://www.njmk.dk
Det der er værd at køre med får lov
Märklin C - Styret med mobilestaion 1
Bibihest
Indlæg: 1.300
Synes også det er rigtig godt og jeg kan sagtens bruge noget af det, håber dog der kommer mange flere eksempler med flere spor, andre sammensætninger og måske stationer med lidt rangerspor omkring.
Din side kan i hvert fald sagtens udvides
http://ledprint.dk
Modstandsberegner
Salg af print og elektronik til modelbanen
killerp
Fotograf
Indlæg: 2.238
Jeg lavet på et tidpunkt en prøve til mig selv, men den blev dog aldrig ført ud i livet, men om nogle kan bruge nogle ideer der fra, er de velkommen..
Peter
Gavflaben fra Falster
(Falsterbanen)
plutoodie
Indlæg: 116
Yep - buet stationer bør man også have - især fordi de ofte forekommer på en model jernbane... Hvordan skal man ellers få plads til sine lange passagertog? Ikke alle har plads til store stationer :?
Mht. rangerspor - bestemt! Jeg må dog indrømme at jeg ikke helt har gennemskuet, hvad "reglerne" er bag rangerspor i den virkelige verden. Men mon ikke det er noget med:
- Der skal være spor til at "parkere" vognene
- Der skal være spor til at rangere vognene til den rigtige rækkefølge
- Man skal jo selvfølgelig tænke over hvordan rangeringen kan foregå uden at forstyrre hovedtrafikken til/fra stationen. Selvom dette kan blive sparret væk på små stationer?
- Der skal være plads til godsaflevering/læsning
- Der skal være spor til rengøring/klargøring
- Der skal være spor til opmagasinering af lokomotiver
- Enkelte steder er der også værksteder til lokomotiver og/eller vogne
Hmmmm - jo der er masser man kan udvidde siden med
HHJJ
Bo Jensen
plutoodie
Indlæg: 116
Peter - jeg kan godt lide din ide med slanke sporskifter og store bløde buer med 24912 skinnerne!!! Jeg tilføjer dit forslag til "Unsorted Designs"
HHJJ
Bo Jensen
killerp
Fotograf
Indlæg: 2.238
hej plutoodie
Jeg har bemærket min buet station er kommet på din sidde, men den indenholder nogle fejl, som jeg har forsøgt at rettet, så her den nye version....
Ps jeg gå under navnet MZ_1414 på marklins users net
Peter
Gavflaben fra Falster
(Falsterbanen)
plutoodie
Indlæg: 116
Peter - har uploaded dit nye design
HHJJ
Bo Jensen
hxmiesa
Software Engineer
Bilbao Spain
Indlæg: 999
Hej venner,
Jeg har ventet lidt med at kommentere dette indlaeg, da jeg egentligt ikke havde noget "positivt" at sige.
Tvaertimod, jeg er ret uenig med Bo m.h.t. nogle af hans observationer...
Peters forslag til en station er helt klart meget smuk!
Den fylder for meget, men det er jo takket vaere de slanke C-sporskifters geometri. Saadan er det bare!
Den eneste egentlige aendring jeg ville foreslaa, er at droppe omraadet med skydebroen, og lave gods og rangerings spor dér. Men saadan er smag og behag jo forskellig. Og heldigvis for det!
@Bo; dine skematiske stationer kan ogsaa blive flotte, hvis man omsaetter sporforbindelserne til en mere "fri" form, som i Peters tegning. Derom er der ingen trvivl.
Jeg har altid set det som et meget vigtigt punkt at skelne imellem skematiske sporplaner, og saa landskabs-duelige sporplaner. For at faa et overblik over muligheder og behov, er en skematisk sporplan som regel det bedste vaerktoej. Jvf. Bo´s planer!
Hver eneste af sporplanerne er sikkert meget korrekte, men i mine oejne ikke saa hensigtmaessige. Naturligvis eksisterer der situationer hvor disse ideer lige noejagtigt er hvad der er brug for, men generelt vil jeg sige dette;
Jeg finder det ikke smart at kraeve koersel i begge retninger for alle stationens spor. Jeg finder det unoedvendigt at alle indkoerselsspor boer have adgang til alle stations spor.
