Lys i biler

Man kan selvfølgelig købe biler med lys i, men pris og udvalg er ikke optimalt i min verden.

Derfor er jeg selv gået i gang med at lave lys i forskellige biler. Oprindeligt ville jeg havee Faller car system på min bane. Det blev dog droppet da det gik op for mig hvor snævre sving min by ville få. Det ville derfor give en alt for urealistisk hastighed gennem byen.

Men med den nemme tilgang af SMD dioder er mulighederne jo enorme. Jeg køber mine på eBay fra kina og giver ca 1,5€ for 100 dioder. Men skal så selv lodde ledninger på. Når man først har loddet 0,1mm ledning (kobbertråd) på en 0402 SMD LED, så er det ren luksus at lodde på en 0603 eller endnu bedre på en 0805 Smile

Min første biler er nogle ældre fra viking, hvor der ikke er glas i forlygterne. Så med slukket lys ser det ikke super godt ud, men det er brugbart. Bilerne kan jo placeres så man ikke kigger lige på fronten - eller have lys på hele tiden. Herpas er klart bedre på det punkt da der er glas i for og baglygter og dioderne så kan gemmes inde i bilen. Her skal man dog huske at male karossen indvendigt (jeg vælger sølvfarve) så lyset ikke skinner igennem.

Her er lige et par eksempler på de ældre viking biler:

Billede

Billede

Billede

Billede

 

Indvendigt lys i bussen må ikke mangle:

Billede

Billede

 

0402 LED´s ER ikke ret store. Her er vesntre side malet med rød "Clear colour" fra Humbrol og højre side er endnu ikke malet for at vise hvor småt det er.

Billede

 

Billede

Billede

 

Et super eksempel på hvorfor man bør male bilerne indvendigt. Ser man godt efter kan det ses at fronten kun er malet 1/3 del op - og det ligner lo..!! Laughing out loud siden ved patient rummet er heller ikke malet - den er efterfølgende skildt ad igen og malet ordentligt.

Billede

 

Efter maling ser det bedre ud:

Billede

 

Da jeg nu var i gang, skulle det prøves at sætte lys på en cykel. Det største problem var egentligt at laktråden skal skjules på et ret tyndt cykelstel.

Billede

 

Her ses det hvordan jeg har trukket kobbertråden. I det her tilfælde 0,1 mm. Efter bemaling af cyklen ses det dog ikke så tydeligt

Billede

 

På herrecyklen er brugt 0,15mm tråd, stadig er det ok når der er malet.

Billede

Billede

 

En bagagevogn fra Preiserfik også lys på:

Billede

Billede

Til redningskøretøjer er de små dioder også fænomenale. Uanset om de monteres udvendigt på bilen, eller inde under blinklyset. Som katastrofeblink på den havarede bil har jeg brugt 0402 LED´s som passer fint i størrelsentil den her bil. en lille fil på: https://youtu.be/OD05wolZ_ro

Næste projekt er flere biler der skal have lys og blinklys i (nogle biler skal jo dreje enten til højre eller venstre og skal derfor selvfølgelig have blinklys på) Og så skal der blå blinklys på en politi motorcykel...

__________________

Mvh Steen

Märklin H0, K skinner, Digitalt ECoS 50200, Tysk Epoke 3 og 4 og 5 og lidt 6 - Spor N på Fremo moduler og i SOVNK

Mine Spor N eskapader

Min H0 bane under opbygning - følg den via min Blog

Like 5 kan lide
Top

Picture

HEDO

Pension, tidl. DSB IT

Indlæg: 182

PB  Blog

Det er superflot udført. Jeg har også eksperimenteret med smd lysdioder,bl.a. redningskøretøj, hvor lågerne på siden er åbnet og der er monteret lys diode i loftet.

Hvad anvender du til udrykningslys på taget af ambulancen ? Er det lysdiode monteret inde i det blå udrykningslys ? Både 2 og 3 mm lysdioder kan også bestilles med indbygget blink, bl.a. til det grønne lys på dagslys signaler på modeljernbanen. Lysdioderne med blink fås også i blå version.

Jeg er begyndt at bestille smd lysdioderne fra Kina, monteret med 0,1 mm ledning. Det gør arbejdet betydeligt lettere. Ofter medfølgder der også modstande med i pakken.

Lysdioderne kan også anvendes i gadelamper, perronlamper, lysreklamer og meget andet.

