Heljan Litra P 94381

Jeg er ny på Sporskiftet, og skriver fordi jeg har arvet en Heljan litra P til AC (alm. drift) som ikke har kørt i mange år. Motoren får strøm og snurrer, men lok'et kører ikke. Jeg har tjekket forbindelserne i tenderen, som er i orden, så vidt jeg kan se.

Drivhjulene på lok'et er til gengæld ikke til at rokke - samme problem har jeg med flere ældre Märklin lokomotiver, der også har stået stille i mange år. Jeg vil nødig gøre vold på grejet, men hvordan får jeg gang i hjulene? Andre lok's har haft samme pause, men kører fint.

Kan nogen hjælpe? Jeg selv har også haft pause fra modelbanen i årevis og er lidt rusten på viden.

mvh MadsH

Like 0 kan lide
Top

Picture

Ole Vedel

Indlæg: 1.060

PB  Blog  Hjemmeside

Det lyder som kardan mellem lok og tender ikke er korrekt monteret.

Mvh. Ole Vedel

Like 0 kan lide
Top

Picture

MadsH

Hillerød

Indlæg: 5

PB  Blog

Aha! Tak for svar. Kardanakslen mangler simpelthen. Hvor får jeg fat i en ny? Jeg bliver i øvrigt lidt bleg når jeg læser om alskens genvordigheder med maskinen på nettet - den har nr. 931. Er det en særlig besværlig model?

mvh, Mads H.

Like 0 kan lide
Top

Picture

Skott

Ingeniør

Indlæg: 1.808

PB

Prøv at skrive til Heljan direkte. Dwt har tidligere givet pote for mit vedkommende 

__________________

Med venlig hilsen

Skott

Like 0 kan lide
Top

Picture

f1freakdk

St. Heddinge

Indlæg: 1.043

PB  Blog

MadsH skrev:

Jeg er ny på Sporskiftet, og skriver fordi jeg har arvet en Heljan litra P til AC (alm. drift) som ikke har kørt i mange år. Motoren får strøm og snurrer, men lok'et kører ikke. Jeg har tjekket forbindelserne i tenderen, som er i orden, så vidt jeg kan se.

Drivhjulene på lok'et er til gengæld ikke til at rokke - samme problem har jeg med flere ældre Märklin lokomotiver, der også har stået stille i mange år. Jeg vil nødig gøre vold på grejet, men hvordan får jeg gang i hjulene? Andre lok's har haft samme pause, men kører fint.

Kan nogen hjælpe? Jeg selv har også haft pause fra modelbanen i årevis og er lidt rusten på viden.

mvh MadsH

De hjul der ikke er til at bevæge, kunne godt sidde fast pga gammel indtørret olie. Så få aksler og lejer renset godt og grundigt og få motioneret hjul og evt gangtøj - men med forsigtighed.

 

Jeg har gode erfaringer med at bruge Rensebenzin til at løsne indtørret olie. Men ved også at nogle har indvendinger mod at bruge det. Men for mig har det ikke givet anledning til problemer af nogen art.

 

__________________

Mvh Steen

Märklin H0, K skinner, Digitalt ECoS 50200, Tysk Epoke 3 og 4 og 5 og lidt 6 - Spor N på Fremo moduler og i SOVNK

Mine Spor N eskapader

Min H0 bane under opbygning - følg den via min Blog

Like 0 kan lide
Top

Picture

Flemming

Lokomotivfører

Korsør

Indlæg: 273

PB  Blog  Hjemmeside

Hej Mads

Man kan IKKE dreje drivhjulene på et Heljan damplokomotiv med fingerne, der skal man bruge den kardan du mangler!! En anden ting er at der er anvendt noget hvid fedt til smøring af tandhjul og snekkehjul, det er noget elendigt stads der tilmed stivner og klumper med tiden, hele mekanismen kommer i bedste fald til at køre vældig stramt og belaster motoren der ligger i tenderen der bliver voldsomt varm! I dit tilfælde vil jeg anbefale at lokomotivet adskilles, renses grundig, smøres med en god olie og samles igen. Desværre er det nok en opgave der kræver større teknisk snilde og forsigtighed. I Biblioteket her på sporskiftet kan du i tidsskriftet Mosebanen nr 47 - 48 læse lidt om hvad jeg har gjort ved min P maskine - ikke mindst hvordan man skiller og samler tingene! God fornøjelse.

Gode hilsner

Flemming

__________________

1956, sådanne årgange laves ikke mere

Like 0 kan lide
Top

Picture

MadsH

Hillerød

Indlæg: 5

PB  Blog

Hej Flemming

Tak for dine gode, udførlige råd. Jeg vil glæde mig til at læse op på dine artikler.

mvh,

Mads, årgang '58

Like 1 kan lide
Top

Picture

MadsH

Hillerød

Indlæg: 5

PB  Blog

Tak, Steen, for gode fif. Jeg vil prøve mig frem med rensebenzin på et mindre lokomotiv.

mvh,

Mads

Like 0 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.