Min erfaring er at det er mere praktisk at fastlaegge saa mange af sporene til een retning kun, som muligt. Dette sparer materiel (signaler og sporskifter(drev)), samt goer det mere enkelt at kontrolere stationen.
(Jeg indroemmer at dele af denne tankegang skyldes mine aner i analog drift)
Ikke kun er det u-oekonomisk at lave signaler i begge ender af alle spor, det er ogsaa "et spild" af skiftespor at give adgang overalt paa kryds og tvaers.
I det vaerste tifaelde bruger du 10 sporskifter til at lave en station med 3 stations-spor!
Jeg har tilladt mig at lave en station med det samme materiel (10 sporskifter og 6 signaler) for at vise hvordan jeg ville faa mere ud af det samme materiel;
Her er der et 4. spor til overhaling, eller til omfart med godstog (for at de ikke kommer forbi perronerne), eller til omloeb for rangering. Samtidig bliver der ogsaa raad til f.eks. et godsspor OG et lok-ventespor.
Jeg haaber ikke at mine kommentarer opfattes som et "angreb" eller "haard kritik" af dit initiativ, for hvis der er noget jeg vaerdsaetter, saa er det naar folk saetter sig ned og stiller deres ideer, viden og erfaring til raadighed for omverden, uden at kreaeve noget igen. -og for det skal du have tak, ogsaa selvom jeg i dette tilfaelde ikke er enig...
Venlig hilsen
Henrik Hoexbroe
TOG -i lange baner!
killerp
Fotograf
Indlæg: 2.238
Kan nu kun give dig ret, men da jeg lavet stationen i tidernes morgen, have jeg det luxsus problem, for mange lokomotiver for få vogne, derfor kom en skydebro med i planen.
Netop pladsen gjorde planen aldrig blev ført ud i livet, men længene af perronerne er lavet grundet jeg ønskede at kører med lange person tog, men sporskifterne tog ALT for meget plads , men hader at se, en 30 cm. bn vogn hænge halvt ud over et sporskift..
Se jeg må bare i gang med at overtale kærsten til at vi isolere vores udehuse, få langt gulvvarme, så få jeg da 8,5 x 4 meter til rådihed, og så lige den ekstra detalje, at lokke hende til, at jeg forsøger med K- skinner igen... :oops:
Peter
Gavflaben fra Falster
(Falsterbanen)
plutoodie
Indlæg: 116
Henrik - jeg har faktisk gået og ventet på at nogen skulle komme med noget konstruktiv kritik! Min ide er at samle viden fra mange mennesker om at lave stationer på en web-side - og jeg troede faktisk at det jeg havde skrevet ville have skabt en del diskussioner i foraet - så tak for at starte på diskussionen!! Faktisk var det netop din side om "Design Tips & Tricks", som inspirerede mig til at starte på en side - vel vidende at jeg faktisk kun har haft modeltog som en hobby i 2 år - og derfor er en novice i at designe modeltog :?
Kom endelig med mere kritik - og også gerne er par gode råd
Så vil jeg forsøge at indarbejde disse på web-siden 
HHJJ
Bo Jensen
plutoodie
Indlæg: 116
Hvilke fortæl fortæl!! Indtil kan jeg se den observation at man ikke bør kraeve koersel i begge retninger for alle stationens spor. Jeg er fuldstændig ening i denne observation - det var netop en af de ting, som gik gennem mit hoved, da jeg havde lavet siden i sin nuværende form! Jeg er fuldstændig enig i at man kan sparre på materiellet, hvis man tænker og planlægger hvilke perronner servicerer tog i hvilken retning - dette sker jo også i virkeligheden!
Jeg havde faktisk regnet med at "Rule III" om at ikke have en platform umiddelbart på hver side af sporet også ville have skabt en del diskussioner? Jeg har også tegnet stationerne meget symetriske - dette vil man jo nok næppe se i virkeligheden...
Alt i alt bør jeg også putte noget på siden om at man kan forskellige måder at designe stationer på alt efter pladsforhold, "pengepung", smag, osv. Det virker nok lidt skarpt at sige "advantage"/"dis-advantage" - faktisk vil jeg hellere snakke om hvad man kan betragte som en fordel og en ulempe. Hvad jeg kan syntes er en fordel kan andre syntes er skidt... Alt i alt ønsker jeg bare at samle så mange erfaringer som muligt på side - så kom endelig med dem!