Mvh. Henrik D.

 

__________________

Henrik D.

Modeljernbane gennem 50 år. Kører nu 2 skinne digital system med dansk landskab.

Formand for Køge Modeljernbane Klub KMK. Medredaktør af Mosebanens Klubnyt.

 

Like 0 kan lide
Top

Picture

f1freakdk

St. Heddinge

Indlæg: 1.063

PB  Blog

HEDO skrev:

Det er superflot udført. Jeg har også eksperimenteret med smd lysdioder,bl.a. redningskøretøj, hvor lågerne på siden er åbnet og der er monteret lys diode i loftet.

Hvad anvender du til udrykningslys på taget af ambulancen ? Er det lysdiode monteret inde i det blå udrykningslys ? Både 2 og 3 mm lysdioder kan også bestilles med indbygget blink, bl.a. til det grønne lys på dagslys signaler på modeljernbanen. Lysdioderne med blink fås også i blå version.

Jeg er begyndt at bestille smd lysdioderne fra Kina, monteret med 0,1 mm ledning. Det gør arbejdet betydeligt lettere. Ofter medfølgder der også modstande med i pakken.

Lysdioderne kan også anvendes i gadelamper, perronlamper, lysreklamer og meget andet.

Mvh. Henrik D.

 

Tak for det.

I redningskørertøjerne er der sat enten 0402 og 0603 (i ambulancen er det 0402) dioder oppe i taget under blinket. Inden da er der malet med sølv og så fræset ud med en kuglefræser så dioden lyser op i lampen.

Blink dioder har et kedeligt blink, og både 2 og 3 mm dioder er for store/klossede. Man kan også få SMD dioder med blink, men igen er det et alt for kedeligt blink de har. Jeg bruger nogle særlige kredse som har blitz blink eller andre blink sekvenser, afh af hvilken version man køber.

Modstande har jeg masser af, og endnu kan øjne (med hjælp af læsebriller) stadig følge med når der skal loddes. Og så er det klart billigere at bestille dem uden ledning. jeg kan købe en 7-800 dioder og stdig være under de 80 kr og dermed slippe for gebyr Wink

__________________

Mvh Steen

Märklin H0, K skinner, Digitalt ECoS 50200, Tysk Epoke 3 og 4 og 5 og lidt 6 - Spor N på Fremo moduler og i SOVNK

Mine Spor N eskapader

Min H0 bane under opbygning - følg den via min Blog

Like 0 kan lide
Top

Picture

Egonhund

Veksø

Indlæg: 158

PB

f1freakdk skrev:

Da jeg nu var i gang, skulle det prøves at sætte lys på en cykel. Det største problem var egentligt at laktråden skal skjules på et ret tyndt cykelstel.

Billede

 

Her ses det hvordan jeg har trukket kobbertråden. I det her tilfælde 0,1 mm. Efter bemaling af cyklen ses det dog ikke så tydeligt

Billede

 

På herrecyklen er brugt 0,15mm tråd, stadig er det ok når der er malet.

Billede

Billede

 

Du kan male to ledninger med noget sølvlak fra busch, så undgår du at bruge kobbertråd

 

__________________

Mvh. William

2-skinne, epoke IV og V. DSB, DR og DB

 

Like 0 kan lide
Top

Picture

f1freakdk

St. Heddinge

Indlæg: 1.063

PB  Blog

Egonhund skrev:

f1freakdk skrev:

Da jeg nu var i gang, skulle det prøves at sætte lys på en cykel. Det største problem var egentligt at laktråden skal skjules på et ret tyndt cykelstel.

Billede

 

Her ses det hvordan jeg har trukket kobbertråden. I det her tilfælde 0,1 mm. Efter bemaling af cyklen ses det dog ikke så tydeligt

Billede

 

På herrecyklen er brugt 0,15mm tråd, stadig er det ok når der er malet.

Billede

Billede

 

Du kan male to ledninger med noget sølvlak fra busch, så undgår du at bruge kobbertråd

 

Jeg havde overvejet at prøve det. Men forudså et par problemer, som måske ikke ER problemer.

1: de to dioder skal have hver sin størrelse formodstand, dvs min 3 ledere, måske 4. bevares det var nok ikke det store, men ville vel kræve: en leder på hver side, som derefter males over og der kan så males ny leder til anden led, som så igen males over. Så langt så godt

2: Forbindelsen mellem led og maling - hvordan holder det?