HHJJ
Bo Jensen
Lars K
Lokoføre hos Hectorrail
Indlæg: 69
Jeg syntes at de forslag er lidt ideforladte, alså, hvis man stiller et spejl i midten, så har du samme løsning. prøv at kigge lidt på de rigtige baner, og få nogle ideer derfra, og tænk så på, at der bliver ikke lagt et spor, medmindre at det er strengt nødvendig.
Dette var ikke ment som kritik, men det er yderst sjælden at en station har ens sporforløb i begge ender, hvis der er epoke 3, men hvis at det er epoke 4-5 så er snakken måske en anden.
Mvh.
Lars Kirketerp
Lokomotivføre hos TX Logistik.
plutoodie
Indlæg: 116
Jeg har tilføjet din kommentar til min side - samt din eksempel tegning - håber at det er ok? Så vil jeg rette op på dette når jeg giver mig til at re-designe siden
HHJJ
Bo Jensen
plutoodie
Indlæg: 116
Enig Lars - jeg har tilføjet din kommentar til siden - tak skal du have!
HHJJ
Bo Jensen
hxmiesa
Software Engineer
Bilbao Spain
Indlæg: 999
Jeg mener at Bo´s maade at tegne stationerne "skematisk" er korrekt.
Det er den eneste maade at faa et overblik over mulighederne uden at
skulle abstrahere fra en komplex landskabs form.
F.eks. for at faa et overblik over Kbh.H tror jeg ikke det ville hjaelpe dig
meget at kigge paa et luftfoto. Dér er det smartere at kigge paa en
skematisk gengivelse, med rette linjer og ens vinkler!
Den senere opbygning paa modeljernbaneanlaegget kan jo saa vaere i
kurver eller diagonalt, eller paa hovedet. Alt efter hvilken plads der er til
raadighed, og hvad der oenskes...
----
Det med skematiske tegnigner er et "trick" jeg altid har brugt. Ikke kun
for at tegne komplekse stationer, men ogsaa for at vaere sikker paa at
bruge det begraensede materiel jeg har koebt (i dyre domme
) bedst
muligt!
Jeg bruger det ikke kun til stationer, men ogsaa til resten af anlaegget og
dets linjefoering, tunneller og signaler.
Isaer ved stationer hvor der udspringer en sidebane, er det rart at kunne
se hvordan togvejene giver nok muligheder, og samtidigt ikke blokerer
for hinanden.
Det er et punkt jeg laenge har villet tilfoeje min Tip&Tricks hjemmeside,
men har ikke rigtigt fundet en god maade at forklare det paa.
Her paa det sidste har jeg proevet at forklare ideen til Stefan, men uden
ret megen succes
-Dette har gjort at jeg stadig overvejer hvordan
dette kapitel skal skrives til min hjemmeside.
Her nogle eksempler paa mine forrige (og nuvaerende) baner;
1995 (2. anlaeg i DK)
2000 (1. anlaeg i E)
2006 (2. anlaeg (aktuelt!) i E)
Station for ovenstaaende (eksistere endnu ikke);
Note; Planerne for det nuvaerende anlaeg afviger en del fra det
realiserede. Stationen bliver sandsynligvis helt anderledes. Men jeg
haaber det illustrerer min metode?!
(Undskyld at jeg stiller spoergsmaal her ovenfor, Bo, det er ikke for at
kidnappe dit indlaeg, men maaske vi kan have et samarbejde?
Venlig hilsen
Henrik Hoexbroe
TOG -i lange baner!
killerp
Fotograf
Indlæg: 2.238
Fine billeder Henrik !!!!!!!!
Peter
Gavflaben fra Falster
(Falsterbanen)
hxmiesa
Software Engineer
Bilbao Spain
Indlæg: 999
Hej,
Det finders der tykke boeger om!
(og "tykke" internetsider)
Hvis du vil have nogle hurtige ideer om de mest noedvendige spor, vil jeg
proeve at liste dem her; (undsyld de tyske reference-ord, men det er
saadan jeg kender dem. Jeg kender ikke det eksakte danske ord)
For modeljernbaner inspireret af real-life (min personlige laegmands-fortolkning);
Stationen;
1) For endernei forlaengelse) af alle vigespor boer der vaere et "lokwartegleis".