3: Forbindelsen mellem anlæg og cykel. Der skal jo nogle ledninger ned igennem pladen, dvs de skal have forbindelse til den ledende maling som jo ikke kan loddes. Hvordan holder det? Det lyder ikke umiddelbart til at være synderligt stabilt. Ved at bruge de tynde tråde har jeg en ret stabil overgang mellem cykel og ledning/plade De 4 tråde får lidt sekundlim inden jeg krymper krympflexen. Derved får jeg en helt fast forbindelse. Kan jeg opnå det med ledende lak? (ikke at jeg kommer til t købe en, jeg har kun 2 cykler endnu som skal laves - og der går det også fint med laktråden Wink

 

__________________

Mvh Steen

Märklin H0, K skinner, Digitalt ECoS 50200, Tysk Epoke 3 og 4 og 5 og lidt 6 - Spor N på Fremo moduler og i SOVNK

Mine Spor N eskapader

Min H0 bane under opbygning - følg den via min Blog

Like 0 kan lide
Top

Picture

f1freakdk

St. Heddinge

Indlæg: 1.063

PB  Blog

lige et bedre billede mere af hvorfor det er en rigtig god ide at male indersiden af bilerne Laughing out loud Det er i al fald RET tydeligt her:

Billede

__________________

Mvh Steen

Märklin H0, K skinner, Digitalt ECoS 50200, Tysk Epoke 3 og 4 og 5 og lidt 6 - Spor N på Fremo moduler og i SOVNK

Mine Spor N eskapader

Min H0 bane under opbygning - følg den via min Blog

Like 1 kan lide
Top

Picture

f1freakdk

St. Heddinge

Indlæg: 1.063

PB  Blog

Endelig fik jeg de for længst bestilte 0201 LED´s hjem... de er MEGET meget små!! Heldigvis havde jeg være forudseende og bestilt dem med påloddet laktråd.

Men det gjorde at jeg kunne færdiggøre min Herpa politi MC:

Kigger man godt efter, kan man se en lille lys prik på MC´ens højre sidespejl  - det er en blå SMD Led :D 

Billede

 

Her er de alle fire monteret, der mangler dog front og baglys:

Billede

En lille video af den her: https://www.youtube.com/watch?v=TqfLwikBWCM

Min stigevvogn blev også færdig:

Billede

 

__________________

Mvh Steen

Märklin H0, K skinner, Digitalt ECoS 50200, Tysk Epoke 3 og 4 og 5 og lidt 6 - Spor N på Fremo moduler og i SOVNK

Mine Spor N eskapader

Min H0 bane under opbygning - følg den via min Blog

Like 0 kan lide
Top

Picture

HEDO

Pension, tidl. DSB IT

Indlæg: 182

PB  Blog

Hej Steen

Utroligt flot arbejde med lysdioderne. Hvad er det for kredse du bruger til blink ? Hvor kan de købes ?

Mvh. Henrik

__________________

Henrik D.

Modeljernbane gennem 50 år. Kører nu 2 skinne digital system med dansk landskab.

Formand for Køge Modeljernbane Klub KMK. Medredaktør af Mosebanens Klubnyt.

 

Like 0 kan lide
Top

Picture

f1freakdk

St. Heddinge

Indlæg: 1.063

PB  Blog

HEDO skrev:

Hej Steen

Utroligt flot arbejde med lysdioderne. Hvad er det for kredse du bruger til blink ? Hvor kan de købes ?

Mvh. Henrik

Hej Henrik

Tak, ja det var lidt en udfordring med MC´en med 12 ledere der skulle gemmes af vejen. Men det gik - med hjælp fra lidt maling Laughing out loud

Kredsende køber jeg her: https://www.leds-and-more.de/catalog/mini-effekt-chips-c-248_375.html?osCsid=r9jql4euchboqlfamh4nthuae0 

Jeg monterer dem så på noget print med stikrækker og modstande så det er lige til at lodde kobbertrådende på under anlægget, når den tid kommer.

Billede

__________________

Mvh Steen

Märklin H0, K skinner, Digitalt ECoS 50200, Tysk Epoke 3 og 4 og 5 og lidt 6 - Spor N på Fremo moduler og i SOVNK

Mine Spor N eskapader

Min H0 bane under opbygning - følg den via min Blog

Like 0 kan lide
Top

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.