Et kort spor hvor et lokomotiv kan vente (og skifte retning, for at lave et
omloeb).
1a) Samtidigt er det ogsaa et "shutzgleis", for at et udkoerende tog ikke
koerer ind paa hovedlinjen, naar det ikke er velkomment.
2) Omloebsspor ("umlaufgleis") er et vigespor til vigesporet, for at
lokomotivet kan komme om paa den anden side af togstammen.
Isaer vigitgt i (aeldre) endestationer; hvis toget ankommer med loket
foerst, skal dette kunne skilles fra, koere uden om vognene (mens
passagerer/gods stiger af og paa) masske skal loket en tur hen forbi
drejeskiven for at vendes og vandes, men ellers blot kobles til den anden
ende af vognene, for at koere ud igen, med loket foerst.
Gods;
1) Selv mindre stationer har/havde et "Freiladegleis" hvor en enkelt vogn
eller to bliver fyldt op med stykgods. (bl.a. gods som ikke kraever en hel
vogn dedikeret til sig).
Her kan vaegt og frirums-profil vaere vigtige installationer!
2) Hvis der er forbindelse til en anden jernbanelinje, kan det helt store
show saettes op;
2a) Indkoerselsgruppe, Sorteringsgruppe og udkoerselsgruppe.
Hvis vi taler om en gennemgaaende linje hvor en lille sidebane
udspringer, boer hver gruppe have mindst 3 spor; eet spor for hver
retning af hovedbanen, og eet spor for sidebanen.
-Plus maaske et esktra spor (i hver gruppe!) til lokale godsvogne (lokal
industri, stykgods, post)
Disse grupper kan vaere gennegaaende spor med sporskifter i begge
ender, eller blindspor. Det mest praktiske for os modeljernbanefolk, er at
kun udkoerselgruppen er gennemgaaende. Resten maa hellere vaere
blindspor, af pladshensyn...
Maaske er indkoerselgruppen kun eet spor, hvis togene bliver splittet ad
med det samme... Man maa se hvad der er plads og materiel til at
bygge...
2b) Der skal naesten helt sikkert bruges et udtraeksspor, for at traekke
vogne ud af grupperne, og skubbe dem ind i de andre grupper, paa de
rigitge spor.
2c) Hvis der er meget arbejde, skal der maaske bruges et "ablaufberg";
en pukkel med afkoblingsskinne, hvor vognene selv ruller ned til grupper-
sporene.
2d) Hvis der er en pukkel skal denne have et omloebsspor uden om
pukkelen, til udtraeksporet, da det ikke altid er muligt at klare pukkel-
stigningen.
3) Maaske skal der vaere et dedikeret post-spor til det lokale posthus.
(normalt ved siden af jernbanestationen, for at give adgang til landevej
og kunder). Derfor kan adgangen til dette spor virke akavet og paa
tvaers (forstyrrende) af alle andre spor.
4) Containers; Det er et yndet emne for modeljernbanefolk. Svaert at
lave forbilledligt, da der simpelthen ikke er plads. -Selv paa stoerre
anlaeg. Personligt raad; Avoid!
5) Industri; Et eller andet sidespor skal grene af, og servicere den lokale
indudstri. Personoligt raad; Obligatorisk!!! (Det er saa nemt, fylder saa
lidt, og betyder saa meget)
Passagere;
1) Rengoeringstunnel/vaskespor.
2) Klargoerinsspor til sove- og spisevogne. (det eneste sted hvor
spisevogne med pantograf rent faktisk har pantografen oppe!)
3) Afstillingspor til hele togstammer. Disse skal vaere lange. Min mening;
Avoid! Saet hellere et lokomotiv foran vognstammen, og send dem ned
og vente i skyggestationen!
Undtagelse; Det giver dog god mening at have et enkelt spor til raadighed
for at et tog kan vente der en enkelt nat. (Typisk det foerste morgentog
til pendlere den naeste dag)
Bortset fra det, venter passagervognene IKKE laengere tid paa
hovedstationens perronspor. ALDRIG!
Samtidig boer man ogsaa tilstraebe at godstog ikke stopper ved perron-
spor. Selv gennemkoersel uden stop boer undgaas. Derfor kan ekstra
vigespor/gennemkoerselsspor vaere noedvendige, for at lede denne
trafik udenom perronerne.
Jeg anbefaler Ivo Cordes boeger m.h.t. stations-planlaegning, men
somsagt er der ikke mangel paa litteratur om dette emne!
(Typisk bidragsyder til Miba og Eisenbahn Magazin)
Venlig hilsen
Henrik Hoexbroe
TOG -i lange baner!
Lars Skjærlund
Rødovre
Webmaster
Indlæg: 4.214
For de af os, der er interesserede i epoke III og tidligere, findes der en uvurderlig guldgrube af information:
Professor A. R. Christensen var professor i "Vejbygningsfagene" ved Polyteknisk Læreanstalt i begyndelsen af sidste århundrede. Omkring 1920 udgav han en serie bøger om "Vej- og Jernbanebygning" til brug for undervisningen. Seks bind i alt.
På trods af titlen - og hans fag - handler de i langt overvejende grad om jernbaner, og der er ingen ende på de informationer, man kan få: Hvor lang skal en perron være? Og hvor høj? Hvad er afstanden mellem to spor - på en station og på åben bane?
Selvom bøgerne er skrevet før 1930, gælder de regler, der omtales i bøgerne, naturligvis også for langt senere anlæg - meget kan bruges den dag i dag
.
I forbindelse med denne tråd kan jeg anbefale at konsultere bind 4, "Stationer / Træbroer". Der er rigtigt mange gode tips at hente. Bogen indeholder 53 plancher med sporplaner og meget andet godt, herunder en komplet sporplan for Helsingør station.
Efter længere tids søgning er det lykkedes mig at samle alle seks bind antikvarisk, men de fleste af jer vil jo nok være henvist til biblioteket.
Imidlertid kan jeg også fortælle, at jeg har brugt en del tid på at efterspore hans arvinger, og jeg har rent faktisk fået hans arvings tilladelse til at offentliggøre det hele på Sporskiftet; men det er et kæmpe arbejde, så I skal ikke forvente noget lige med det samme...
Er der nogen, der kunne tænke sig at hjælpe med digitaliseringsarbejdet, må de meget gerne kontakte mig.
MVH
Lars
Lars Skjærlund
Rødovre
Webmaster
Indlæg: 4.214
Jeg kan ikke se billederne - jeg får kun en bitmap med teksten "Image hosted by tripod"
MVH
Lars
killerp
Fotograf
Indlæg: 2.238
Det er også skrevet ironisk, for jeg kan heller ikke se dem
Peter
Gavflaben fra Falster
(Falsterbanen)
hxmiesa
Software Engineer
Bilbao Spain
Indlæg: 999
Okay, det med ironien havde jeg ikke opfattet i din foerste message.
Aabenbart tillader Tripod ikke deep-linking, saa nu har jeg flyttet filerne til Maj.
(Billderne kom fint frem lige efter at jeg havde skrevet mit indlaeg, men
senere har Tripod altsaa blokket dette link. Sorry.)
Sig endelig til hvis det ikke er iorden nu?!
Venlig hilsen
Henrik Hoexbroe
TOG -i lange baner!
plutoodie
Indlæg: 116
Helt fint Henrik
Disse tegninger har også fået mig til at gå i tænkeboks med min web-side. Jeg kan godt lide din meget forsimplede tegnemåde 
HHJJ
Bo Jensen
plutoodie
Indlæg: 116
Googlede efter Ivo Cordes - kan kun finde noget på tysk... Mit tysk er ikke det bedste, men jeg tror at jeg vil prøve - kan du anbefale den bedste man bør skaffe? Eller noget engelsk materiale om emnet?
HHJJ
Bo Jensen
plutoodie
Indlæg: 116
Lars - jeg har en god scanner og noget OCR software - jeg melder mig gerne til at hjælpe med opgaven
HHJJ
Bo Jensen
hxmiesa
Software Engineer
Bilbao Spain
Indlæg: 999
Jeg har bogen "Traumhafte Anlagen" (eller noget i den retning) paa tysk og spansk. Saa mon ikke ogsaa den eksisterer paa engelsk?
Saa vidt jeg ved er det hans bog nummer 2.
Venlig hilsen
Henrik Hoexbroe
TOG -i lange baner!